|
![]() |
#61 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2010
|
Citiraj:
Moram se u ovoj raspravi složiti s Alvinom. Rad se naplaćuje, ali ne možeš čovjeku uzeti ruku, nogu i bubreg za promjenu grafulje, pa se kasnije čuditi što nemaš posla i moraš zatvoriti firmu.
![]() |
![]() |
#62 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Citiraj:
Jasno da nećeš popravljat ploču koja košta 300kn nova niti audio karticu Bavim se elektronikom i uglavnom radim za servise, neki su i među vodećima u hrvatskoj Pa kad smo kod teme veš mašina i kućanskih aparata....Popravak elektronike za jedan isto tako veći servis naplačujem 150kn Elektronike su jednostavne i gubim 0,5h u prosjeku.Nova elektronika košta od 800-1500kn Isplati se svima...meni,servisu, stranci Isto tako zašto nebi napravio nekakvo napajanje od 1000kn, ili matičnu od laptopa (zna se koliko dođe nova)? Zadnje izmijenjeno od: Alvin. 07.01.2012. u 13:07. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |||
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() Citiraj:
Da na svakom takvom kvaru uzmeš 200 kn u prosjeku, morao bi raditi po cijele dane da bi pokrio sve troškove.
![]() |
![]() |
#64 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Povremeni ispadi su po mom iskustvu više iznimka nego pravilo, i nekako ih vežem uz nekompatibilnost drivera, tj. to je sw greška. Ima ih i gorih, ali ne naletiš na 3-4 takva svaki tjedan, zar ne? Osnovna greška tog sistema " popravak neisplativ - kupi novo" je što krajnji korisnik nakon treće takve dijagnoze misli da ima posla sa nesposobnjakovićima. Slažem se, glupo je lemiti po modemu od 100 Kn, ali po grafičkoj od 800 Kn sigurno nije. Ima ljudi koji dobro žive od te neisplativosti. Pitaj Alvina. ![]() Kako bi se ti osjećao da dođeš sa svojim limenim ljubimcem na servis, a ovi ti kažu: " Gospon, na ovom autu se ne mijenjaju ulje i filteri jer je to neisplativo. Uzmite od nas novi motor, to vam je n x 10* novaca." Sve su te fore započeli servisi koji žele živjeti od puno love za malo posla. Nisu toliki ljudi valjda budale pa uz malo znanja i iskustva popravljaju za parsto kuna stvari koje je neki servis proglasio pokojnima. Jedna je stvar ako je nešto pod garancijom pa ne smiješ prčkati, a druga ako čovjek hoće pošteno platiti da mu se nešto popravi, zar ne?
![]() |
![]() |
#65 | ||||
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Citiraj:
- ne izdaje racun - ne daje jamstvo na svoj rad - ne placa poreze, prireze, hladan pogon i slicno - te na kraju, ne i najmanje bitno, ne radi to kao core business za prezivljavanje Citiraj:
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#66 | ||||
Premium
|
Citiraj:
Ipak se bavim time 20+ godina. I imao par pacijenata koji su to htjeli, brzo im pokažeš neisplativost. ![]() Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
![]() |
![]() |
#67 |
Premium
|
Bubba, i ja sam nekvalificirani individualac, a popravljam istom metodom kao i većina servisa. Tu metodu znaš i ti. Zove se metoda propalih pokušaja, oliti " ako nije dan, onda je noć". Ne stoji oko tog kompa ni tamo grupica sastavljena od Hawkinga, Einsteina, Tesle i Newtona koji to rješavaju vrlo stručnim metodama. Najčešće naletim na neke kauboje koji nisu sigurni kojom se stranom šarafcigera odvrće vijak. Malo jači stručnjaci. Vrlo važno meni, krajnjem korisniku koji sam zapeo sa ionako neispravnom komponentom, da li individua koja ju može popraviti ima 2 završena trodnevna tečaja iz "kako nekome sebe predstaviti kao vrhunskog informatičara, a nemaš pojma i imaš Phillips 2 odvijač" i da li ću dobiti garanciju. Krećem sa namjerom da želim da stvar radi, i to tako da me ne oderu k'o sansku kozu. Ovo s autom je bila direktna usporedba rada jednog servisa sa radom drugog. U svakom od njih postoji dijagnostika kvara i popravak istog. ![]()
![]() |
#68 | |
Premium
|
Citiraj:
Mislim da ipak ovdje ima dovoljan broj ljudi koji će ti ovo što si napisao reć da nije istina da ne moram ja. S obzirom da to nije tako, možda nije dobro da tako pišeš o ljudima koje neznaš -Otvoren obrt pred 1mj -Jamsvo na rad je 3mj -Plačam poreze prireze duplo na dobit od obrta -Da ja živim isključivo od svoga rada, ja i moja petoročlana obitelj -Za članove foruma je cijena znatno niža....uključujući i tebe |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |||
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Cudis se ko pura dreku kada ti ljudi tvrde da je takvo nesto sto napravis u fusu u principu neisplativo kao maksima dediciranog servisa. Jer i je. Sto zapravo i sam potvrdjujes. Kao sto sam ti dao na primjeru "Alvina", tko/sto god to bilo, takva prica je jednostavno neodrziva. Takodjer je opcenito dubiozna, jer vecina komponenti ima 3 godine jamstvo, te je nakon te 3 godine debeli EOL i, sto je najbolje od svega, za neznatno veci novac se moze naci rabljena i *ispravna*. Osim ako im ne uzimas 50kn za "popravak" graficke kartice... Citiraj:
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#70 | ||
Premium
|
Citiraj:
No, kad pogledaš što takav servis mora imati su školovani djelatnici i nešto sitno alata. Osciloskopi i slično su misaone imenice. Citiraj:
I enormno kriva usporedba koja nema nikakve veze s temom.
![]() |
![]() |
#71 |
Premium
|
Daj ajde kreni od prve stranice pročitaj malo, ovakav upad na pol teme s komentarima koje graniče uvredama da ne govorim lažima je malo.... Matična ploča laptopa košta nova u servisu oko 2500kn Pa naravno da neću popravljat grafičku od 300kn...al sve ti to već piše u prijašnjim postovima, sve što si morao napravit je pročitat Bavim se elektronikom.. nije samo "potrgani hardwer" Ono što sam ja želio reć a ti ne razumiješ je da neće se moć živjet od promjena diskova bar ne za male jer danas to dobrih 50% ljudi zna samo napravit, sutra će znat 80% Da biš mogao nešto naplatit moraš nešto uložit, dal je to školovanje il alat ili oboje nije bitno. Al proleteri koji kupe kacavid od 50kn i popravljaju uz pomoć googla(da nisi ti među njima pa se našao uvrijeđen?:-)) će izumrijeti |
![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Premium
|
Dečki, ajmo malo stat na loptu. Ovo iz rasprave ode u smjeru svađe. Iggy; Nisam u startu mislio na servisere koji popravljaju sisteme od pola milijuna Kn, €, $... Nego na servise koji te oderu k'o junca jer su ti rekli "ne radi ti grafička kartica". Hvala, to sam znao i bez vas, nemam slike na monitoru, a imam IQ preko razine sobne temperature. To sam mogao pitati i svog psa, i to za mukte. Ti radiš skupe stvarčice, izvan dometa običnog usera, i tu nema igre sa lemilicom iz prostog razloga što je rizik prevelik. U slučaju stvari o kojima ja pričam, nema čovjeku više veze da li će npr. matična ploča koja je ionako krepala biti neuspješno popravljena, jer ionako ide u smeće. Ako se popravi jeftino, on je u plusu, kao i osoba koja je izvršila popravak. To što neki ovlašteni servis ne zna mahati lemilicom, ili ne želi ulaziti u komplicirane popravke je drugi par rukava. Činjenica je da će fušeri i ljudi koji smatraju da se takav popravak isplati, kao kolega u postu iznad, sahraniti preskupe i neefikasne zamjenjivače hardvera.
![]() |
#74 | ||||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#75 | |
Premium
|
Ok, vjerujem....ali rade Citiraj:
Sigurno da je isplativije popravljat velike sisteme u tome se slažem.... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Premium
|
Pitanje je što rade. Neki vendori to ne žele ni čuti, negdje je to pod normalno. i pitanje je o kakvoj IT opremi govorimo. Pitanje je što nazivaš isplativošću. U servisu ima malo isplativosti.
![]() |
#77 |
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
AIO servisi/prodavači neke informatičke opreme/mrežni eksperti nemaju nikako blisku budućnost. Standardizacija, odnosno forsiranje pravila vendora nad certificiranim servisima je dobra stvar, što za klijenta/prodavača/servisa i na kraju samog vendora. U sadašnjoj situaciji prolaze i dalje neki piceki kojima neki vrag ne radi, gdje sam serviser previše naplati samo kako bi sebi pokrio troškove/ sve mali interes klijenata. Takva DIY ekipa ima vrlo kratak rok trajanja ako nisu one man band, jer kao što su već neki ovdje napisali, mora se jako puno ulagati u samo znanje svih zaposlenika, što je u samom startu neisplativo, kad se pogleda sama širina čime bi se trebali baviti. Isto tako, prolaze vremena kada netko otvara firmicu i zaposli nekog tamo Štefa da mu složi od custom konfiguracije računala, instalaciju ,mrežu, sigurnosnu politiku... Za jednog malog kućnog korisnika, koji je kupio računalo za cca 5k kn, najčešće je garancija od 24mjeseci pa naviše. Nakon 2 godine, to računalo zajedno vrijedi 2k kn uvrh glave. Grafička kartica od 2k kn nakon dvije godine garancije ne vrijedi niti 500kn a same performanse su u istom cjenovnom rangu novih kartica. Sustav je tako izgrađen. Veliki korisnici u tvrtkama od po par stotina ili tisuća komada razno razne informatičke opreme niti ne razmišljaju o custom servisima. Postoji jasna procedura što i gdje. Svaka čast DIY ljudima, takvi će uvijek naći nekaj sitno za raditi ovak usput, al velim, ak se bace 100% u taj dio priče, vremenski fitilj je vrlo kratak.
![]() |
#78 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Premium
|
Sasvim sigurno jesu. I ja sam tako razmišljao prije n godina (s tim da n teži gadno preko 15), no kako vrijeme ide vidljivo je da u tome nema previše kruha, nažalost. Vidljivo je ne samo u pogledu servisa opreme već u gledanju na HW kao potrošnu robu, potpuno nebitno kojeg vendora, treba zadovoljiti svrhu pokretanja nekog servisa i gotovo.
![]() |
#80 | ||||
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Mozda bi mogao prosvjetliti IBM, HP, Dell i ostale da ukinu on site jamstva i slicne divote, jer ipak ljudi znaju promijeniti hard, right? Citiraj:
Drugim rjecima, uopce ne sumnjam da ces prelemiti Tošibu (i to samo zato jer je otisao osigurac ili se zacrnilo ispod FET-a, a ne zato jer imas deset 1000 ball BGA chipova na furdi pa ces temeljem proizvodno testne dokumentacije i par stotina tisuca dolara vrijedne opreme skuziti da ne valjda southbridge) ali isto tako nebrojeno vise Iskrinih mlinaca za kavu da bi skrpao kraj s krajem. Sto i danas postaje veliko pitanje, jer mlinac, mikrovalna i ini aparatusi redom kostaju onoliko koliko dodje satnica servisa + rezervni dijelovi. Jer to je i bila poanta threada, odnosno gasenja servisa. To sto si se ti nasao prozvan jer ides u Ustase '45. je iskljucivo tvoj problem. I ja ti zelim mnogo srece, pogotovo ako si ulozio ozbiljnije novce u citav projekt. Jer ces trebati posteno iskilaviti jaja da prehranis peteroclanu obitelj s lemilicom, vjeruj mi...
![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Moram se, ovaj put, složiti sa Bubbom i Iggyem. Mi smo relativno mala firma, nešto preko 600 zaposlenika. Imamo dvjestotinjak računala i petnaestak servera. Imali bi i manje servera, ali zbog ugovora sa određenim firmama na određenim serverima se smiju vrtit samo određene stvari (SAP na primjer mora imat sam svoj server). Nema potrebe da idem u detalje jer to nije bitno za ovu temu. Bitno je da gotovo ništa ne popravljaju sami. Em je skupo, em ne smijemo (opet SAP), a neke kvarove ni ne znamo riješit. Svega sam se nagledao i zaključak je: najisplativije je zvati ovlašteni servis i pustit ih da rade. Ne pada mi napamet dirati UPS koji košta preko 100k kuna ili prčkat po serveru kad nešto rikne. Zna se procedura koga, gdje i kada zvati za neki kvar, a skuplje stvarčice ionako kažu šta im je bilo ![]() Nije mi namjera nikoga uvrijediti, ali ja nemam vremena zezati se sa popravljanjem. Ovlašteni servis je ugovorom obavezan izaći na teren u roku 4 sata i riješiti problem u roku 24 sata. Naravno, dok oni rješavaju problem, kod nas ostave zamjenski server i pad sistema ne traje dugo. Ako nam padne SAP, exchange ili file server, cijela firma stoji a to je jako skupo. Radi se o enormnim gubicima i mislim da će ovlašteni servisi ostat još dugo na životu. Oni ionako prodaju uslugu i znanje a hardware je tu nebitan u cijeloj priči. Samo jedan primjer: cijena licence za korištenje SAP-a, za samo jednog korisnika, košta više nego server na kojem se vrti baza. Tako da nam je zamjena najjeftinije rješenje, a o popravku nemamo niti vremena razmišljati. Da ne spominjem Autodeskove ili Siemensove licence. DIY jednostavno nije ni u mašti način rješavanja problema. |
![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Premium
|
Citiraj:
Bez dokumentacije je gotovo nemoguće popravit matičnu ploču Od 400 matičnih ploča promjenio sam 1 osigurač(toshiba a300d) A bo??? Kada crkne Lcd tv nakon 1g odnosno isteka jamstva, niti slučajno u servis....direkt baja i po novu. Ono što je D1viry napisao, tu ste u pravu 100%, drugačije u biti i ne može |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
E Pluribus UNIX
|
I ti si tu dokumentaciju dobio na legalan nacin? Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Uzet cu jedan konkretan primjer gdje je otisao jedan mali Controler na stroju koji vrijedi 130k E istina bogu stroj je Kineski samim time informacije na internetu i bilo gdje su NEDOBAVLJIVE. Dakle prva stvar nakon 14h testiranja stroja je bio upucen poziv Kinezima na sto su oni odgovorili 5000E-7000E te traze da im se plate Karte i Smjestaj. U potrazi za dobrim "covjekom s lemilicom" su dolazile razne ponude ljudi su trazili za popravak redom: 1. 105k kn 2. 45k kn 3. 25k kn te se pojavi jedan tip koji zna kako i sta i rijesi to za ispod 10k kn...Ubacio je novi dio, nanovo isprogramirao, postavio novi display i sve radi kako treba...Ovakve stvari se vjerujem isplate, ali ovdje ne mate Jamstvo nad strojem. Cisto za usporedbu isti takav stroj njemacki kosta 430k E (Na njega bi vjerovatno dobili garanciju ali jbg razlika je trostruka u cijeni) Opcenito u grafickoj struci di se i sam krecem vidim da ljudi uzimaju kineske strojeve, ali ti strojevi ne maju garanciju (a svi znamo kako funkcioniraju kineski strojevi iz domace radinosti) i serviseri koji znaju na koji nacin elektronika radi i di trazit kvar je vrlo dobro placena. Kad se u ovakvim slucajevima traze ljudi mene uopce ne zanima kakvu ti licencu imas vazno je da taj stroj bude pokrenut u sto brzem roku. Neznam zasto su se svi zabili u te PC/Laptop popravke. Vi ovdje svi pricate o novom, no nemaju svi para za kupiti u ovom slucaju nove strojeve pa se traze neka jeftinija rijesenja. U nasoj firmi imamo jedan mislim da mu je godina proizvodnje 1995g Talijanski Stroj, na njemu nema sta nije otislo, da se zvalo talijane popravak u 1-2 god bi komotno mogli isplatiti novi stroj. Tako da po meni ako si kvalitetan Serviser/elektronicar za tebe ima uvijek posla. Ja sam se sad maknio dalje od Laptopa i pc dijelova no sve je to isti racku.
![]() |
#85 | |
Premium
|
http://www.alldatasheet.com http://notebookschematic.com/ Plaćeno Paypalom, pa sad ako vidiš da je ilegalno odi tamo i j. sve po spisku što su Alvinu prodali ilegalnu dokumentaciju.:-) Citiraj:
@fre@k, u potpunosti se slažem s tim....ima još dosta sličnih primjera.... Ali zaključio bih da bi se isplatilo popravljat skuplje stvari ali u nekim situacijama je to nemoguće Zadnje izmijenjeno od: Alvin. 08.01.2012. u 20:12. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Mislim da mijesate "isplativost" i "isplativost". Isplativost za mali obrt je od svog rada zaraditi za normalan zivot i odrzavati obitelj. To znaci mozda 1 i pol prosjecna placa mjesecno i jedna prosjecna za zaposlene ako ih ima. Nekad se skupi i za 2 ![]() Isplativost za srednje tvrtke je bar par desetaka tisuca kuna mjesecno ili stotina. Vecim firmama je potrebno jos vise. Treba podijeliti zaradu na place,troskove doprinose itd i vidjeti sto ostaje od love i usporediti jeli posao normalno placen. Slazem se sa svim koji su ovdje pisali, i treba se znati razlika izmedju isplativosti s razlicitog gledista. Nekome je isplativo ako nakon godinu dana izgradi kucu,a nekome ako ima vecu dobit nego da radi za nekoga za 2500kn. Zadnje izmijenjeno od: spawn. 08.01.2012. u 20:38. |
![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Premium
|
Citiraj:
A srednja tvrtka s par desetina tisuća kuna prometa mjesečno... Je u stečaju.
![]() |
![]() |
#88 | |
Premium
|
Citiraj:
Sto se servisa tice,onaj ko ima znanje i volju, moze si bar za placu zaraditi. Naravno da je tesko,a koji je posao danas lagan? Znam dosta servisera koji zive od obrta, samo treba biti jasno da ne zive samo od servisiranja ploca laptopa. Onaj ko lemi i popravlja ploce od laptopa,taj lemi i druge stvari koje su povezane s elektronikom. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Premium
|
Citiraj:
Zaradu ne diraj - ona praktički služi samo za investiciju i zaradu investitoru / vlasniku. Zato je problem generiranje ovakvog prometa s niskim cijenama rada. Za osnovu osnova trebaš zaraditi (prihoditi, imati prometa) bar sto kuna svaki sat rada. Svaki.
![]() |
![]() |
#90 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |