|
![]() |
#2671 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2003
|
Citiraj:
Ali svejedno dam se kladit da je lik imao ljetne gume.
![]() |
![]() |
#2672 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
ma dobro nebitno jel ona liči ili ne liči na išta, hell ev1 izgleda božemesakloni ružno, ali sam koncept je dokazan kao jako efikasan i zapravo su svi beta testeri htjeli otkupiti vozilo, no ono je završilo pod naletima kopita zla od 10 tona u kocke lima. idu japanci vraga naprijed... hibrid od 250k kn koji troši ko dizel, a na "nož" vožnje troši više od subaru imprece, ekologija također ne guta vodu pošto dijelovi za to veoma egzotično vozilo stižu maltene sa svih kontinenata. masovni proizvođači dok ne uvrste u salone full električna vozila zaboravi na sve te bajke i spomenike pojedinih premium brendova. mislim nije ti čudno da već maltene 10 godina slušamo i gledamo testove tih električnih vozila i u tom periodu je benga porasla maltene 2-3 puta, a 10 godina prije je stagnirala na ono +/- 10% sve u svoje vrijeme i sve je logički tempirano kako bi se pogodovalo u najboljoj mogućoj mjeri industriji. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2673 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Citiraj:
U krajnjoj liniji su sve te teh. pojedinsti nebitne iako bi vrlo lako mogao bit u pravu. Bitno je da klima sluzi necem po zimi. Ja je ne gasim, ponajvise jer je zrak puno laksi od onoga sa grijanja i zbog magljenja kojeg nema. Ovaj tip gore 100% nema postene zimske gume na autu. Mora bit teski tenkre da ne moze izac sa 10,15,20cm snijega sa 4x4, pogotovo po ravnom. Ja sam danas izaso sa slicno snijega sa ljetnim gumama i samo prednjim pogonom na Swiftu. Iso sam ga ocistit pa sam napravio krug da vidim kak ide na ljetim gumama i nije neki bed ali se treba pazit da se ne zaletava jer se tesko staje kad je bar malo bljuzgle pod kotacima. Kad su zimske gore autic je totalna ludnica za zahebanciju po snijegu i baca guzu van bez rucne. Radi to i na suhom ak hocem. Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 10.02.2012. u 00:12. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2675 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Ma japanci su iskoristili situaciju što su bili jedini koji su se mogli nazvati "ekološkima" i tako se okoristili holivudskim zvjezdicama i selebritijima koji su društvu morali pokazati kako su u skladu s prirodom, za očuvanje okoliša i takve gluposti. I meni se čini da to neće nikamo krenuti dalje od Amerike i Japana. Struja se već pokazala kao nedovoljno dobrim izvorom, kad je tu vodik, koji je već nestao iz svih planova, gotovo preko noći. Kad je ono Jay Leno pio vodu iz auspuha serije 7? Nakon toga više o autima na vodik skoro ništa nisam čuo. Bit će kao što su u Top Gearu rekli. Klinci će iskapčati aute iz struje na ulici, just for fun ![]()
![]() |
#2676 | |||
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Citiraj:
Baš me zanima kako će tvoja klima fino mirisat za godinu dvije ako je nikad ne gasiš ![]() Citiraj:
![]() EDIT: Pali ali smisla nekog velikog nema.
![]() |
![]() |
#2677 |
Moderator
|
Za onakvog siledžiju uopće nije bitno kakve gume ima. To je samo primjer da je bitnije imat nešto u glavi.
![]() |
#2678 | |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
Citiraj:
![]() @buljo... naravno da na tvom talljanu pali jerbo njih boli briga za temperaturu, na finom francuskom vozilu postoji logika nepaljenja kompresora na niskim temperaturama ![]() pa nije to inverter ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2679 |
Premium
|
Neda mi se editirat post.. Ugl. Buljo u svemu si u krivu.. Auto sa klimom po zimi trosi minorno vise nego obicno, gotovo nebitno. Zimska guma losa, je gora od prosjecne ljetne, okusio to. Klima itekako sluzi po zimi kad su dva, tri sata dnevno u autu i niti jedan nije smrdio zbog klime. Auti idu na servise i nikad nisam nikakvih problema imao sa klimom.Veca je vjerojatnost da ce se sjebat ako se uopce ne pali po zimi. Jedini auto koji mi je opcenito trosio osjetno vise sa klimom jer bio 1.9d Caddy i slican Berlingo. Ne samo da su trosili nego je bio osjetan "drop" kad bi se klima upalila u voznji i jednostavno je bilo potrebe stiskat ih do poda. Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 10.02.2012. u 00:51. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2680 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Grijanje ili ne grijanje. Pročitajte si upute od auta. Fino u svakom piše da nekoliko puta mjesečno upalite klimu u autu, radi održavanja gumenih elemenata u dovodu/odvodu. A i odvod se voli začepiti, pogotovo ako je stanjen na kraju. Neki miris od klime nikad nisam imao. Filtere ipak treba mijenjati ![]()
![]() |
#2682 |
Premium
|
Mene je punjenje za 6 godina staru Carismu kostalo oko 300kn prije 4,5 godina. Auto je bio 6 godina star sa 180000 km. Do tad je preko pet godina radila sasvim solidno, uz redovitu zamjenu filtera. Nije neki velik trosak s obzirom da taj plin dosta dugo traje. Vise ode na filtere. Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 10.02.2012. u 00:58. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2684 | |
Strichek Moderator
|
Citiraj:
Nije loša zimska guma lošija od prosječne ljetne ako se snijeg uzima u obzir. I daj mi molim te objasni zašto bi mi radila klima cijelo vrijeme po zimi? Ono što se može dogodit radi paljenja i ne paljenja klime su vije totalno različite stvari.
![]() |
![]() |
#2685 | |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Citiraj:
![]() Klima na autu je zatvoreni sistem kao na frižideru, škrinji, klima uređaju na kući. Na kući curi na spojevima od kvazi majstora. Na frižu i škrinji ne curi, a kad procuri baciš u smeće. Na autu ne curi osim ako nisu porozna crijeva. Hoće procurit na spojevima ili na ventilu za nadopunjavanje.
![]() |
![]() |
#2689 | |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Citiraj:
![]() Zadnji put sam ju napunio prije 3 godine jer je otišao ventil kroz koji se puni i iscurio je sav plin. Plin+ventil=100 kn i kava. Mislim da je to čisto prihvatljiva cijena. Od tada klimu nisam niti pipnuo.
![]() |
![]() |
#2690 |
driver
Datum registracije: Oct 2004
|
Neka me netko prosvijetli : 1. kako može klima raditi ako je vani -10 ? 2. kako se može uključiti automatska klima ako je vani - 10 ? kad temperatura hladnjaka, preko kojeg ulazi vanjski zrak, iznosi više od vanjske temperature.
![]() |
#2693 | |
gadget freak
Datum registracije: Oct 2009
|
Citiraj:
I sada na fiatu, i prije fiata na volvu s40. Na -15, -20, upalim klimu (automatska), čujem kako se kompresor klime pokrenuo (glasno kvačilo ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2694 |
driver
|
Ok, to sam znao, no nisam siguran da se ( zato što kompresor radi ) ujedno i odvija proces komprimiranja/ekspandiranja rashladnog plina i koju ulogu tu igraju ventili i senzori koji očitavaju temperaturu u vozilu. Koliko je meni poznato iz osnova termodinamike, pri ekspanziji stlačenog rashladnog plina, dolazi do hlađenja istog u relativnom odnosu na temperaturu zraka koji je u okruženju. Zato me i zanima na koju temperaturu se ohladi plin pri ekspanziji ako je vani -10 , eda bi cijeli sustav imao smisla ( hladiti okruženje od -10 možeš jedino temperaturom od najmanje -11 ). Ispravi me ako griješim.
![]() |
#2695 |
Premium
Datum registracije: Mar 2009
|
Temperatura ulaznog zraka u kabinu je oko 2,3 stupnja. Tak da si u pravu. Budem malo prokopao po knjigama u potrazi za pravim odgovorom Zadnje izmijenjeno od: Bjukenon. 10.02.2012. u 14:01. Razlog: Dezinformacija :-) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2696 | |
gadget freak
|
Citiraj:
Samo što u slučaju grijanja s upaljenom klimom taj zrak ide preko grijača (mali hladnjak kroz koji protječe antifriz, zagrijan radom motora - iz rashladnog sustava motora, s kojim je taj mali hladnjak povezan) i dobije se efekt grijanja a ne hlađenja. Nisam dovoljno stručan da to objasnim sa nekog expert stajališta, pričam laički, gledajući kako to radi u praksi. Recimo, što kolege sa francuzićima kažu, tako je i meni bilo dok sam vozio 206icu - na određenim temperaturama se gasio kompresor klime, i dok god ne zatopli 2-3°c više od toga, kompresor se ne bi palio, dok eto, na fiatu, volvu, vw-u, nije tako, nego kompresor klime radi stalno ako je a/c on, ili kod automatskih u auto modu. Samo ako stavim na economic mod zimi, gasi kompresor, ali u toj varijanti, stalno.
![]() |
![]() |
#2698 | |
driver
|
Citiraj:
Kako to "dejstvuje" pri -10 c još uvijek ne kužim. Radijator u kojem je zagrijani antifriz nema nikakve veze sa "radijatorom" koji je vezan na klimu.
![]() |
![]() |
#2699 | |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
Sve to tvoje stoji, samo po zimi kad klima "grije" taj proces se odvija na suprotnim stranama. Kad klima grije, zapravo rashlađuje prostor oko motora a nuspojava je zagrijavanje kabine ![]()
![]() |
![]() |
#2700 | |||
gadget freak
|
Citiraj:
Citiraj:
Kući imam panasonica, običnog, na poslu imam invertera. Kućna klima prestaje grijat na temp. oko +5, inverter na poslu grije i evo na -15. Citiraj:
Mislim da se u cijeloj toj priči radi o obrnutom procesu funkcioniranja klime. Zato postoji defrost kod grijanja klimom, jer se hladnjak klime doslovno smrzava kad je klima u modu grijanja. Jer ti cijelo vrijeme pričaš o hlađenju klimom, a mi o grijanju klimom. Btw, izlazna temperatura zraka pri rashlađivanju automobila, na rešetki, mora biti od +5 do max +10°c, kad je na klimi zadana najhladnija postavka (na nekim automobilima +18, na nekima +16°c).
![]() |
![]() |
|
|