|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Seagate 7200.10, zamjena elektronike
Imam jedan Seagate od 250GB kojeg komp ne prepoznaje, odnosno nekad ga prepozna samo na početku, ali onda ne podiže windowse ako je disk u sustavu (nije sistemski niti ima na njemu išta bitno za sustav), a nekad bios stoji na detekciji diskova i to je to. Nabavio sam drugi od 250GB, ali se razlikuje u jednom broju, moj završava na 310AS, a ovaj na 410AS, ostali brojevi su isti. Probao sam zamijeniti elektroniku, ne ide, probao i glave zamijeniti, isto ne ide. Kad vratim elektroniku i glave na ispravni, on radi bez problema, dakle nisam ništa uništio pri zamjeni. Sad vidim na oglasniku jedan koji je baš identičan kao moj neispravni što se broja tiče. Ima li mi smisla kupiti ga pa pokušati sa njegovom elektronikom i/ili glavama? Vidim da se pisalo za WD da neće ići, ne znam kakvo je stanje sa Seagateom. I ako ne ide ima li kakvog lijeka, možda neki flash firmwarea da upišem serijski od neispravnog, za slučaj da diskovi drže serijski i na pločama i u firmwareu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banned
Datum registracije: Nov 2011
|
Ne vrijedi. Moraš mjenjati eprom sa svoje elektronike na novu i opet nije sigurno da će raditi. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2011
|
Kod tih diskova potrebno je naći kompatibilne glave, što nije svaki put lako. A problem može biti i firmware koji nije u fleshu pa se i ne može flesh-ati. Pošto je disk radio možda ima i bad sektore, tj sam medij je oštećen pa onda i nema smisla.. Kako si glave mijenjao imaš li čistu komoru? Pripazi mogao bi trajno ostati bez podataka.. Možda bi bilo najbolje da prepustiš posao stručnjacima (ako su ti podaci bitni).. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Bilo bi ok kad bi ih mogao spasiti, ali nisu toliko bitni da bi mi se isplatilo plaćati za recovery pa ovako pokušavam sam srediti. Vidjet ću još ako uspijem zamijeniti eeprom, ako ne ide onda odustajem. Zahavljujem na pomoći. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|