Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 16.05.2012., 09:15   #1
Crazy for AMD
Premium

Crazy for AMD's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Restarta se komp i piše bzbzbzbzbz umjesto diska

Komp mi se restarta sam od sebe. Neki put to odradi u igricama (leage of legends) a nekada dok samo imam pokrenut film ili chrome preglednik. Pratio sam temperature dok je igrica pokrenuta, grafa pokazuje u GPU-.z 50 stupnjeva konstantno, nije se pomaklo sa toga. Uvijek prije restarta komp se zašteka na 30 sekundi ili duže i onda je gotovo. Kada se krene ponovo dizat, na onom screenu od matične gdje treba pisat ime hard diska budu slova: BZBZBZBZBZBZBZ . Onda se prebaci na onaj drugi crni ekran i dalje nejde. Napise da ubacim cd za bootanje, da hard nije pronađen. Kada ga ugasim i upalim kroz par minuta, nekad se normalno pali a nekad i dalje javlja poruku bzbz pa moram duze cekati. Komp je clockan, ali kada sam vratio postavke na default isto mi se događalo. Na grafi imam accelero S1 i montirana 2 12cm venta, proc mi hladi thermaltake, i jos mi jedan pasivan puše sa strane. Donio sam čak i onaj ogromni sobni ventilator da ga hladi ali nije pomoglo.

Konfa :

Sapphire HD 4870 1gb
Quad core q6600
Gigabyte GA-X48-DQ6
DR2 2048MB/800 Corsair XMS2
WD CAVIAR GREEN 500GB 7200 rpm
NAPAJANJE CROSAIR 450W
Staro 16.05.2012., 09:32   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Nađi WD alat za ispitivanje harda i neka prorošta njime (stavi onaj sporiji test koji će ti potrajati par sati) jer izgleda da je on problem. Taj alat imaš na Hiren's Boot CD-u kao i masu drugih za ispitivanje komponenti.
btw, WD Green serija nije dobra za OS jer je spora (nema 7200rpm nego oko 5400rpm). Za OS ti treba WD Blue/Black.
Oglas

Oglas
Staro 16.05.2012., 09:50   #3
bati
Premium
Moj komp

bati's Avatar

Datum registracije: Feb 2010
izvrti i testove za grafičku, npr. futuremark,3dmark i samo grafičke testove nek vrti bar 2 sata
bati je offline  
Staro 16.05.2012., 11:08   #4
Crazy for AMD
Premium

Crazy for AMD's Avatar

Disk je ipak caviar blue, pobrko sam boje, posaljem SS-ove kad odrade testove da vidite kakvi su problemi.

EDIT:

Disk je prošao oba testa (brzi i spori) i pokazuje 0 Errora.
Skužio sam jučer da je kartica na sredini hladna a na rubu toliko vrela da nemogu drzat prste na njoj duže od 4 sekunde. Već prije sam vidio da se na rubu onaj pasivni hladnjak klima pa kad popravim javim se. Zahvaljujem svima na pomoči

Zadnje izmijenjeno od: Crazy for AMD. 17.05.2012. u 09:07.
Crazy for AMD je offline  
Staro 18.05.2012., 10:20   #5
Crazy for AMD
Premium

Crazy for AMD's Avatar

Popravio sam pasivni hladnjak ,sad je fiksiran, ali grafa se i dalje grije na tom rubu. Sredina je hladna i MSI afterburner pokazuje 45 C u normalni i 50 C u igrici ali kad je u igrici kraj grafe je i dalje pregrijan. Radi se o djelu sa slike, i taj pasivac koji je na njemu nije povezan sa onim limom od Accelero S1 (na kojem imam x2 12cm venta) . Ima ko kakvu ideju kako da sredim taj problem?

http://upload.slike.com/slike/NmR1.jpg
Staro 18.05.2012., 10:53   #6
mislav_os
freak
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
To su VRM-ovi i normalno da se griju više nego ostatak grafe. Na svakoj grafi su oni vreli

mislav_os je offline  
Staro 18.05.2012., 11:03   #7
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Daj izvrti Memtest sa Hirensa. Meni je isto PC izbacivao nebuloze kao naziv diska a ispalo je da je memorija bila nekompatibilna s matičnom...
Sinac je online  
Staro 18.05.2012., 12:53   #8
Brzi Picek
Premium
Moj komp

Brzi Picek's Avatar

Datum registracije: Nov 2011
Čipset na ploči probaj malo rukom jel vrel

Meni je jedna ploča živce vadila dok je nisam izmjenio
Isto je bila OC i to popriličan pa je mislim nešto spalilo na njoj pa ovisno o vremenu i tko zna čemu , nekada je palila, nekada ne, prepoznavala ili ne periferiju i slične nebuloze
Brzi Picek je offline  
Staro 30.05.2012., 13:15   #9
Crazy for AMD
Premium

Crazy for AMD's Avatar

Na grafu sam stavio dva venta od 12 cm, fiksirao onaj metal od VRM-ova i nije bilo problema nekih 10 dana. Odvrtio sam memtest sa hirensa, ostavio preko noči, 0 errora (jesam dosta dugo ostavio, nekih 10 sati se vrtilo). Jučer čim sam upalio komp, usao na facebook počeli su trzaji, svakih 10 sekundi mi je mis trznuo i nakon par minuta se sve zaledilo. Komp se restarto , izbacio je disk error i na tom je stajalo , onaj crni ekran prije dizanja windowsa. Ja sam sve to pogasio i otisao, kad sam se vratio navečer komp je normlano radio, igra se normalno vrtila, koda se nista nije desilo :/ Ovo mi sad vec izgleda ko misterija neka.
Staro 30.05.2012., 13:19   #10
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Daj provjeri da ti nije coldboot problem s memorijom. Upali PC i isti tren pokreni memtest s HirensCD-a. Meni je bio taj problem koji se očitovao samo kod prvog uključivanja, sva druga restartanja su prolazila bez greške. Dovoljno je bilo ugasiti PC na 2-3 sata i opet se pojavio coldboot problem kod uključivanja. Čak je nestajao kad bih kod prvog uključivanja ušao u BIOS i promijenio nešto bezvezno, tipa uključio/isključio serial port.
Sinac je online  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 30.05.2012., 14:37   #11
Master_Hrc
Premium
Moj komp

Master_Hrc's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Bez obzira kaj je disk prošao testove bez errora..ako ti izbacuje grešku da nema diska ja bih se fokusirao na to...ako mozes od nekog posuditi disk bilo koji samo da dignes winse i eliminirati da je disk to bi bilo odlicno....

Btw i moji seagate-i prolaze sve testove a u jednom trenutku (uz povremeno smrzavanje) su čak počeli i škljocati

Isto tako "...počeli su trzaji, svakih 10 sekundi mi je mis trznuo i nakon par minuta se sve zaledilo" su najčešći simptomi rikavanja diska (ista stvar se i meni događa uz ovo šklocanje ali povremeno)
Master_Hrc je offline  
Staro 30.05.2012., 22:28   #12
MMI
Premium

MMI's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Citiraj:
Autor Brzi Picek Pregled postova
Čipset na ploči probaj malo rukom jel vrel

Meni je jedna ploča živce vadila dok je nisam izmjenio
Isto je bila OC i to popriličan pa je mislim nešto spalilo na njoj pa ovisno o vremenu i tko zna čemu , nekada je palila, nekada ne, prepoznavala ili ne periferiju i slične nebuloze

čini mi se da si pogodio 99,999%
ista greška je bila skoro "serijska" na acer 3020, umjesto imena diska zbrda-zdola nabacana slova.
čipset je čipset bio on na mbo iz stolnog računala ili laptopa
MMI je offline  
Staro 05.12.2012., 13:52   #13
Crazy for AMD
Premium

Crazy for AMD's Avatar

Problemi jos uvijek nisu nestali nakon sto sam skoro sve promjenio, dakle:

Nova ploča - stari hard - i dalje dolazi do bzzzbzz, sledi se komp za vrijeme surfanja i sl.

Nova ploča - novi hard - isto ko i ovo gore

U ova slucaja su bila bar 2 reinstalla windowsa 7.

Jedna zanimljivost od danas:
Nova ploča - novi hard - nece opce upalit windowse, zaustavi se na onom crnom ekranu prije, nakon gašenja , ukopčavam stari hard, ista stvar. Ostavim stari hard ali samo prebacim žicu na matičnoj s jedne rupe u drugu i sve normlano radi.

Memoriju nisam do sad mjenjao, al ovo je sad stvarno postalo smješno, ima ko kakvu ideju?
Staro 05.12.2012., 13:55   #14
Master_Hrc
Premium
Moj komp

Master_Hrc's Avatar

NAPAJANJE CROSAIR 450W?
Master_Hrc je offline  
Staro 05.12.2012., 14:21   #15
LudonjaST
Premium

Datum registracije: Feb 2011
A da ti nije bios malko poludio?? Probaj ga flasnut ako možeš.
LudonjaST je offline  
Staro 05.12.2012., 14:34   #16
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Provjeri sata kabal od diska, tj stavi novi.

srale7 je offline  
Staro 06.12.2012., 10:48   #17
Crazy for AMD
Premium

Crazy for AMD's Avatar

@master - da tocno to napajanje, staro vec prek 7 godina, jesi ti imao prije takvih problema?

@ludonjaST - radi se o 2 razlicite ploce o obje imaju iste simptome, ali kad uhvatim vremena probat cu i to, hvala .

@srale7 - promjenim kabel pa se javim
Staro 06.12.2012., 11:46   #18
Master_Hrc
Premium
Moj komp

Master_Hrc's Avatar

Citiraj:
Autor Crazy for AMD Pregled postova
@master - da tocno to napajanje, staro vec prek 7 godina, jesi ti imao prije takvih problema?
...
Nisam ali prepoučam ti da probaš od frenda nekog posuditi napajanje pa da vidis...znaci cisto eliminacijom mi se čini da je napajanje.....Ja imam šroteks napajanje koje u ovakvih slučajevima koristim u sustavu eliminacije.....
Master_Hrc je offline  
Staro 06.12.2012., 12:58   #19
poker
Premium
Moj komp

poker's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
sličan problem imam i ja kod prvog paljenja kompa kad je hladan neće dignut windowse nego kaže master boot problem kao ne može naći disk a u crnom ekranu (post screen) normalno očita memoriju i hard čini mi se da su windowsi roknuli

testirana memorija s memtest i hard s wd dijagnostikom , hd regeneratorom i hd tune uvijek 0(nula) eror i bad sector samo mi pokaže da sata kabel nije u redu kad testiram s hdtune -promjenio kabel u ulaz na matičnoj i isto pokazuje.U normalnom radu i igricama sve šljka za 5-mislim da triba reinstal winsa
poker je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno