|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Isplativost izrade baterije za ultraprijenosnike
Pozz Nedavno mi riknula baterija na mom malom ultraprijenosniku Asus Eee PC1001HA model baterije glasi: AL31-1005 Rating:+10.8V 2200mAh 23Wh. Zanima me dal se isplati kupiti punjive AA od 1.2V 3000mAh NiMH spojiti ih u seriju 9komda i dobit tih 10.8V? Jel bi laptop moga stabilno raditi na takvoj bateriji? I koliko bi mi ta baterija držla normalnog sati rada? Jel bi se ta baterija mogla normalno puniti preko laptopa?
My modd cabel&sleeving&case&water&cooling,VGA block K:HDD Maxtor MaXLine Plus II 250Gb sata IBM ThinkPad T30,T40, T43-1871,Z60mP: starije brojeve auto časopisa classiccars,Quattroruote,Motor Klassik,Markt ponude na PM. K:Karambol ili neispravne iPhone, Samsung,Sony,Nokia,LG,Huawei,Xaomi uređaje |
![]() |
![]() |
#2 |
only fool, not a horse
Datum registracije: Apr 2008
|
Trajalo bi ti ocito blizu 30% duze jer bi toliko bio veci kapacitet, medjutim, nebi mogao punit kao do sad, i trebao bi ti drugi bms... NiMh i Lion imaju razlicite vrijednosti, tako bi ti ova nimh bila oko 13.5v potpuno puna, dok bi lion bila 12.5v, pa ti punjac vjerojatno nebi sam po sebi ovako odgovarao.. Trebas vidjet da li je na sadasnjoj bateriji crkao bms ili ima koji los clanak.. Sanse da su svi clanci u banani su dosta male, najcesce je 1-3 od 6 umro, pa samo zamijenis te.. Ako trebas mijenjat svih 6, onda je potpuno neisplativo jer ce te izac skuplje nego zamjenska baterija dok kupis kvalitetne 18650... Ako ti se igra, najbolje uzicat nekog "mrtvu" bateriju za laptop pa iskombinirat 6 ispravnih clanaka (ako bms radi kako treba i ako jest 3s2p..) |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Isplati li se uopće s time zahebavati kad imaš ovo? http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_fr...All-Categories
#4 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Samo i jedino možeš staviti one članke koji su već unutra: Li-ion 18650. Pošto jedna ta baterija ima 3.6V i oko 2000-2500mAh, trebaš 3 članka i to one koji nisu "protected" Protected članci na e-bayu imaju na minus strani baterije nalemljenu pločicu koja je bms za tu bateriju-ne dozvoljava da se baterija istroši na manje od 2.7V ili prepuni preko 4.2V One noname 18650 za koje piše da su 3000+ mAh, najčešće nemaju ni pola tog kapaciteta. Dakle imaš gotovih baterija za nekih 250 kuna, ili ak se hoćeš malo poigrati za 50 kuna http://www.ebay.com/itm/2-x-RECHARGE...item2eae175977 Ili nešto skuplje, kvalitetnije: http://www.ebay.com/itm/New-Panasoni...item43ae54b25b Ja sam koristio ove Ultrafire za laptop bateriju i rade odlično |
![]() |
![]() |
#6 | |
only fool, not a horse
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
ma nebi ni razmišljao o samogradnji da imam nekog ko bi narucio preko eBaya bateriju za laptop.Na eBay-u se isplati uzeti bateriju inače su tu kod nas za ovaj moj Asus Eee baterije 300kn. Znači ove Li-ion baterije su puno skuplje baterije od standarnih Nimh baterija. Neznam baš puno o punjivim baterijama za laptop koja je uloga "bms" kod punjenje baterije u laptopu?
My modd cabel&sleeving&case&water&cooling,VGA block K:HDD Maxtor MaXLine Plus II 250Gb sata IBM ThinkPad T30,T40, T43-1871,Z60mP: starije brojeve auto časopisa classiccars,Quattroruote,Motor Klassik,Markt ponude na PM. K:Karambol ili neispravne iPhone, Samsung,Sony,Nokia,LG,Huawei,Xaomi uređaje |
![]() |
![]() |
#8 |
only fool, not a horse
|
Punjac ti je vjerojatno oko 14v, on puni seriju od tri baterije, a bms se brine za svaku celiju pojedinacno da ne predje nekih 4.2v ili koliko je vec hvc (high voltage cutoff), pazi da nijedna ne padne ispod nekih 3.6v (lvc), te da sve celije budu podjednako pune/prazne. |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Nije malo više je 19V 2.1A.Znaci bms se brine da svaki članak baterije bude podjednako napunjen ili ispražnjen da nebi koji od članka baterije ispod deklarirane voltaže npr 3.6V koju si ti naveo?
![]() |
![]() |
#10 |
only fool, not a horse
|
Da.. To znaci da npr ti potrosis 10-15wh iz baterije i jedan clanak padne ispod tih 3.6v, bms iskljuci cijelu bat, i komp misli da je prazna, a zapravo je pet clanaka puno, a jedan nevalja.. Bms opet "pali" bateriju nakon punjenja. A kod punjenja, npr ako sve celije budu oko 4, a jedna npr 4.2, onda ce zaustavit punjenje, i ispraznit tu jednu polako sa nekim malim opterecenjem, pa kad budu sve iste, onda ce nastavit punjenje (balansiranje celija..) |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Premium
|
lkw_pkw
znači nema mi druge nego da rastavim bateriju izvadim članke baterija i izmjeriti sa multimetrom napon i vidjeti koja je mrtva. Koja je šansa da je samo jedan članak otišao? -A jel bi bilo da probam napuniti bateriju do kraja izvadit iz laptopa i onda je rastaviti, jer bi tak najrealnije vidio koji članak valja a koji ne.
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
koliko kod nas dođu u slobodnoj prodaji Li-ion čalnci za bateriju tip čipoteka,elmatis,elektronic centar...
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Jednom sam pitao kod nas u nekom baterijskom centru i bile su oko 50-60kn komad mislim 2400mAh |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|