|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
Osnivanje informatičke udruge
Poštovanje, malo tak čitam i vidim da u svakoj županiji postoji nekakva udruga informatičara, računalni savez i sl.samo kod mene u Zagorju ne. Pa me zanima na kojem principu oni opstaju i funkcioniraju? Dal su to profitabilne udruge? Imaju članstvo, što mogu organizirati, dal se mogu isplaćivati plaće recimo nekom vanjskom predavaču koji održi informatičko opismenjavanje, itd,itd. Pa ak ima netko iskustva u tome, volio bi da se raspiše.. |
![]() |
![]() |
#2 | ||
Premium
Datum registracije: Jan 2004
|
Sve te lokalne udruge bez obzira cime se navodno bavile (informatika, uzgoj salate ili proucavanje seksualnih navika vrabaca) funkcioniraju tako da izvlace lovu iz proracuna jedinice lokalne samouprave. Eto, na tom principu funkcioniraju i opstaju. Naravno, za to je sasvim nebitno cime se udruga tocno bavi - bitno je imati vezu koja ce donaciju tvojoj udruzi progurati kod donosenja proracuna. Citiraj:
Citiraj:
![]() Da, mogu se isplacivati place. |
||
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
#4 |
Banned
Datum registracije: Jul 2006
|
Vrlo lagano samo proući Zakon o udrugama evo OVO Tu ti sve lijepo piše i vrlo je jednostavno i netreba puno love za poćetak,par istomišljenika spremnih na malo papirologije, a kasnije neki sponzor koji želi biti reklamiran i to je to. ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Guest
|
Ovako. Prvo, osnovno i jedino važno. Treba imati ljude. Sve ostalo sjedne na svoje mjesto. Ako će ti trebati pomoć kod pisanja statuta, pravilnika i slično. Javi se. Ali ponavljam. Trebaš imati ljude, koji se tim žele baviti i odvajati od svog slobodnog vremena kako bi se to dignulo kasnije na neku funkcionalnu i višu razinu od samog mrtvog slova na papiru. A kako funkcionirati. Meni je to odlična platforma za održavanje raznih radionica, učenja ljudi kako se služiti računalom. Kasnije organiziranjem nekakvih panel diskusija na neke teme etc. Samo mašta je granica čime se svime možete baviti. Citiraj:
|
|
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
slažem se... ima udruga koja stvarno pomažu i sam volontiram u jednoj pa gledam koliko je to posla, krpanja kraja sa krajem i odricanja. dotična udruga je imala koncert na cvjetnome, brijem da je i josipović bio i tako dosta tih njuški... e sad ti organiziraj sa nekom crkavicom i žicaj i ovo-ono. ljudi doslovno sebi nemaju za plaće kako bi ostvarili ciljeve. |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Pošto sam trenutno bez stalnog radnog odnosa mislim da bi se uveliko posvetio tome. Samo me zanima sa financijskom stajališta, dal mogu ja od toga živjeti, tj.dobivati plaću. Što se tiče sponzora i članarina sve već imam razrađeno... Također me zanima koje sve edukacije i radionice mogu imati, tj.održavati? mogu recimo izdavati kakve potvrde o odslušanoj radionici joomle, npr.? Ak ima ko iskustva o tome nek mi pošalje poruku u inbox da ne davim ljude... ![]() Zadnje izmijenjeno od: Jelc. 10.12.2012. u 01:31. |
![]() |
![]() |
#9 |
Guest
|
Udruge je neprofitna i ti si ne možeš isplatiti ni kunu plaće. |
![]() |
#10 |
Premium
|
Hmm...onda sam negdje krivo pročital..a recimo dal mogu napraviti neku radionicu, tipa..excel i naplatiti neku svotu novca koji naravno ostaje u udruzi.. |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Registered User
Datum registracije: Apr 2011
|
Citiraj:
Po potrebi, s ciljem ostvarivanja ciljeva iz statuta, udruga za nečije usluge može zaključiti ugovor o radu i u tom se slučaju na nju primjenjuju pravni propisi kao što su zakon o radu, zakon i pravilnik o porezu na dohodak, zakon o zaštiti na radu... |
|
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
syss, naišao sam na otvorenu računalnu radionicu koja izdaje nekakva uvjerenja za slaganje računala, a također je udruga.. |
![]() |
![]() |
#13 |
Guest
|
Možeš ti do mile volje izdavati "svoje" certifikate. Samo ćeš se ohoho potruditi da dotični ikaj vrijede. Ali za osnovne neke stvari kao što su nekom uvjerenja da se znaju služiti tipa Wordom, Excelom, osnovama računalnog hardvera, softvera. Neće sigurno škoditi nekom. Samo, bez imena za koje svi znaju ne znam koliko će pomoći. Uvijek možeš napraviti detaljan plan programa radionice i onda ići na sastanke sa raznim firmama (koje još recimo zapošljavaju) pa im tamo prezentirati to što radiš. Možda ti neće dati novce, ali tebi je u interesu da im prezentiraš koliko možeš program da su svjesni da taj mali certifikatić fakat znači da je osoba koja će im se prijaviti na posao pokrila osnovne. Evo ti primjer društveno korisne stvati. Svašta se može kao što sam rekao. Najbolje ti je proučiti zakon. Ali naplaćivati krajnjim korisnicima, target skupini kojo želiš pomoći mi nema baš smisla. Probati izvuči pare od firmi, nekih grantova etc. i onda pružiti dotične radionice besplatno ljudima je IMO way to go. |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Mar 2009
|
mislim da je očigledno da si ti time praktički želiš naći / osigurati posao. Zamjenio si pojam obrta sa npo. Ukoliko ti je cilj volontiranje i pomaganje drugima, npo is the way to go. |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: Jan 2004
|
|
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
Datum registracije: Mar 2009
|
muahahah jesmo smradovi ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
|
Krivo ste uočili! Meni je prije svega u cilju organizirati radionice u kojima se prenaša nekakvo znanje, volontiranje ostalih sudionika, počevši od sebe samog, nego zarada. Pa nebude netko plačal članarinu i zalagal se oko sponzora, a ja ću živjeti od toga. Iz ovih pitanja koja sam postavio došli ste do krivih zaključaka! Može lock! |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|