|
![]() |
#1 |
another brick in the wall
Datum registracije: Feb 2008
|
TPlink TD-w8901g ruter
molio bih pomoc, koristim ovaj ruter TPlink TD-w8901g ali mi je wireless signal jako los u donjem djelu kuce, planirao sam ugradit jacu antenu, imate li neku za preporucit?! to mi je primarna opcija i ujedno mi se cini najbolja za prosirit wi-fi signal e sad takodjer imam i jos jedan router, huawei hg 520s radi se o tom modelu, dali dotični mogu pretvorit u neki tip AP, tj da on samo odasilje signal koji primi s glavnog rutera?! koliko je to moguce, hvala na odgovorima! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
Ako ovog huawei hg520s povežeš sa žicom na TPlink bez problema bi trebao raditi... podese se fiksne ip adrese, naravno da huawei onda ne smije imati istu adresu kao TPlink, ali mora biti u istom opsegu, i stvar radi. Htio sam vidjeti koje opcije ima na wirelessu no ne mogu naći neki pravi user manual na netu, no ako u wirelessu ima opciju wireless repeater, onda se može i wirelessom "proširiti" mreža, isto ako ima WDS opciju na wirelessu. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
E šta volim ove proizvođače sa podrškom samo registriranim (l)userima . . . Jedva iskopao EchoLifeHG520s_UserManual, nemožeš snimit (registracija) ali možeš čitat dokument. Kako taj uređaj u wireless - u nema ni WPS a kamoli Repeter mode za želeno može poslužit jedino ako ga povežeš žicom na glavni router, kako ti je već navedeno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
Probaj riješiti bez novaca, mislim, najbolje je kupiti jedan AP i staviti ga u repeater mod. Problem sa kupovinom "jačih" antena je da primaš dobro signal, ali kada laptop šalje signal, onda se gubi, jer je problem u anteni od laptopa. Nekad i manje pomjeranje routera puno pomogne, a u tvom slučaju okreni antenu vodoravno i probaj gdje imaš signal u doljnjim prostorima. Nisi naveo gdje sve koristiš wireless signal? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
|
hvala vam, @ nikky a sta da zamjenim uloge tplinku i hiaweiu? dali tplink koji sam naveo ima mogucnost reapetera ili wds? odustajem onda od jace antene, uzeo bih AP ako ki tp link nema koju od navedenih opcija, ps moze preporula AP? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
Uzmi full manual od TPlink TD-w8901g i vidi šta imaš na "raspolaganju" u wireless sekciji, čini mi se da ni on nema WDS. Ovo pak znači da s druge strane mora biti uređaj (AP) sa Universal Repeter modom rada. U specifikacijama nema a negdje na netu sam našao da je antena 3 dBi i Transmit Power = 17 dBm zbog čega wireless signal i nije "nešto". Po drugoj informaciji (nisam provjerio), antena bi trebala biti na konektoru tj. skidljiva a to olakšava zamjenu boljom. Info sam vidio ovdje, ako je to točno onda nabavi AirLive WAI-090 ili WAI-101, vidi. Tek kad usporediš dobiveno boljom antenom ćeš odlučit da ili ne dodatni AP. Preporuka AP = WL-5470AP, postavljaš ga, da tako kažem na pola puta, gdje još uvijek imaš dobar signal sa 1. uređaja i zone na koju želiš proširit signal. Ako je to kat poviše / niže trebaš se "igrat" i sa usmjerenjem antene(a). |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
|
Razina antenskog pojačanja 5 dBi, i takodjer antena se skida, e sad s tom antenom od 8dbi bih vjerovatno dobio 30-40% jaci signal ili se varam?! vjerovatno je dns kupim pa odlucim sta dalje! |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
Trebao bi, prošetaj se sa lapom i vidi nivo signala na x mjesta sada i s novom antenom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
|
riješeno i to vrlo uspješno s "windsurferom" jos nemogu vjerovat da moze pojacat signal za 30-40% samo treba usmjerit! hvala davide, a posebno nikky sto se mene tice moze tema u lock! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Moderator
|
Još preskočiš dvije ture lokativa u birtiji pa ipak nabaviš i zavidaš bolju antenu . . . ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
hungry, for a little more
Datum registracije: Sep 2007
|
Isprika na podizanju teme, ali poptuno je isti problem. Dakle, isti router TD-W8901G, zanima me što mislite o stavljanju ove antene na njega? Ima li to smisla? Očito ovaj router ima slabo odašiljanje wirelessa, na USB edimaxu gdje bi trebao primati očitavam razne Speedtoucheve i Siemense, TP-Linka nigdje. Također, s obzirom da nisam imao puno vremena, iz konteksta sam zaključio da postoji drop down meni s jačinom signala koja mi je bila na low, međutim, kada sam prebacio na high, ništa se osobito nije dogodilo. Ne mogu se točno sjetiti kako se zove postavka koja se može prebacivati (low, medium, high), ali u postavkama je kraj beacon interval i još nekih milisekundi i rangeova. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
|
Po specifikacijama tvornička antena je 5 dBi a ova WAI-101 je 10 dBi, iskustva kolega su podijeljena (nekima je pomogla, nekima je bila lošija od originala). Morati ćeš sam probati. Za početak probaj napravit windsurfer - a, usmjeri ga prema klijentu i vidi šta si dobio. Wireless postavke stavi na default (pogotovo za parametre kao Beacon intervall, RTS/CTS, . . .). Prvo pretraži wireless band i nađi na kojem kanalu su susjedi sa najslabijim signalom ili ih nema, preferiraj 1, 6 i 11 kanal. Sa tom informacijom postavi: - EU ili neka EU zemlja + fiksno postavi otkriveni kanal - po manualu sa neta, nema opcije za jačinu signala, možda ima u novijem fw (stavi sliku pa ćemo više znati) - Wireles mode=b+g - definiraj samo jedan SSID (SSID index 1), za osnovno nema potrebe definirati više - zaštita tipa WPA-PSK/WPA2-PSK sa uredno generiranom šifrom - WDS=Off Nezaboravi Save / Applay gdje treba i na kraju odradi Reboot uređaja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
|
Bio sam nestrpljiv pa sam prvo probao promijeniti antenu, nažalost, apsolutno nikakva promjena. Ovaj pad koji se vidi na slici je vrijeme u kojem sam mijenjao antenu. Ostalo ništa nisam dirao da sve ostane u istom položaju. Transmit power se zove atribut koji može biti low, medium i high. Pogledao sam gužvu sa inSSIDerom i prebacio na kanal 11. Makar ni prije nije bila jako velika gužva. Probat ću, ako ne prije, onda za vikend napravit windsurfera pa javim jel pomoglo. Iako mi nije jasno zašto kod antene nema pomaka ako je jača. Možda se radijus poveća. Pri ovom testiranju laptop je bio nekih tri metra optičke vidljivosti daleko, možda na tako maloj udaljenosti ne može bolje, makar sam hodao malo s laptopom okolo, čini mi se da ova nova antena ništa ne pomaže. Slika grafa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
|
Ako se radi o "Transmit power" onda ga postavi na high. Na udaljenosti par metara skoro svaka antena bi trebala valjati, razlika među te dvije antene bi se trebala viditi kako se više odmičeš od routera (povećanjem udaljenosti). Po vrijednostima na grafu intezitet signala sa obje antene je odličan tj. više nego dovoljno za stabilan link. Nisi naveo s kojom brzinom se spajaju router i "problematični" stick, ako se spaja na 54 Mbps i "drži" tu brzinu onda nemaš šta dalje tražiti. Također odradi ping test prema samom routeru i prema nekom serveru u više pokušaja pa prijavi rezultat. Možda ima opcija u postavkama routera da ne odgovara na ping pa provjeri. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
|
U tome i je problem, edimaxov stick uopće ne vidi moj TP-Link od tamo odakle bi ja htio da ga vidi. Novi set problema, u mijenjanju antene i prčkanju po postavkama, uspio sam nekako degradirati wireless signal do te razine da je neupotrebljiv. Dakle, vratio sam originalnu antenu, kad sam vidio da od ovog ribičkog štapa nema neke koristi. Zatim sam primijetio da mi je na mobitelu internet preko wirelessa spor. Pričekao sam par dana misleći da je do optime. Onda sam pokušao vratiti sve kako je bilo, npr. vratiti kanal na AUTO, transmit power na low i slično. Međutim, nije pomoglo. Onda sam odradio reboot s vraćanjem na tvorničke postavke. U tom rebootu mi je zaboravio PPoE korisničko ime i šifru, pa sam nazvao korisničku. Dečko na kojega sam naletio je bio jako ljubazan i uslužan i negdje 20 minuta mi je pokušavao pomoći unatoč tome što je usput negdje dometnuo da ne jamče brzinu na wirelessu tako da pretpostavljam da mi je mogao poklopiti slušalicu da je htio. Na kraju, naravno, nije uspio jer je problem fantomski a opet materijaliziran. Sve radi OK osim što na wirelessu većinom ne uspije prevaliti brzinu od 0,23 Mbps, ponekad prebaci preko 1,5 Mbps, ali to pripisujem nepreciznosti speedtest.neta jer se to dogodi svaki dvadeseti put. I što sad? Jesam li mogao skuriti nešto u routeru stavljanjem 10 dBi omni antene umjesto 5 dBi? Ili toliko nemam sreće da sam naletio na bug u firmwareu. Još bi htio naglasiti da na žici na istom laptopu sve radi normalno, brzina između 4,5 i 6,3 Mbps, kako speedtest kada uhvati. Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 20.06.2012. u 10:06. Razlog: Ne treba quote za post poviše |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Moderator
|
Nisi ništa skurio, jedino je moguće da si zmrdao nešto oko konektora pa nema dobar spoj. Pažljivo skini i vrati antenu i pazi da je dobro "sjelo", posebno obrati pažnju na srednji pin / kontakt. Mislim da je osnovni blem na drugoj strani sa stick - om i njegovoj minimalističkoj anteni zbog relativno malog kućišta. Probaj napravit od kartona i kuhinjske folije napravit kakav ljevak / reflektor, stick uvali u sredinu, sve skupa usmjeri prema routeru. Moraš se sam "igrati", a najpametnije će biti da provućeš Lan kabel i zaboraviš na probleme. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
|
Neugodno mi je priznati, ali možda nekome drugome posluži. U mijenjanju antene sam promijenio položaj routera tako da sam ga podigao na stolac koji ima metalni okvir. Čim sam stolac zamijenio kartonskom kutijom, brzina wirelessa je se vratila. Dakle, metalni okvir stolca nije utjecao na jačinu signala, ali je bilo toliko errora da je efektivna brzina bila oko 0,5 Mbps. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
|
Da malo ozivim temu,dali ima tko problema s otvaranjem portova na ovom routeru? nikako da mi bude vidljiv iz vana, otvarao sam ga po tutorijalima na ovoj stranici ali i dalje mi nije vidljiv. inace na optimi sam, takodjer sam ih zvao ali naravno oni ne drze podrsku za otvaranje portova... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|