|
![]() |
#1 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
![]() Relativno sam friški u hi-fi svijetu i ako bubnem, nemojte odmah kamenjem ![]() Monitore bi koristio za slušanje muzike s kompa, nikakav recording ili sl. Trenutno nemam nikakvu zvučnu. audio kablovi bi trebali biti dužine 2 do max 3 metra (išao bi na kraće ako se duži pokažu kao loša ideja). U pitanju su M-Audio BX5 D2 zvučnici i s obzirom da podržavaju samo balansirani XLR ili (ne)balansirani TRS 1/4" imam u vidu sljedeća dva scenarija: a. nabavka neke zvučne kartice (npr. Xonar DX), splitanje 3,5mm outputa na 2x RCA i spajanje na zvučnike s RCA to TS kabelom, sve skupa nebalansirano. ili b. nabavka npr. M-Audio Fast Track Pro, spajanje na PC preko USB-a, a kako među izlazima ima 2x TRS balansirani iskoristio bi ih za spajanje zvučnika. Pitanja: 1. Koliko mi mi je potreban balansirani izlaz, može li se to nekako unaprijed pretpostaviti/znati ili moram probati pa vidjeti imam li smetnji? 2. Ako se i odlučim na nebalansirani, je li pametno i ispravno na onaj način splitati stereo jack na 2xRCA (odvojeno L i R) pa onda s odvojenim TS kablovima ići na zvučnike? 3. Koliko se zapravo osjeti gubitak u SNR-u kod nebalansiranog izlaza? 4. Ako idem na nebalansirani i ako je sigurno da mogu očekivati smetnje, što mogu napraviti za njihovo suzbijanje? Hvala ako ste pročitali sve ovo.
Zadnje izmijenjeno od: xlr. 10.10.2012. u 01:21. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
ne znam odgovorit na pitanja, ali me ista zanimaju jer isto planiram u neko skorije vrijeme kupit slicnu stvar pa bih i ja molio odgovor nekog ko zna. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
undercover
Datum registracije: Oct 2006
|
Citiraj:
![]() Moj savjet bi ti bio da odeš u Čipoteke i kupiš sebi nekakav običan mikrofonski kabel. 5 metara Taskera C260 bi te trebalo doči možda 50kn. Usput uzmeš veče mono banane (TS / Tip-sleeve) , 2 činča (RCA konektora) te onaj razdjeljnik, mini stereo jack na 2xRCA. U biti taj razdjeljnik mi ne zvuči kao pametno riješenje jer kad na to spojiš 2 činča sve nekako izgleda kao da češ odvaliti izlaz na što je uštejkano ali nije to ništa što malo selotepa ili gumica za kosu ne može riješiti. Uglavnom , napraviš sebi kabel i probaš. Iako zvučna u računalu a pogotovo onboard zvučna nije idealan izvor zbog raznih parazitskih signala , nebi te trebale mučiti nikakve smetnje...pogotovo ako te kabele držiš dalje od strujnih. 2-3 metra nije nekakva dužina koja traži balansiranu vezu no ako budeš imao nekakav problem , onda sebi kupiš nešto sposobno za balansirani izlaz , i 2 para odgovarajučih konektora , precvikaš konektore s napravljenog kabela i zalemiš nove pa spojiš. btw, s balansiranom vezom ide i 6db više gaina te samim time i manji headroom...a važno je i spomenuti da XLR ili TRS konektori na uređajima ne znače uvijek internu balansiranu izvedebu...
![]() |
![]() |
#4 |
49%winner
|
Ma evo i ja što više guglam i razmišljam, okrećem se varijanti sa zvučnom karticom pa makar za početak kao probu. Po netu vidim ekipa ih masovno spaja na laptope preko kojekakvih DAC-ova i sl... Ne bi baš lemio kablove, nemam iskustva s tim. Ako ima tko kakvih savjeta, slušam i dalje.
![]() |
![]() |
#5 |
Guest
|
Zašto ne kupiš (umjesto da spajaš na nekakvu lošu zvučnu) jednostavno neki OK DAC i direkt iz njega u zvučnike? Ovaj M-Audio je preskup IMO. Spucaš RCA output na DAC-u direkt u zvučnike i vozi. Udaljenost od zvučnika ti je nikakva, a ja ne bi išao na direkt na XLR (iako ima konektora) jer buš spušio tih 6db AFAIK. |
![]() |
![]() |
#6 |
Banned
Datum registracije: Jun 2006
|
Evo ovak... razlika izmedju balansirane i nebalansirane audio konekcije je u tome da kod balansirane veze svi shumovi koji ti se induciraju u kabel putem elektro-magnetne indukcije se ponistavaju na balansiranom ulazu uz pomoc okretanja faze... Ako ti audio kablovi neidu uz kablove od napajanja, nece se inducirat nikakav sum i nemas onda neke koristi od balansirane konekcije.. ![]() Ako se bojis da bi ti se neki sum mogao inducirati u kabel, idi na balansiranu konekciju.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
49%winner
|
@Mad Duke: Najjeftiniji DAC kod nas me izađe oko 800-900kn (Nuforce uDAC-2), a za 1000kn nađem Focusrite Scarlett 2i2 interfejs s balansiranim izlazima. Ne znam, u toj usporedbi imam filing da s DAC-om ne bi protitirao više nego sa zvučnom u istom rangu - opet sve ide preko RCA nebalansiranih. I te zvučne imaju solidan DAC na sebi, barem Xonar DX koliko sam čitao. Davati 1000kn za zvučnu baš i ne bih iz očitih razloga. Ali trebam li stvarno dati 1000kn za interfejs naspram upola jeftinije zvučne - tu imam dileme. O odluci ovisi i kablovinje - TRS vs. TS. A kablovinje je nekih 100tinjak kn ebay troškova. Iz tog razloga sam mislio uzeti 2 ili 3m kablove zbog njihovog provođenja "boljim" putem. Napajanje bi imao udaljeno od kompa i audio kablova.
![]() |
![]() |
#8 |
Guest
|
DAC = Zvučna kartica. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
49%winner
|
Znam sto je DAC kao mala kutijica na stolu ![]() Anyway, odluka je pala na Scarlett 2i2 i sve sto pored toga ide. Kao sto kazu, YOLO ![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|