Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.09.2012., 09:14   #4471
listerstorm
Registered User
Moj komp

listerstorm's Avatar

Datum registracije: Apr 2011
Citiraj:
Autor [GOW]Nec Pregled postova
3. Airbag će ti pomoći do 80-90 Km/h. Preko toga će vatrogasci imati ozbiljnih problema s raspoznavanjem da li iz auta vade airbag, tebe ili oboje.
Airbag uopće nije za komentar sve da pomaže i u 10% slučajeva.

Citiraj:
5. Dokazat ću ti da sam sposoban stati bez ABS-a brže i kraće nego ti s njim. ABS je isto tako napravljen radi neiskusnih ljudi koji ne znaju dozirati kočnicu. Kasnije je dodan i BAS, jer su skužili da u panici ne stisnu dovoljno jako.
Pretpostavimo da je u teoriji tako. Ali.

Pretpostavimo i da u teoriji, koliko god to nevjerojatno zvučalo, postoji mogućnost da se pravilno doziranje neće dogoditi u 100% slučajeva (umor zbog dugotrajne vožnje, glavobolja....) te da bi u tom slučaju ABS mogao biti od koristi.

Citiraj:
Prvo te puštam da si sam dokažeš. Odi na bilo koju cestu popločenu kockama, zaleti se i zakoči. Onda javi kako je prošlo.
Pokušaj to na kišnoj autocesti, sa slabom vidljivošću u nekoj nepredviđenoj situaciji koja zahtijeva naglo kočenje.

Kraći zaustavni put u takvoj situaciji ne mora biti presudan za razliku od zadržavanja kontrole nad upravljanjem.

Citiraj:
Ukratko: Teach someone to be a better driver, and you won't have to build a safer car.
Zbog x faktora, ne da jedno ne isključuje drugo već se nadopunjuju.
listerstorm je offline   Reply With Quote
Staro 16.09.2012., 09:41   #4472
Bravo
Premium

Bravo's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Prva stvar od ABS-a nemože prije i brže zakočit, druga stvar ako želi približno brzo zakočit kao ABS mora simulirat ABS, a to sigurno nemože napravit tako idealno i brzo kao ABS i treče ako još tome kaže kako pri tome nije niti jednom zacvilio kotač znači da sere drek. Bez velikog trenja, u ovom slučanju blokiranja kotača nemože učinkovito kočiti i još reći da radi to bolje nego ABS ABS radi jako inteligentno i jako brzo tako da blokira kotač u jako jako malim razmacima što čovjek nemože simulirat.

250-0, naravno s ABS-om
http://www.youtube.com/watch?v=YkfRm7-d7Ts
Bravo je offline   Reply With Quote
Staro 16.09.2012., 09:56   #4473
bego2
Banned
Moj komp

bego2's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Vec godinu dana bez auta
bego2 je offline   Reply With Quote
Staro 16.09.2012., 10:41   #4474
Rade0n
Guest

Datum registracije: Jun 2012
Ovo je komedija za čitat kako nekima zapravo smetaju ABS, ESP pa i zračni jastuci, a da ne spominjem servo koji 'jede' snagu motora

Treba to sve počupat van, ostavit 4 gume, karoseriju, volan i jedno sjedalo, onda si pravi vozač, hm... kad malo bolje razmislim vjerovatno je i sjedalo totalno nepotrebno, 'pravi' vozač će bolje prolaziti zavoje ako sjedi na gajbi piva.

Ne znam, valjda si veća faca i veći znalac ako kažeš da ti moderna tehnologija odmaže, šta uopće zna sva sila inženjera koji svakodnevno razvijaju moderne sustave kako bi što više smanjili mogućnost nesreće.

[GOW]Nec, mislim da si malo previše gledao mad max, vrati se u realni svijet.

Zadnje izmijenjeno od: Rade0n. 16.09.2012. u 11:02.
Rade0n je offline   Reply With Quote
Staro 16.09.2012., 11:03   #4475
BladeRunner
Type R
Moj komp

BladeRunner's Avatar

Datum registracije: Oct 2003
Koliko god ovdje bilo pametnjakovića koji zastupaju ovu ili onu stranu, ako kupuješ auto za gušt, nikakvi elektronika ne dolazi u obzir i servo nije poželjan. Kome to nije logično nema pojma.

Nego, druga stvar mene zanima. Tražim sebi auto i naletio sam na Volvo S60 '02 dosta povoljno. Ima li tko kakva iskustva? 2.4 benz bez turba.
Staro 16.09.2012., 11:56   #4476
cccp
Premium
Moj komp

cccp's Avatar

Datum registracije: Feb 2004
Ja uvijek vozim bez ABS-a! (na Gran Turismu)

Iako ABS ima mana, bolje je da je obavezan. Onaj tko zna voziti će se iz svake situacije vjerojatno bolje izvući bez ABS-a, ali takvih je malo. Kada pogledam malo kako ljudi voze pitam se čemu autoškole služe osim da te nauče mijenjati brzine.
cccp je offline   Reply With Quote
Staro 16.09.2012., 12:05   #4477
BladeRunner
Type R
Moj komp

BladeRunner's Avatar

Citiraj:
Autor cccp Pregled postova
Ja uvijek vozim bez ABS-a! (na Gran Turismu)

Iako ABS ima mana, bolje je da je obavezan. Onaj tko zna voziti će se iz svake situacije vjerojatno bolje izvući bez ABS-a, ali takvih je malo. Kada pogledam malo kako ljudi voze pitam se čemu autoškole služe osim da te nauče mijenjati brzine.
I to im slabo ide.
Staro 16.09.2012., 13:59   #4478
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Citiraj:
Autor Bravo Pregled postova
Prva stvar od ABS-a nemože prije i brže zakočit, druga stvar ako želi približno brzo zakočit kao ABS mora simulirat ABS, a to sigurno nemože napravit tako idealno i brzo kao ABS i treče ako još tome kaže kako pri tome nije niti jednom zacvilio kotač znači da sere drek. Bez velikog trenja, u ovom slučanju blokiranja kotača nemože učinkovito kočiti i još reći da radi to bolje nego ABS ABS radi jako inteligentno i jako brzo tako da blokira kotač u jako jako malim razmacima što čovjek nemože simulirat.

250-0, naravno s ABS-om
http://www.youtube.com/watch?v=YkfRm7-d7Ts
Naravno da može.
Tko god ti kaže da simulira ABS je idiot i nema pojma što radi. Simuliranje ABS-a ne postoji i to su gluposti koje "iskusni" vozači pričaju. Postoji jedino otpuštanje kočnice da se odblokiraju kotači.
Mislim da ti nije jasno da blokirani kotači imaju manje "trenje" od onih koji se okreću (trenje pod navodnicima jer ima još faktora). Kočenje je najbolje na granici blokiranja i okretanja i tad staneš u manjoj udaljenosti nego sa ABS-om. Mislim da ti nije sve najjasnije kako i zašto ABS radi i što radi.

IcyTexx je offline   Reply With Quote
Staro 16.09.2012., 14:02   #4479
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Autor IcyTexx Pregled postova
Tko god ti kaže da simulira ABS je idiot i nema pojma što radi. Simuliranje ABS-a ne postoji i to su gluposti koje "iskusni" vozači pričaju.
Očito je da ti nikad nisi vozio auto bez absa jer da jesi znao bi što se radi kada ako prokliže, odnosno što rade ljudi koji znaju, a ne oni koji to znaju u teoriji.

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///

/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///

žmnpp
buljo je offline   Reply With Quote
Staro 16.09.2012., 14:13   #4480
Gilbert5
Agent 0
Moj komp

Gilbert5's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Ovdje je sve puno znalaca, strašno. Ja i dalje cekam dokaz, čovjek se ponudio da dokaže.

Citiraj:
5. Dokazat ću ti da sam sposoban stati bez ABS-a brže i kraće nego ti s njim.
Gilbert5 je offline   Reply With Quote
Staro 16.09.2012., 14:35   #4481
Halos
muimerP
Moj komp

Halos's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Ako čekaš dokaz, znači da nisi ni ti siguran da tvrdiš suprotno

Konstatirali smo da nas je baaarem pola vozilo aute od hrpu konja po stazama, i svi zivi smo probali vožnju u Uno 1.3 Turbo i tako dalje. Svi smo rejseri, i svaki dan baaarem 3-4 sata skidamo vremena po Grobniku.

Da nastavimo sa

Nekako mi je r34 drag postao nakon ovog kak se zove ( ) novog...

Edit: Ali su ga Japanci us***i sad, i balavurdija raznorazna

Isssss

Zadnje izmijenjeno od: Halos. 16.09.2012. u 14:40.
Halos je offline   Reply With Quote
Staro 16.09.2012., 14:48   #4482
Facelessone
Premium
Moj komp

Facelessone's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Ta 7. generacija Celice mi je prekrasna, isto ko i Mazda 323F (94-98), ali ovo je... Uff

AMD Ryzen 7 5700X
BQ Pure Rock
MSI B450 Tomahawk Max
32GB (2x16GB) Fury Beast 3600MHz HX432C18FB2K2/16
MSI RX 6800XT GamingX Trio 16GB
500GB Crucial MX500
Fractal Define R4
Corsair HX850 Platinum
Logitech MX Master 3
Logitech MX Keys
Logitech Z2300
Dell U2715H
Iskon 300/100 Mbps

CPU Intel i7-4810MQ
VGA nVidia GT730M 1 GB
RAM DDR3 16 GB 1600 MHz
SSD 500 GB Sandisk Ultra
Display 15.5" 3K HD IPS 2880x1620
LTE Modem
DVD-RW
9 cell battery
Napajanje 135 W
Windows 10 Pro
Logitech MX Anywhere 3s

AMD Ryzen 5 7640HS
AMD RadeonT 760M
14" 2,8K, 120Hz
16GB RAM
1TB HDD
Windows 11 Pro
Logitech MX Anywhere 3s

Xpenology DVA1622 @ DSM 7.1.1-42962 Update 4
H110M-DGS
Intel i3-7100
8GB RAM DDR4
WD Red 8TB
WD Purple 4TB
Seagate IronWolf 3TB
Seagate SkyHawk 6TB
Nanoxia Deep Silence 4
Seasonic X650 SS-650KM Gold

Facelessone je offline   Reply With Quote
Staro 16.09.2012., 14:51   #4483
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Citiraj:
Autor Gilbert5 Pregled postova
Ovdje je sve puno znalaca, strašno. Ja i dalje cekam dokaz, čovjek se ponudio da dokaže.
Onda budi sretan što se možeš družiti s nama, možda konačno nešto budeš znao o tome što pričamo, pa se budeš mogao uključiti u kvalitetnu raspravu. Do tada si samo iritantan s ponavljanjem.

Ako želiš da ti dokažem, to možemo i s tvojim autom. Uopće me neće smetati pumpa ABS-a koja trenutno neće biti u funkciji, mada je idealno bez nje. A znam da ga imaš, i da je bio uvjet kod kupovine auta. Dođi, daj mi pola čuke da probam auto i naviknem se, pa idemo u probu. Bio bi dobar i koji svjedok, jer mi djeluješ kao netko tko će se kasnije izmotavati.
Staro 16.09.2012., 15:29   #4484
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Citiraj:
Autor buljo Pregled postova
Očito je da ti nikad nisi vozio auto bez absa jer da jesi znao bi što se radi kada ako prokliže, odnosno što rade ljudi koji znaju, a ne oni koji to znaju u teoriji.
Da se razumijemo, pod "simuliranje" sam mislio ono što će gro ljudi reći - naizmjenično stiskanje i otpuštanje kočnice što brže možeš. Iako to radi i svi to imaju u glavi - ne mogu to napravit kak se spada ako nikad nisu probali jer trebaš imat osjećaj kad si na rubu.

Proveo sam nešto vremena na poligonu za sigurnu vožnju i isprobao sam neke stvari.

Isto tak je tužno što te u autoškoli ne upoznaju sa ABSom kak se spada. Reć će ti "to je to i to u teoriji" i na tome ostane. A ljudi kad prikoče i osjete pulsiranje puste kočnicu...

Zadnje izmijenjeno od: IcyTexx. 16.09.2012. u 15:43.
Staro 16.09.2012., 15:47   #4485
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Citiraj:
Da se razumijemo, pod "simuliranje" sam mislio ono što će gro ljudi reći - naizmjenično stiskanje i otpuštanje kočnice što brže možeš. Svi to imaju u glavi al nemreš to napravit kak se spada ako nikad nisi probao.

Proveo sam nešto vremena na poligonu za sigurnu vožnju i isprobao sam neke stvari.
Svi imaju to u glavi ali će ti jako mali broj ljudi to napravit u praksi, jer kada se to dogodi vozači će instinktivno stisnut i držat kočnicu, čak i jače stisnut u nadi da će prije stat.

Znači nisi vozio auto bez absa.
To što si ti proveo na poligonu ne znači apsolutno ništa dok ti se to ne dogodi u nekoj zeznutoj situaciji na cesti.

I samo još jedan detalj
Citiraj:
naizmjenično stiskanje i otpuštanje kočnice što brže možeš.
Djelomično točno, bitna stvar u svemu tome je što nakon svakog otpuštanja trebaš manje stisnut da ne dođe do proklizavanja a opet da auto što jače koči, ali to su detalji koje znaju ljudi koji imaju iskustva sa tim i koji su tako morali ne jednom naglo zakočit.

P.S. Ja se nisam izjasnio što se tiče dal je bolji abs ili nije pa molim da me netko ne uvršava niti u jednu skupinu, ukazujem na subjektivnost određenih kolega sa ove teme

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///

žmnpp
Staro 16.09.2012., 16:10   #4486
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
kako ces ti objasniti tatinoj kceri koja je sjela u nov novcijat tipa golf kako nauciti pravilo kociti? proslo je vrijeme kada je prvo vozilo ficek ili 127-ica, pa kad sjednes u novo imas filing da je spejs satl.

ja recimo vozim auto koji nema ABS, i sasvim mi je ok. mislim da je u 9 godina staza mozda dva-tri puta zaskripao kod kocenja jer sam ga nagazio ko' telac, ali tu su i lose gume odigrale ulogu (mega dobre hankok made in koreja plastika-guma ). po kisi i po snijegu niti jednom izlijetanje i slicno, a ipak nekih 125k km mog staza u tom autu nije za odbaciti.

tako da ABS po meni nije strikno obavezan, ali u dobroj mjeri itekako dobro dode vozacima koji ili ne zele ili ne znaju nauciti voziti. meni je smijesno koliko mi je ljudi pitalo da li imam ABS jer ne proklizujem po sljunku/pijesku dok sam znao jace zakociti, pa se cude kako su naprijed diskovi, iza dobosi........ sve stvar koliko si naucio i kako si naucio voziti.

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 16.09.2012., 16:20   #4487
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Citiraj:
Svi imaju to u glavi ali će ti jako mali broj ljudi to napravit u praksi, jer kada se to dogodi vozači će instinktivno stisnut i držat kočnicu, čak i jače stisnut u nadi da će prije stat.
Malo sam nadopunio post dok si ti svojeg pisao.
To sam i prije spominjao. Iznenadni šok i panika kad se nešto desi na cesti sprječavaju reakciju koja bi trebala biti savršena da bi izveo kočenje kako se spada (bez ABS-a). Bez ABS-a i iskustva u panici lupiš, ne puštaš i nemaš ni upravljivost ni u većini slučajeva dovoljnu zaustavnu snagu. Sa ABSom imaš upravljivost i kraći zaustavni put sa takvom istom reakcijom.

Citiraj:
To što si ti proveo na poligonu ne znači apsolutno ništa dok ti se to ne dogodi u nekoj zeznutoj situaciji na cesti.
Poanta je da kad se desi u zeznutoj situaciji na cesti moraš brzo i pravilno reagirat a ne razmišljat kako reagirat. Zbog toga moraš proći kroz te situacije i stvorit podsvjesni refleks kako se ponašat u toj situaciji. Najsigurnije je na poligonu, a ne čekat da ti se desi u vožnji i onda otkrivat načine kako se izvuć. Imaju na poligonu način kako stvorit djelomice neočekivanu situaciju, al poanta je da osjetiš koje su granice u vožnji i naučiš ono što ne smiješ raditi.

Citiraj:
Djelomično točno, bitna stvar u svemu tome je što nakon svakog otpuštanja trebaš manje stisnut da ne dođe do proklizavanja a opet da auto što jače koči, ali to su detalji koje znaju ljudi koji imaju iskustva sa tim i koji su tako morali ne jednom naglo zakočit.
Tako je, to sam nadopunio u postu. Moraš znati kad si na granici i reagirati nakon blokiranja. A za to moraš imat iskustva u vožnji i moraš proći kroz te situacije. Znam kako se sve to radi ali u vožnji to ne bi mogo napravit jer nisam imao iskustva u takvim situacijama bez ABS-a.

Citiraj:
Autor Burko Pregled postova
meni je smijesno koliko mi je ljudi pitalo da li imam ABS jer ne proklizujem po sljunku/pijesku dok sam znao jace zakociti, pa se cude kako su naprijed diskovi, iza dobosi........ sve stvar koliko si naucio i kako si naucio voziti.
Na šljunku ABS panično reagira i ne koči kako se spada. Bez njega ćeš se ukopat i puno prije stat, a upravljanje i ostalo ovisi o vozaču.

Zadnje izmijenjeno od: IcyTexx. 16.09.2012. u 16:33.
Staro 16.09.2012., 16:46   #4488
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Mene više od tog absa zanima kakve je tko imao kritične situacije na cesti, ali stvarno kritične, i kako se snašao ili nije?
E sad pisat o tome ne znam dal ima smisla jel mi se čini da bi bilo previše lovačkih...

Do sad sam vozio 4 auta bez absa (pod vozio ne mislim krug po gradu ili parkingu) i prošao sa njima cca 70000 km, od toga se na jednom kasnije popravio abs.
Jedino di mi abs smeta je snijeg, tada bi ga isključio, u ostalim uvjetima ostavio upaljenog.

žmnpp
Staro 16.09.2012., 16:56   #4489
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
Mene više od tog absa zanima kakve je tko imao kritične situacije na cesti, ali stvarno kritične, i kako se snašao ili nije?
od svih situacija, a najcesce su se odnosile na nedovoljan razmak izmedu vozila ispred i mene konja za volanom, imao sam jedan laksi oblik saobracajke . mislim, moja krivica, ja cca 50km/h na ~5 metara skuzim kako zena naprijed skrece i usporila je, prakticki stala. i onda uracunas polubljutavu cestu jer je taman pocinjala kisica uz vanjsku temperaturu od nesto preko 10°C, rezultat je moja pofrkana hauba. plus u cijeloj racunici zimske gume (S3) koje su odradile dvije zime i dva ljeta - bez skidanja. citaj - nebi prosao na tehnickom s njima.

dok je u svim ostalim situacijama sve proslo ok. cak iznenadujuce sto sam skuzio, je da kad sam znao proklizat (obavezno dok je mokro i sa onim hankokicama plasticnim), mogao sam skrenuti . ovo ne serem i nisu lovacke.

ali ipak se vracam na to da moras se prilagoditi uvjetima na cesti i voznji kakva je u tom trenutku, i to je to. masa frendova je isto zavrsila u jarku i u drugim autima, a imaju svu silu elektornike.

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 16.09.2012., 17:17   #4490
Flood
Into my head it goes
Moj komp

Flood's Avatar

Datum registracije: Feb 2004
Kaj se sa ABSom nemoze "pumpat" kočnica?
Staro 16.09.2012., 18:48   #4491
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Citiraj:
Autor Flood Pregled postova
Kaj se sa ABSom nemoze "pumpat" kočnica?
Može, ali ako jednom prepozna blokiranje neće se isključiti dok god skroz ne padne pritisak u sistemu, odnosno dok skroz ne otpustiš pedalu. S njim je bolje kočiti tako da i sam pokušaš izbjeći blokiranje, onda je puno efikasniji.
Staro 16.09.2012., 19:47   #4492
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
1. Tako je. Za ove ostale 60 Ks, brdo spojlera i zaštite protiv neznanja, samo nek' 'zgleda.
Fakat ne znam kaj bi ti rekao na ovakav komentar. Pretpostavljam da bi za ovu tvoju kategoriju vozača trebalo napravit i izuzeće od poštivanja prometnih pravila i dozvoljene brzine? A svima ostalima ugradit elektronsku blokadu na 50 kmh? Mislim ne kužim jel tvoj post zajebancija ili nezrelo razmišljanje.

Citiraj:
2. Servo mi obično smeta. Prvo, papa mi snagu motora, a na autu kojem su poluosovine i diff na pravom mjestu (straga) nema ni potrebe za istim. Osim ako ga vozi neznalica koja samo frče na mjestu jer ga nitko nije naučio da je to nepravilno.
Je, postojanje serva skida ti vrijeme vožnje od kuće do posla sigurno za dvije sekunde. Bogte, napravljen je zato da ti olakša parkiranje i kad se treba okrenut u uskoj uličici. Hoće li ga neko silovat u mjestu, njegov problem.

Citiraj:
3. Airbag će ti pomoći do 80-90 Km/h. Preko toga će vatrogasci imati ozbiljnih problema s raspoznavanjem da li iz auta vade airbag, tebe ili oboje.
Daj mi reci, ti svakodnevno voziš na pisti ili na cesti ko ostatak populacije? Ako mi pomogne pri 60 kmh zato što je neki krelac izletio s bočne ceste a ja se zakuco u njega, dobar je. Vožnja na autocesti je lutrija svakako. Ne moraš bit kriv, al ako si učesnik saobraćajke, vjerojatnost preživljavanja je mala. S druge strane, autoceste su opet sigurnije od običnih.

Citiraj:
4. Pravi ovjes ne treba ispomoć. ESP zavarava i ljudima daje lažni osjećaj sigurnosti. Pogotovo balavim tatinim sinovima u svježim mega-ultra-turbo-nitro prednjepogonašima. Zato ih je puno groblje. Da su na vrijeme naučili kontrolirati auto koji voze, ne bi bili tamo gdje jesu.
Kaj ti voziš, ariel atom? Pa nije svima interes imat auto koji leži na cesti ko fosna. Neko se voli udobno odvest od točke a do točke b. Meni osobno je draže ako ne osjetim sve draži rupa na našim cestama.

Citiraj:
5. Dokazat ću ti da sam sposoban stati bez ABS-a brže i kraće nego ti s njim. ABS je isto tako napravljen radi neiskusnih ljudi koji ne znaju dozirati kočnicu. Kasnije je dodan i BAS, jer su skužili da u panici ne stisnu dovoljno jako.
Je, treba ti pol čuke u tom autu da ga skužiš i onda ćeš izvest par kočenja, pretpostavljam po kockama, šljunku i snijegu gdje je abs svakako pušiona. Dobro, pretjerujem, da se kočit i bez abs-a. Al njegova primarna svrha je da te spasi u ekstremnim situacijama, npr. na mokroj cesti kad treba moć upravljat a ne da te odnese pravocrtno. Govorim o situacijama kad ljudi panično gaze kočnicu i ne razmišljaju. Fakat želiš reć da ćeš, u situaciji gdje pada kiša a frajer ti naglo izađe iz dvorišta s desne strane dok je u lijevoj traci šleper, ti stat prije bez abs-a nego s njim? To bi zaista želio vidjet.

Citiraj:
6. Nisam jednom, ali ta su vremena iza mene. Svoje divljanje prepuštam drugima, i želim im da ih prati moja sreća.
A bože moj, veli se mladost ludost. I ja danas s 40 na grbači razmišljam daleko drugačije nego prije 20 godina. Nekad sam ga i ja stiskao, al danas bi polomio noge nekom balavanderu koji mi je proletio pored djeteta na zebri. Samo nek je prastari civic, spušten do jaja, spulja koja vrišti mada se auto i dalje vuče, i nek je sic polegnut tak da skoro ležiš dok voziš. Ostalo nije bitno, cesta je pista za njih.
Karikiram, nemoj da bi se neko našao uvrijeđen.

Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

fanATIk je offline   Reply With Quote
Staro 16.09.2012., 20:04   #4493
M.U.P.
Premium
Moj komp

M.U.P.'s Avatar

Datum registracije: Feb 2006
samo mojih "2 centa"..

ima gro testova i profi vozaci (ne ovi tu nasi profi vozaci sa foruma lol), vec raceri, na kontroliranom poligonu su tesirali (ne jednom) ucinkovitost absa kontra kocenju bez i niti jedan nije zakocio u manje metara bez absa (ili zanemarivo puta)

al pretpostavljam da su to bili sve neki amateri koji nemaju pojma, i koji razglabaju po forumima sa teorijske strane..

jer citajuci ovdje postove i zaklinjanja kako ce netko zakocit brze bez absa je jedna od zabavnijih izjava u zadnje vrijeme..

i najvaznija stvar - pricamo o kontroliranoj situaciji, a ne iznenadnoj rekaciji u kojoj bi 99.99 % i apsolutno svi sa ovog foruma zakocili prije sa absom nego bez njega..

il ce mi netko rec da bi u nekoj iznimoj sitaciji (izletavanje djeteta, biciklista, motorista, konja, jelena, p.materine) instinktivno imao osjecaj za pritisak kocnice tocno do blokanja, uz kontrolu putanje i doziranje?

vozim auto bez absa i ja mogu smatrat da cu zakocit brze od nekog sa absom, jer eto ja imam donekle dovoljan osjecaj za granicu blokanja, al da cu zakocit brze.. sumnjam.. iako sam i ja bio suprotnog uvjerenja, netko sa "malo" vise znanja kaze drukcije..
M.U.P. je offline   Reply With Quote
Staro 16.09.2012., 20:35   #4494
ti.le
[CTN]Mr.Ti
Moj komp

ti.le's Avatar

Situacija: idem drzavnom cestom cca 100 km/h, dolazim do lijevog zavoja, u kojega se s desne strane spaja lokalna cesta. Vidim auto koji prilazi po toj cesti, usporava, i ne stane nego izleti pred mene, sa nekih mozda 20. Kocim ko manijak, gume skripe, bez ABS-a, vidim da necu stati do njega, pocinjem motati (prije nego sam popustio kocnicu) auto naravno i dalje ide ravno.
Skuzim to, popustam kocnicu, ali sad kad je uhvatio sa smotanim kotacima, trza naglo lijevo, ja kontra, 2 puta baca zadnji kraj lijevo desno, hvatam lijevu bankinu i uspijem stati taman prije jednog mosta. Stao sam koju minutu na ovom mostu da dodem k sebi, i rekao da sljedeci auto sigurno MORA imati ABS.
CPU: Ryzen 7 5700G / Noctua D15S; MBO: MSI B550 Tomahawk; RAM:Corsair Vengeance 2x16 3200MHz; GPU: XFX Merc 319 RX 6900 XT; HDD: 1. Samsung 970EVO 256 GB; 2. Crucial P2 500GB; PSU: EVGA Supernova G2 750; CASE: NZXT H440 White; MONITOR: Asus MG279Q; KEYBOARD: Roccat Vulcan 100; MOUSE: Razer ViperMini @ SteelSeries QCK mass; HEADPHONES: Kingston HyperX Cloud (I) - Superlux HD-681 EVO
ti.le je offline   Reply With Quote
Staro 16.09.2012., 20:42   #4495
BladeRunner
Type R
Moj komp

BladeRunner's Avatar

Citiraj:
Autor ti.le Pregled postova
Situacija: idem drzavnom cestom cca 100 km/h, dolazim do lijevog zavoja, u kojega se s desne strane spaja lokalna cesta. Vidim auto koji prilazi po toj cesti, usporava, i ne stane nego izleti pred mene, sa nekih mozda 20. Kocim ko manijak, gume skripe, bez ABS-a, vidim da necu stati do njega, pocinjem motati (prije nego sam popustio kocnicu) auto naravno i dalje ide ravno.
Skuzim to, popustam kocnicu, ali sad kad je uhvatio sa smotanim kotacima, trza naglo lijevo, ja kontra, 2 puta baca zadnji kraj lijevo desno, hvatam lijevu bankinu i uspijem stati taman prije jednog mosta. Stao sam koju minutu na ovom mostu da dodem k sebi, i rekao da sljedeci auto sigurno MORA imati ABS.
Prika, ne znaš ti vozit. Da sam tako reagirao svaki out kad mi je netko izletio imao bi totalku jedamput mjesečno.
Staro 16.09.2012., 20:52   #4496
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

LOL. Na ovom forumu sve neki pro driveri. A vozni park za qurac.

Asrock FM2A78M-DG3+
Palit GTX 460
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

Staro 16.09.2012., 20:54   #4497
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
nije zaqrac, samo nemaju abs i servo
syss je offline   Reply With Quote
Staro 16.09.2012., 21:01   #4498
rodriguez
....
Moj komp

rodriguez's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Citiraj:
Autor syss Pregled postova
nije zaqrac, samo nemaju abs i servo

rodriguez je offline   Reply With Quote
Staro 16.09.2012., 21:02   #4499
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Ma vjerojatno imaju, ali počupaju senzore za abs i ispuste ulje iz servo sistema.

Asrock FM2A78M-DG3+
Palit GTX 460
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

Staro 16.09.2012., 21:11   #4500
ti.le
[CTN]Mr.Ti
Moj komp

ti.le's Avatar

Citiraj:
Autor BladeRunner Pregled postova
Prika, ne znaš ti vozit. Da sam tako reagirao svaki out kad mi je netko izletio imao bi totalku jedamput mjesečno.
Ja sam sasvim prosjecan vozac, i nikad nisam niti tvrdio nista drugacije. Auto mi sluzi da se prevezem od A do B i to je to, ne pokusavam nista dokazati s voznjom. Ovo mi je bila prva, i jedina dosad ovakva situacija u mojih mozda 350k km, a vozio sam tada Ceski Das Auto, Octaviu. Ako se ti 1 mjesecno dovodis u takvu situaciju, hm...
CPU: Ryzen 7 5700G / Noctua D15S; MBO: MSI B550 Tomahawk; RAM:Corsair Vengeance 2x16 3200MHz; GPU: XFX Merc 319 RX 6900 XT; HDD: 1. Samsung 970EVO 256 GB; 2. Crucial P2 500GB; PSU: EVGA Supernova G2 750; CASE: NZXT H440 White; MONITOR: Asus MG279Q; KEYBOARD: Roccat Vulcan 100; MOUSE: Razer ViperMini @ SteelSeries QCK mass; HEADPHONES: Kingston HyperX Cloud (I) - Superlux HD-681 EVO
ti.le je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na