Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.04.2012., 09:12   #1
tonini
Premium
Moj komp

tonini's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
USB stick za mobilni internet

Na otoku Kapriju kraj Šibenika ne postoji druga osim dialing up konekcije na internet i to toliko loša da se i ne isplati koristiti jer je i sama pošta bežično povezana s gradom.

Još prošle godine kupio sam t-comov USB stick za mobilni internet. Kako je veza i sa njim bila slaba odustao sam.
Sad koristim isti stick samo sa bon bon karticom. Nešto bolje, ali u svakom slučaju sporo otvaranje stranica.
Pojavljuje se EDGE (2G) signal i to dobar, download 256 kb/s.

Pitanje dali se antenom koja bi se priključila na stick HUAWEI E173 (koji ima utor za dodatnu antenu) pojačao prijem signala a time i brzina izlaska na internet.
tonini je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2012., 11:44   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Izgleda da su nabavljali više serija / pod modela tog stick - a, po ovome neki imaju a neki ne konektor za vanjsku antenu:
http://3g-modem.wetpaint.com/page/Huawei+E173
Konektor (na kabelu antene) ima oznaku CRC9. EDGE (2G) signal radi kao i GSM vulgaris na 900/1.800 Mhz.
EDGE podrazumjeva download 256 kb/s, jasno kad je moguće ostvarit link i da zadovoljava kvalitetom.

Obzirom na opisanu situaciju pravo rješenje bi moglo biti relativno skupo, prvo probaj otkrit gdje se nalazi bazna stanica sa koje loviš signal.
Rješenje bi bilo:
- nabavi kvalitetni usb produžni max. dužine 2 ili 3 M, ovo će ti omogućit izmještanje sticka "pod prozor" ili čak s vanjske strane ali tada treba paziti gdje i kako zbog kiše i ostalih atmosferilija
- nabavka usmjerene YAGI antene za GSM (900/1.800 Mhz), primjer:
http://www.roundsolutions.com/shop/p...1800-1900.html
antenu ćeš usmjerit u smjeru bazne stanice ili odakle dobivaš refleksiju (najbolji signal),
ne zaboravi da treba probati H i V polarizaciju (kako je antena okrenuta, vodoravno / okomito)
- i sada ti još treba pig-tail (prelaz) sa odgovarajućim konektorima, na jednom kraju je navedeni CRC9 a na drugoj strani "obrnuti" od konektora kabela antene, primjer:
http://www.cellink.com.au/productdet...uawei&tsm=E173

Osim usb produžnog sve drugo je teško dobavljivo kod nas ili ako i ima onda je xy puta skuplje.

That's all
Nikky je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.04.2012., 14:05   #3
tonini
Premium
Moj komp

tonini's Avatar

Vidija sam i ja sve ovo moj je model E173s-1, i ima mali ženski konektor sa strane, da li je on spreman za konekciju ne znam, jer su stavljene * kraj naziva konektora.
Na e-bay ima dosta tih malih antena, kablova te ujedno i ova za koju si dao link. Do sad sam sve uredno dobivao od ovih sitnica što bi naručija, ali bi se i načekao.
Ako ima, što mislim da ima, mogučnost za CRC9 konektor, nešto moram napraviti jer lito je prid nama a mobilna konekcija mi je potrebana.

Prvo ću probat ovo sa dužim USB kabelom, pa zatim dalje.
Staro 20.04.2012., 20:25   #4
Old friend
Premium

Datum registracije: Dec 2008
Ne mora nužno kod prozora ako je bazna na drugu stranu kao kod mene
signal ide uredno kroz zid i krov ako je bazna dovoljno blizu

ako je prozor kažem na nasuprotnu stranu nema nikakvu prednost da stavi kod prozora osim ako je bazna u tom smjeru ali opet mislim da ništa bolje u odnosu na zid, signal ako ga je dovoljno prođe i kroz zid i kroz staklo

trebalo bi neku vanjsku gsm/umts antenu nabaviti (izgleda slično kao riblja kost) pa je postaviti na krov obično imaju po 10 metara kabla pa je usmjeravati kao i televizijsku u smjer koji najviše odgovara
Old friend je offline   Reply With Quote
Staro 04.05.2012., 08:05   #5
tonini
Premium
Moj komp

tonini's Avatar

Evo probao sa USB kabelom, oko dva metra, ali nema nikakvih poboljšanja. Testirao i vani i u kući. Ista brzina i jačina signala.
Jedino sad ostaje antena ali ne znam koja, ove kao riblja kost su dosta skupe ima li šta jeftino da se može iskoristiti.
Staro 04.05.2012., 20:08   #6
Old friend
Premium

Cijena joj je na žalost tolika kolika je oko 280kn... sa yagicom koliko znam recimo ne možeš loviti 3G na 2100Mhz a sa ovom možeš....
ni ona ne garantira hvatanje 3G signala ako ga nema otkud povući... ne može ga izmisliti,

i kod mene su bilo u sobi ili ispred kuće na ulici potpuno iste brzine i ping, ali meni je bazna na cca. 200-250 metara zračne linije na neboderu zato i kažem ako ima signala ima ako nema nema, ne pomaže ni prozor, ni ništa....

e173 sam po sebi nije vrh ponude stickova za mobilni net, i bolji stick hardware bi bio od pomoći, jedino provjeriti da li tele 2 ili vip bolje pokrivaju, ne biti nužno na t-comu ili bilo kojem ako je loš, a bonbon koristi t-com signal tako da je to u biti isto

da sada još za kraj dodati da se čeka pokrivanje sa LTE na spektru od 800Mhz ali kada će ne znam ali i to bi trebalo pomoći za takve slabo pokrivene krajeve, tu onda naravno e173 kao ne LTE stick više ne igra treba novi LTE stick
Staro 04.05.2012., 20:51   #7
Old friend
Premium

Nedugo kako sam ovo pisao počelo malo nevrijeme ovdje u Zg pljusčina, malo grmi i sijeva, nije obično ali su na par minuta ispale iz rada ove meni bliže bazne koje sam spomenuo gore na neboderu u susjednom kvartu, ove dalje nemam pojma gdje su...

i sad nema signala ili je jako slab sa tih daljih baznih (vrijednosti su od -113dBm nema signala do -51dBm pun signal, negativni decibeli metar)

znam ih po Cell ID-u... koje su to meni bliže ove "moje" a koje su dalje od mene...

eto malo se smirilo, pa se vratila jedna od te tri bliže od kojih ja lovim dvije mada još nije naj signal zna biti i -65dBm kada je stvarno dobar i u kući i ispred kuće isti.....

ali vidiš i ja po potrebi gubim signal i dobivam ga ne često ali eto baš kada sam tebi pisao o hvatanju signala morao sam ga i sam hvatati okolo
Staro 09.05.2012., 15:02   #8
tonini
Premium
Moj komp

tonini's Avatar

Samo da napomenem da se radi o kući na otoku Kapriju kraj Šibenika, mislim da sam to napisa na početku.
Staro 10.05.2012., 03:59   #9
Old friend
Premium

Ma da i nije otok kažem ili probati sreću sa tom vanjskom usmjeri se u smjer Šibenika pa možda nešto i ulovi ili čekati pokrivanje sa modernijom mrežom čitaj LTE koja je sposobnija puno više pokriti, što se tiče i frekvencije i tehnologije.... 3G nije sposoban dobro pokriti to mu je i najveća mana uz dosta slabi kapacitet po jednoj baznoj zato se i ide na nešto bolje, tehnika narodu....

kada smo već kod ne imanja 3G nema ga svuda ni po Zg ne boj se i tu ima edge-a i danas
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno