|
![]() |
#4471 | ||||
Registered User
Datum registracije: Apr 2011
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
Pretpostavimo i da u teoriji, koliko god to nevjerojatno zvučalo, postoji mogućnost da se pravilno doziranje neće dogoditi u 100% slučajeva (umor zbog dugotrajne vožnje, glavobolja....) te da bi u tom slučaju ABS mogao biti od koristi. Citiraj:
Kraći zaustavni put u takvoj situaciji ne mora biti presudan za razliku od zadržavanja kontrole nad upravljanjem. Citiraj:
![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#4472 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Prva stvar od ABS-a nemože prije i brže zakočit, druga stvar ako želi približno brzo zakočit kao ABS mora simulirat ABS, a to sigurno nemože napravit tako idealno i brzo kao ABS i treče ako još tome kaže kako pri tome nije niti jednom zacvilio kotač znači da sere drek. ![]() ![]() 250-0, naravno s ABS-om http://www.youtube.com/watch?v=YkfRm7-d7Ts |
![]() |
![]() |
![]() |
#4474 |
Guest
Datum registracije: Jun 2012
|
Ovo je komedija za čitat kako nekima zapravo smetaju ABS, ESP pa i zračni jastuci, a da ne spominjem servo koji 'jede' snagu motora ![]() Treba to sve počupat van, ostavit 4 gume, karoseriju, volan i jedno sjedalo, onda si pravi vozač, hm... kad malo bolje razmislim vjerovatno je i sjedalo totalno nepotrebno, 'pravi' vozač će bolje prolaziti zavoje ako sjedi na gajbi piva. Ne znam, valjda si veća faca i veći znalac ako kažeš da ti moderna tehnologija odmaže, šta uopće zna sva sila inženjera koji svakodnevno razvijaju moderne sustave kako bi što više smanjili mogućnost nesreće. [GOW]Nec, mislim da si malo previše gledao mad max, vrati se u realni svijet. ![]() Zadnje izmijenjeno od: Rade0n. 16.09.2012. u 11:02. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4475 |
Type R
Datum registracije: Oct 2003
|
Koliko god ovdje bilo pametnjakovića koji zastupaju ovu ili onu stranu, ako kupuješ auto za gušt, nikakvi elektronika ne dolazi u obzir i servo nije poželjan. Kome to nije logično nema pojma. Nego, druga stvar mene zanima. Tražim sebi auto i naletio sam na Volvo S60 '02 dosta povoljno. Ima li tko kakva iskustva? 2.4 benz bez turba.
![]() |
#4476 |
Premium
Datum registracije: Feb 2004
|
Ja uvijek vozim bez ABS-a! (na Gran Turismu) ![]() Iako ABS ima mana, bolje je da je obavezan. Onaj tko zna voziti će se iz svake situacije vjerojatno bolje izvući bez ABS-a, ali takvih je malo. Kada pogledam malo kako ljudi voze pitam se čemu autoškole služe osim da te nauče mijenjati brzine. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4477 | |
Type R
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#4478 | |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
Citiraj:
Tko god ti kaže da simulira ABS je idiot i nema pojma što radi. Simuliranje ABS-a ne postoji i to su gluposti koje "iskusni" vozači pričaju. Postoji jedino otpuštanje kočnice da se odblokiraju kotači. Mislim da ti nije jasno da blokirani kotači imaju manje "trenje" od onih koji se okreću (trenje pod navodnicima jer ima još faktora). Kočenje je najbolje na granici blokiranja i okretanja i tad staneš u manjoj udaljenosti nego sa ABS-om. Mislim da ti nije sve najjasnije kako i zašto ABS radi i što radi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4479 |
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Očito je da ti nikad nisi vozio auto bez absa jer da jesi znao bi što se radi kada ako prokliže, odnosno što rade ljudi koji znaju, a ne oni koji to znaju u teoriji.
![]() |
#4481 |
muimerP
Datum registracije: Nov 2006
|
Ako čekaš dokaz, znači da nisi ni ti siguran da tvrdiš suprotno ![]() Konstatirali smo da nas je baaarem pola vozilo aute od hrpu konja po stazama, i svi zivi smo probali vožnju u Uno 1.3 Turbo i tako dalje. Svi smo rejseri, i svaki dan baaarem 3-4 sata skidamo vremena po Grobniku. Da nastavimo sa ![]() Nekako mi je r34 drag postao nakon ovog kak se zove ( ![]() Edit: Ali su ga Japanci us***i sad, i balavurdija raznorazna ![]()
Ishur´s Guide to Electronic Music Zadnje izmijenjeno od: Halos. 16.09.2012. u 14:40. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4483 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2010
|
Citiraj:
Ako želiš da ti dokažem, to možemo i s tvojim autom. Uopće me neće smetati pumpa ABS-a koja trenutno neće biti u funkciji, mada je idealno bez nje. A znam da ga imaš, i da je bio uvjet kod kupovine auta. Dođi, daj mi pola čuke da probam auto i naviknem se, pa idemo u probu. Bio bi dobar i koji svjedok, jer mi djeluješ kao netko tko će se kasnije izmotavati.
![]() |
![]() |
#4484 | |
Premium
|
Citiraj:
Proveo sam nešto vremena na poligonu za sigurnu vožnju i isprobao sam neke stvari. Isto tak je tužno što te u autoškoli ne upoznaju sa ABSom kak se spada. Reć će ti "to je to i to u teoriji" i na tome ostane. A ljudi kad prikoče i osjete pulsiranje puste kočnicu... Zadnje izmijenjeno od: IcyTexx. 16.09.2012. u 15:43. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4485 | |
Strichek Moderator
|
Citiraj:
Znači nisi vozio auto bez absa. To što si ti proveo na poligonu ne znači apsolutno ništa dok ti se to ne dogodi u nekoj zeznutoj situaciji na cesti. I samo još jedan detalj Djelomično točno, bitna stvar u svemu tome je što nakon svakog otpuštanja trebaš manje stisnut da ne dođe do proklizavanja a opet da auto što jače koči, ali to su detalji koje znaju ljudi koji imaju iskustva sa tim i koji su tako morali ne jednom naglo zakočit. P.S. Ja se nisam izjasnio što se tiče dal je bolji abs ili nije pa molim da me netko ne uvršava niti u jednu skupinu, ukazujem na subjektivnost određenih kolega sa ove teme ![]()
![]() |
![]() |
#4486 |
Osobni opis - pitaj me
Datum registracije: Jul 2008
|
kako ces ti objasniti tatinoj kceri koja je sjela u nov novcijat tipa golf kako nauciti pravilo kociti? proslo je vrijeme kada je prvo vozilo ficek ili 127-ica, pa kad sjednes u novo imas filing da je spejs satl. ja recimo vozim auto koji nema ABS, i sasvim mi je ok. mislim da je u 9 godina staza mozda dva-tri puta zaskripao kod kocenja jer sam ga nagazio ko' telac, ali tu su i lose gume odigrale ulogu (mega dobre hankok made in koreja plastika-guma ![]() tako da ABS po meni nije strikno obavezan, ali u dobroj mjeri itekako dobro dode vozacima koji ili ne zele ili ne znaju nauciti voziti. meni je smijesno koliko mi je ljudi pitalo da li imam ABS jer ne proklizujem po sljunku/pijesku dok sam znao jace zakociti, pa se cude kako su naprijed diskovi, iza dobosi........ sve stvar koliko si naucio i kako si naucio voziti.
Hey love crusader, I want to be your space invader. For you I will descend the deepest moon crater. I is most stronger than darth vapor. Obey me, I is your new dictator. For you is Venus, I am Mars. With you I is more richer than all the czars. Make a wishes on a shooting stars, then for you I will play on my cosmic guitars! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4487 | |||
Premium
|
Citiraj:
![]() To sam i prije spominjao. Iznenadni šok i panika kad se nešto desi na cesti sprječavaju reakciju koja bi trebala biti savršena da bi izveo kočenje kako se spada (bez ABS-a). Bez ABS-a i iskustva u panici lupiš, ne puštaš i nemaš ni upravljivost ni u većini slučajeva dovoljnu zaustavnu snagu. Sa ABSom imaš upravljivost i kraći zaustavni put sa takvom istom reakcijom. Citiraj:
Citiraj:
Na šljunku ABS panično reagira i ne koči kako se spada. Bez njega ćeš se ukopat i puno prije stat, a upravljanje i ostalo ovisi o vozaču. Zadnje izmijenjeno od: IcyTexx. 16.09.2012. u 16:33. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#4488 |
Strichek Moderator
|
Mene više od tog absa zanima kakve je tko imao kritične situacije na cesti, ali stvarno kritične, i kako se snašao ili nije? ![]() E sad pisat o tome ne znam dal ima smisla jel mi se čini da bi bilo previše lovačkih... ![]() Do sad sam vozio 4 auta bez absa (pod vozio ne mislim krug po gradu ili parkingu) i prošao sa njima cca 70000 km, od toga se na jednom kasnije popravio abs. Jedino di mi abs smeta je snijeg, tada bi ga isključio, u ostalim uvjetima ostavio upaljenog.
![]() |
#4489 | |
Osobni opis - pitaj me
Datum registracije: Jul 2008
|
Citiraj:
![]() dok je u svim ostalim situacijama sve proslo ok. cak iznenadujuce sto sam skuzio, je da kad sam znao proklizat (obavezno dok je mokro i sa onim hankokicama plasticnim), mogao sam skrenuti ![]() ali ipak se vracam na to da moras se prilagoditi uvjetima na cesti i voznji kakva je u tom trenutku, i to je to. masa frendova je isto zavrsila u jarku i u drugim autima, a imaju svu silu elektornike.
Hey love crusader, I want to be your space invader. For you I will descend the deepest moon crater. I is most stronger than darth vapor. Obey me, I is your new dictator. For you is Venus, I am Mars. With you I is more richer than all the czars. Make a wishes on a shooting stars, then for you I will play on my cosmic guitars! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4491 |
Premium
Datum registracije: Apr 2010
|
![]() |
#4492 | ||||||
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Karikiram, nemoj da bi se neko našao uvrijeđen. ![]()
![]() |
![]() |
#4493 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
samo mojih "2 centa".. ima gro testova i profi vozaci (ne ovi tu nasi profi vozaci sa foruma lol), vec raceri, na kontroliranom poligonu su tesirali (ne jednom) ucinkovitost absa kontra kocenju bez i niti jedan nije zakocio u manje metara bez absa (ili zanemarivo puta) al pretpostavljam da su to bili sve neki amateri koji nemaju pojma, i koji razglabaju po forumima sa teorijske strane.. jer citajuci ovdje postove i zaklinjanja kako ce netko zakocit brze bez absa je jedna od zabavnijih izjava u zadnje vrijeme.. i najvaznija stvar - pricamo o kontroliranoj situaciji, a ne iznenadnoj rekaciji u kojoj bi 99.99 % i apsolutno svi sa ovog foruma zakocili prije sa absom nego bez njega.. il ce mi netko rec da bi u nekoj iznimoj sitaciji (izletavanje djeteta, biciklista, motorista, konja, jelena, p.materine) instinktivno imao osjecaj za pritisak kocnice tocno do blokanja, uz kontrolu putanje i doziranje? vozim auto bez absa i ja mogu smatrat da cu zakocit brze od nekog sa absom, jer eto ja imam donekle dovoljan osjecaj za granicu blokanja, al da cu zakocit brze.. sumnjam.. iako sam i ja bio suprotnog uvjerenja, netko sa "malo" vise znanja kaze drukcije.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4494 |
[CTN]Mr.Ti
|
Situacija: idem drzavnom cestom cca 100 km/h, dolazim do lijevog zavoja, u kojega se s desne strane spaja lokalna cesta. Vidim auto koji prilazi po toj cesti, usporava, i ne stane nego izleti pred mene, sa nekih mozda 20. Kocim ko manijak, gume skripe, bez ABS-a, vidim da necu stati do njega, pocinjem motati (prije nego sam popustio kocnicu) auto naravno i dalje ide ravno. Skuzim to, popustam kocnicu, ali sad kad je uhvatio sa smotanim kotacima, trza naglo lijevo, ja kontra, 2 puta baca zadnji kraj lijevo desno, hvatam lijevu bankinu i uspijem stati taman prije jednog mosta. Stao sam koju minutu na ovom mostu da dodem k sebi, i rekao da sljedeci auto sigurno MORA imati ABS.
CPU: Ryzen 7 5700G / Noctua D15S; MBO: MSI B550 Tomahawk; RAM:Corsair Vengeance 2x16 3200MHz; GPU: XFX Merc 319 RX 6900 XT; HDD: 1. Samsung 970EVO 256 GB; 2. Crucial P2 500GB; PSU: EVGA Supernova G2 750; CASE: NZXT H440 White; MONITOR: Asus MG279Q; KEYBOARD: Roccat Vulcan 100; MOUSE: Razer ViperMini @ SteelSeries QCK mass; HEADPHONES: Kingston HyperX Cloud (I) - Superlux HD-681 EVO |
![]() |
![]() |
![]() |
#4495 | |
Type R
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#4500 |
[CTN]Mr.Ti
|
Ja sam sasvim prosjecan vozac, i nikad nisam niti tvrdio nista drugacije. Auto mi sluzi da se prevezem od A do B i to je to, ne pokusavam nista dokazati s voznjom. Ovo mi je bila prva, i jedina dosad ovakva situacija u mojih mozda 350k km, a vozio sam tada Ceski Das Auto, Octaviu. Ako se ti 1 mjesecno dovodis u takvu situaciju, hm...
CPU: Ryzen 7 5700G / Noctua D15S; MBO: MSI B550 Tomahawk; RAM:Corsair Vengeance 2x16 3200MHz; GPU: XFX Merc 319 RX 6900 XT; HDD: 1. Samsung 970EVO 256 GB; 2. Crucial P2 500GB; PSU: EVGA Supernova G2 750; CASE: NZXT H440 White; MONITOR: Asus MG279Q; KEYBOARD: Roccat Vulcan 100; MOUSE: Razer ViperMini @ SteelSeries QCK mass; HEADPHONES: Kingston HyperX Cloud (I) - Superlux HD-681 EVO |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|