Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.10.2012., 20:28   #31
cccp
Premium
Moj komp

cccp's Avatar

Datum registracije: Feb 2004
Adapter od zvučnika, dok su zvučnici ugašeni, troši 5-10Wh. Idle potrošnja je važna. Puno ljudi ima upaljen komp cijeli dan, a 80% vremena ili idla ili se na kompu surfa/gleda film.

Moja konfa dok idla (zajedno s ugašenim monitorom, zvučnicima...) troši oko 115Wh, a dok surfam oko 135-140Wh, od toga je monitor nekih 20Wh. I nije tako mala cifra.
cccp je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2012., 20:35   #32
jurbAs
Premium
Moj komp

jurbAs's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor Burko Pregled postova
a koji to uredaji u standby-u trose 10-20W? mislim, mjerio sam jedan 32" LCD u standby-u, nije toliko.........

ako mislis na PC u standby-u, daleko je to od "pravog" standby-a. i opet se ponavljam, ti svi uredajcici koji trose generalno <50W ja osobno niti ne gledam.
i sada da cu ustediti 500 kuna na uredajima u standby-u? kakva je to racunica? cak CRT iz kraja 80-tih papa nekih 70W, pa i to nije toliko.
EDIT:
hoces reci da jedan LCD od recimo 40" je prije pet godina trosio (karikiram) 100W, a danas 20W?
Moj tv koji je bio star 5godina je trosio oko 200w danas taj tv trosi oko 50w u radu. Da ne govorim o plazmi od prije 5 godina 300w ako ne i vise.
Ovo za ovih 500kn se odnosi za tv u radu. ali kad zbrojis i oduzmes ti mali uredaji koji kao malo trose na godisnjoj razini dosta love pojedu.

Za standbay se odnosi najvise na racunalo. prijenosnici su tu puno efikasniji i bolji. Iskreno nisam mjerio jer nemam uredaj ali imam dojam da komp koji je u stand bayu trosi sigurno 50w mozda grijesim. Imam vec sada vesmasinu hladnjak i pecnicu A kategorije potrosnje tako da je to najmanje sto moze biti. Posto zivim u stanu gdje je kombi bojler topla voda i grijanje je na plin pa je jeftino. A ponovo dobijem 260kn struje. Makar sam unutar 2 godine smanjio godisnju potrosnju za 500kWh.

cccp skuzio si poantu mog posta da trebaju bolje poradit na idle potrosnji i u standbayu a ne ne full potrosnji graficke kartice kad se netko igra.
taj idle trebaju svest na 50w tj kad se surfa ispod 100w
jurbAs je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2012., 11:16   #33
rodney
only fool, not a horse
Moj komp

rodney's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
Idle i standby potrosnja se daju enormno smanjit. Ima neki nizozemac blog sa 5-6 uradaka gdje radi cuda.
http://www.extremetech.com/extreme/1...h-end-computer
http://ssj3gohan.tweakblogs.net/blog...(english).html

job security - example
rodney je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2012., 11:35   #34
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Lucidlogixov VIRTU je osmišljen upravo tako da štedi energiju, kad je računalo idle ili se rade grafički nezahtjevne stvari, aktivna je integrirana grafička a diskretna se aktivira po potrebi. To uredno radi sa Intel Z68 chipsetom, i5 2500K i Nvidia GTX660 grafičkom.
Sinac je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2012., 11:47   #35
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor Sinac Pregled postova
Lucidlogixov VIRTU je osmišljen upravo tako da štedi energiju, kad je računalo idle ili se rade grafički nezahtjevne stvari, aktivna je integrirana grafička a diskretna se aktivira po potrebi. To uredno radi sa Intel Z68 chipsetom, i5 2500K i Nvidia GTX660 grafičkom.
Možda sve funkcionira na jednom monitoru. Čim dodaš još koji, priča postaje grafički zahtjevna, barem je tako vidi sistem. Moja ne spušta takt skoro nikada. Bezveze. To može biti puno bolje riješeno, ali nije, očito.
Staro 19.10.2012., 11:58   #36
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor D1viry Pregled postova
Možda sve funkcionira na jednom monitoru. Čim dodaš još koji, priča postaje grafički zahtjevna, barem je tako vidi sistem. Moja ne spušta takt skoro nikada. Bezveze. To može biti puno bolje riješeno, ali nije, očito.

Imam 23" sa rezolucijom 1920x1080 i 15" sa 1024x768 piksela i sve funkcionira bez problema, opterećenje procesora na GTX660 grafičkoj padne na 0% kaj je PC idle ili rad u Wordu...

EDIT: Evo, provjerio, normalno mi vrati frekvenciju na 324 MHz kad je stroj idle ili dok surfam...

Zadnje izmijenjeno od: Sinac. 19.10.2012. u 23:38.
Sinac je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2012., 12:02   #37
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Citiraj:
Autor Sinac Pregled postova
Imam 23" sa rezolucijom 1920x1080 i 15" sa 1024x768 piksela i sve funkcionira bez problema, opterećenje procesora na GTX660 grafičkoj padne na 0% kaj je PC idle ili rad u Wordu...
Padne i meni opterećenje, ali takt ostane maksimalan. Jedino kad ugasim sve (disejblam), osim jednog monitora, takt padne u 2d radu.

Umjesto da se okrenu čistim/obnovljivim izvorima el. energije, okreću se štednji. Smiješno. Nafte i plina ima određena količina i to je to, a vjetra/vode/Sunca/Zemlje će (gotovo) uvijek biti. Kad ponestane tih izvora, ionako nam neće bit bitna štenja, to jest, neće nas biti .

Zadnje izmijenjeno od: D1viry. 19.10.2012. u 12:08.
D1viry je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2012., 12:09   #38
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
Autor cccp Pregled postova
Adapter od zvučnika, dok su zvučnici ugašeni, troši 5-10Wh.
khm. oprosti, kakav je to adapter? evo sada maloprije otisao do zvucnika od stare, koji su bas preko adaptera, i spojio ih preko mjeraca trenutne potrosnje. niti 2W ne uspjevaju povuci, bili upaljeni ili ugaseni.

zaista, mogu poslikati, ako treba .

Citiraj:
Autor cccp Pregled postova
Moja konfa dok idla (zajedno s ugašenim monitorom, zvučnicima...) troši oko 115Wh, a dok surfam oko 135-140Wh, od toga je monitor nekih 20Wh. I nije tako mala cifra.
ovo je jedna sasvim druga tematika, i ne valja skretati s teme. boze moj, pa drugo je racunalo koje se sastoji od komponenti za koju svaka (u stvarnom radu, ako hocemo se tako izraziti - u loadu) trosi min pojma nemam, 65W procesor (cesto vise), integrirana graficka sa cijelom plocom recimo 25W, neka graficka bez dodatnog napajanja vuce ispod 75W iz ploce (dakle, moze se uzeti da je potrosnja cijele ploce - recimo onda 100W), hard neka bude oko 10W....... i dobije se nemali potrosac.

naravno da imati ugasen ovakav potrosac, ili imati standby ili rezime rada prilikom odredenih opterecenja - se isplati. ali, ponavljam, nisam o tome uopce pricao, jer ako se govori o uredajima koji se koriste u svakodnevnom koristenju (citaj: TV, radio, zarulje), sve ostalo je manje bitno pokraj velikih i zednih potrosaca (rekao sam vec, kistre, klima, rerna, bojleri).

sve 5, moze se ustediti sa svakim nacinom min iznos i ta usteda mora biti (jer ne trosis, ili trosis uvijek manje), ja samo kazem da je ta usteda skoro pa zanemariva. i opet kazem, imam mjerac na koji sam skoro sve uredaje spojio (racunajuci i protocni bojler/kuhinjski), malo mi je smijesno sto cu ja ustediti recimo 3W na sat vremena na nekom uredaju, dok neki drugi cucla 2200W.......... kuzis .

EDIT.
dok sto se plazmi TV-a tice, koja plazma ne jede struju? ali opet, to je takva tehnologija. LCD papa manje. LED - jos manje . stoga, mislis da bi da danas kupis plazmu iste dijagnole i istog proizvodaca, imas recimo 60W, posto si prije imao 300W? ili kontrirano pitanje, koliko najstedljivija plazma kosta vise od neke koja ima malo losiju (tj vecu) potrosnju?

Zadnje izmijenjeno od: Burko. 19.10.2012. u 12:15.
Burko je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2012., 12:39   #39
rodney
only fool, not a horse
Moj komp

rodney's Avatar

Citiraj:
Autor D1viry Pregled postova
Umjesto da se okrenu čistim/obnovljivim izvorima el. energije, okreću se štednji. Smiješno. Nafte i plina ima određena količina i to je to, a vjetra/vode/Sunca/Zemlje će (gotovo) uvijek biti. Kad ponestane tih izvora, ionako nam neće bit bitna štenja, to jest, neće nas biti .
Kad god se pocnes zanimat za obnovljive izvore enrgije brzo shvatis da je
prvi i najvazniji korak usteda. Jer bas me zanima koliko bi solara trebao
imat na krovu kuce da vozis neki elektricni SUV, pa da u zimskim
mjesecima samo za automobil trebas 20-30KWh dnevno. Da ne spominjem
troskove... Jeftinije je puno prijeci na LED rasvjetu nego kupovat panele za
obicne zarulje...
U principu, sunca, vjetra itd ima, ali eksploatacija je skupa. Kad na kraju
svi izvori energije budu "ekoloski", bit ce svejedno, jer ce to sve opet
kontrolirat razni lobiji. Da ne spominjemo uzasno losu politiku poticaja kod
nas....

job security - example
Staro 19.10.2012., 12:46   #40
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Htio sam naglasiti da štednja nije dugoročno rješenje. Ne treba se razbacivati, ali nema svrhe u štednji fosilnih goriva, ako nemaš neki plan prelaska na obnovljive izvore. Exploatacija je skupa kojekakvim lobijima jer tu nemaju toliku zaradu. Hidroelektrane imaju svojih mana, naravno, ali su obnovljivi izvor. Ima nevjerojatno puno potencijalnih mjesta za njihovu izgradnju, ali se sporo grade ili ne grade uopće (ovisno o državi).
Mi uvozimo plin, a svoj prodajemo ispod cijene. Sa takvim vodstvom nema budućnosti, a takvi su svuda.

Kada spominješ eksploataciju, zaboravljaš da postojeće termoelektrane zahtijevaju sirovinu koja košta, a hidro/vjetro/solarne/geotermalne elektrane imaju besplatnu sirovinu. "Samo" ih treba sagraditi i održavati.
Staro 19.10.2012., 12:46   #41
walbandon
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
ja sam gledao, moj panny 42" trosi od nekih 60/70 - 160/180w, ovisno o sceni, sto je tamnija scena, manja ej potrosnja, znaci stalno varira ... nisam dugo gledao, pa s ene sjecma tocno brojki ali tu je negdje
Staro 19.10.2012., 13:35   #42
cccp
Premium
Moj komp

cccp's Avatar

Datum registracije: Feb 2004
Citiraj:
khm. oprosti, kakav je to adapter? evo sada maloprije otisao do zvucnika od stare, koji su bas preko adaptera, i spojio ih preko mjeraca trenutne potrosnje. niti 2W ne uspjevaju povuci, bili upaljeni ili ugaseni.

zaista, mogu poslikati, ako treba .
Nema potrebe i ja sam mjerio. Moji zvučnici ugašeni oko 5Wh, bratovi blizu 10 Wh.
Citiraj:
ovo je jedna sasvim druga tematika...
Upravo je o tome jurbAs govorio. Znači moj komp dok idla/surfa troši recimo 120/130Wh. Recimo da komp radi oko 12h dnevno. Kad bi trošio pola od toga, oko 60Wh, uštedio bi ~200 kuna godišnje.

Meni bojleri, peći, klime (nemam klimu, peć na struju...) ne rade po cijele dane tako da bi mi ušteda na ovoj način dobro došla.
cccp je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2012., 14:37   #43
jurbAs
Premium
Moj komp

jurbAs's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Najveća priča oko toga kad se počneš zanimati poput mene oko štednje struje i obnovljivih izvora dođeš do zapanjujućih činjenica. Ja sam uzeo laptop za surfanje i takve stvari i u 6mj uštedio 280kn na njemu. Jer kućno računalo mi je trošilo nemalih 150w-250w po mojoj procijeni samo što je upaljeno i7 920 oc na 4.0ghz fiksna voltaza itd.. Dok laptop max moze potegnuti 90w a mislim da u idlu ne trosi više od 50w pa evo ustede. Kad mi treba sirova snaga za igre i rad upalim računalo, a za surf i gledanje filmova i ostalo tu je laptop.
A standby je smjesan jer i grafa i proc, a i svi ventovi mi rade. možda nova ploča i investicija u računalo bi donjela do nekog smanjenja ali sumnjam da bi bilo kao kad si na laptopu.
jurbAs je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2012., 15:38   #44
generic
Premium
Moj komp

generic's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Citiraj:
Autor jurbAs Pregled postova
Dok laptop max moze potegnuti 90w a mislim da u idlu ne trosi više od 50w pa evo ustede.
U prilog tezi... HP probook 6550 (i5 M450, 6 GB, ati 4550, hdd 7200 rpm) s otvorenim firefoxom, skypeom i WMP-om uz surfanje i slušanje radija po HP power assistantu vuče 17-27 W (baš sam pokrenuo handbrake i pustio ga da radi i skočila potrošnja na 43, a maksimum koji sam vidio je bilo 72 W).
generic je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2012., 18:39   #45
rodney
only fool, not a horse
Moj komp

rodney's Avatar

Mislim da je meni prosjek potrosnje oko 10w na lapu, al se zato sve vuceee
(nisam mjerio ali znam kapacitet baterije i koliko mi traje). Proc je amd e350,
a ostalo ionak jad i bijeda od potrosaca. Doduse komp sam prodao i kupio
elektricni bicikl, pa me izadje na isto.

@D1viry
To sto ima nevjerojatno puno mjesta za izgradnju OI elektrana nama ovdje znaci isto
koliko i cinjenica da Rusi imaju nevjerojatne kolicine nafte. Stednja ima smisla u svakom slucaju,
jer sta tebi vrijedi sta EU ima plan ubrat 20% energije iz OI do 2020.g. kad se desava isti drek
kao sa ovim plinom, drzava skupo otkupljuje tu struju i prodaje "jeftino". A vecina ce i dalje kupovat
jer nekih off grid rjesenja bas i nema ako zivis u stanu, a imas 20-50 susjeda koji bi se trebali kao nes dogovorit.
U zg ima u Trnskom solara po krovovima zgrada ali koliko sam skuzio samo radi poticaja,
nisu u stanju pokriti svoje potrebe.
Sto se loseg vodstva tice, oko toga se jasno slazemo.

job security - example

Zadnje izmijenjeno od: rodney. 19.10.2012. u 18:50.
Staro 19.10.2012., 19:09   #46
Nacki
Faktor nesreće
Moj komp

Nacki's Avatar

Datum registracije: Nov 2011
da na krov na vikendici metnem solarne ploce i da okupiram dio dvorista na kojem mi ionako samo bezveze raste trava ja bi tamo imao troskove za sve rezije (struja, voda, plin, odvoz smeca, odvodnja) ravno 0kn (nula kuna). I postigal bi ustedu od 100kn mjesecno koje sada placam za struju, a solarne ploce me dođu ko muda svetog petra. Dakle, ne isplati mi se biti ekolog. Ali, to mi je mogucnost tamo zivjeti za 200kn (ajmo podebljati racun da sam svaki dan tamo, iako je i sada stari stalno tamo)

U Zagrebu i opcenito hrvatskim gradovima sto se prije pomiris da su ti reziije nekih 700 - 1000kn (meni za stan) to ti je odma lakse u zivotu.
Tu nisu uracunati racuni za mobitel i internet.

I onda na tih 1000kn da stedim na racunu za struju na kompovima koji mi trebaju, ne dolazi u obzir. Da si stavljam led lampice po stanu koje isto previse kostaju, isto ne dolazi u obzir. Struja mi je od svih stavki u rezijama najprihvatljivija. Skupa je voda, preskupa, skupe su one komunalne gluposti koje moram placat. Struja nije. I to je jedino sta ne stedim.

Proc: AMD Trinity Athlon 750K + Scythe Katana 3

Ploca: Asrock FM2A85X Extreme 4

RAM: 2*2gb DDR3 1333 Kingston

Grafa: Sapphire Radeon HD6850

Hard: 2*Hitachi 500gb (raid 0), 2*Hitachi 500gb (raid 1), WD blue 640gb

Optika: TSST DVD-RW

Napajanje: Seasonic ssr-650rm

Kućiste: Fractal Design Define R3

Monitor: 2*Samsung Sync Master 923NW

Proc: Intel Pentium dual core e5800 + AC Freezer 7 pro rev. 2

Ploca: Asrock G31M-S

RAM: 2*2gb DDR2 Elpida

Grafa: Asus Radeon X1600pro

Hard: Hitachi 500gb

Optika: Benq DVD-RW

Napajanje: Fortron 400-60THN-P

Kućište: HP

Monitor: LG L1919S

Proc:Intel Pentium dual core e5800 + Scythe Shuriken

Ploca: Asrock G31M-S

RAM: 2*2gb DDR2 Elpida

Grafa: Sapphire radeon HD4850 + Accelero S1 + Xilence 120mm

Optika: NEC DVD-RW + LG DVD-ROM

Napajanje: Fortron 350PNF

Kućište: Fujitsu siemens

Monitor: Samsung SyncMaster 740N

Proc: Intel Pentium 4 640 + Zerotherm

Ploca: Epox 5EGMI

RAM: 2*1gb DDR Kingmax

Grafa: Club 3D Radeon X550

Hard: Maxtor 160gb, Maxtor 80gb

Optika: LG DVD-RW

Napajanje: Seasonic ss-250sfd

Kućište: Fujitsu siemens

Monitor: HP 1740

Toshiba Satellite L300-21W

Proc: Intel Pentium dual core T3400

RAM: 2*2gb DDR2 Samsung

Grafa: Integrated Intel GMA4500M

Hard: WD blue 320gb

Optika: TSST DVD-RW

Ekran: 15.4''

Toshiba Satellice U840-10Q

Proc: Intel Core i5 3317U

RAM: 2*2gb DDR3 Samsung

Grafa: Intel HD4000

Grafa: AMD Radeon HD7550M

SSD: San disk 32gb

Ekran: 14''

Zadnje izmijenjeno od: Nacki. 20.10.2012. u 06:51.
Nacki je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2012., 23:51   #47
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Na kratke staze si u pravu, ali kad sagledaš stvar kroz period od godinu-dvije, LED rasvjeta je ustvari vrlo isplativa.

Kad sam uselio u stan, prvo sam stavio štedne žarulje. Nisam imao love za LED, pa su one iduće isplativo rješenje. Jedina veća trošila su mi bojler u kupaoni, hladnjak i perilica rublja.

Zadnje izmijenjeno od: [GOW]Nec. 20.10.2012. u 00:00.
[GOW]Nec je offline   Reply With Quote
Staro 20.10.2012., 09:06   #48
Nick7
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2004
Ovisi

Naime, vec te 'stedne' zarulje se bas i nisu pokazale previse stednima. Prvo, platis ih 10-ak i vise puta skuplje od klasicne zarulje. Dakle, treba ti par godina da si na nuli - zbog vece inicijalne cijene, te zbog manje potrosnje struje.
Medjutim, dosta tih stednih zarulja bas i ne traju koliko se ocekuje od njih, pa je tu vec pitanje same isplativosti, cak i na duge staze.

Slicno i sa LED zaruljama. Svi (ukljucujuci i mene) su smatrali da LED-ice traju.. paa.. skoro vjecno
No pitanje je kao prvo, koliki je stvarno vijek trajanja LED-ica koje daju x watt snage.
Stovise, cak i obicne LED-ice znaju umirati - npr. menu u G15 keyboardu bila vecina crkla, pa recimo u displayu od Logitech Z5500 kontrolera, i sl. Dakle, i LED-ice umiru.

Tako da nije svo to bas tako jednostavno

No, ako se vratimo na pocetnu temu - BS je da pokusaju na ovaj nacin smanjiti potrosnju energije.
Ako hoce nesto kvalitetno napraviti, neka stave maximume snage koje odr. komponente smiju trositi dok su idle. Npr. CPU ne smije trositi vise od 5W dok je idle, isto i za graficku, i tako dalje.
Vecina kompjutera je ionako u idle modu dok radi, te bi s tim postigli daleko vece ustede energije.
Nick7 je offline   Reply With Quote
Staro 20.10.2012., 09:26   #49
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:
Autor Drug Brko Pregled postova
iz inata ću složit stroj sa 2 2900XT u Crossfire modu sa Pentium D 955 procesorom i 24/7 će pržiti fumark+prime naravno, komp će bit u firmi

Ak baš oćeš cuclat, onda igraj na Pentium D8XX seriju Presleri su već bili pojam štedljivosti spram Smithfielda aka dva doslovce slijepita Prescotta
Dizel je offline   Reply With Quote
Staro 20.10.2012., 09:42   #50
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Dizel Pregled postova
Ak baš oćeš cuclat, onda igraj na Pentium D8XX seriju Presleri su već bili pojam štedljivosti spram Smithfielda aka dva doslovce slijepita Prescotta
Ako bas hoce cuclati, a zeli x86 kompatibilnost, Itanium 9350 se ne cini kao los izbor pod TDP-u.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 20.10.2012., 12:28   #51
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
x86 kompatibilnost se podrazumijeva. Primljeno na znanje
Dizel je offline   Reply With Quote
Staro 30.10.2012., 10:26   #52
pyro
Premium

pyro's Avatar

Datum registracije: Jan 2010
mislim da je u pitanju kontrola. ili je samo jedna od željenih stvari kontrola i limitiranje.
a što se tiče štednih žarulja, one su mnogo štetnije od klasičnih. sadrže veliku količinu žive i ne znam čega sve, i savjetuje se da ako se jedna takva razbije treba odmah napustiti prostoriju i luftati, ne znam točno. guglajte malo.
u sloveniji npr. će biti nemoguće kupiti žarulju sa užarenim vlaknom kad se potroše zalihe istih iz supermarketa. samo ove "štedne".
pyro je offline   Reply With Quote
Staro 30.10.2012., 17:36   #53
ShanTech
Banned

Datum registracije: Apr 2011
Pa i kod nas, kao i u EU, više ne bude klasičnih žarulja.
ShanTech je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na