Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 04.10.2011., 15:48   #3301
raliSHA
Premium
Moj komp

raliSHA's Avatar

Datum registracije: Feb 2010
Ti loadovi mogu trajat raznoliko ovisno o igri...sjećasm se igranja dragon agea bez i sa ssd-om (bez je bilo sa wd blacky-em pa se nemože govoriti o sporom disku) i razlikaj e bila dan i noć....ako se dugo igra općenito su u dragon ageu vremena svakog sljedećeg loada mapa rasla, to je na običnom disku nakon par sati igranja prešlo i na više od minute, dok je to na ssd-u bilo i desetak puta brže, čak toliko da je izgledalo da je igra neoptimizirana za ssd jer se nije stiglo ni pročitati sve što piše na loadscreenu
raliSHA je offline  
Staro 04.10.2011., 16:04   #3302
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

Datum registracije: Feb 2003
Citiraj:
Autor Mad_Duke Pregled postova
Za gaming experience (osim loadanja) ti SSD može pomoći samo u slučaju da igraš full zahtjevne pucačine u visokoj rezi jer kada treba povući teksture sa diska pa onih nekoliko milisekundi koliki je lag (average seek time) diska nećeš osjetiti. Na običnom disku bi možda vidio na tren bluranu teksturu dok dotični ne iscrta (dobavi) high-res sa diska, ali to je to. Ništa više.

Ovo je ekstreman primjer toga (nikad se sa takvom brutalom nećeš susreti u pravom svijetu)
https://www.youtube.com/watch?v=c5oEdfT4OWY
Fora je u tome što igram vrlo zahtjevne (u smislu resursa koje crpe) simulacije (najteži FPS-i su goli k za njih) tipa Rise of flight ili Cliffs of Dover a te imaju brdo velikih mapa s gomilu textura....i inače su nenormalno zahtjevne "igre" (u biti simulatori za psihopate/geekove)...zato bi bilo zanimljivo vidjeti kako bi to išlo sa SSD diskom...ali ja nemam luxuz pa da mogu testirati i vratiti...

ima li kakav SATA disk koji bi bio znatno brži od mog?

Zadnje izmijenjeno od: gnomisa. 04.10.2011. u 16:10.
gnomisa je offline  
Staro 04.10.2011., 16:10   #3303
raliSHA
Premium
Moj komp

raliSHA's Avatar

tu bi se vjerojatno i vidjela razlika sa ssd-om što komp vrti više malih fajlova i mora češće čitati pisati to će razlika biti veća.

što se tiče običnih diskova, tu uvijek imaš velociraptore, ako ne njih, onda veće wd blacky-e, oni jesu nešto brži od tvog modela, ali to su feć nijanse, dok je ssd ogroman pomak.
raliSHA je offline  
Staro 04.10.2011., 16:13   #3304
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

Citiraj:
Autor zwer Pregled postova
S obzirom da na 60 GB SSD stan Windowsi, set programa koje koristis i 2 igre u najboljem slucaju (osim ako ne igras igre iz 2003) - ostani na disku jer dodavanjem SSD-a neces dobit nista.
A zašto misliš da bi vadio postojeći disk van? Samo bi dodao SSD, puknuo na njega win i 2 igre koje igram i bok...ja nisam neki hardcore motha fucka call of duty gamer...koji uz to manijakalno skuplja milijon filmova od kojih će pogledati 10%....
gnomisa je offline  
Staro 04.10.2011., 16:21   #3305
Mad_Duke
Guest

Dalje od WD blacka nećeš doći od klasičnih diskova za ovo kaj ti treba. Sve iznad toga će imati mizerno male napretke, a da ne pričam kako mnogi velociraptori i ostali iznad 7.2K okretaja (jer to je ono kaj tebi treba, ne sekvencijalna brzina) koštaju koliko i SSD-i danas. Tako da šparaj i uzmi neki 120 gigabajtni koji bi ti trebao pokriti OS, programe i te dvije igre. + luft

On a side note. Ne znam koliko ćeš osjetiti u tim igrama. Zašto sam rekao FPS. Zato što na FPSima zbog načina igre (prolaziš kroz hodnik koji je dizajniran da sa svim teksturama dobro namuči tvoju grafulju (odnosno da dobro izgleda), uleti ti par neprijatelja, ti izađeš iz prostorije u novu i pogledaš desno. Tamo se nalazi tekstura koja možda nikad nije bila "potrebna" a engine igre nije procjenio da ju treba unaprijed pripremiti i komp ti predstavlja njegovu low-res verziju te mu treba određeno (kratko) vrijeme da dohvati high-res teksturu sa harda i proslijedi ju putem do GPU-a.

Ali shvati da ovo sve kaj ja pričam su jaaako kratka razdoblja. Najvjerojatnije neprimjetna u tvojem tipu igara gdje bi jača grafička sa jačim AA-om i poglavito AF-om puno više značila Tako da ako ti predstavlja SSD zamjetan ulog. Nemoj ići na njega. Nećeš se preporoditi IMO

Staro 04.10.2011., 16:26   #3306
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

Citiraj:
Autor Mad_Duke Pregled postova
Dalje od WD blacka nećeš doći od klasičnih diskova za ovo kaj ti treba. Sve iznad toga će imati mizerno male napretke, a da ne pričam kako mnogi velociraptori i ostali iznad 7.2K okretaja (jer to je ono kaj tebi treba, ne sekvencijalna brzina) koštaju koliko i SSD-i danas. Tako da šparaj i uzmi neki 120 gigabajtni koji bi ti trebao pokriti OS, programe i te dvije igre. + luft

On a side note. Ne znam koliko ćeš osjetiti u tim igrama. Zašto sam rekao FPS. Zato što na FPSima zbog načina igre (prolaziš kroz hodnik koji je dizajniran da sa svim teksturama dobro namuči tvoju grafulju (odnosno da dobro izgleda), uleti ti par neprijatelja, ti izađeš iz prostorije u novu i pogledaš desno. Tamo se nalazi tekstura koja možda nikad nije bila "potrebna" a engine igre nije procjenio da ju treba unaprijed pripremiti i komp ti predstavlja njegovu low-res verziju te mu treba određeno (kratko) vrijeme da dohvati high-res teksturu sa harda i proslijedi ju putem do GPU-a.

Ali shvati da ovo sve kaj ja pričam su jaaako kratka razdoblja. Najvjerojatnije neprimjetna u tvojem tipu igara gdje bi jača grafička sa jačim AA-om i poglavito AF-om puno više značila Tako da ako ti predstavlja SSD zamjetan ulog. Nemoj ići na njega. Nećeš se preporoditi IMO
upravo onako kako sam i mislio...samo sam htio da mi netko kaže :-)))
inače, svoju grafu (GTX470 twin frozr2) držim na 750 mhz (jezgra), pa tako kupovina GTX570 nema smisla a GTX580 je preskupa......dakle ja nemam što upgrejdat...izgleda..
gnomisa je offline  
Staro 04.10.2011., 16:46   #3307
raliSHA
Premium
Moj komp

raliSHA's Avatar

ako se baviš samo i jedino igranjem, nemaš, ako uz to radiš išta drugoga, imaš.
raliSHA je offline  
Staro 04.10.2011., 16:53   #3308
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Ajmo ovako. Da li ti se prilikom igranja često dešava zapinjanje? Ukoliko da, da li ti se prilikom zapinjanja pali HDD led tj. da li je uzrok zapinjanja aktivnost diska? Da li se mape u igrama učitavaju odjednom ili se dinamički učitavaju za vrijeme leta? Da li si uostalom zadovoljan sa brzinom učitavanja tih mapa?

Bez ovih odgovora nitko ti ne može reći da li će ti SSD donesti neka poboljšanja u igranju.

Ali shvati da SSD nije samo jako brzi disk. SSD se ponaša bitno drugačije od klasičnog mehaničkog diska. U raznim testovima ćeš naći kako neke stvari brže završavaju na SSD-u u odnosu na bilo koji mehanički disk. Ali to je samo pola priče. Recimo skeniranje virusa. Brže će završiti na SSD-u nego na mehaničkom disku. Ali osnovna razlika je to što ti skeniranje virusa na SSDu nećeš uopće osjetiti. Ukoliko imaš dovoljno jak procesor da ti ga igra ne iskorištava do kraja, možeš pustiti skeniranje u pozadini i u isto vrijeme igrati neku igru i pri tom imati load time mapa daleko brže nego na klasičnom disku.
Što god da radiš po SSD-u, ako pokreneš neku drugu aktivnost izgedat će ti kao da se ta druga aktivnost sama vrti na računalu i kao da ničeg nema u pozadini. To je taj wow efekt koji dobiješ kada prijeđeš na SSD.

Pa sada ti vidi da li ti se to isplati ili ne.
Staro 04.10.2011., 17:05   #3309
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

Citiraj:
Autor doublev Pregled postova
Ajmo ovako. Da li ti se prilikom igranja često dešava zapinjanje? Ukoliko da, da li ti se prilikom zapinjanja pali HDD led tj. da li je uzrok zapinjanja aktivnost diska? Da li se mape u igrama učitavaju odjednom ili se dinamički učitavaju za vrijeme leta? Da li si uostalom zadovoljan sa brzinom učitavanja tih mapa?

Bez ovih odgovora nitko ti ne može reći da li će ti SSD donesti neka poboljšanja u igranju.

Ali shvati da SSD nije samo jako brzi disk. SSD se ponaša bitno drugačije od klasičnog mehaničkog diska. U raznim testovima ćeš naći kako neke stvari brže završavaju na SSD-u u odnosu na bilo koji mehanički disk. Ali to je samo pola priče. Recimo skeniranje virusa. Brže će završiti na SSD-u nego na mehaničkom disku. Ali osnovna razlika je to što ti skeniranje virusa na SSDu nećeš uopće osjetiti. Ukoliko imaš dovoljno jak procesor da ti ga igra ne iskorištava do kraja, možeš pustiti skeniranje u pozadini i u isto vrijeme igrati neku igru i pri tom imati load time mapa daleko brže nego na klasičnom disku.
Što god da radiš po SSD-u, ako pokreneš neku drugu aktivnost izgedat će ti kao da se ta druga aktivnost sama vrti na računalu i kao da ničeg nema u pozadini. To je taj wow efekt koji dobiješ kada prijeđeš na SSD.

Pa sada ti vidi da li ti se to isplati ili ne.
ma ništa ne zapinje ali znalo je biti stuttersa koji su na kraju ispali problem samog softwarea odn. igre pa su to onda developeri riješili...ok hvala svima, čovjek ovdje uvijek nešto korisno nauči

@ralisha - znam...da, na tom piceku se bavim samo igranjem...no, radim i uz to imam i obitelj (2 klinaca), pa ke moje slobodno vrijeme rezervirano za gejmanje...doma ponekad nešto sfušam a za to mi je dovoljan ovaj stroj...po terminologiji možete skužit da se radi o "starom" prdonji koji je svoje prve korake radio na c64. Zato se odmah ispričavam na ovim glupim pitanjima, ali nisam baš svugdje u korak s tehnologijom.

Zadnje izmijenjeno od: gnomisa. 04.10.2011. u 17:11.
gnomisa je offline  
Staro 04.10.2011., 17:41   #3310
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Nisi jedini ovdje koji je prve korake radio na c64
Staro 04.10.2011., 18:48   #3311
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Citiraj:
Autor gnomisa Pregled postova
A zašto misliš da bi vadio postojeći disk van? Samo bi dodao SSD, puknuo na njega win i 2 igre koje igram i bok...ja nisam neki hardcore motha fucka call of duty gamer...koji uz to manijakalno skuplja milijon filmova od kojih će pogledati 10%....
Pa poanta je da si sam rekao da kupujes SSD za igre. S obzirom na to da danas igre zauzimaju cudesne kolicine giga (s obzirom na velicinu i cijenu GB na SSDu) - to je zadnja stvar koja ide na SSD. I zadnja stvar gdje vidis ubrzanje, osim ako se ne bavis load/save operacijama vise nego sto se igras, u tom slucaju disk nije problem Uz dovoljnu kolicinu rama, loadanje s diska niti neces primjetiti, ili kao sto je MD vec naveo, oces u ekstremno ekstremnim™ situacijama. Pa ako ti se ulaze 800-2000 kn u takvo nesto...

I daj ne trpaj te "hardcore bla bla bla ... od kojih ce pogledat 10%" gluposti u thread jer nije nitko ni reko nista takvo.
Staro 04.10.2011., 21:13   #3312
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

Citiraj:
Autor zwer Pregled postova
Pa poanta je da si sam rekao da kupujes SSD za igre. S obzirom na to da danas igre zauzimaju cudesne kolicine giga (s obzirom na velicinu i cijenu GB na SSDu) - to je zadnja stvar koja ide na SSD. I zadnja stvar gdje vidis ubrzanje, osim ako se ne bavis load/save operacijama vise nego sto se igras, u tom slucaju disk nije problem Uz dovoljnu kolicinu rama, loadanje s diska niti neces primjetiti, ili kao sto je MD vec naveo, oces u ekstremno ekstremnim™ situacijama. Pa ako ti se ulaze 800-2000 kn u takvo nesto...

I daj ne trpaj te "hardcore bla bla bla ... od kojih ce pogledat 10%" gluposti u thread jer nije nitko ni reko nista takvo.
nije bila namjera nikog vrijeđat...htio sam reći da nemam instalirano brdo FPS-ova već 2 letačke simulacije i FPS/tactic combat simulator ARMA2....

Zadnje izmijenjeno od: gnomisa. 04.10.2011. u 22:21.
gnomisa je offline  
Staro 04.10.2011., 22:38   #3313
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Evo mi u rukici Corsair Force 120GB sata3. Sutra bacim koji test, da vidimo kako dise.

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline  
Staro 05.10.2011., 07:44   #3314
vava
Premium
Moj komp

vava's Avatar

Datum registracije: Mar 2009
Uzeo sam na kraju Corsair force gt 120gb,bio mi je najpovoljniji za kupnju,malo su pare prevagnule.
Koristim ga vec par dana i nekako bas nisam zadovoljan u odnosu na vertex le 60gb sta sam imao.

vava je offline  
Staro 05.10.2011., 07:47   #3315
Quantum
Make it so

Quantum's Avatar

Datum registracije: May 2008
Citiraj:
Autor vava Pregled postova
Uzeo sam na kraju Corsair force gt 120gb,bio mi je najpovoljniji za kupnju,malo su pare prevagnule.
Koristim ga vec par dana i nekako bas nisam zadovoljan u odnosu na vertex le 60gb sta sam imao.
Zašto? Možeš li otprilike opisati čime nisi zadovoljan?
Staro 05.10.2011., 08:09   #3316
vava
Premium
Moj komp

vava's Avatar

Imam tek 3 dana win gore, nakeko mi se cini usporen naspram vertexa, imam ga spojenog na intelov controller, atto kaze citanje 555mb/s jedino pisanje mi je nesto manje oko 470mb/s.
probat cu jos na marvell controller pa da vidim jel ce biti razlike.
Stavio sam jucer novi firmware 1.3.2.

Prodao sam vertexa da bas usporedim podizanje win i ostalo.

Jucer sam probao samo prebacit na marvell ali mi nece uc u win izbaci mi (missing bootmgr)

Zadnje izmijenjeno od: vava. 05.10.2011. u 08:40.
vava je offline  
Staro 05.10.2011., 08:29   #3317
lit
Premium

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Imam tek 3 dana win gore, nakeko mi se cini usporen naspram vertexa, imam ga spojenog na intelov controller, atto kaze citanje 555mb/s jedino pisanje mi je nesto manje oko 470mb/s.

E to me najviše zanima jer sam čitao da hrpa ljudi ima problema sa Marvelom tj. BSOD-ovi su i više nego česta pojava.
lit je offline  
Staro 05.10.2011., 15:09   #3318
Andymur
Premium
Moj komp

Andymur's Avatar

Citiraj:
Autor shrek00 Pregled postova
Evo Veretex 3 120gb skoro pa napola pun

Ma ne kuzim evo dva corsaira gt 60gb u raidu 0 i ovo je rezultat...?

Citiraj:
Autor lit Pregled postova
E to me najviše zanima jer sam čitao da hrpa ljudi ima problema sa Marvelom tj. BSOD-ovi su i više nego česta pojava.
i ja također imam marvelov controller 9128, da li je možda zato? Da li netko može pomoći?

Citiraj:

Jucer sam probao samo prebacit na marvell ali mi nece uc u win izbaci mi (missing bootmgr)
Hočeš li staviti neki Crystalmark?...da ga vidimo.

Zadnje izmijenjeno od: Andymur. 05.10.2011. u 16:47.
Andymur je offline  
Staro 05.10.2011., 17:02   #3319
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Citiraj:
I velis grdo se osjeti razlika u radu?
Staro 05.10.2011., 17:55   #3320
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor nino Pregled postova
Evo mi u rukici Corsair Force 120GB sata3. Sutra bacim koji test, da vidimo kako dise.
Da skratim, spojen na Gigabyte mb sa sata3 Marvell kontrolerom i sramota me stavit rezultate. Katastrofa da nisam ni sshot pokupio. + bsod svako toliko.

Na intelovom sata2 kontroleru reze su kao kod serije F2. Nista dok ne stigne mb sa intelovim sata3 kontrolerom.

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline  
Staro 05.10.2011., 17:58   #3321
lit
Premium

Citiraj:
Autor Andymur Pregled postova
i ja također imam marvelov controller 9128, da li je možda zato? Da li netko može pomoći?
Ja sam čitao da za sve problematične SSD-ove treće generacije je najbolje spajati na nativni Intelov kontroler.
Vidio sam na skupljim matičnima da imaju druge Marvelove kontrolere pa možda na njima i radi. A neki pak imaju skupe NEC-ove tamo bi isto trebalo raditi...
lit je offline  
Staro 05.10.2011., 18:55   #3322
vava
Premium
Moj komp

vava's Avatar

Evo trenutno sam na marvelu, frisko instaliran win, brzina se osjeti samo su atto testovi katastrofa, oko 350mb/s citanje pisanje
jos nisam imao niti jedan bsod

Andymur
Budem kasnije stavio Crystalmark

vava je offline  
Staro 05.10.2011., 18:59   #3323
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
ako je to katastrofa, onda ne znam stvarno
syss je offline  
Staro 05.10.2011., 19:12   #3324
vava
Premium
Moj komp

vava's Avatar

Citiraj:
Autor syss Pregled postova
ako je to katastrofa, onda ne znam stvarno
Kad vec imam sata 3 onda da vidim jel ima razlike, razlika je u desetinkama ili par sekundi

Ne zamaram se ja previse brojkama, bitno da radi bez problema

vava je offline  
Staro 05.10.2011., 19:15   #3325
Mr.Ex.President
Torrent freek

Mr.Ex.President's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
Dal da očekujem neka iznenađenja sa Samsungom 470 na AMD SB850 (Gigabyte 890XA-UD3 ploča)? Vidin većina ste na Intelima
Guglan malo, al ništa konkretno...

CPU: AMD Ryzen 5 1600X MHz - cooling: Corsair H100x
MBO: MSI B450 Gaming Plus
RAM: 2x 8 GB DDR4 G.SKILL 3000 MHz (Aegis F4-3000C16D-16GISB)
VGA: Asus GeForce 970 4 GB STRIX
HDD: SSD Kingston 256 GB [KC400] || Toshiba 3 TB [DT01ACA300]
Case: NZXT S340 - Rear exhaust 120mm - 7V
PSU: Corsair RM550X 550W

Periferija

LCD: HP ZR24w
Keyboard: Logitech Illuminated Keyboard
Mouse: Logitech G400
Gaming Wheel: Driving Force™ Pro
Sound: Genius SP-HF1201A
Printer: HP LaserJet 1020
Scanner: HP ScanJet 4300
Headphones: Philips SHC 2000
ADSL: Siemens Gigaset SX763 router [T-com Flat - 10/640]
Switch: D-Link DGS-1005A 5-port giga

CPU: AMD X2 A4-5300 cooling: BOX
MBO: Gigabyte GA-F2A85XM-HD3
RAM: Kingmax 1x4GB DDR3, 1600 MHz CL9 [FLGF]
HDD: WD Green 2TB [WD20EZRX]
PSU: Antec SU380
Case: Antec NSK2400 (ispuh: 120mm - 5V)

TV: Samsung 43E450 @HDMI
Remote: Logitech K230 + Logitech M180 mouse

LINK

Mr.Ex.President je offline  
Staro 05.10.2011., 19:47   #3326
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Kad vec imam sata 3 onda da vidim jel ima razlike, razlika je u desetinkama ili par sekundi

Ne zamaram se ja previse brojkama, bitno da radi bez problema
A ti SATA3 nisu nativni, tako da je bolje SATA2 po meni.
Citiraj:
Autor Mr.Ex.President Pregled postova
Dal da očekujem neka iznenađenja sa Samsungom 470 na AMD SB850 (Gigabyte 890XA-UD3 ploča)? Vidin većina ste na Intelima
Nebi tribalo bit.
Baja 001 je offline  
Staro 05.10.2011., 20:00   #3327
lit
Premium

Citiraj:
Autor Mr.Ex.President Pregled postova
OCZ-ov tech mi je rekao da on osobno od trenutnog na tržištu bi radije uzeo ploče za AMD procove jer kaže rade najbolje sa ovim SSD-ovima, čak MSI preferira dok za Intel proc čeka novi LGA 2011 da vidimo kako će to biti.
lit je offline  
Staro 05.10.2011., 21:40   #3328
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Pitao je momak za Samsung, ne za OCZ.
Neće biti frke sa Samsungom.
Staro 05.10.2011., 21:43   #3329
Andymur
Premium
Moj komp

Andymur's Avatar

Citiraj:
Evo trenutno sam na marvelu, frisko instaliran win, brzina se osjeti samo su atto testovi katastrofa, oko 350mb/s citanje pisanje
jos nisam imao niti jedan bsod

Andymur
Budem kasnije stavio Crystalmark
Evo i atto na 2x Corsair gt60 raid 0
...ne razumijem zašto su toliko različiti scoreovi od Crystalmarka?
a evo i as ssd

Zadnje izmijenjeno od: Andymur. 06.10.2011. u 13:54.
Andymur je offline  
Staro 06.10.2011., 15:38   #3330
Andymur
Premium
Moj komp

Andymur's Avatar

Evo upgrade firmwarea na samsungu 128gb mmcre28g5mxp-0vb

a prema ovome i trim se uključio
Andymur je offline  
Zaključane teme

Pravila postanja