|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2010
|
AHCI ili IDE
Pozdrav ![]() Trenutno imam 1 SSD ![]() Pitanje je dali se prebacit na AHCI, dali bi s time sta dobio, ili bi mozda vise izgubio? Pa evo da cujem vasa misljenja ![]() Zadnje izmijenjeno od: daxin. 01.06.2010. u 22:58. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Svi "ozbiljni" sustavi ni nemaju mogućnost "gašenja" AHCI-ja. U pravilu se to ne gasi, ne znam zašto je i ostavljena opcija rada u "IDE" (iliti, krivo nazvano, ATA modu) osim radi lakše instalacije windoza.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Jack of all, master of none
Datum registracije: Jan 2009
|
Ja sam enejblao ACHI odmah nakon instalacije Winsa 7 na SSD, postupak za enable u Winsima: http://www.ithinkdiff.com/how-to-ena...-installation/ Nakon toga enable istog u biosu i vozi.
![]() |
#4 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2005
|
Citiraj:
Windowsi 7 kod instalacije prepoznaju diskove u AHCI-ju na gotovo svima desktop sustavima danas, eventualne probleme sa prepoznavanjem sam imao kod instalacije na laptope. To se riješi sa driverom koji se stavi na USB stik, a imaš i CD sa driverima koji dobiješ sa matičnom, Win 7 ih uredno čitaju za razliku od XP koji su bili perverzno opsjednuti sa floppy diskovima. ![]() Još jedna napomena, kad jednom instalirate Windowse 7 sa enejblanim AHCI-jem ili to kasnije kasnije napravite napravite preko registrya, Win 7 se bez problema bootaju čak ako stavite IDE mod u BIOS-u. Zato nakon apdejta BIOSA provjerite da li je SATA kontroler u AHCI modu, jer ga većina proizvođača po defaultu stavlja u IDE mod. @daxin Izgubio si i podršku za komandu 'Trim' na SSD-u (ako ti SSD dotičnu podržava). Moja preporuka je da prebaciš Windowse u AHCI mod na način kao što je Doink napisao i to je to. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Registered User
|
Citiraj:
![]() Koje su prednosti ACHI-a, osim imena? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
420
Datum registracije: Nov 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
|
Otprilike. ![]() Citiraj:
Podrška dodatnih komandi kao što je TRIM, NCQ, još dobar dio naredbi command i subcommand seta...
![]() |
![]() |
#9 | |
Registered User
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
![]() |
#13 |
Jack of all, master of none
Datum registracije: Jan 2009
|
@vedranzeman - bila je to friška instalacija OS-a na SSD, prije toga sam bio na XP-u koji je bio instaliran na HDD.
![]() C L O W N I N G ![]() Zadnje izmijenjeno od: Doink the Clown. 01.06.2010. u 21:11. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Registered User
|
Zadnje izmijenjeno od: daxin. 01.06.2010. u 22:58. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Sorry na reviveu stare teme ali reko bolje i to nego da otvaram novu, a ionako se tiče AHCI/IDE tematike. Uglavnom, nedavno sam stavio SSD u komp, omogućio AHCI u BIOSu i friško instalirao windowse 7. Uz SSD imam još 4 mehanička diska u kompu. Komp radi super, ali trenutačno sam u mukotrpnom procesu otklanjanja problema koje imam s Diablom 3, a to su neki užasno iritirajući, random fps dropovi. Znam da je longshot i da vjerojatno nema veze s diskovima (Diablo 3 je na ssdu btw) ali već sam pokušao sve živo osim reinstalacije windowsa i nikako da riješim problem. Ono što bi htio probati je da prebacim diskove na IDE način rada u BIOSu ali prije toga želim provjeriti, da budem 100% siguran, mogu li to napraviti bez reinstalacije windowsa? Znači, da samo onemogućim AHCI u biosu i to je to? pozz |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Meni je slične probleme radio AMD-ov SATA driver, pa sam ga deinstalirao i ostavio onaj koji dođe s Win7 32bit. Intel X25-V SSD. Frend je imao takav problem prije 2-3 godine jer je jednostavno kupio SSD s "krivim" kontrolerom ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
moguce je bez reinstalacije to prešaltati, internet je pun tutorijala ![]() evo jednog ![]() http://www.ocztechnologyforum.com/fo...t-reinstalling |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|