|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2002
|
Let's learn hardver!
Dosta me zanima hardver ali moram još puno učit... anyway gdje mogu naći odgovore i pojašnjenja o principu rada i nekim stvarima veznaih uz hardver PC-a. Npr, trenutačno ne razumjem što je to točno Cache memorija proca, zašto AMD ima FSB 256, a intel 500 MHz (jel uopće tolko?), što je to latencija memorije i sl (npr.: CL2, 2-4-2, 1T), kakvi su svi to pixel, vertex shaderi i drugi fičeri na VGA i još mnogo sličnih stvari. Thx |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Faraon
Datum registracije: Oct 2002
|
Neznam ti bas pomoci jer nisam geek cache ti treba za NT sustave zato celeroni tamo umiru pixel ti je tocka na monitoru ostalo ce ti oni koji znaju reci ja sam za sve pomalo nista veoma. mogu ti dati jedan savjet to sto ce ti netko reci malo ce ti pomoci dok ne naucis engleski i znas se sluziti internetom pa nades sve sto te zanima citas i onda primjenis. rekla kazala pomaze samo expertima koji se savjetuju ne pocetnicima.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2002
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Feldwebel
Datum registracije: Feb 2002
|
Evo ti nešto jednostavno, ali se nemoj držati ko pijan plota. Link Za početak je dovoljno. Za nešto bolje... naučiti ćeš kada dođe vrijeme.
![]() |
#5 |
Faraon
|
Red Baron sorry shvatio sam kao da zelis odgovore od nekoga prebrzo citam takve teme zahtjevaju proucavanje pa kuzis. ![]() Rak iz faq na datom linku "Hard disk je uredjaj na kojem se cuvaju podaci. On je spor u odnosu na RAM, ali zato kao prednost ima veliki kapacitet, i mogucnost permanentne pohrane podataka, dakle, podaci su sacuvani i nakon sto ugasite racunalo." komentar : a cd je medij na kojem se cuvaju podaci za razliku od hard diska nema pomicnih djelova ali je nepokretan kao i ram ali zato kao prednost ima mogucnost 100 godisnje pohrane podataka dakle podaci su sacuvani i kad ga izvadite iz racunala ![]()
![]() |
#6 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
http://www.pcguide.com/ razno-razni hardware-siteovi ti imaju faq-ove. evo sjetih se još jednoga di je bilo nekaj: http://www.hardwaresecrets.com/index.html google u ruke, klikaj i bulji. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Feldwebel
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#8 | |
Administrator
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
MadModerator
Datum registracije: Sep 2002
|
Ako ti se ne da tražiti po internetu posudi od nekog BUG,VIDI i tako te časopise. Ima dosta objašnjenja. Po menu su to odlični časopisi.
![]() |
#10 | |
Feldwebel
|
Citiraj:
Hardware se nauči kada prošarafaš 150 kompova. Onako za početak. Između toga podmazuješ literaturom. Tada možeš reči da ponešto znaš. Software se uči nakon instalacije i podešavanja onih gornjih 150 kompova i debelo podmazano literaturom. Za dobre informacije prolistati malo MS upute on line. Ne vjerovati svemu. I oni nekada ne napišu što je istina nego što im odgovara. Tih 150 kompova mora biti u rasponu od 486 do PIV i od 586 do Athlon XP. Bilo bi poželjno da u međuvremenu nešto i spališ. Recimo hard i napajanje. Nikako ne procesor i grafičku. Ne vjerovati zalupanim budalama poput mene i uspjeh je zagarantiran.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Feldwebel
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#12 |
Faraon
|
Ekstremno to to to ![]() ![]()
![]() |
#13 | |
Administrator
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
![]() Nije hardware samo PC. Lemim cijeli život, šarafim i mjerim. A i oni iz trgovine željezurijom će te čudno gledati... Najbolje je početi od povijesti... ![]() Evo neki fakti za početak: "There is a world market for maybe five computers." - Chairman, IBM, 1943. "In the future, computers may weigh no more that 1.5 tonnes." - Popular Mechanics, 1949. "There is no reason why anyone would want a computer in their home." - Chairman, Digital Equipment Corporation, 1977. Poučno, ha? ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|