|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
USB stick za mobilni internet
Na otoku Kapriju kraj Šibenika ne postoji druga osim dialing up konekcije na internet i to toliko loša da se i ne isplati koristiti jer je i sama pošta bežično povezana s gradom. Još prošle godine kupio sam t-comov USB stick za mobilni internet. Kako je veza i sa njim bila slaba odustao sam. Sad koristim isti stick samo sa bon bon karticom. Nešto bolje, ali u svakom slučaju sporo otvaranje stranica. Pojavljuje se EDGE (2G) signal i to dobar, download 256 kb/s. Pitanje dali se antenom koja bi se priključila na stick HUAWEI E173 (koji ima utor za dodatnu antenu) pojačao prijem signala a time i brzina izlaska na internet. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Izgleda da su nabavljali više serija / pod modela tog stick - a, po ovome neki imaju a neki ne konektor za vanjsku antenu: http://3g-modem.wetpaint.com/page/Huawei+E173 Konektor (na kabelu antene) ima oznaku CRC9. EDGE (2G) signal radi kao i GSM vulgaris na 900/1.800 Mhz. EDGE podrazumjeva download 256 kb/s, jasno kad je moguće ostvarit link i da zadovoljava kvalitetom. Obzirom na opisanu situaciju pravo rješenje bi moglo biti relativno skupo, prvo probaj otkrit gdje se nalazi bazna stanica sa koje loviš signal. Rješenje bi bilo: - nabavi kvalitetni usb produžni max. dužine 2 ili 3 M, ovo će ti omogućit izmještanje sticka "pod prozor" ili čak s vanjske strane ali tada treba paziti gdje i kako zbog kiše i ostalih atmosferilija - nabavka usmjerene YAGI antene za GSM (900/1.800 Mhz), primjer: http://www.roundsolutions.com/shop/p...1800-1900.html antenu ćeš usmjerit u smjeru bazne stanice ili odakle dobivaš refleksiju (najbolji signal), ne zaboravi da treba probati H i V polarizaciju (kako je antena okrenuta, vodoravno / okomito) - i sada ti još treba pig-tail (prelaz) sa odgovarajućim konektorima, na jednom kraju je navedeni CRC9 a na drugoj strani "obrnuti" od konektora kabela antene, primjer: http://www.cellink.com.au/productdet...uawei&tsm=E173 Osim usb produžnog sve drugo je teško dobavljivo kod nas ili ako i ima onda je xy puta skuplje. That's all |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Vidija sam i ja sve ovo moj je model E173s-1, i ima mali ženski konektor sa strane, da li je on spreman za konekciju ne znam, jer su stavljene * kraj naziva konektora. Na e-bay ima dosta tih malih antena, kablova te ujedno i ova za koju si dao link. Do sad sam sve uredno dobivao od ovih sitnica što bi naručija, ali bi se i načekao. Ako ima, što mislim da ima, mogučnost za CRC9 konektor, nešto moram napraviti jer lito je prid nama a mobilna konekcija mi je potrebana. Prvo ću probat ovo sa dužim USB kabelom, pa zatim dalje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Dec 2008
|
Ne mora nužno kod prozora ako je bazna na drugu stranu kao kod mene signal ide uredno kroz zid i krov ako je bazna dovoljno blizu ako je prozor kažem na nasuprotnu stranu nema nikakvu prednost da stavi kod prozora osim ako je bazna u tom smjeru ali opet mislim da ništa bolje u odnosu na zid, signal ako ga je dovoljno prođe i kroz zid i kroz staklo trebalo bi neku vanjsku gsm/umts antenu nabaviti (izgleda slično kao riblja kost) pa je postaviti na krov obično imaju po 10 metara kabla pa je usmjeravati kao i televizijsku u smjer koji najviše odgovara ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Evo probao sa USB kabelom, oko dva metra, ali nema nikakvih poboljšanja. Testirao i vani i u kući. Ista brzina i jačina signala. Jedino sad ostaje antena ali ne znam koja, ove kao riblja kost su dosta skupe ima li šta jeftino da se može iskoristiti. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Cijena joj je na žalost tolika kolika je oko 280kn... sa yagicom koliko znam recimo ne možeš loviti 3G na 2100Mhz a sa ovom možeš.... ni ona ne garantira hvatanje 3G signala ako ga nema otkud povući... ne može ga izmisliti, i kod mene su bilo u sobi ili ispred kuće na ulici potpuno iste brzine i ping, ali meni je bazna na cca. 200-250 metara zračne linije na neboderu zato i kažem ako ima signala ima ako nema nema, ne pomaže ni prozor, ni ništa.... ![]() e173 sam po sebi nije vrh ponude stickova za mobilni net, i bolji stick hardware bi bio od pomoći, jedino provjeriti da li tele 2 ili vip bolje pokrivaju, ne biti nužno na t-comu ili bilo kojem ako je loš, a bonbon koristi t-com signal tako da je to u biti isto da sada još za kraj dodati da se čeka pokrivanje sa LTE na spektru od 800Mhz ali kada će ne znam ali i to bi trebalo pomoći za takve slabo pokrivene krajeve, tu onda naravno e173 kao ne LTE stick više ne igra treba novi LTE stick ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Nedugo kako sam ovo pisao počelo malo nevrijeme ovdje u Zg pljusčina, malo grmi i sijeva, nije obično ali su na par minuta ispale iz rada ove meni bliže bazne koje sam spomenuo gore na neboderu u susjednom kvartu, ove dalje nemam pojma gdje su... i sad nema signala ili je jako slab sa tih daljih baznih (vrijednosti su od -113dBm nema signala do -51dBm pun signal, negativni decibeli metar) ![]() ![]() znam ih po Cell ID-u... koje su to meni bliže ove "moje" a koje su dalje od mene... eto malo se smirilo, pa se vratila jedna od te tri bliže od kojih ja lovim dvije mada još nije naj signal zna biti i -65dBm kada je stvarno dobar i u kući i ispred kuće isti..... ![]() ali vidiš i ja po potrebi gubim signal i dobivam ga ne često ali eto baš kada sam tebi pisao o hvatanju signala morao sam ga i sam hvatati okolo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Ma da i nije otok kažem ili probati sreću sa tom vanjskom usmjeri se u smjer Šibenika pa možda nešto i ulovi ili čekati pokrivanje sa modernijom mrežom čitaj LTE koja je sposobnija puno više pokriti, što se tiče i frekvencije i tehnologije.... 3G nije sposoban dobro pokriti to mu je i najveća mana uz dosta slabi kapacitet po jednoj baznoj zato se i ide na nešto bolje, tehnika narodu.... kada smo već kod ne imanja 3G nema ga svuda ni po Zg ne boj se i tu ima edge-a i danas ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|