|
![]() |
#6151 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
OK je napraviti neki jeftini tweak, cisti da nesto ljepse izgleda i da srce bude na mjestu. Ali nije u redu taj jeftini tweak, potpomognut placebo efektom, dizati u nebesa što je čest slučaj ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6152 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
pa eto nedavno sam pisao kako sam čisto dosade išao raditi svoje jumpere za spikere... imao sam viška vulgaris pozlaćenih banana skupa sa kabelima i reko što ne. nedugo nakon novebojezvuka izletile na akciju sa qed airloc vilicama po 20kn komada... ma reko sad ili nikad!!! sjeo u auto, ostavio 80kn za mega dobre vilice, složio jumpere, naravno zvuk bolji 500 puta i nakon toga - snoozanje snom pravednika. sad me muči što su na drugom/amp kraju drota iste takve plastikaner banane sa jumpera, a ne qed što naravno REMETI BALANS NA KABELU!!! ![]() znam da me shvaćaš ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6153 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
To je točno, ako te nešto bode onda ćeš to i napraviti kako bi bio miran ![]() Zato i imam ove Ixos kabele, dosta su velikog presjeka, u pletenicu spleteni...Izgledaju kao "nešto" a dođu 26 kn/m, pa rek'o ajde neka i ja padnem na ovakve fore - ali za malu lovu ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#6154 |
Moderator
|
ma sa ic-ovima još i ajde malo se pozabaviti ne škodi, ali kod ovih spiker kabela ono... zapravo jedino razočarenje mi je bio utp-ac u tadašnjem sistemu, ostalo sve mi je bilo oke i nije me previše tangiralo. treba razumno, koliko je moguće, pristupiti ovom hobiju i njegovim aspektima. znaš i sam swarmiša onaj moj plejer na šta liči, bogati pa ne bi ga dao djeci da spajaju na input micro linije... a ono čuo si i sam, doduše ja sam ga dodatni prije uspoređivao flac/dac/risiver/transport bla bla i čudo ispalo od njega. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6155 |
Premium
Datum registracije: Jun 2006
|
Blind testovi su pokazali da je svejedno koji kabel imate. Zvuče svi jednako. Jedino ajde da baš u dnevnom boravku nemate nekakve drotove. Najbolji su mi ovi koji potroše 2000 kuna za zvučnike a onda kupe žice u toj vrijednosti. Kao nešto su poboljšali, jesu vraga. Dakle čim više novaca u čim kvalitetnije zvučnike a za ostalo kaj ostane. Zadnje izmijenjeno od: Superior. 13.02.2012. u 16:42. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6157 |
Premium
|
Naravno kod kutija je bitno i da su velike čvrste masivne. Nikakvi plastičnjaci ne dolaze u obzir. Ako već gradite nekakvo kućno kino dopustite si da barem dvije prednje kutije liče na zvučnike po mogućnosti samostojeće. Bilo bi lijepo napraviti sam svoje testove. Trebalo bi više ljudi. Možda padne neko piće i klopa. No šalu na stranu, dao sam linkove na razne blind testove. Radili su ih dovoljno veliki autoriteti tako da ne bi trebalo doći u pitanje pristranost. Naravno da vam to neće potvrditi proizvođači kabela. ![]() Zadnje izmijenjeno od: Swarm dude. 13.02.2012. u 20:52. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6158 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Treba biti svjestan da je većini ljudi ovo hobi, a hobi služi da dade čovjeku osjećaj zadovoljstva.... Zadovoljstvo se postiže u prvom redu kvalitetom zvuka (jer to definira hobi - high fidelity audio), ali i hrpom drugih faktora od kojih svi mi bolujemo. I nije nužno da griješimo u tome, sve je to ljudski - ako si zadovoljan zbog toga. Priznajem da i ja bolujem od nekih: - karizma određenih komponenti. Nakon što sam napokon nabavio komponentu koja se reklamira magičnim motom "Only sound" ![]() - amalgam dizajna i funkcije. ako već smatram da je audio jedan od najljepših spojeva dva najvažnija ljudska dostignuća, umjetnosti i tehnologije, ne bi li bilo lijepo da još taj spoj dođe oplemenjen vrhunskim primjerom dizajna - primjenjene umjetnosti. Pogotovo ako, recimo, dolazi u nekim od egzotičnih i "posvećenih" formi (kao cijevi ili gramofoni naprimjer). - općenito zadovoljstvo posjedovanja audio komponenti, što više izvan struje to bolje - ružni, nefunkcionalni, bez daljinskog, po mogućnosti sa cijevima koje nepraktično vire iz uređaja, zvučnici u near-fieldu nasred sobe, gramofon, magnetofon, po mogućnosti da izgleda kao Teslin laboratorij.... ![]() Postoji još legitimnih faktora: - kompeticija - ako komšija ima Dali 6, no ću ja da imam manje od Dali 7? ![]() - egzibicionizam - pojačala od 1000 w, kablovi od 5000 dolara - moda - "Ferrari" i "Lamborghini" edicije, "cijevni" iPod dockovi no, sve je to za ljude. ako želiš i možeš, it's ok, jedino nije u redu ljude cijeniti prema tome što imaju. i nepregledne i zamorne rasprave "što bolje svira" isto nemaju smisla, jer jednostavno nema (pravih) dokaza. dobro je (oportuno) imati još jednu karakteristiku - smisao za "best buy" i proučavanje svega i svačega vezano uz ono što želiš kupiti. ne volim shvatiti da me netko "nategnuo". i naravno, eksperimentiranje dokle god ti se da..... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6159 |
Premium
|
Pokušavam reći da se najveći dobitak postiže kroz zvučnike. Glupo je kupovati kabele za 5000$ dok imaš zvučnike za 1000$. Obrnuto bi već moglo proći. A eto potrošio si istu količinu novaca za vjerojatno bolji zvuk. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6160 | |
Moderator
|
Citiraj:
![]() nisam ga slušao puno u životu, možda 2-3 puta kao izvor i zapravo nisam uopće primjećivao njihov utjecaj pošto su mi bili potpuno nepoznati sistemi i svi mahom hajend, ali jednostavno želim posjedovat tu kutijicu... neobjašnjiv razlog tim više što sam se naslušao dosta takvih (nama) egzota, no ovo je predmet želje. gledam one plejere kaj idu u bezcjenje i reko hijaooooo da je koja hiljadarka sad tu, pa makar onaj odvratan daljinski imao na stolu i ne priznao samom sebi da nije dobro leglo u sistem ![]() @superior... dovoljno veliki autoriteti nisu moje uši i taj dan mogu biti razdrqani od strane žene, djece, neyebice ili čega sve ne, ne poznavati dotični sistem do u detalje, slušati nepoznatu muziku etc. etc. blind metoda nije uvijek i najbolja metoda. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6161 |
Premium
|
Da, valjda ima nešto podsvjesno vezano uz obožavanje "malih crnih kutija". Sjećam se da sam jednom davno (čini mi se još u "Računarima" - ko se sjeća tog? ![]() Otprilike je bilo pitanje - zašto su sva Sinclair računala crna? A Sir Clive udri po psihologiji ![]() Al evo, desetljeća kasnije, a magija i dalje radi....a još kad pomisliš na crni monolit iz Odiseje, recimo? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6163 | |
Premium
|
Citiraj:
Mislim da je najači model bio serija 8000 (recimo da je ounaka DSP, ili D - ne da mi se sad tražit). Prodavao je nedavno jedan tip negdje u Srbiji sistem sa 207 transportom / dacom / preampom i jednim od tih aktivnih monolita....skoro sam proplakao od muke,računajući mogućnosti da ga nabavim u ovom trenutku - uzevši u obzir i cijenu od 1.500 eura i logističke zahtjeve (i naravno, činjenicu da sam upravo nadogradio sustav ![]() no u skoroj budućnosti pikiram neki 536 ili 566 Dac, ako bude sreće. stvarno su uvijek tehnološki "gledali dolje" na ostale, nadam se da ću si uspjet priuštit članstvo u tom klubu.... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6165 |
Premium
|
Evo ga, sad je 1200 Eura..... http://www.kupujemprodajem.com/merid...ter_id=5886648 Dakle, riječ je uređajima sa početka 90'tih, a koncepciju bi i danas rado konkurentske firme reklamirale kao "breakthrough". Dosta je ironično što su ocjene zvuka tak-tak, podijeljene uglavnom. Jedino Cd playeri uglavnom dobiju unisone pohvale, a pojačala i zvučnici baš i ne. S playerima je opet problem što navodno nisu baš najpouzdaniji - kao jeftini DVD rom transporti su u pitanju.... Svejedno, rado bi si priuštio tak nešto, pogotovo mislim da bi mi sad dobro sjeo baš DAC |
![]() |
![]() |
![]() |
#6166 |
Premium
Datum registracije: Oct 2009
|
Pozdrav.Dali je netko imao priliku čut ovo pojačalo Pioneer A-A9-J . http://www.pioneer.eu/uk/products/ar...9-J/index.html Hvala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6167 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Nisam se ništa javljao, ali ima već neko vrijeme kako sam uzeo NAD325BEE i Monitor audio BX2. Zvučnici su sada manje više usvirani i visoki su se smirili. Nisam još uzeo stalke pa ih držim na svojim starim mrcinama(zvučnicima). Uglavnom ih slušam udaljen oko metar od njih, no danas sam ih slušao s nekih 3 metra i skoro sam opao u nesvjest koliko je bas jači i cijela zvučna slika šira. Može li mi netko pojasniti ovaj efekt? Po basu se jako dobro drže protiv starih kutija koje imaju puno veći bas driver i 4 puta veći volumen i masu. Ne kopaju tako duboko, ali zato imaju puno više kontrole. U svemu ostalom ubijaju stare kutije, a naročito u reprodukciji vokala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6168 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Duboki bas ljudsko uho teoretski ne može pozicionirati - to omogućava uopće postojanje 2.1 sistema - ali svejedno se radi o kompromisu za male sobe, ili male novce. Vrhunski high end sistemi podrazumjevaju dva odvojena suba, ako se krene na takvu kombinaciju - zbog veličine sobe, fizičkih ograničenja glavnih zvučnika (elektrostati) ili slično. Isto se odnosi na smještanje suba u ormar, pod krevet i slično. Pod "jači" bas si vjerojatno mislio na "definiraniji", jer ti zvučnici idu nisko koliko im fizičko ograničenje dopušta - samo je ono što izbliza čuješ muljava subsonična buka. Dakle, stalci obavezno, i ako ti to soba dopušta - a očito dopušta, slušaj s adekvatne udaljenosti. Ostavio sam ovdje negdje link na stranicu firme Audio Physic, tamo ima zgodni flash tutorial za smještaj zvučnika. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6169 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2011
|
Pozz. Polako želim uronit u Hi-fi vode, no trenutno sam totalni početnik u tome. Za nekih mjesec, dva dana si bude unaprijedio audio sustav što znači novi zvučnici, gramofon i pojačalo. Eh, kao što rekoh, time se još nisam bavio, pa ako netko može da mi da par preporuka. Jesu li bolji aktivni ili pasivni monitori? Onoliko koliko sam čitao navodno da su pasivni zbog odvojenog pojačala. Može li mi onda netko dati preporuku dobrog pojačala i dobrih monitora? Ograničena cijena neka bude 3k kuna. Jel to dosta za solidan audio sustav. Gramofon sam se već odlučio Project Debutov za 2k kuna. I jedno, više manje, važno pitanje - mogu li spojiti pojačalo sa PC-em i koliko se time gubi na zvuku, ako se gubi? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6170 |
Registered User
|
Hvala na opširnim odgovorima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6172 |
Registered User
|
novo |
![]() |
![]() |
![]() |
#6174 |
Magnum P.I.
Datum registracije: Jan 2009
|
Još jedno pitanje o kabelima
Što više šteti zvuku? Duljina zvučničkog kabela ili duljina signalnog kabela? Glazbu slušam isključivo s računala. Međutim računalo mi je udaljeno od receivera nekih 10ak metara. Za sada to tako stoji spojeno stereo kabelom navedene duljine, ali kad sam pravio raspored primjetio sam zvuk niže kvalitete. Nisam 100% da je tako, (možda umišljam), pa bih vas pitao isplati li mi se staviti receiver kod odmah blizu računala, ali onda moram napraviti zvučničke kabele dužine 8 i 12 metara, budući da zvučne kutije nemam namjeru i ne mogu micati. Zadnje izmijenjeno od: Tomtam. 12.03.2012. u 10:19. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6175 | |
Premium
|
Citiraj:
Druga opcija (koju sam primjetio - ne velim da nema još koja) je Denon PMA510 - 1600 kuna. Tu bi onda mogao izabrati nekoliko malih zvučnika - Wharfedale, Monitor Audio, Tangent, neznam, možda još neki KEF ili slično. Nisi napisao kolika ti je soba - ima na akciji u Audiocinema artu samostojeći Jamo zvučnik za 1500 kn. Bez obzira kaj to i nije neko cvijeće, ako si do sada slušao glazbu na mini linijama pomak će biti ogroman, a još štediš i na stalcima ili nosačima (bez kojih je potencijalna kvaliteta malih nebitna, zapravo). Za kvalitetan zvuk iz računala treba ti usb Dac i nekomprimirane (ili barem losless - Flac, Ape) datoteke. Bez toga, pogotovo ako ti je komparacija gramofon, nećeš ni htjeti slušat... btw. kablova. u teoriji bi i interkonekti i zvučnički trebali biti što kraći. iz praktičnih razloga uobičajeno je da zvučnički budu duži (jer zvulje ionako treba razmjestit u stereo konfiguraciju - trokut u odnosu na mjesto za slušanje). nemam iskustva sa dugačkim interkonektima, ali obzirom na činjenicu da računalo postaje punopravna hi-fi komponenta, na industriji je da očito riješi problem sa praktičnom primjenom.......ili da računa da će si svatko kupiti laptop samo za audio svrhe? možda bi najlakše bilo ako bi dugački kabel bio digitalni, ovak čisto zdravoseljački - bitova ili ima ili nema, pretpostavljam? nadam se da će netko potkovaniji odgovoriti na ovo. Cheers |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6176 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6177 |
Moderator
|
po nekoj teoriji analogni interkonekti bi bili osjetljiviji zbog manjeg napona i struja koje vladaju u njemu, pogotovo što putem može pokupiti razne interferencije od ostalih uređaja, pa je pametno ga micati od antenskih i napajalačkih kabela. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6178 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Definitivno je osjetljiviji analogni interkonekt pošto se unose izobličenja u signal koji će se tek pojačati ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#6179 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
U potrazi sam za zvučnicima isključivo za stereo 2.0 jer nemam sada love da uzimam još i sub. Budžet je cca 2300 kuna. Nekako bi radije floorstandere pa trebam vašu pomoć oko prijedloga. Naime,za oko su mi zapeli Wharfedale VR-300 i Diamond 9.4 (akcija) http://www.provox.hr/audio/proizvod....ca=94&Source=1 http://www.provox.hr/audio/proizvod....ca=94&Source=1 Dnevni boravak je veličine 24 m2. Pojačalo je Denon PMA-700AE. Muzika bi se slušala preko kompjutera (zvučna Asus xonar dx) ili rijeđe dvd playera. Pomagajte ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|