Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 06.09.2012., 12:13   #181
mislav_os
freak
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
Istina je, podcjenjujemo naše znanje. Netko je gore naveo hladnjak kao primjer, pa taj "aparat" ima par stvari koje mogu otići i to je to. Ajde ti na kompu nađi grešku zašto se ne boota, zašto se smrzava, zašto se resetira itd. Tako da uopće nije mala cijena 300kn za Winse i ostale programe(naravno, ako napraviš pošteno).

Ja ako nekome idem komp instalirati "od nule", to budu Winsi, svi driveri(znači ne od Winsa driveri nego sa službenih stranica, pogotovo za grafu), Office, AV, programi za multimediju(Winamp i slični), te Windows update. To potraje cca 2 sata, pa sad odite i vidite koliko automehaničar uzme za svoja dva radna sata.

mislav_os je offline  
Staro 06.09.2012., 12:18   #182
Master_Hrc
Premium
Moj komp

Master_Hrc's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
@Gnjepar, Router....Upravo to..

Dok sam kao student radio takve stvari, gore od nezahvalne ekipe su jedino bili dogovori oko konfiguracije, laptopta tipa "Zasto ova mašina od 2 soma kuna nebi bila dobra za renderianje, obradu videa, lansiranje raketa na mars i slicno....Kaj ce meni jos rama, dobar mi je ovaj 15 inčni monitor za navedeno bez obzira kaj imam Quadro karticu u radnoj stanici i slično.....

Kao što je par ljud napisalo, nemojte se podcjenjivat ljudi....ako automehaničar za sat i pol (nije mi namjera omalovažat nikoga) i promjene ulja i dva filtera moze zaračunat, zaračunajte i vi......
Da stvar bude bolja kad mi je ekipa bila bahata,zaračunao sam više i imam osjećaj da su to više cijenili......ali to je moj subjektivni dojam

Danas pristojno živim i više se ne bavim tim poslom ali sam stvarno svega doživio...

I uvijek će biti ekipe (dubravko i slični) koji ce to napraviti za kikiriki....

Master_Hrc je offline  
Staro 06.09.2012., 12:19   #183
Wolverine
Moderator
Moj komp

Wolverine's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Mislave a koliko ti specijalnog i ponekad skupog alata trebaš za instalaciju svega toga a koliko automehaničar?
Pogledaj malo i sa te strane.

Ono o frižiderima neću niti komentirat. Pa nemaju svi Obodin doma.

Intel Core i5 2520
8GB DDR3 Patriot
Intel HD3000
256GB LiteOn LMH-256V2M mSATA
NEC USB 3.0 ExpressCard
14" 1366x768
Windows 10 Pro x64

Asus P6T SE w/P6T WS Pro BIOS mod
Intel Xeon X5650 @ 4,0 GHz + TT Frio OCK
4x 2GB Mushkin SilverLine Stiletto 1600
Gigabyte GTX 560Ti
Kingston V300 120GB + 640GB WD AAKS + 1TB WD EARS + 2,5'' Hitachi 500GB
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Philips 200WP7ES / LG 32LG6000 Scarlet
Samsung ML-2160 / CL I-Trigue 5600
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64

Intel DP67BG
Intel G1610
2x 2GB Kingston HyperX Limited Edition 1600 MHz
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1

Zadnje izmijenjeno od: Wolverine. 06.09.2012. u 12:27.
Wolverine je offline  
Staro 06.09.2012., 12:22   #184
Alvin
Premium
Moj komp

Datum registracije: Apr 2007
Citiraj:
Autor mislav_os Pregled postova
Istina je, podcjenjujemo naše znanje. Netko je gore naveo hladnjak kao primjer, pa taj "aparat" ima par stvari koje mogu otići i to je to. Ajde ti na kompu nađi grešku zašto se ne boota, zašto se smrzava, zašto se resetira itd. Tako da uopće nije mala cijena 300kn za Winse i ostale programe
Sigurno nije dobro ako sebe podcijenjujete ali ja ne mogu vjerovat koliko ste ograničeni da ste u stanju se ljutit što vas podcijenjuju a u istoj rečenici podcijenjujete druge.
Borim se s vjetrenjačama, odo radit neš pametno
Alvin je offline  
Staro 06.09.2012., 12:44   #185
mislav_os
freak
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor Wolverine Pregled postova
Mislave a koliko ti specijalnog i ponekad skupog alata trebaš za instalaciju svega toga a koliko automehaničar?
Pogledaj malo i sa te strane.

Ono o frižiderima neću niti komentirat. Pa nemaju svi Obodin doma.
Automehaničara sam samo naveo kao primjer. A treba i nama nekad "specijalni" alat. Na to prvenstveno mislim software, kako bi npr mogli naći grešku. Jedno vrijeme sam mislio kupit onu PCI karticu koja baca ERROR kad se komp ne pali a MBO ne pišti pa da se vidi što je otišlo, al' sam vidio da je smeće . Ugl, i to je alat.

Citiraj:
Autor Alvin Pregled postova
Sigurno nije dobro ako sebe podcijenjujete ali ja ne mogu vjerovat koliko ste ograničeni da ste u stanju se ljutit što vas podcijenjuju a u istoj rečenici podcijenjujete druge.
Borim se s vjetrenjačama, odo radit neš pametno
Ne ljutim se ja ako netko podcjenjuje nekoga, ja isto dosta ljudi radim besplatno neke stvari(ali ti ljudi i meni nešto naprave kad ih trebam), uostalom njihov je problem što si dozvole da rade ama baš sve za 100kn.

Kao što rekoh, automehaničare ne podcjenjujem, jer on zapravo odgovara i za živote ljudi ako nešto krivo napravi na autu. Prijatelj mi je automehaničar i živi od toga, a starom je bio otišao kočioni cilindar na prednjem desnom kotaču na prošlom autu. Taj isti kolega je nabavio cijelu čeljust(polovnu ispravnu) te je zamijenio i promijenio ulje u kočnicama(koje sam ja kupio) i naplatio mi to 200kn. Nakon 6 mjeseci me zvao da mu komp ne radi, ne boota se, šteka itd. Kada sam došao vidio sam da baca USB error kod bootanja. Malo sam bolje pogledao i primjetio kako je front USB razheban i radi kratki spoj, isti sam otkopčao sa MBO, očistio cijeli komp, obrisao malware itd te mu naplatio 200kn. Njegov posao nije bio ništa "teži" nego moj, samo što je eto bio fizički teži.

Ali eto, to sam htio reći, da takvi poslovi nisu ništa manje vrijedni nego drugi. To morate priznati. (naravno, uspoređujem poslove servisera u drugim strukama)

mislav_os je offline  
Staro 06.09.2012., 12:47   #186
blackened
Premium
Moj komp

blackened's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Mene zanima dvije stvari; da li unaprijed kažete cifru servisa i prije nego što ga obavite, i čisto kako vam ljudi reagiraju kad im kažete te spomenute cifre od 300-400 kn?
blackened je offline  
Staro 06.09.2012., 12:52   #187
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
treba i nama nekad "specijalni" alat. Na to prvenstveno mislim software, kako bi npr mogli naći grešku.
Ijaoooo, ne spominji to Koliko vas ima licencirani Acronis npr? A open source gedore se ne nalaze baš lako Ili GPL graba

Usput, od kud vam svima ključevi za Win7? Ili jednostavno svi stavljate VLK XP s generiranim kijem?
Staro 06.09.2012., 12:54   #188
Wolverine
Moderator
Moj komp

Wolverine's Avatar

Citiraj:
Automehaničara sam samo naveo kao primjer. A treba i nama nekad "specijalni" alat. Na to prvenstveno mislim software, kako bi npr mogli naći grešku. Jedno vrijeme sam mislio kupit onu PCI karticu koja baca ERROR kad se komp ne pali a MBO ne pišti pa da se vidi što je otišlo, al' sam vidio da je smeće . Ugl, i to je alat.
Da, ali kao krivi primjer. Ja te ponovo pitam koliko te košta alat za instalaciju OS-a, njegovo podešavanje i instalaciju pratećih aplikacija jer se o tome govori.

Intel Core i5 2520
8GB DDR3 Patriot
Intel HD3000
NEC USB 3.0 ExpressCard
14" 1366x768
Windows 10 Pro x64

Gigabyte GTX 560Ti
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64

Intel DP67BG
Intel G1610
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1

Wolverine je offline  
Staro 06.09.2012., 12:54   #189
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Datum registracije: May 2010
Ja ne omalovažavam nikoga, ali premalo se cijeni znanje u odnosu na fizički rad.
Ja ne kažem da treba mehaničara plaćati manje (ionako dobije malo), nego treba znanje isto prepoznati kao vrijednost i platiti bez prijekih pogleda.

Primjer: Prijatelj kupio skuter. Neće upalit nikako. Zavrti i crkne. Ode u servis i poprave ga. Ne znam koliko je platio, ali oko 190kn (nemojte me držati za riječ).
Isti taj prijatelj ne bi platio za sređivanje i sastavljanje novog kompa ni 50kn.
Popravak na skuteru je bilo pravilno spajanje akumulatora.
Znanje ne vrijedi ništa u IT-u jer svatko doma mrda.
Znanje se itekako cijeni u korporativnom okruženju. Tu se plaća sve.
Problem je što velik broj ljudi neće ništa izgubiti ako nema komp nekoliko sati/dana, a firma gubi puno i zato plati.
Ja, generalno, govorim da nemam vremena (osim stvarnim prijateljima) jer ne želim govoriti da ne znam, kad znam.

Citiraj:
Autor Wolverine Pregled postova
Da, ali kao krivi primjer. Ja te ponovo pitam koliko te košta alat za instalaciju OS-a, njegovo podešavanje i instalaciju pratećih aplikacija jer se o tome govori.
Neprocjenjiv je i zove se mozak, a u njemu je znanje.

Citiraj:
Autor Swarm dude Pregled postova
Pa treba i automehaničaru mozak i znanje, nije da samo uzme ključ 17-icu i lupa po motoru
Instalacija Windowsa je rutinirana stvar i možeš paralelno raditi nešto drugo, osobito ako taj komp dođe k tebi.
Nisam rekao da njemu ne treba znanje, nego da i nama treba. Al moraš biti objektivan i primjetit da treba malo više znanja za naći kvar.
Ne možeš imati jednog koji zna a ostale šljakere, kao što u auto-servisu možeš. U svakoj struci ima pametnih ali i bisera.
Samo da napomenem da ja ne smatram teškim servisom instaliranje windoza nego istraživanje kvara. Kad treba naći što i zašto ne valja, onda je zabava i treba znanja.

Zadnje izmijenjeno od: D1viry. 06.09.2012. u 13:14.
D1viry je offline  
Staro 06.09.2012., 13:05   #190
Swarm dude
Premium moderator

Swarm dude's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Pa treba i automehaničaru mozak i znanje, nije da samo uzme ključ 17-icu i lupa po motoru
Instalacija Windowsa je rutinirana stvar i možeš paralelno raditi nešto drugo, osobito ako taj komp dođe k tebi.

CPU: AMD Opteron 3365 cooled by LC-CC-120
MBO: MSI 760GM-E51 FX
RAM: 4 x 8 GB G.Skill Ripjaws DDR3 PC-12800
VGA: Nvidia Quadro K600
SSD: Crucial BX500 1TB
HDD: Seagate Barracuda Guardian 2 TB
PSU: Silverstone Strider Essential 600W
Swarm dude je offline  
Staro 06.09.2012., 13:15   #191
Wolverine
Moderator
Moj komp

Wolverine's Avatar

Citiraj:
Autor D1viry Pregled postova
Neprocjenjiv je i zove se mozak, a u njemu je znanje.
Za razliku od automehaničara koji ne treba baš ništa znat zar ne? Neš ti posla zamijenit leteće na radilici?

Citiraj:
Nisam rekao da njemu ne treba znanje, nego da i nama treba. Al moraš biti objektivan i primjetit da treba malo više znanja za naći kvar.
Ne možeš imati jednog koji zna a ostale šljakere, kao što u auto-servisu možeš. U svakoj struci ima pametnih ali i bisera.
Samo da napomenem da ja ne smatram teškim servisom instaliranje windoza nego istraživanje kvara. Kad treba naći što i zašto ne valja, onda je zabava i treba znanja.
Joj daj ne trabunjaj. A ovo boldano je bullshit teški. A koliko znanja i iskustva treba kad dođe đuro i veli nekaj zvoni u motoru? Nekaj klepeće dok vozim?

NHF ali fakat pretjerujete s omalovažavanjem tuđih zanimanja. Tako da ovo postaje pomalo i teško za čitat. Što onda sam ne održavaš svoj auto/štednjak/frižider/vešmašinu?

Svi ste pametni i svi sve znate.

Intel Core i5 2520
8GB DDR3 Patriot
Intel HD3000
NEC USB 3.0 ExpressCard
14" 1366x768
Windows 10 Pro x64

Gigabyte GTX 560Ti
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64

Intel DP67BG
Intel G1610
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1

Wolverine je offline  
Staro 06.09.2012., 13:22   #192
Swarm dude
Premium moderator

Swarm dude's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Ne znam baš kako je to tebi problem, jer za to imam rutinu i "if i for" petlju nije bilo kvara kojeg nisam mogao identificirati i otkloniti zamjenom pokvarenog dijela. Jedini alati što mi trebaju: Slax CD, multimetar, M3 odvijač, eventualno stick sa još nekim (besplatnim) dijagnostičkim alatima i nema što ne mogu dijagnosticirati i popraviti na PC-u.
Moram vam samo reći da tu spomenute cifre nisu daleko od satnice servisera specijaliziranih analitičkih instrumenata koji koštaju od više desetaka tisuća eura do milijun kuna, kao što je npr. HPLC.

CPU: AMD Opteron 3365 cooled by LC-CC-120
MBO: MSI 760GM-E51 FX
RAM: 4 x 8 GB G.Skill Ripjaws DDR3 PC-12800
VGA: Nvidia Quadro K600
SSD: Crucial BX500 1TB
HDD: Seagate Barracuda Guardian 2 TB
PSU: Silverstone Strider Essential 600W
Swarm dude je offline  
Staro 06.09.2012., 13:24   #193
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

@Wolwerine
Ne održavam sam svoj auto jer ne smijem. Ode garancija ako ga dirnem.
Ne omalovažavam nikoga, nego govorim ono što vidim svakodnevno.

Ti si pitao koliko košta alat, ja sam odgovorio (iako nisi mene pitao). Nisam rekao da nekome ne treba, nego samo da nam treba.
Činjenica da ti ne treba puno alata ne znači da je posao bezvrijedan.

A ovo sa jednim pametnim i trojicom šljakera vidim svako malo.
Moj šogor radi u auto-servisu i zna raditi. Naravno da se ne oslanja na nekog Đuru, koji kaže da lupka nešto. Sjedne u auto i provoza ga da provjeri.
Primjere ne-baš-dobrih servisa ne ću navoditi.

Možda sam zaboravio napisati u nekom od postova, ali ja cijenim svoje vrijeme više nego posao koji radim. Uopće me ne zanima jel nešto rutina ili ne. Ako ja moram biti kraj kompa nekoliko sati, onda ću to naplatiti ili to ne ću raditi. Koliko god to jednostavno bilo. Ako je tako ekstra jednostavno, pa šta onda meni nose kompove?

Ne želim se svađati niti omalovažavati nekoga, samo ističem nesrazmjere u cijenama rada, vremena i potrebnog znanja.

Zadnje izmijenjeno od: D1viry. 06.09.2012. u 13:30.
D1viry je offline  
Staro 06.09.2012., 13:30   #194
Wolverine
Moderator
Moj komp

Wolverine's Avatar

Pa toga ima u servisima računalne opreme koliko hoćeš? Zar ti misliš da je tamo svaki od njih jednako stručan? Isto imaš tipa koji neki kurac zna i veli malom daj to zamijeni.

A ja sam se javio na usporedbu satnice automehaničara sa satnicom instalacije OS-a za koji ne trebaš baš nikakav alat. I ta usporedba ne stoji.

Citiraj:
@Wolwerine
Ne održavam sam svoj auto jer ne smijem. Ode garancija ako ga dirnem.
E pa tu smo dakle, ne održavaš vlastiti auto jer ode garancija. A što misliš odakle ovlaštenom njegovo ovlaštenje? Nije ga pobrao na polju, sve to košta. I edukacija, i odlasci na seminare. Tako NHF ali treba malo bacit oko na kompletnu sliku.

Intel Core i5 2520
8GB DDR3 Patriot
Intel HD3000
NEC USB 3.0 ExpressCard
14" 1366x768
Windows 10 Pro x64

Gigabyte GTX 560Ti
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64

Intel DP67BG
Intel G1610
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1

Wolverine je offline  
Staro 06.09.2012., 13:32   #195
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Nisam ni ja pobrao svoje znanje na buvljaku, da se razumijemo. Znam da nisu svi jednako stručni, ali ima i stručnih. Problem je što nas smatraju sve grebatorima i da nas ne treba platiti, a čak i lošem mehaničaru plate bez problema. Bez obzira jel to bio fuš ili normalni posao.
Eh, kad bi i moji prijatelji malo bacili oko na kompletnu sliku.

Treba svakog servisera pošteno i zasluženo platiti i to je to, bez obzira čime se bavi.

Ajd pitanje/dva:
Koliko naplaćujete izmjenu ekrana na iphoneu 3g, 3gs i 4?
Koliko naplaćujute izmjenu ekrana na laptopima?
Staro 06.09.2012., 13:47   #196
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor blackened Pregled postova
Mene zanima dvije stvari; da li unaprijed kažete cifru servisa i prije nego što ga obavite, i čisto kako vam ljudi reagiraju kad im kažete te spomenute cifre od 300-400 kn?
Naravno da kažemo cifru, a ako je 300 - 400 kn zna da smo si jako dobri i da je dobro prošao.
Staro 06.09.2012., 13:48   #197
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Citiraj:
Koliko naplaćujute izmjenu ekrana na laptopima?
obično za zamjenu paste i propuhivanju maznem 300kn, ekran isto tako bi negdje caltao.

@iggy... tak jasno
syss je offline  
Staro 06.09.2012., 13:51   #198
gnjepar
Premium
Moj komp

gnjepar's Avatar

Datum registracije: Feb 2009
Cifra ide unaprijed ali uvijek kažem da može biti dodatnih troškova. Nekad ih i bude.

Evo jedna prigodna slika:

Staro 06.09.2012., 13:53   #199
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Šta kompjuter radi u kuhinji?

(sorry, nisam mogao odoljeti)
Staro 06.09.2012., 13:54   #200
Guls
Premium
Moj komp

Guls's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
Moj je cjenik 300kn/h ako radim gluposti (winsi, neke bzvz aplikacije, igrice i sl).

Setupiranje mreža, kabliranja, backup sustavi, exchange, isa, baze... to su posebne cijene.

Cvilimo o vremenu? Pravi meštar ima bezdriverni backup OS-a sa svim potrebnim aplikacijama na eksternom hardu. Licenca i driveri se stisnu i eto savršene mašine za 15 minuta. EZ 300kn.

Ovo za propuhivanje 300kn je u redu, tko voli nek izvoli. Tko je glup, neka to i plati.

HP Obelisk Desktop PC - 875-0040ny
Intel i7 9700F
32GB Hyper-X DDR4-2666
2TB 970Pro PCIe NVMe M.2
Palit GeForce RTX 3060 StormX 8GB
Windows 11 Professional

Periferija
2 x 27" Dell P2723D
Corsair SP2500 2.1
Logitech MK270

Lenovo Legion 5 17ACH6H 82JY007GSC
17,3 FHD IPS 144Hz
AMD Ryzen 7 5800H
16GB DDR4-3200 RAM
NVIDIA GeForce RTX 3060 6GB GDDR6
1TB PCIe NVMe SSD
Windows 11 Professional

Sony Playstation 5
Philips The One 75PUS8807/12 LED UHD 4K 120 hz
Logitech K400 wireless keyboard
Guls je offline  
Staro 06.09.2012., 14:00   #201
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Datum registracije: May 2006
Mogu primjetiti da vi sto naplacujete po 300-400kn ili ste do sada vec bogati ili nemate bas nekog posla.
Tu kod mene je instalacija windowsa sa svim pomocnim programima, te naravno driverima cca 120kn (uračunato ispuhivanje prašine iz kućišta) ako nema backupiranja podataka i slično. Ako ima, onda dodam na to još 40kn i to je to. Ako uzimaš više, nemaš posla - kratko i jasno.
Ali, Bogu hvala, odradi se svaki dan u prosjeku 4-5 mašina pa nismo gladni ni ja ni kolega s kojim radim Naravno, obojici nam je to drugi posao.
WraGG je offline  
Staro 06.09.2012., 14:02   #202
Guls
Premium
Moj komp

Guls's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
Citiraj:
Autor WraGG Pregled postova
...
E sad si najebo, da prostiš

HP Obelisk Desktop PC - 875-0040ny
Intel i7 9700F
32GB Hyper-X DDR4-2666
2TB 970Pro PCIe NVMe M.2
Palit GeForce RTX 3060 StormX 8GB
Windows 11 Professional

Periferija
2 x 27" Dell P2723D
Corsair SP2500 2.1
Logitech MK270

Lenovo Legion 5 17ACH6H 82JY007GSC
17,3 FHD IPS 144Hz
AMD Ryzen 7 5800H
16GB DDR4-3200 RAM
NVIDIA GeForce RTX 3060 6GB GDDR6
1TB PCIe NVMe SSD
Windows 11 Professional

Sony Playstation 5
Philips The One 75PUS8807/12 LED UHD 4K 120 hz
Logitech K400 wireless keyboard
Guls je offline  
Staro 06.09.2012., 14:04   #203
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Ajd pitanje, da ja tebe D1viry pitam iz meni bliskog područja.
Kad si već ubo prstom u osinjak, i dirao se mehaničara.
Imaš li ti uopće predodžbu koliko košta imati ovlašteni servis? Ili barem dobro opremljen neovlašteni, ali koji želi i radi kako treba?
Nemaš. Jer da imaš, ne bi blebetao gluposti koje lupaš tu u temi, dok tor ne uleti i ne locka, jer nema druge.
Jedna kvalitetna autodijagnostika za sve marke (i opet se nađe xx modela za koje treba nekog jarca dokupit) ti košta 120-150.000kn. Jedan komplet specijaliziranih alata da pokriješ samo opela npr., ti košta 50-70.000kn, jedan komplet alata i ključeva za općeniti posao na svim automobilima je cca 20.000kn, jedna preša za uprešavanje ležajeva ti je 5-7000kn, jedan ekotester za benzince i dizele ti je 50.000kn, valjci za testiranje kočnica sa integriranim testerom ovjesa, tj amortizera i federa su ti cca 40-50.000kn, najmanje 1 dizalica te košta 25-30.000kn (s jednim boxem sa 1 dizalicom ne budeš to otplatio nikad, ali eto primjera radi), jedan kompresor ti je 10.000kn, dizalica za motore ti je 2-3.000kn.
Itd. Ovo su samo glavne stvari koje moraš imati za posao ako misliš držati servis da radi kak treba. Režije su ti za vlasnika 10-12.000kn mjesečno, i to sa vlastitim prostorom, znači ako nemaš svoju radionu, dodaj još toliko za najam. Plaće radnicima neću ni spominjat u računicu, pogotovo ako imaš, a moraš, ljude koji znaju radit svoj posao i svjesni su toga.
Pa ti sad usporedi to sve gore, sa šalabajzerskim prodavanjem mudrosti kako je instalacija ILEGALNIH windowsa, klikanje na windows updejt, instaliranje ILEGALNOG office-a, av-a i sveg ostalog na komp (dakle BESPLATNOG i ILEGALNOG) usporediva sa toliko zahtjevnim poslom kao što je automehanika i svakodnevno upoznavanje sa novim i drukčijim izvedbama ubrizgavanja, elektronike motora, sklopova mjenjača, varijanti ovjesa, itd itd!?!?!?!?!!?
Please, drugi put promućkaj prije upotrebe
Staro 06.09.2012., 14:10   #204
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Citiraj:
Autor Guls Pregled postova
E sad si najebo, da prostiš

Možda, ali mi je nekako draže svaki dan uzeti 500-600kn nego isto toliko svakih 5-6 dana, jer ja moram svaki dan donijeti kruh na stol i oko toga nema polemike. Tko može sebi priuštiti da ne zaradi dnevnicu danas, može naplaćivati koliko želi.
WraGG je offline  
Staro 06.09.2012., 14:11   #205
Router
Hejter

Datum registracije: Mar 2005
Citiraj:
Mogu primjetiti da vi sto naplacujete po 300-400kn ili ste do sada vec bogati ili nemate bas nekog posla.
Tu kod mene je instalacija windowsa sa svim pomocnim programima, te naravno driverima cca 120kn (uračunato ispuhivanje prašine iz kućišta) ako nema backupiranja podataka i slično. Ako ima, onda dodam na to još 40kn i to je to. Ako uzimaš više, nemaš posla - kratko i jasno.
Ali, Bogu hvala, odradi se svaki dan u prosjeku 4-5 mašina pa nismo gladni ni ja ni kolega s kojim radim Naravno, obojici nam je to drugi posao.
Nisam bogat, ali nekak sam se naucio da od drljanja za 100kn nema bas neceg u zivotu. I cesto tih 100kn ljudima bude ko da im uzimas ruku i nogu, pa eto zato cjenim se vise. Uz svoj privatni posao, ovo dodje onak ponekad kao dobar izvor za napokon imat na autu iglu od spremnika goriva na onom F Mjesečno nekad imam i 10tak kompova i laptopa,a nekad 1, sve je to relativno.
Router je online  
Staro 06.09.2012., 14:17   #206
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Ja idem onom logikom da će čovjek lakše prežaliti tih 120kn, pa će mi komp donijeti na reinstalaciju sustava čim mu malo uspori. Ako mu uzmem 300kn, čekati će dok se totalno ne "sasadi" i ne bude mogao bootati, a na to ću morati čekati puno duže nego na prvu varijantu.
Uglavnom, tih 120kn nije malo za zaraditi onako "na brzinu", a jednom prosječnom kućanstvu ne predstavlja neku preveliku stavku u budžetu jednom mjesečno pa sigurno neće izbjegavati donijeti komp na servis. Na kraju ja njemu u istom vremenskom periodu uzmem više love nego onaj koji naplaćuje 300-400kn.
WraGG je offline  
Staro 06.09.2012., 14:19   #207
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Citiraj:
Autor jopis Pregled postova
Ajd pitanje, da ja tebe D1viry pitam iz meni bliskog područja.
Kad si već ubo prstom u osinjak, i dirao se mehaničara.

Please, drugi put promućkaj prije upotrebe
Ajde, molim te, malo bolje čitaj drugi put. Nisam ja dirnuo u mehaničara. Ja sam rekao da nama treba samo jedan alat, a to je mozak, a onda se Wolwerine nakačio na to. Nisam rekao da mehaničarima ne treba mozak. (Podebljao sam da nekome ne promakne.)

Znam koliko košta servis, jer je i meni to blisko i jako dobro znam što sve mora imat jedan ozbiljan servis, koliko to sve košta, koliko prostora treba imati, koliko silnih dozvola, kakvi sve biseri dolaze, koliko je teško zapravo naplatiti nešto itd. Jedno je vlasnik servisa (auto ili IT), a drugo je serviser/zaposlenik. Isto tako, jedno je Pero Perić, koji doma brlja po laptopima, a drugo je kad si odgovoran za poslovanje cijele tvrtke.

Bezveze krene napucavanje nizašta.
Ja želim da se cijene ljudi koji rade pošteno i koji rade sa odgovornošću.
Mehaničari su odgovorni za ljudske živote i to nije mala stvar, ali to ne znači da je moj posao bezvrijedan.
Nikoga ne napadam niti imam namjeru omalovažavati, samo želim da se cijeni nečje znanje.
Staro 06.09.2012., 14:21   #208
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Citiraj:
Autor jopis Pregled postova
instalacija ILEGALNIH windowsa, klikanje na windows updejt, instaliranje ILEGALNOG office-a
Ne spominji to, to je tabu tema. Obrisat će ti post i zaključat topic

Ali realno, u ovoj državi da bi bio konkurentan moraš nekome ukrast. Ili firmi u kojoj radiš ili majkrosoftu.
Staro 06.09.2012., 14:21   #209
Router
Hejter

Datum registracije: Mar 2005
Citiraj:
Ja idem onom logikom da će čovjek lakše prežaliti tih 120kn, pa će mi komp donijeti na reinstalaciju sustava čim mu malo uspori. Ako mu uzmem 300kn, čekati će dok se totalno ne "sasadi" i ne bude mogao bootati, a na to ću morati čekati puno duže nego na prvu varijantu.
Uglavnom, tih 120kn nije malo za zaraditi onako "na brzinu", a jednom prosječnom kućanstvu ne predstavlja neku preveliku stavku u budžetu jednom mjesečno pa sigurno neće izbjegavati donijeti komp na servis. Na kraju ja njemu u istom vremenskom periodu uzmem više love kao i onaj koji naplaćuje 300-400kn.
Uvjetno rečeno, ideš na penetraciju tržišta nižom cijenom pa količinom posla kompenziraš da bi došao u isti ili bolji položaj Bitno samo da se radi, dobro je dok se uopce naplati, a koliko se naplati ionako je stvar dogovora. Zao mi je nekad ljudi kojima valjda karakter ne dozovljava da se naplate bar posteno, ili eto olako uzimaju kaj rade,ili vole drugima radit usluge, ali cesce mislim da je svatko od nas se legne kak si prostre. Neko sa pivom u trbuhu,neko sa 100kn,a neko sa 800kn.
Router je online  
Staro 06.09.2012., 14:27   #210
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Meni je žao kolega koji putuju po svijetu i puštaju strojeve u pogon a dobiju fisknu plaću i određene dnevnice. Daleko su od obitelji, puno rade (12+ sati na dan), njihov posao je cijenjen, ali sve pobere vlasnik. Oni za jedan radni dan zarade svoju plaću, a ostatak ide vlasniku. Jedno je koliko kupac plati uslugu, a drugo je koliko vlasnik plati zaposlenika.

To je isto problem u legalnim servisima. Ne dobije taj radnik 300kn, a i vlasnika ubiju Pere Perići iz komšiluka i država .
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na