Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.06.2012., 12:09   #1
lord051
Premium

Datum registracije: Apr 2005
(riješeno) MBR Error 1

Formatiro Win, instalirao Acronis Disc Director, i otvorio ga, htio vidjet stanje na particija i slicno... i kad ono nece mi nista prikazat, pise mi da disk nije inicializiran, te da ako hocu vidjet informacije da moram initilize disk.

Ja nisam mislio glavom, i stisnuo sam Yes, otvorile mi se dvije opcije, ja nisam nista mjenjao, ostalo je po Defaultu. To se krenulo izvodit i naravno nesto je otsilo krivo, sve se zablokiralo, i dolazili mi neki errori, ja debil ih nisam zapisao... uglavnom, restarto sam komp(jer nije bilo druge opcije) i dolazi mi ova poruka:

"MBR Error 1
Press any key to boot from floppy..."

ne znam sta da radim... uvalio sam se u zesci problem... inace disk je podjeljen na dvije particije, jedna je od Lenova, na njoj je image od Win i Lenovo care centar koji se pokrece posebnim dugmicem sa tipkovnice... nadam se da nisam nepovratno osto bez te particije, u biti nesmije ostat bez toga... druga je C, na njoj su instalirani Win, i sve ostalo, ugl nebitno, da se njoj sta desi lako sve nanovo nabavim...

Ince kad otvorim GParted sa Hirens boot cd-a pise mi da imam samo jednu particu, unlocated velicine 149GB (hard je od 160GB), to mi je pisalo i prije nego sam iso u ovaj nepoznati postupak initilize.

pomagajte....
lord051 je offline   Reply With Quote
Staro 08.06.2012., 12:16   #2
mbozick1
Bazinga
Moj komp

mbozick1's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
probaj s ovim vratit particije

http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk

ja sam tako vratio kada sam jednom (ne)prilikom krivo obrisao sve particije...
mbozick1 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 08.06.2012., 16:13   #3
lord051
Premium

ako se ne varam, koliko vidim to je program koji se koristi iz WINDOWS-a, a ja n emogu ni uc u WIN, prilikom dizanja sustava mi dodje poruka:

"MBR Error 1

?????

inace, googla sam puno, naso milijun tema!! ali nisam si naso odgovor. Sve se svodi na to da se ubaci instalacijski CD i onda se to nekako napravi, u par koraka, repair itd...

ali kod mene nije takva situacija, ja nemam instalacijski cd, ja imam image stavljen na particiju... to je neki image od Lenova, u sklopu kojeg je i WIN Vista. Stavio sam i da se Boota sa toga, ali i dalje nista, isti error... nesto valjda ne valja sam MBR-om.

vidim da na Hirens boot cd-u imaju neki alati za to, ali ne znam sta trebam napravit, da jos vise ne zeznem stvar, jer ni ne znam sam sta znaci ovaj problem...cekam da me netko uputi...

Zadnje izmijenjeno od: lord051. 08.06.2012. u 16:18.
Staro 09.06.2012., 12:28   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Napravio si veće sr * * * *, kod laptopa treba biti posebno pažljiv baš zbog te posebne particije sa instalacijom os - a. Radi se o tome šta je u MBR - u stavljen mali programčić koji ti omogućuje (pritisneš odr. tipku) skok / pokretanje install / restore sa skrivene particije, a ako nisi pritisnio tu odr. tipku skače na boot sa std. (C) particije.
Std. M$ to nezna popraviti, jedino kopaj po Lenovo supportu.
Svojevremeno su imali alat i proceduru za vratiti sve na factory stanje.
Za kraj, isplati li se spašavati Vista d * * k ?
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 11.06.2012., 23:22   #5
lord051
Premium

A ne znam kako da kopam po Lenovo suportu, kad uopce nemogu uc u windows-e, nemogu otvorit Lenovo centar, a kada mi se dize sustav, pa pritisnem onaj ThinkVantage gumbic(sa njim se inace ulazi u te Lenovo programe i licno) na ekranu mi se samo ispise poruka

"MBR Error 1

nemam pojma sta da radim, samo se to pojavljuje... vise sam luuud od ovoga!!! Sta jos pokusat?

Ma da se radi o meni, nebi ni spasavo Vistu ni nista!!! Nego nije moj laptop, i osoba ciji je laptop je odusevljena sa ThinkVantage gumbicem i mogucnostima, jer u bilo kojem trenutku moze pritisnut gumbic i pokrenut format windowsa ili samo repair ili sta vec... a objektivno, to je stavrno dobro za osobe koje nisu na "ti" s aracunalima...
Staro 12.06.2012., 00:37   #6
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Ajd ti fino to sve zbriši, preformatiraj, instaliraj sedmicu, pa si lijepo skini sa IBM/Lenovo support-a sve te driveriće i igračkice za Think-ovo, Think-ono i sve mu bude k'o i prije.

A tebi bude lakše.

http://support.lenovo.com/en_US/rese...DocID=HT037648
Staro 12.06.2012., 08:12   #7
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Sad se možeš slikati, mislim da si sad zauvjek izgubio tu tvorničku recovery mogućnost, trebalo je prije misliti.
Ostaje ti opcija korištenje drugih programa za tu funkciju kao TrueImage + SecureZone.

Nisi valjda mislio da ćeš sa lapom / kompom koji je trenutno ne operativan tražit info na netu ?
Koristi neki drugi.
Staro 12.06.2012., 08:48   #8
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Sad se možeš slikati, mislim da si sad zauvjek izgubio tu tvorničku recovery mogućnost, trebalo je prije misliti.
Ostaje ti opcija korištenje drugih programa za tu funkciju kao TrueImage + SecureZone.

Nisi valjda mislio da ćeš sa lapom / kompom koji je trenutno ne operativan tražit info na netu ?
Koristi neki drugi.
pa nije ništa zeznuo nepovratno, dobro mu kaže GOW, nek sve obriše, prilikom instalacije windowsa nek kreira istu takvu particiju za recovery kao što je i bilo tvornički, instalira windowse i ostalo, podesi sve, nakon toga pukne lenovo rescue and recovery program, kaže mu da backupira windowse na tu recovery particiju i ima "tvornički" lap, samo još i bolje - svježi win7, a ne vista, podešen, instaliran sa svime itd.
Nisam to jednom radio na lapovima po firmi i sa strane, ide to bez problema.
tor je offline   Reply With Quote
Staro 12.06.2012., 09:22   #9
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Ma mislio sam na "izgubljene" origigi winse, ovo ostalo se da složiti kako kažeš.
Staro 12.06.2012., 23:10   #10
lord051
Premium

OK ekipa, hvala vam na odgovorima.

Sada necu biti tako nepromisljen, pa necu napraviti nista bez pitanja.

Uglavnom, kao sta sam vec rekao, na laptopu postoji ThinkVantage dugmic, kada ga se pritisne krece Lenovo program za formatiranje WIN ili Rescuse WIN-sa. Znaci ja sam to sjebo, snemogu nista, ocito sam sjebo particije. Mozete li mi jos jednom potvrdit dali ja mogu to opet osposobiti da radi, ali sada da to sve napravim za WIN 7. Kada bi se to moglo, to bi bilo savrseno!!!

OK, mozete mi rec sta mi je prvo radit, i kakav je postupak. Pretpostavljam da je prva stavr da formatiram disk i instaliram WIN 7(32-bit li 64-bit???). dali napravim 2 particije, kolike, na koju instaliram ovaj prvotni WIN 7? Nakon sta instaliram WIN 7 pretpostavljam da bih trebao poskidat sve drivere i sta mi vec treba. Tada ne znam sta slijedi, znaci trebam napravit Image, nisam ga nikad radio, moze koji savjet oko toga? Kada napravim image, sta onda, kako to sve skupa povezat sa ThinkVantage dugmicem it itd itd...

Inace, evo o kojem se racunalu radi, i sav ponudjeni software za njega:

ThinkPad R61i (7650-A9G)
T2330(1.60GHz), 2GB RAM, 160GB 5400rpm HD, 15.4in 1280x800 LCD, Intel X3100, CDRW/DVDRW, Intel 802.11abg wireless, Bluetooth, Modem, 1Gb Ethernet, Secure chip, 6c Li-Ion, WinVista Home Premium 32

Ponudeni software se moze vidjeti ako se ode na: http://support.lenovo.com/en_US/downloads/default.page? i ukuca: 7650-A9G

Thanks... pozdrav

Zadnje izmijenjeno od: lord051. 12.06.2012. u 23:54.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.06.2012., 07:28   #11
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Ovako, kao što smo ti i napisali - instaliraj windowse, napravi c i d particiju, to ti je dovoljno, nemoj se zamarati s skrivenim particijama itd. Koje windowse - stavi 32-bit, imaš 2GB rama, nema potrebe za x64 verzijom. Kad sve instaliraš, pod sve mislim na windose i drivere, podesiš cijeli sistem itd. skini lenovo rescue and recovery program i instaliraj. Pokreni ga, biće ti sve jasno, prilično je jednostavan - backupiraj windowse na D disk, program će sam omogućiti podizanje recoverija prilikom stiskanja onog plavog TV gumba. I to je to...
Staro 13.06.2012., 08:12   #12
lord051
Premium

ok, odlicno.

Jos par stvari. Znaci prvo formatiram disk koristeci neki od alata sa Hirens boot CD-a( jer iz windows-a ne mogu jer u njih ne mogu uc, a ni nemogu nista kada ubacim CD- sa Windowsima, jer kao i inace dolazi samo onaj MBR error, prvo bih trebo pretpostavljam formatirat skroz particije preko nekog alata) ili??? Kolike particije da napravim, i kada ih napravim na koju instaliram ovaj prvotni WIN7?

Pitam mozda gluposti, al ne zelim sjebat opet , sad cu naucit, pa cu znat zauvijek .
Staro 13.06.2012., 08:35   #13
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Pa kad "nabaviš" Win7 install dvd i pokreneš install proceduru (znači da se boot - a sa njega:
- u Biosu postavi da je cd/dvd prije hdd - a ili preko F10 (ako se ne varam) odaberi isto boot sa cd/dvd
- pitat će te da odabereš na koju particiju želiš inst. winse, odaberi sadašnji C (prepoznaj ga po veličini)
- odmah tu imaš opciju da tu particiju formatira
- ako na drugoj particiji nema ništa pametno za sačuvati onda na istom mjestu možeš i nju formatirati
- kasnije kad se dignu winsi prvi put a "nema" druge particije, možeš u samim winsima isto formatirati tu drugu particiju i "dodjeliti" joj slovo

Kolike ćeš particije napraviti ovisi prvo o ukupnoj veličini hdd - a, za Win7 je dovoljno 50 - 60 Gb (i to je previše) a onda ostatak može biti u jednoj ili dvije particije.
Staro 13.06.2012., 23:50   #14
lord051
Premium

Iso sam formatirat disk, ali mi uopce nije prikazao 2 particije, vec samo jednu velicine hard diska, to zapravo ni nije bila prticija vec sve jedan veliki unlocated space velicine cijelog diska, eto, izgeda da sam vec prije izbriso nekkao particije. Napravio sam dvije particije, onu na koju cu instalirat WIN sam stavio da bude velicine 140GB a onu na koju planiram spremit Image sam stavio velicine 10GB, jeli to u redu?

Sada me zanima slijedece, znaci, sada cu instalirat WIN 7, i sve drivere, pa potom instaliram od Lenova Rescue and Recovery i na taj nacin napravim Image od tog trenutnog stanja koju cu uvijek moci aktivirati prtiskom na ThinkVantage gumbic? Od drivera sam instalirao one za chipset, za graficku, i audio karticu, treba jos sta? Dali aktiviram WIN prije kreiranja Imagea?

Jos sam primjetio da mi sada, nakon instalacije WIN 7 ,osim ThinkVantage gumbica ne rade gumbici za pojacavanje i smanjenje zvuka, oni su odmah pored ThinkVantage gumbica.

Ne znam tocno sta bih sve trebao instalirat, od drivera i programcica. Zanima me dali prije nego napravim Image, dali instaliram i druge programe osim drivera, tipa, programe od Lenova, za npr wireless i ostalo, te ostale programe, tipa video playera, office, antivirus i slicno? Pretpostavljam da ne, ali pitam, buni me malo, jer sam prije, dok je sve radilo, kada bih pritisnuo ThinkVantage gumb, tada bih mogao izabrati i koje od programa zelimm da mi se instaliraju i slicno, dali se moze i tako nesto omogucit opet?

Zadnje izmijenjeno od: lord051. 14.06.2012. u 00:37.
Staro 14.06.2012., 08:03   #15
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

omjer 140/10 i nije neka sreća....Ja bih rađe stavio c particiju na nekih 50, a ostatak nek služi za spremanje dokumenata, slika i ostalog (mapa my doc jel) i backup. Obično se backup radi kad instaliraš osnovne drivere i popratni softver, ostale programe nemoj jer kad budeš vraćao, ti programi uglavnom budu izašli u novim verzijama no taj izbor je na tebi
Tipke za glasnoću ti ne rade jer trebaš instalirati Hotkey Features Integration, tako dobiješ on screen display itd.
Što sve trebaš instalirati? Prvo i osnovno, device manager ti treba biti čist, znači bez žutih upitnika i nepoznatih komponenti. Nakon toga, samo osnovno - ovo za hotkey i takve stvari. I to je to, nemoj pretjerivati s tim popratnim softverom, nema potrebe
I da, ne možeš više postaviti da biraš softver prilikom recoveria, bar ne jednostavno.
Staro 14.06.2012., 08:18   #16
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

O pametnom particioniranju hdd-a smo govorili x puta, potraži malo.
Na hdd od 150 Gb bi to bilo:
- systemska particija za winse i programe cca 30 - 50 Gb
- data particija gdje stavljaš sve svoje podatke, veličine koliko je ostalo
- particija za backup cca 10 Gb

A da otvoriš support stranicu po Machine type ?
Tamo sve ima pa i ovo šta si pitao.
Kakvo je to pitanje "koje ću drajvere instalirati", instaliraš one koji pokrivaju ugrađeni hw.
Ako imaš više opcija, najčešće za wireless, trebaš detektirati koja je ugrađena i instaliraš njen drajver.
Nema sada nikakve automatike, sve moraš sam manualno odraditi.

Aktiviraj / registriraj winse, stavi osnovne programe, ono šta ti treba za svakodnevni rad i kad sve složiš / podesiš onda napravi image.
Staro 15.06.2012., 13:12   #17
lord051
Premium

Sorry na glupim pitanjima, ali full mi je bitno da sve bude bas kako treba, bez greske

Evo ovako mi izgleda Device Manager:

http://img526.imageshack.us/img526/3861/33660365.jpg

Vidim jedan upitnik

Uglavnom, komp djeluje OK, izgleda da sve radi ispravno, stavio za drivere za audio, video i chipset. Sta se Wirellesa tice, to su WIN sami odradili, kada odem da mi nadje mreze, prikaze mi dostupne, al nemogu se spojit jer ja doma nemam wirelles a za ove druge ne znam kljuceve, ali trebalo bi da radi, provjerit cu kod frenda.

Jos savjet oko software-a, dali da prije izrade Imagea stavim antivirus i office? Pretpostavljam da antivirus bolje ne. Ne znam sta bi trebo instalirat od onih Lenovo programcica, znam da je na kompu prije uvijek bilo 100 ikonica ktivno u system try-u. Sta se tice wirellesa, ne znam dal za to moram stavit jos koji programcic sa support stranice.

Znaci sada idem sa izradom Imagea, skinuo sam rescue and Recovery od Lenova, odoh vidjet sta i kako sa time. Ako imate koji savjet samo pucajte.

Kako nisam nikad radio Image, imam par glupih pitanja. Znaci sa programom Rescue and Recovery cu izraditi Image sadasnjeg stanja sustava, i tokom izrade ce me Rescue and Recovery pitati gdje zelim staviti taj Image, a ja cu naravno izabrati onu beckap particiju koju sam kreirao, ispravite me ako grijesim.

Thanks... pozdrav

Zadnje izmijenjeno od: lord051. 15.06.2012. u 13:21.
Staro 15.06.2012., 13:24   #18
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

da, to je to što se backupa tiče, to je procedura. Ajd u device manageru dupli klik na taj nepoznati uređaj, tab details, pa pod property iz padajućeg izbornika odaberi hardware Ids i copy paste u google ili ovdje onaj prvi redak koji počinje s PCI\VEN ili kako već.
Staro 15.06.2012., 13:29   #19
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Za preostali Unknown device izvadi Device id i sa time u Google, možeš stavit i ovdje,
po tome će se otkriti o ćemu se radi tj. šta fali.
Recimo jesi instalirao Hotkey ?

Ako koristiš trial verzije AV možda je i bolje da ga nema u backupu, samo pazi da ne pokupiš nešto. Prije backupa počisti temporary, browser cache i history i sl.
Za Rescue and Recovery pogledaj help i manual (sigurno ga ima negdje po supportu).
Staro 15.06.2012., 19:10   #20
lord051
Premium

Evo, sve sam sredio iz Device Managera, sada je sve cisto!

Hotkey sam instalirao, rade ispravno.

OK, antivirus necu stavljat onda.

Krenuo sam u postupak Rescue and Recovery, znaci u principu samo ode na Back up your hard drive, i taj file spremim na moju bacup particiju?

http://img217.imageshack.us/img217/1861/lenj.jpg

Nego, gumb ThinkVantage mi jos ne radi, to me muci malo.

Zadnje izmijenjeno od: nino. 15.06.2012. u 20:09.
Staro 16.06.2012., 11:31   #21
lord051
Premium

Napravio sam sve sta sam htio, instalirao potrebne programe i drivere, sve stima, osim ThinkVantage dugmica. Googlao sam i trazio, napravio neke stvari sta sam procitao, skinuo patcheve i update sa Support stranice, ali ThinkVantage dugmic na laptopu ne radi, kada ga pritisnem nista se ne desava. Sta napraviti???
Staro 16.06.2012., 17:53   #22
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Staro 16.06.2012., 18:22   #23
lord051
Premium

Nazalost ne, a nisam bas strucan da kompam po njemu... ovako izgleda moj regedit:

http://img338.imageshack.us/img338/4661/regeditr.jpg
Staro 17.06.2012., 00:16   #24
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Odi u "C", nađi gdje je aplikacija i pokušaj ju od tamo launchati. Ako to radi, onda fula path gumba.

Ako ne radi, onda dalje kopamo.
Staro 17.06.2012., 10:37   #25
lord051
Premium

Aplikacija Rescue and Recovery radi savrseno, ja udjem u nju normalno, klikom na ikonicu... ali gumb ThinkVantage ne reagira.

Pisali su mi neki ljudi da je taj gumbic usko vezan za BIOS i za tu skrivenu particiju na kojoj je bio prvotni Image, te da cu tesko to osposobit... da postoji neki software koji se placa i koji je namjenjen firmama, zove se ThinkVantage ImgeBuilder, da se sa njime to radi... ne mogu vjerovat, mislio sam da ce se moc podesit da se pritiskom na ThinkVantage gumbic pokrene Rescue and Recovery... sad izgleda imam tipku koja nicemu ne sluzi... nadam se da se ipak moze nesto napraviti...
Staro 17.06.2012., 10:48   #26
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Pišu ljudi svašta. Na onome gore linku ti je objašnjeno kako se prepravlja path gumba na šta god hoćeš, pa makar i na pokretanje COD 2.

Radiš kako je objašnjeno, samo što tebi treba raditi, karikiram: ThinkVantage -> C/Program Files/Lenovo/Rescue & Recovery.

Odi tamo gdje je već živi taj program, gore u Exploreru imaš path, i vodi se po tome kad objašnjavaš gumbu šta će pokretati. Nije to zlatne vure kotač, niti cijepanje atoma.

U najgorem slučaju ćeš skeksati putanju gumba koji već sada ne radi svoj posao.
Staro 17.06.2012., 10:56   #27
lord051
Premium

OK, ali ne razumijem jednu stvar, jer ja u regeditu nemam sve isto kao sta je na onom linku sta si mi poslao. Moj regedit izgleda ovako:

http://img338.imageshack.us/img338/4661/regeditr.jpg

Usporedjujuci tu moju sliku i onu sta si mi ti poslao, nisu iste, kod mene fali taj gumbic koji predstavlja ThinkVantage, ili se kod mene mozda drugacije zove... mozes mi reci kako mogu znati prepoznati svoj ThinkVantage gumbic u regedit-u.
Staro 17.06.2012., 10:59   #28
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Da, nemaš onaj dio s 8xxxxxx. Tvoj gumbić se i dalje zove TPHOTKEY.

Odi na folder EXEC ispod toga i vidi šta on kaže.

Jesi zihera da si upucao sve drivere? Posebno obrati pažnju na te raznorazne aplikacije za Think/šta već/.
Staro 17.06.2012., 11:04   #29
lord051
Premium

Evo, ovako to izgleda:

http://img864.imageshack.us/img864/2207/reg2.png

Koji od njih bih trebao editirati?

Zadnje izmijenjeno od: lord051. 17.06.2012. u 11:18.
Staro 17.06.2012., 11:19   #30
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Value not set.

Ovdje imaš sve šta ti treba, nisam nikad naletio na problem koji ti imaš, a od t43 do t61 mi je sve prošlo kroz ruke. Najgore je što ne znam šta si instalirao a šta nisi.
Pod:
Bios - zadnja stavka,
Power management - obje stavke
Software & Utility - 3. i 4. stavka
ThinkVantage Technology - 5., 10., 17.

http://support.lenovo.com/en_US/rese...DocID=HT037648

Kad sve poinstaliraš, restart, pa vidi je'l se šta promijenilo.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno