Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.03.2012., 13:16   #361
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Ma samo teoretski topic Malo sam se pogrešno izrazio u prošlom postu, bolje da sam napisao nešto tipa: Kako zaštiti sebe od provjere od strane ispa il tako nešto. Nemam baš kreativnosti za naslov, al u tom smislu nešto.
Staro 08.03.2012., 13:59   #362
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Ma samo teoretski topic Malo sam se pogrešno izrazio u prošlom postu, bolje da sam napisao nešto tipa: Kako zaštiti sebe od provjere od strane ispa il tako nešto. Nemam baš kreativnosti za naslov, al u tom smislu nešto.
ono sto tebe interesira je VPN provideri/clienti i proxy ak se ne varam. volio bi da se otvori tema o tome da malo pojasnimo i prodiskutiramo.
geronimo_2 je offline   Reply With Quote
Staro 08.03.2012., 20:16   #363
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
OT ~ osvrt na saljivdjiju Syssa Ch'aplina

Citiraj:
Autor syss Pregled postova
vlasnik priključka je kriv jerbo je on to đavolje sjeme naručio i instalirao!!!
Hahahahaha, al me nasmija

Ozivih malocas i zapustenu rubriku uz vako kvalitetne unose.

Na temu... novi marifetluk 2.0 vreba iz kutka, no, cini se da je sadasnja tura ipak ad ACTA u Kroejsi.
Visage je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2012., 00:14   #364
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor Zmaj000 Pregled postova
to koristis samo kad si na torrentima?
All time. Kako se upali tako se niti ne gasi, jos je i http blokiran.
Baja 001 je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2012., 01:13   #365
Zmaj000
Neradnik
Moj komp

Zmaj000's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Baja 001 Pregled postova
All time. Kako se upali tako se niti ne gasi, jos je i http blokiran.
A vidim da mi xfire neotvara kad je upaljen
Zmaj000 je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2012., 09:23   #366
listerstorm
Registered User
Moj komp

listerstorm's Avatar

Datum registracije: Apr 2011
Izvor: www.net.hr

http://danas.net.hr/hrvatska/page/20...06.html?pos=n1

Dio iz članka:

"U dijelu koji se tiče "dizanja" sadržaja s interneta, MUP je bio eksplicitan:

"
Posebne dokazne radnje se ne mogu provoditi prema osobama koje 'skidaju' i za vlastite potrebe pohranjuju muziku, filmove, fotografije i druga djela zaštićena autorskim pravima. Naime, u cijeni koštanja svih elektroničkih medija (CD-a, DVD-a, USB stickova, eksternih hard diskova) ugrađena je i naknada za zaštitu autorskih prava te se snimanje i reprodukcija za vlastite potrebe ne smatra kaznenim djelom."

Svaka normalna osoba nakon ovakvog priopćenja jedino što može zaključiti je kako korištenje ilegalno dignutog softvera, filmova i slika nije kazneno djelo prema MUP-u. No, onda je stigao slučaj iz Kaštela, a na upit o neskladu s gore navedenim priopćenjem,
iz MUP-a odgovaraju da je sve u skladu s tim priopćenjem:

"U spomenutom slučaju
nije bilo primjene posebnih dokaznih radnji, niti se radilo o podnošenju kaznene prijave zbog 'skidanja' računalnih igrica i filmova s interneta, pa samim time nema niti kontradiktornosti u odnosu na tumačenje MUP-a koje je citirano. Naime, tijekom provedenog kriminalističkog istraživanja je utvrđeno da su dvojica osumnjičenika, protivno odredbi čl. 109. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, na svojim osobnim računalima neovlašteno reproducirali računalne programe i igrice, bez odobrenja, tj. kupljene licence za reproduciranje, odnosno korištenje računalnog programa, čime su povrijedili autorska prava više autora, odnosno nositelja autorskih prava za predmetne računalne programe i igrice."

Ovo je sasvim OK, jer, nisu se koristile posebne dokazne radnje pa se ne radi o slučaju u domeni prvog priopćenja.

Izgleda da bi se, na temelju prvoga priopćenja, moglo lakomisleno zaključiti da postoji nekažnjivo reproduciranje softwera za vlastitu uporabu kao opća kategorija, kad ono, isto postoji onda i samo onda kad nije u suprotnosti s čl. 109. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Istina, u određenim slučajevima iz domene prvog priopćenje, ne mogu se provoditi posebne dokazne radnje ali zato je tu cijeli niz općih dokaznih radnji.

Zadnje izmijenjeno od: listerstorm. 09.03.2012. u 09:36.
listerstorm je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2012., 11:07   #367
windfucker
Guest

Citiraj:
Autor listerstorm Pregled postova
Izvor: www.net.hr

http://danas.net.hr/hrvatska/page/20...06.html?pos=n1

Dio iz članka:

"U dijelu koji se tiče "dizanja" sadržaja s interneta, MUP je bio eksplicitan:

"
Posebne dokazne radnje se ne mogu provoditi prema osobama koje 'skidaju' i za vlastite potrebe pohranjuju muziku, filmove, fotografije i druga djela zaštićena autorskim pravima. Naime, u cijeni koštanja svih elektroničkih medija (CD-a, DVD-a, USB stickova, eksternih hard diskova) ugrađena je i naknada za zaštitu autorskih prava te se snimanje i reprodukcija za vlastite potrebe ne smatra kaznenim djelom."

Svaka normalna osoba nakon ovakvog priopćenja jedino što može zaključiti je kako korištenje ilegalno dignutog softvera, filmova i slika nije kazneno djelo prema MUP-u. No, onda je stigao slučaj iz Kaštela, a na upit o neskladu s gore navedenim priopćenjem,
iz MUP-a odgovaraju da je sve u skladu s tim priopćenjem:

"U spomenutom slučaju
nije bilo primjene posebnih dokaznih radnji, niti se radilo o podnošenju kaznene prijave zbog 'skidanja' računalnih igrica i filmova s interneta, pa samim time nema niti kontradiktornosti u odnosu na tumačenje MUP-a koje je citirano. Naime, tijekom provedenog kriminalističkog istraživanja je utvrđeno da su dvojica osumnjičenika, protivno odredbi čl. 109. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, na svojim osobnim računalima neovlašteno reproducirali računalne programe i igrice, bez odobrenja, tj. kupljene licence za reproduciranje, odnosno korištenje računalnog programa, čime su povrijedili autorska prava više autora, odnosno nositelja autorskih prava za predmetne računalne programe i igrice."

Ovo je sasvim OK, jer, nisu se koristile posebne dokazne radnje pa se ne radi o slučaju u domeni prvog priopćenja.

Izgleda da bi se, na temelju prvoga priopćenja, moglo lakomisleno zaključiti da postoji nekažnjivo reproduciranje softwera za vlastitu uporabu kao opća kategorija, kad ono, isto postoji onda i samo onda kad nije u suprotnosti s čl. 109. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Istina, u određenim slučajevima iz domene prvog priopćenje, ne mogu se provoditi posebne dokazne radnje ali zato je tu cijeli niz općih dokaznih radnji.

Ček', ček': sumirano- možeš skidati materijal sa interneta ali isti ne smiješ reproducirati/instairati tj. koristiti.

Ako je tako, onda skinuti filmovi i mjuza nisu podložni tim posebnim dokaznim radnjama osim ako nisi uhvaćen "in flagranti" (ili to važi samo za domaće autore, poradi one naknade za medije koja ne pokriva strane autore?) što je opet besmisleno...ima smisla za programe i igre, jasno...
Ispada: storage/arhiva može, "instalacija" u OS-u ili gledanje stranih A/V foto materijala: No Pasarán!

Ili sam ja opet nešto krivo pokopčao.

Zadnje izmijenjeno od: windfucker. 09.03.2012. u 11:15.
  Reply With Quote
Staro 09.03.2012., 11:36   #368
Franf
Premium
Moj komp

Franf's Avatar

Datum registracije: Oct 2010
Nisi nista krivo pokopcao nego je zakon o piratstvu apsolutno neputpun i nedorecen...
Da bi ti ista dokazali moraju ti protuzakonito prekrsiti neka temeljna prava.
Osim ako, kao u slucaju Kastelana, nalete na nelegalne sadrzaje na tvom kompu prilikom neke druge osnovane istrage.
I zato je to tako! Ne zbog toga jer je piratstvo "za osobne potrebe" dopusteno, kako neki to vole napisati, nego zato jer ti sad ne smiju zadirati u racunalo osim ako robu raspacavas ili ti prilikom neke druge istrage nalete na to. A promet, ispis prometa itd nisu dovoljni za nalog pretrage mog kompa.

Zato nam i pokusavaju ufurati neke druge, nove zakone (Acta, Sopa, Pipa...) da bi mogli i taj "piratluk za osobne potrebe"
nadzirati i oduzeti nam i malo prava na privatnost i netretiranje kao kriminalaca koje imamo ...
Vec na samu ovu Zampovu naknadu na svakom cd-u, usb-u itd smo morali skociti do neba jer ja nisam kriminalac kad kupujem cd pa da odmah placam naknadu za piratstvo. Ali nismo skocili...

To tvrdim od pocetka rasprave, ali neki ocito ne shvacaju pa od mene rade budalu. Mozda nisam bio apsolutno jasan. Valjda sad jesam. Ako ne, onda lagano odustajem.

Iskreno, meni je svejedno ja na svom kompu nemam nista ilegalno.

Zadnje izmijenjeno od: Franf. 09.03.2012. u 13:32.
Franf je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2012., 14:03   #369
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Staro 09.03.2012., 14:09   #370
branuschi
Premium
Moj komp

branuschi's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
A jesi me nasmija svaka čast...........
Staro 09.03.2012., 16:33   #371
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Predobar je uvik.

@xfire, ne koristin taj program.
Staro 09.03.2012., 23:09   #372
Remixer
Premium
Moj komp

Remixer's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Ja ''gasim'' net ako to zaživi...
Staro 09.03.2012., 23:19   #373
listerstorm
Registered User
Moj komp

listerstorm's Avatar

Datum registracije: Apr 2011
Citiraj:
Autor windfucker Pregled postova
Ček', ček': sumirano- možeš skidati materijal sa interneta ali isti ne smiješ reproducirati/instairati tj. koristiti.

Ako je tako, onda skinuti filmovi i mjuza nisu podložni tim posebnim dokaznim radnjama osim ako nisi uhvaćen "in flagranti" (ili to važi samo za domaće autore, poradi one naknade za medije koja ne pokriva strane autore?) što je opet besmisleno...ima smisla za programe i igre, jasno...
Ispada: storage/arhiva može, "instalacija" u OS-u ili gledanje stranih A/V foto materijala: No Pasarán!

Ili sam ja opet nešto krivo pokopčao.
hehe

Ja sam zapravo na pomalo sarkastičan način htio ukazati na to da se radi o najjeftinijem populističkom diskurzu (a koji, što je najžalosnije, ima temelje u onome što je Franf napomenuo) koji vrijeđa inteligenciju većine.

Ukradeš žarulju i prođeš nekažnjeno.
Ukradeš sijalicu i ne gine ti barem uvjetna prdekana.

Meh, uvijek se sjetim profača iz filozofije koji nam je uvijek isticao onu bezvremensku Hegelovu:

Svaki narod/gusani u magli/stoka sitnog zuba ima vlast(zakone) kakvu(kakve) zaslužuje.
listerstorm je offline   Reply With Quote
Staro 10.03.2012., 11:10   #374
beyond666
Premium

beyond666's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Citiraj:
Autor microsoft66 Pregled postova
kučišta nemam,diskovi na otvorenom i spremni za uništenje u roku 5 sekundi(odspojim SATA i struju i bubnem ga u zid dragi bog ga nece vise ocitat a ne pendrekodržci)

backup sakriven da ni sam neznam gdje je

nemam niti jednog optičkog medija doma jer sve držim na HDD

mjesečno radim minimum 50 GB Tcom,koristim privatne trackere nekad i javne(dosad se nitko nije bunio,ni oni ni ja)

osiguran sam kao da imam najtajnije pentagon spise a ne star wars HD kolekciju i sl.

jebiga narode igra se diže na višu razinu
Ne prosipaj se.
beyond666 je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2012., 03:25   #375
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Citiraj:
Autor Visage Pregled postova
Ozivih malocas i zapustenu rubriku uz vako kvalitetne unose.
ću da budem na televizor?
syss je offline   Reply With Quote
Staro 13.03.2012., 14:59   #376
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Trakavica lud zbunjenog se nastavlja
http://danas.net.hr/crna-kronika/pag...3/0014006.html
Staro 13.03.2012., 15:21   #377
chare
Happy hippo
Moj komp

chare's Avatar

Datum registracije: Feb 2009
Ma oni niti sami nepoznaju zakone. Bit ce po meni jos neko vrijeme zavrzlama oko ovoga.
chare je offline   Reply With Quote
Staro 13.03.2012., 15:54   #378
M.U.P.
Premium
Moj komp

M.U.P.'s Avatar

Datum registracije: Feb 2006
da, bas citam..

Citiraj:
Naime, u ZAP-u se izrijekom u 82. članku navodi da je dopušteno za osobnu upotrebu skinuti i na magnetski medij (disketu, CD, DVD, Blue-ray, tvrdi disk) pohraniti autorsko djelo i bez dozvole samog autora.
koliko ja shvacam, a i pisalo se prije cesto puta o tome, skidanje filmova/serija/glazbe za osobnu "upotrebu" nije nelegalno.. iako to ne shvacam, valjda je tako.. izuzev eto softvera..
ono sto mi je najmanje jasno jest

Citiraj:
smisao naknade na kupnju magnetskih medija baš taj da se autorima plati naknada za te slučajeve kad se njihovo djelo skida za osobne upotrebe
obzirom da se hrvatskih stvari skida u smjesnom postotku, trebali bi te novce slat jbnom holivudu, bbcu, cbsu, nbcu i raznim diskografskim kucama, ne?

ukoliko ce se ovakva praksa nastaviti i dalje, unatoc acti i mozebitnoj drukcijoj buducnosti, nemam nista protiv 4kn za jedan cd u konzumu, ako ce to znaciti da mogu skidat i gledat sto me volja, sasvim legalno

softver i ne bi trebao spadat u istu kategoriju, a ako netko i misli skinut neki komad softvera, obzirom da to znaci da mup ima dopustenje za prisluskivanje - samo nemojte nikom pricati da skidate lol..
M.U.P. je offline   Reply With Quote
Staro 13.03.2012., 18:29   #379
panda505
(╯°□°)╯︵ ┻━┻

panda505's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/z...-skidanje.html

Ipak se nesmije ovo iz članka 82. osim ako je osoba vlasnik legalnog materijala

I'm only here to see how the story unfolds. Any self-respecting leading man would do the same.

panda505 je offline   Reply With Quote
Staro 13.03.2012., 22:09   #380
potemkin.hr
Akutna lijenčina
Moj komp

potemkin.hr's Avatar

Citiraj:
Autor Novi List
"...u ZAP-u se izrijekom u 82. članku navodi da je dopušteno za osobnu upotrebu skinuti i na magnetski medij (disketu, CD, DVD, Blue-ray, tvrdi disk) pohraniti autorsko djelo i bez dozvole samog autora."
(link)
Da li ovo vrijedi i za SSD-e, budući da ne spadaju u klasične magnetske medije?
potemkin.hr je offline   Reply With Quote
Staro 13.03.2012., 22:35   #381
Mad_Duke
Guest

Ne znam, ali ako imaš novaca da koristiš SSD kao storage :P onda možeš i kupiti programe hehe
  Reply With Quote
Staro 13.03.2012., 22:36   #382
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
SSD je rupa u zakonu.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 13.03.2012., 23:31   #383
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor panda505 Pregled postova
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/z...-skidanje.html

Ipak se nesmije ovo iz članka 82. osim ako je osoba vlasnik legalnog materijala
U komentarima pise i ovo:

Citiraj:
Ustavni sud Republike Hrvatske je naveo da je smisao naknade na kupnju magnetskih medija baš taj da se autorima plati naknada za te slučajeve kad se njihovo djelo skida za osobne upotrebe.

koji je smisao naknade koji se naplačuje kroz cijenu ne samo medija već i svih uređaja za snimanje na te medije isto tako (s kojim to pravom) ako imam zakonito pribavljeno autorsko djelo

U ZAP-u se izrijekom u 82. članku navodi da je u osobnu upotrebu dopušteno skinuti i na magnetski medij i pohraniti autorsko djelo i bez dozvole samog autora....

a sad kako licemjerno od vas pa da ne spomenete i članak tog istog zakona koji kaže
Članak 32.
Kad se autorsko djelo može reproducirati bez autorovog odobrenja u skladu s odredbama članka 82. ovoga Zakona, autor djela za koja se, s obzirom na njihovu prirodu, može očekivati da će bez njihova odobrenja biti reproducirana fotokopiranjem ili snimanjem na nosače zvuka, slike ili teksta za privatno ili drugo vlastito korištenje, ima pravo na odgovarajuću naknadu od prodaje tehničkih uređaja i praznih nosača zvuka, slike ili teksta.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 13.03.2012., 23:32   #384
3NCORE
NePremium clan
Moj komp

3NCORE's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Sto ako kupim original, napravim si backup prema zakonu i onda prodam taj original?

3NCORE je offline   Reply With Quote
Staro 14.03.2012., 06:17   #385
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Nope. Zabranjena je distribucija. Znači, backup je legalan i možeš ga imati doma ako imaš original, ali ga ne smiješ prodati.

EDIT: javio se preplaćeni Nadan sa svojom ekipom iz beskorisne HGK
http://www.index.hr/vijesti/clanak/h...vo/604128.aspx

Zadnje izmijenjeno od: coconut. 14.03.2012. u 06:25.
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 14.03.2012., 09:14   #386
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Svako gleda sa svoje strane i štiti vlastite interese.
Bojim se da je ZAMPov harač uveden upravo zbog situacija u kojima se na medije snima i presnimava ilegalan sadržaj. To što HGK i ostali direktno zainteresirani imaju svoje mišljenje ne znači apsolutno ništa. Ono što je bitno je što kaže sud a ne neki HGK.
Staro 14.03.2012., 09:31   #387
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Zampov harac je masni bullshit. Prvo zato jer naplacuju 2x i 3x neke stvari, a onda zato jer se ona predsjednicka papcina i njegova ekipa bogate na tom glupom zakonu.
Staro 14.03.2012., 18:56   #388
Goc 101
Premium
Moj komp

Goc 101's Avatar

Datum registracije: Aug 2011
Predsjednička papčina je privukla i nastavlja privlačit puno pozornosti u vezi te situacije sa zampom, a popularnost mu polako ali sigurno pada pogotovo zbog njegovog podržavanja ACTA-e. Možda bi i on mogao završit slično ko i Sanader ili barem ko Polančec jer je ipak on i pisao taj zakon a vjerojatno i pokoji drugi "slučajno" prilagodio sebi i svojoj ekipi.
Goc 101 je offline   Reply With Quote
Staro 14.03.2012., 22:55   #389
potemkin.hr
Akutna lijenčina
Moj komp

potemkin.hr's Avatar

Evo, američki ISPovi aktivno smanjuju bandwidth gusarima

Pružatelji usluga pristupa internetu u SAD-u od lipnja će usporavati brzine ilegalnim downloaderima (gadgeterija.net)

Ste možda gledati današnji dnevnik što je el presidente drobio gluposti sve poprijeko?
potemkin.hr je offline   Reply With Quote
Staro 14.03.2012., 23:14   #390
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Citiraj:
Autor potemkin.hr Pregled postova
Evo, američki ISPovi aktivno smanjuju bandwidth gusarima

Pružatelji usluga pristupa internetu u SAD-u od lipnja će usporavati brzine ilegalnim downloaderima (gadgeterija.net)

Ste možda gledati današnji dnevnik što je el presidente drobio gluposti sve poprijeko?
O oce li zagusit i streamove, jer je Danica najavio da za tuzit gledatelje
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno