|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2012
|
Pregrijavanje procesora
Srdačan pozdrav svima, novi sam na forumu. Imam problem koji me muči već duže vrijeme. Dakle pregrijava mi se procesor. Procesor je AMD Athlon 6000+ X2, a matična je GIGABYTE GA-MA770-DS3. Prije tjedan dana mijenjao sam pastu na procesoru zbog pregrijavanja, stavio sam pastu ARCTIC SILVER MATRIX. Hladnjak je dobro sjeo na mjesto i računalo sada radi na oko 43°C u idle-u. Međutim problem se javlja kada uđem u neku igru i igram ju recimo 20ak minuta. Temperatura se podigne na 60°C+ i dobijem BSOD. Gledao sam po BIOS-u i uočio sam jednu nepravilnost, naime VCORE Voltage mi je setiran na 1.456V, što je po brošuri ovog procesora previše, ali VCORE Voltage nemogu promijeniti, zaključan mi je u BIOS-u. Što mislite dali je taj Vcore krivac ili može oš nešta biti? Računalo je staro 2godine i nikad problema s tim nisam imao, ali čini mi se da Vcore nije bio toliki prije. Temperature očitavam sa programom SpeedFan 4.x.x.x. Nadam se brzim odgovorima, hvala! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
Čisto sumnjam da ti je BSOD zbog temperature, 60 stupnjeva je sasvim normalna temperatura za procesor. Vcore mi se isto čini ok. Kakav je bsod, odnosno što piše koja greška? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
E to nisam čitao koja je poruka. Na jednom forumu su mi rekli da je normalan Vcore za taj procesor oko 1.375V. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
freak
Datum registracije: Aug 2006
|
Da, za njega je preporučeni napon 1.35-1.4V. Ovo što tvoja MBO malo overvolta ne bi trebao biti toliki problem(možda samo 2-3 C veća temp). tebi je nešto drugo problem, jer kao što kaže kolega tiki66, za proc to nije katastrofa temperatura. Može biti da se on pregrijava, možda senzor MBO-a "laže".
![]() |
#5 |
Registered User
|
Šta mislite u čemu je onda problem? Kučište je prozračeno sa dva 120mm venta. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
Sad ću ić testirat šta kaže BSOD. Od komponenta imam: Matična: Gigabyte ga-ma770-ds3 Procesor: AMD athlon 6000+ X2 RAM: Kingston 2gb DDR2 HDD: Seagate 320gb Grafička: Ati radeon hd3650 Napajanje: Fortron PNF 400W |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
OC addict
Datum registracije: Apr 2009
|
Prevelika je to voltaza, stock voltaza je 1.3-1.35v, imao sam X2 5000+ BE, vec na 1.35v i 3.2ghz se jako grijao. nije ni cudo sto se grije na 1.45v.... Jel imas stock cooler ili je neki aftermarket u pitanju? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
|
Stock je u pitanju, ali ove dvije godine je radio svoj posao odlično. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
skini whocrashed pa ljepo prepiši šta piše u log-u ; http://www.resplendence.com/download...ashedSetup.exe |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Registered User
|
Jel mi mozete objasnit kako napravit clear CMOS sa jumperima? EDIT: Detektiro sam CLR_CMOS na matičnoj, pinove, ali ne kužim šta je jumper i gdje se on nalazi i kako ga stavit? Zadnje izmijenjeno od: trox. 03.06.2012. u 21:18. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Jumper (po naški kratkospojnik) je komadić plastike koji unutra ima žicu i s kojim kratko spajaš 2 pina. Na CCMOS konektoru obično imaš 3 pina. Spajanjem pinova 1 i 2 radiš CCMOS (provjeri u manualu ploče). Kada radiš CCMOS, komp mora biti isključen iz struje (ne ugašen, nego baš isključen).
![]() |
#15 | |
Registered User
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Ako ga nemas, spoji kacavidom/sarafcigeriom pinove na par sek, napojni kabel iskljucen iz napajanja.
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Registered User
|
Izvadio sam jucer bateriju na par minuta, napajanje iskljuceno, ali sve je isto bilo. Mislite da ce clr_cmos rjesit stvar? |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Banned
Datum registracije: Apr 2011
|
U BSOD-u. Šta piše, koja greška? |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
Datum registracije: Mar 2010
|
Ta matična ima slabašnu 3+1 regulaciju, a 6000+ je mrcina od 125W TDP-a. Vcore na toj matičnoj ne možeš smanjivati, nažalost... Moja je preporuka da promjeniš proc. Athlon X3 435 (95W) na toj matičnoj stabilno vozi već godinama kod jednog prijatelja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Ako mu je komp (tj. matična i proc kombinacija) radio 2 godine bez problema, zašto ne bi i dalje? Zamjena komponenti je za sada besmisleno. Jedna stvar je elminirana, idemo dalje. Možda je neki drugi hardverski ili softverski problem. Od hardverskih stvari možda je do RAM-a, pa ne bi bilo loše provrtiti MemTest. Pregrijava li se možda grafička kartica? No u svakom slučaju prvo treba vidjeti što kaže dump BSOD-a.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
ja o tome još juče al očito ne vičem dovoljno glasno.. Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Registered User
|
Nije me duže bilo, nisam bio na ovom kompu, sad sam opet na njemu. Smanjio sam Vcore na 1,36V, htio sam i niže, ali nije bilo stabilno. Dali je ok to voltaža sad? Promjenio sam pastu, zasad je ok temperatura proca, idle je oko 43, a najvisa je bila usred igranja oko 55-56°C. Međutim izbacuje mi svako malo BSOD sa ovom porukom: STOP Error 0x0000000A: IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL Kako da rješim taj problem, pokrenuo sam memtest i sve je ok bilo sa ramom? |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2012
|
Smrdi mi na Ram. Čini mi se da je Bratiću izbacivalo taj BSOD (najmanje jedanput dnevno). Donio sam mu svoj ram (2x1gb ddr2), njegove module izvadili, moje stavili i od BSOD-a niti glasa vec 4-5 dana (nadamo se da bude tako i dalje). P.S I on je vrtil mem-test (ja nisam bil prisutan), znam da mi je rekao da je pisalo puno toga i da nist od toga ne kuzi pa je to zanemaril. Tak da neznam nista kaj se tice mem-testa... |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Registered User
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |