|
![]() |
#1 |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
5.1 zvuk do 2000kn za HTPC
Imam laptop Asus K72JR koji ima HDMI izlaz. Uzeo sam ga prije godinu dana upravo kako bi mi mogao u budućnosti služiti kao HTPC. trenutno mi koristi kao htpc spojen na 800x600 projektor no kasnije bih ga spojio na oveću plazmicu Sad mi je problem kako ga spojiti na 5.1 zvučni sustav na način da zvuk bude pristojan i razumljiv (bas mi je najmanje bitan). kako se ne kužim baš pretjerano u zvučne komponente, mislio sam da je to pis-o-kejk no na kraju ispada praktički nemoguća misija. prostor za ozvučenje je dimenzija 3x4m. evo pitanja (a vi me ispravite i dajte svoje prijedloge): 1. kolko sam skužio, Relatek HD audio koji je u laptopu, podržava pravi 5.1 zvuk? 2. htio sam laptop spojiti na 5.1 pc zvučnike poput Geniusa 5000. Problem je što dotični nema hdmi ulaz već isključivo činčeve (ja na laptopu imam samo 3.5 i hdmi). dakle nema tu sreće od pravog 5.1 zvuka + da ih i mogu spojiti, čitam da PC zvučnici nisu dovoljno snažni za toliki prostor već za max 2x2m? 3. htio sam spojiti komp na neko kućno kino do 2000kn no ispada da niti jedno kućno kino pogotovo ne u tom rangu nema ulazni hdmi već isključivo izlazni + do tog cjenovnog ranga ispada da su PC zvučnici ko spomenuti Genius daju bolji zvuk? 4. najviše me privlači ideja receivera no to mi je nekako jako komplicirano i jako skupo. Komplicirano jer da bih dobio HD sliku moram spojiti laptop u receiver iz kojeg se onda spaja na TV? Ako da, zašto receiver ima deklariranu maksimalnu sliku koju izbacuje van? mislim što ju ne proslijeđuje samo u TV? Štoviše ako ima deklariranu izlaznu rezu 720p, što to znači da moj npr. 1080p video na kompu koji ulazi u receiver će biti smanjen na 720p a onda opet rastegnut na HDTV-u? Također što se tiče cijene, ispada da bih morao platiti min 500kn po zvučniku da bih "opravdao" kupovinu čak i najslabijih pojačala (tipa Yamaha od 1600kn), dakle da mi pojačalo nebi bilo overkill za zvučnike koje spajam na njega (jer sam vidio da ima vulgaris zvučnika bez suba za cca 700kn za svih 5 komada) BTW, što se tiče mog ukusa o zvuku: nisam picajzla no definitivno primjećujem razliku između jeftinih i skupljih zvučnika. To pogotovo vidim kada slušam na kompu preko slušalica Technics RP F800 i recimo vulgaris Altec leasing zvučnika. Također sam vidio ogromnu razliku na starom kompu sa onboard C-media 9739 čipom naspram Sound blaster live 5.1 zvučne. to je bila razlika nebo i zemlja na istim vulgaris pc zvučnicima a pogotovo na ovim Tehnics slušalicama Vaše mišljenje i savijeti i informacije jerbo sam njub glede tog dijela tehnologije |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
za ono što želiš moraš prvo provjeriti dali ti hardver i driveri na laptopu dopuštaju slanje zvuka putem HDMI-a i u kojemu obliku, ako to prolazi treba ti nešto što ima HDMI ulaz i mogućnost dekodiranja surround formata što bi bio AV receiver. Za propuštanje signala preko receivera, omjera slike i slično ne brini, biti će onako kako je na izvoru. Jedina stepenica u tome (kako si sam naveo) je "cijena". Zato ti je Goc dao temu u kojoj su dani prijedlozi za low budget rješenja koja bi ti budžetom odgovarala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Banned
|
za HDMI s laptopa najbolje što sam našao je iz manuala: "Supports standard, enhanced, or high-definition video, plus multi-channel digital audio on a single cable. It transmits all ATSC HDTV standards and supports 8-channel digital audio, with bandwidth to spare to accommodate future enhancements or requirements." laptop ima integriranu ATI 5470 grafulju te Intel HM55 Express Chipset. Sad, ne razumijem se dovoljno pod koju verziju HDMI-a bi moj bio jer to također bitno utječe na cijenu pošto planiram kupiti kasnije TV sa 3D podrškom a za to se treba imati na kompu HDMI v1.4 kako bi s njega mogao puštati 3D videe |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Banned
|
hoće li mi to biti dovoljno za moj prostor veličine 3x4m? mislim, ne želim uzet nešto čisto da mogu reći da imam 5.1 zvuk već želim na tolikom prostoru imati razumljiv 5.1 zvuk, da mogu komotno gledati filmove bez titla |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Banned
|
Pitanjce: nabasao sam sad na Asus Xonar U3 koji nema SPDIF izlaz iako podržava Dolby Digital, već to dobiva preko uključenog "mini-toslink" adaptera koji pretvara 3,5 u spdif e sad, kako u laptopu imam Realtek HD audio chip, zanima me da li je moguće samo uštekati taj mini toslink u 3,5 jack i tako dobiti spdif te da nemoram kupovati onda usb zvučnu?đ EDIT: našao sam odgovor. radi se o kombiniranom analogno-digitalnom izlazu u obliku 3,5mm jacka. dakle nemože se koristiti ukoliko se radi o vulgaris 3,5 jacku kakv se nalazi na laptopu. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
OC addict
Datum registracije: Apr 2009
|
Na laptopu obicno imas 1 stereo izlaz (3.5mm jack), a tebi treba 5.1,znaci kao sto imas na zvucnim karticama 3x 3.5mm stereo jack, od toga ti je jedan za subwoofer i centralni (srednji) zvucnik,a druga dva jacka su ti za prednji lijevi i desni i zadnji lijevi i desni. S tim konverterom bi se zvuk samo raspodjelio na X kanala tj. zvucnika,ali bi ostao stereo,raspodijelio bi se na lijevu i desnu stranu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Banned
|
ma kužim to. zbog toga i inzistiram na hdmi izlazu ili kao što je sada ušlo u igru na usb zvučnoj koja ima spdif izlaz. ovo me zbunio samo mini toslink za kji nisam u prvi mah skužio da se radi o kombiniranom analogno-digitalnom izlazu kojeg baš i ne ugrađuju osim na mackove laptope |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
interferometar
Datum registracije: Sep 2006
|
|
![]() |
![]() |
|
|