|
![]() |
#1201 |
Premium
Datum registracije: Sep 2004
|
![]() Imam jedno pitanje. Da li postoji adapter za Nikkor/Nikon objektive kako bi se koristili na Olympusu E-520? Nemam baš dugo E-520 u posjedu (prvi DSLR), ali razmišljem o zamjeni kit objektiva (14-42 f3,5-5,6 i 40-150 f3,5-5,6) i o nabavci dodatno 50mm f1,8. Ovaj 50 mm bih (ako postoji adapter) možda kupio od frenda, pa se raspitujem oko tih adaptera i Googlam par dana, ali me sve to zbunjuje (previše oznaka, slova i nepoznanica FF, crop, ovo ono ... ![]() Hvala ... EDIT: Da li bi to bio recimo OVAKAV adapter ?
![]() Zadnje izmijenjeno od: Mr. Nice. 07.01.2012. u 17:33. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1202 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Ne postoji. Four thirds od Olympusa je previše specifičan da bi mu odgovarali drugi objektivi. Imaš M42 i OM adaptera pa možeš staviti stare objektive tipa http://www.njuskalo.hr/objektivi/obj...-oglas-2961700 Preporučio bih ipak ZD objektive (zuiko digital), a njih pak ima pun oglasnik.
![]() |
#1203 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Naravno da postoji: http://www.ebay.com/itm/Nikon-lens-O...item3a592f5b16 Na E-520 možeš okačit puno objektiva drugih proizvođača, ali poželjno je da imaju prsten za blendu tako da se ista može regulirati. AF-S objektivi imaju regulaciju blende preko elektronike, tako da ništa od toga (novi Nikon objektivi), ali stari "D" modeli rade bez problema, kao i Al-s.
![]() |
#1204 |
aka Sizif
Datum registracije: Oct 2008
|
Bio sam u istoj poziciji kao i ti, imao isti fotić i dzk kit. To mi je bio prvi slr. Prvi dan kada sam ga uzeo u ruke, mislio sam da malte mogu promjeniti svijet s njim koliko mi se ćinio naprednim i nisam niti pomislio zamjeniti ga s nećim drugim. Trebalo mi je par mjeseci da se izgustiram s njim i kada sam poželio ulagati u opremu, vidio sam da to nema smisla na Oly platformi. Ako želiš nešto novo od optike, kupi si preko oglasnika stare M42 objektive. 58mm/f2 možeš već za nekih 250kn nabaviti + adapter 100kn ili čak manje. Ne isplati ti se ulagati u skuplju opremu. Kada poželiš noviju i kvalitetniju optiku, prodaj Olya i uzmi si Canon ili Nikon i onda bubaj paru u objektive. Tada će ti ostati i stari M42 objektivi i uzmeš si novi adapter i to je to. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1205 |
Premium
|
![]() @ Mar, Hvala na odgovoru.... Da li bih onda, uz adapter naravno, mogao koristiti ovaj objektiv ? ![]() ![]() @ housel, Da, točno si opisao osjećaj ... Naravno da je nakon "idiota FE-210" prvi dojam bio WOOW ... I još je kada uspijem uhvatiti ono što želim onako kako sam zamislio i imam još puno toga za učiti kako bih izvukao sve ili koliko mogu iz E-520. Dakle sa ovim znanjem sam daleko od njegovih krajnjih mogučnosti, ali polako (svi znamo kako taj crv radi ![]() Jedna od opcija je bio taj Nikkor 50mm f1.8. Druga opcija, koju bih radije prije ostvario, ali je skuplja, je Olympus ZUIKO DIGITAL 14-54mm 1:2.8-3.5 . Nakon toga bih neki kvalitetniji tele, ali još niti ne razmišljam o tome. Za sada jedva čekam da mi stigne adapter za stari Tamron 80-210 f:3.8-4 ![]() Nakon što "iscrpim" njihove mogućnosti, onda će biti vrijeme za prelazak na drugi DSLR.
![]() |
#1206 |
aka Sizif
|
Vrlo vjerojatno bi radilo, tj. bilo kompatibilno no naravno, fokus bi ti bio manualni. Inaće, ne znam da li to vrijedi za svu Nikonovu optiku no razliku između optike u kojoj su kvalitetnije komponente i optiku u kojoj su jeftinije komponente možeš prepoznati i po plastičnom ili metalnom mountu. Ne znam da li to vrijedi i za tako male objektive no vrlo vjerojatno da, eto, ako već lagano ideš prema "the dark side" ![]() ZD 14-54 košta bome dosta a dosta ga je teško prodati pa nemoj se zaletiti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1207 |
Premium
|
Ma idem ja s porodiljnom naknadom 'naš kam, a ne prema "dark side" ![]() ![]() A ZD 14-54 (ne II) sam našao jedan za cca 1500 i jedan mislim za 1800. Rabljeni naravno. Ne znam, ne čini mi se strašno. Šteta što ih ne mogu vidjeti i probat prije kupnje. Mislim "poigrati" se jedno popodne ili sl. A sad ići nekome trošiti vrijeme samo da prvo vidim razliku mi se čini malo bedasto. Dakle ostaje mi uspoređivanje brojeva, traženje rijetkih reiewa i ono "sigurno je bolji od sadašnjeg 14-42", pa uzet i kvit.
![]() |
#1208 |
Suit up!
|
ZD 14-54mm je odličan objektiv, usporedivi na Canikonu te ispadne 6-7k kn polovni (ne, Tamron 17-50 nije blizu ![]()
![]() |
#1209 | |
Premium
|
![]() Citiraj:
Želiš reći Oly 17-54 za 1500 vs Canikon-i za 6k su tu negdje ??? OK, uzmimo u obzir i nešto na tijelima na kojima bi radili. Obzirom da sam malo i gledao "zamjene" za E-520, ispada da mi je možda pametije razmišljati da mi Oly ostane kao rezervni fotić i kad dođe vrijeme uzmem nešto bolje (govorim o daljnjoj budučnosti, recimo godina - 2 ).
![]() |
![]() |
#1210 |
Suit up!
|
Da, s tim da je 14-54mm zabtvljen protiv vode i prašine, a Canikoni (17-50mm 2.8) to nisu ![]()
![]() |
#1211 | |
Premium
|
![]() Citiraj:
![]() Sad te prosim da pobrišeš svoje postove, dok nije vidio onaj koji to prodaje, a ja odoh sutra (tj kad sjedne plata) po objektiv ak je tako kako ti kažeš. A ako nije ... idem kod tebe doma ... ![]() Mislim, gledam tvoje radove (i postove) neko vrijeme, pa si mislim da znaš o čemu pričaš i cijenim tvoje mišljenje. Sad si me samo još malo pogurao u smijeru u kojem i sam padam ... ![]() Mislim da bu "opal" 17-54 kod prvog fuša ![]() ... da me xxx
![]() |
![]() |
#1212 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Znam da nije možda mjesto ali molim za procjenu. Koliko cijenit EOS 1000D, nabavljen u Americi, bez objektiva. Jako malo je korišten. Vidim da je u Hrvatskoj novi oko 2800 KN sa objektivom. Hvala unaprijed |
![]() |
![]() |
![]() |
#1213 |
Premium
|
... za cca tu paru sam vidio D80 sa 2 objektiva (? ne znam koji točno, ali reda kit objektiva) ... Nisam neki znalac, možda bih radije D80 (makar i sa 1 objektivom (onaj kraći, ne pratim Nikone)), nego 1000D ... ... Uzmi po meni kvalitetnije tijelo, a kasnije dodavaj objektive ... IMHO ...
![]() |
#1215 |
Premium
|
![]() |
#1217 |
Premium
|
Došla "getriba" za Tamrona ... ![]() Odmah sam ga nakelemio i ... osjetio duh starine stare 30 i koju godinu. Nataknuo ga na stalak koji se skoro prevrnuo, i krenuo sa isprobavanjem ![]() Fakat je težak objektiv i vrlo je nespretno u jednoj ruci držat fotić, ali i daje jedan, teško opisiv, osječaj gušta. Sve postavke "na ruke". OK gotovo sve. Nema beep i klik ![]() Baš je gušt i jedva čekam da uhvatim priliku i da odem malo van s njim. Zašto se je klimavi stalak skoro prevrnuo: ![]() I što je "uhvatio" nakon par minuta upoznavanja: ![]() Direktno iz fotića bez ikakve obrade ! Ovako je to izgledalo: ![]() EDIT: Upravo naručih "AF Confirm adapter" za Tamrona ... Ko ga šljivi ... Za ovo plavo oko i trepavice mi je trebalo par puta. Dakle čeka se još jedna _izdarija s ebaya ![]() Možda ipak idem prema "dark side" po sitno ![]()
![]() Zadnje izmijenjeno od: Mr. Nice. 11.01.2012. u 01:38. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1218 |
aka Sizif
|
Imao sam AF adapter za OM Tokinu 70-210, radio je super no pri punom zoomu je tražio malo pritvoreniju blendu da uspije dati potvrdu. ..uzeo nekakav Ansmann grip, prošao preko 1000 škljocova, baterija skroz puna ![]() Nadopuna: evo stigao mi M42 adapter za Nikon. Nisam znao da za Nikone nema adaptera sa potvrdom fokusa, to mi je malo glupo. Umjesto toga, imaju adaptere sa lećom i bez. Oni sa lećom mogu na starim objektivima fokusirati u infinite dok oni bez ne mogu Zadnje izmijenjeno od: housel. 11.01.2012. u 13:22. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1219 |
Premium
|
![]()
![]() |
#1220 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1221 | |
Premium
|
Citiraj:
...jel onaj iz Popovače ili Požege ( nisam siguran)? Da, taj sam htio, ali sam razmišljao 1 dan previše, pa je bio jedan za 1800 iz Dubrave (ZG). Taj je nestao u roku 24 sata koliko mi se čini. Ja sam dao 1500 za svog i za sada mi se čini ... ![]() EDIT: Vidiš Mar... Čovjek pročitao kako si ga nahvalio i drpi mi objektiv ispred nosa ![]()
![]() |
![]() |
#1222 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Ma bez brige, nije Mar kriv, nisam ja niti vidio vaš razgovor prije kupnje... ja sam duže vrijeme pikirao 14-54, a kad je ovaj naletio, više nisam razmišljao ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1223 |
Premium
|
Ma naravno da nije. Dapače ima ![]()
![]() |
#1224 |
Premium
Datum registracije: May 2003
|
Trebao bi preporuku za fotoaparat do cca 5000kn, novo, za sestru koja je zavrsila umjetnicku akademiju. Trenutno joj fotografija nije primarni posao, ali bi ga koristila za vlastito iskustvo u fotografiji i snimanju za povremene eventualne izlozbe. Posto se ja ne kuzim u foto i opremu ni 5%, zanima me preporuka malo iskusnijih. Ona je vec koristila jedan DSLR, Canon 450d, i kaze da joj dosta odgovara takav ili vrlo slican. Najslicnije sto sam uspio pronaci su ova 2 modela: http://www.optimum-online.hr/detalji...5-300-iii.aspx http://www.optimum-online.hr/detalji...it-akcija.aspx Koliko vidim prvi ima malo losije "performanse", ali dolazi sa 2 objektiva, drugi ima samo jedan. Da li je ista od toga ok kombinacija ili je bolje ici na nesto drugo u tom cjenovnom rangu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#1225 |
aka Sizif
|
@Vercetti 550d je noviji, vjerojatno i bolji.. Zna li tko postoji li adapter za Prakticar MC na M42. Mislim da je to taj mount, naime, radi se o Pentacon Prakticar 50mm/1.8 i Pentacon Prakticar 135mm/2.8 objektivima. I jedan i drugi su u totalnom mint stanju, kao da nisu korišteni. Volio bih ih barem probati prije nego ih stavim u prodaju.. Edit: PB mount je. Ima adaptera za eos, nex i 4/3. Za nikona nema, ne odgovara udaljenost. Šteta, koliko sam uspio skužiti, ovo su odlični objektivi.. Zadnje izmijenjeno od: housel. 19.01.2012. u 15:14. Razlog: linkovi |
![]() |
![]() |
![]() |
#1226 |
Premium
|
Preporuka za tripod ... Molio bih preporuku za neki tripod, a da baš nije preskup (tj. skup). Tj neki "best buy". Ili preporuku za što bi se isplatilo malo pričekati i ušparati. Nije da mi je hitno, ali ovo klimatalo koje imam (još od "idiota") jedva drži E-520 sa starim Tamronom 80-210 (skoro pol kile luminija i stakla ![]() Prednost bih dao, osim cijene, visini ! Mrzim se grbit ili klečat, što sad moram, a onda "finoći podešavanja". Ili da obratim pozornost na nešto drugo što ni sam ne znam ... Nisam nikada kupovao tripod, pa da baš ne kupim nešt bez veze ... Namjena je čisto amaterska i nije mi teško nosti opremu, pa nije bitno koliko je težak ili ostala komocija. Bino da je cjenovno prihvatljiv, da drži aparat i teži objektiv, a svaka finoća je dobrodošla ... ... može i varijanta e-bay. Hvala ...
![]() |
#1227 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Manfrotto i Gitzo! Ja ti imam ovaj http://www.optimum-online.hr/detalji...pod-black.aspx znam da nije jeftin, dapače, poprilično je to love, ali isplati e, to imaš cijeli život. Mane; težina. Prednosti; modularnost, dovoljna visina (ja sam 170cm i kad stavim glavu i fotić gore, malo mi je previsoko) čvrstoća, stabilnost i mogućnost zamjene svakog dijela, doduše preko interneta, ali svejedno, ako ti se recimo nekaj potrga, narućiš taj komad i zamjeniš, nemoraš cijeli stativ mjenjati! Dakako ima i jeftinijih i skupljih stativa, ali generalno gledano, visoki stativ (150cm+) a da je kvalitetan, nećeš naći za manje od 1000kn, računaj još i glavu za stativ! Što se glave tiće ja sam kupio ovu sa eBay-a i samo ju pohvaliti mogu! Prošnjofaj ta dva proizvođača, uglavnom Manfrotto ti slovi kao bang for the buck, a gitzo je najkvalitetniji ali i daleko skuplji!
![]() |
#1228 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
1000+ kn je skupo i nije best buy. Meni je ludost dati toliku lovu na 3 metalne štange i postolje ![]() Zaboravi Manfrotto, Vanguard ti treba. Imam točno ovaj model i prezadovoljan sam. Kvaliteta izrade, glava, stabilnost...sve je na razini. Ono što će ti najviše trebati, a to je zaključavanje po x i y osi, ima, radi super i dalje od toga ne moraš gledati. http://www.optimum-online.hr/detalji...pod-233ap.aspx
![]() |
#1229 |
the letter
Datum registracije: Sep 2005
|
Slažem se sa Ivanom, ne treba pretjerivati sa stativom. Zapravo je glava najbitnija. To da li omogućava makro (da li se centralna šipka može nakositi) ili ne će ti u konačnici biti manje bitno koliko će ti biti bitno da jednom kada postaviš glavu za kadar koji ti se sviđa ona miruje i ne miče se nakon što ju učvrstiš (zašarafiš). To se meni dešava na mojem Vanguard stativu sa Vanguard glavom a moja oprema je lagana. Primjetno je jedino kada slikaš nešto sa telcem gdje se i najmanji pomak primijeti. Najbolje bi ti bilo uzet opremu i prišarafit na stativ u dućanu. Odmah vidiš da li ti se dopada kako to funkcionira ili ne. Ja bih recimo ubio za ovu glavu ![]() http://www.optimum-online.hr/detalji...ball-head.aspx
![]() |
|
|