|
![]() |
#2611 |
Registered User
Datum registracije: Jul 2010
|
Upravo tako. Nemam niti jedan SSD u sustavu ![]() C:\>fsutil behavior query DisableDeleteNotify DisableDeleteNotify = 0 |
![]() |
![]() |
#2612 |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
Meni je totalno nejasno sta je sad najbolje uzeti, u rangu 60GB za ~800kn. Postoje 60GB stari Sandforce modeli poput Corsaira Force ili Mushina Callisto Dlx, medjutim tu su i novi Solid 3 modeli sa SATA3 interfejsom i visim sekvencijalnim brzinama. Posto je relativno malo testova po netu (barem sto se tice manjih kapaciteta), glavno je pitanje kakve su random performanse starijih Sanforce modela u odnosu na Solid 3? Znam da je Vertex 3 bolji po tom pitanju, iako za prosjecnog korisnika i stari Sandforce bude dosta. |
![]() |
![]() |
#2613 |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Mogu reći samo da je ovo upgrade vrijedan 800kn, instalacija win i programa je čisto zadovoljstvo, naspram HDD-a..fijuuu. Ali imao sam problem kad sam počeo gasiti neke procese koje sam našao u nekom tutorijalu, tu na forumu. Odjednom sam počeo dobivati BSOD, event viewer je zabilježio nešto u smislu "computer has resterted for a bug chek". Nakon malo njuškanja po googlu, našo sam da se ljudima događala ista stvar, a sve zbog gašenja "Restore pointa"??? Prvo sam mislio da je zbog OC-a i brzine SSD-a mem.kontroler malo opterećen, pa sam dizao voltaže NB-a i RAM-a, al nije pomoglo, al evo sad uz uključen restore point sve je OK. |
![]() |
![]() |
#2614 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
@ SRV: Moja preporuka je da se ne ne uzimaju SSD-ovi sa SandForce kontrolerom. Samsung 470 i Intel 320 su po meni odličan izbor. |
![]() |
![]() |
#2615 |
The Dark Side of Moon
Datum registracije: Jan 2005
|
Vidim pao vertex 180gb na 1900kn http://www.magazinrs.hr/product.asp?...d2%2D2vtxe180g jel dobar taj ssd? Ili nešto bolje, jeftinije izlazi uskoro a takvog kapaciteta?
#2616 |
crnjo
Datum registracije: Mar 2003
|
Hmm, vidim da se ponavljaju ista pitanja vec mjesecima... A da slozimo neku top listu SATA2 i SATA3 SSD-ova koji su best-buy i nisu neki od onih modela sa problematičnim kontrolerima? Pa to fino šibnut stiki na prvu stranicu, a da rasprave napokon budu malo konkretnije. Recimo složimo SATA2 top 5 SSD-ova i SATA3 top 5, uz rečenicu dvije zašto, itd.
#2617 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Tako je u svakoj temi. Sticky ne pomaze. 80% foruma su ista pitanja i isti odgovori i tako se ponavlja u beskonacnost. Kad netko pokusa napravit nesto konstruktivno, jednostavno ga se izignorira i nastavljaju se daje ista pitanja nakon dva, tri posta iako su odgovori napisani 2x po strani.. U stvarnom zivotu prosjecnog usera totalno je svejedno koji ce SSD koristit jer su razlike neprimjetne. Koja sec brze u ucitavanju i to je to. Neki napredniji korisnici mozda imaju razloga ali velika vecina ne. Ja sam h vec imao 7,8 kom i od starijih Indilixa do SandForcea 2280 razlike nema. |
![]() |
![]() |
#2618 |
Premium
|
MAGARAC je sve točno rekao, jedino bih dodao da postoje različiti obični korisnici i zbog toga uvijek preporučujem Samsung 470, a i Intel 320 je odličan izbor. Ovdje najviše govorim o tim SSD-ima jer korisniku pružaju ono što je "obećano" i kad su novi i kada se koriste "malo žešće". Također imaju jako malo problema s FW-om i razno raznim krepavanjima. |
![]() |
![]() |
#2619 |
Premium
|
Nevjerovatno, ali SSD mi je smanjio OC potencijal kompa-nemogu vjerovat?! Do sada rock stablnih 4GHz, nakon dodavanja SSD-a se ruši u idlu,zastajkuje, kursor miša zapinje, o nekom loadu neću ni pričat! Morao sam spustit CPU na nekih 3,85GHz da bi opet komp stabilno radio!!! Probao sam sva moguće podešavanja, ponovno dizanje windowsa, uključivanje i isključivanje prefetcha,restore pointa..ma sve i na kraju skužim da mi je u default BIOS postavkama sve stabilno pa sam krenuo čačkat po OC profilu. Bez obzira koliko dizao voltaže, mjenjao GTL vrijednosti sve ostalo, nisam uspio zadržat 4GHz. Nije to toliko važno, al da mi je netko rekao..nebi vjerovao! |
![]() |
![]() |
#2620 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Zbilja neobično. Ploča jest malo starija ali valjda imaš zadnji BIOS? Očigledno nešto ne štima u starom overclocking profilu. Kao prvo, nadam se da si instalirao Winse i da SSD radi u AHCI modu. Zatim pogledaj vrijednosti PCIE Sata voltaže, u čemu bi još mogla biti stvar hmmmm ![]() PCIE lock, no to sigurno znaš. Možda Asus drži lock samo na određenim SATA kanalima tj. konektorima na ploči, znam da je Gigabyte imao sličan problem na starijim pločama. Probaj promijeniti SATA konektor, stavit na prvi, drugi, koliko ih ima već. Ili je možda problem onaj Asusov super duper super speed sata mode, znam da je to negdje zavučeno u BIOSU-u.... nemam više ideja ![]() P.S. crystal disk info ti može reći da li TRIM radi -> ![]() |
![]() |
![]() |
#2621 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2007
|
|
![]() |
![]() |
#2622 |
crnjo
Datum registracije: Mar 2003
|
Ne bi ti bilo zao da si proguglo "vertex 3 problems". Ima grdih problema sa tom serijom, tj. sa kontrolerom. Disk je brz ko munja, super performanse, ali kifla jer je problematicniji od zloglasnih seagateova od prije 2-3 godine.
#2623 | |
The Dark Side of Moon
Datum registracije: Jan 2005
|
Citiraj:
![]()
![]() |
#2624 |
Premium
|
Citiraj:
Uglavnom, sve sam probao osim novog Firmwarea za SSD. Sutra ću to srediti jer kako vidim po netu se vuku spike o problematičnom prvom Firmwareu i preporuka je nabacit novi. ![]() Inače, brzina diska je jako blizu deklarirane, al kad napravim update bacit ću jedan HD tune bench, čisto da ima za one koji se pitaju "koji disk kupiti?" ![]() |
![]() |
![]() |
#2625 |
Premium
|
Zadnji FW pod obavezno. BSODi su jako cesti kod SF diskova i u mnogo slucajeva je problem u FWu. Zloglasni OCZ je napravio solidan posao sa zadnjim FWom i BSODi su svedeni na minimum, kao i ostali problemi. Svejedno nebi preporucio te diskove jer reklamirane brzine necete nikad vidjet a osim toga su krhki ko mali piceki. Nije preporucljivo ovo, ono, moras naparvit 10 radnji prije instalacije windowsa itd... |
![]() |
![]() |
#2626 |
Premium
|
@ Exy: CDI pokazuje samo da li SSD podržava TRIM. @ BojanZD: s kojim programom si mjerio brzine da su ispale blizu deklariranih? |
![]() |
![]() |
#2627 |
Premium
Datum registracije: Jun 2008
|
Intelx25-mG2 80gb
Evo nakon dobrih godinu i pol dana odlučio sam odvrtiti CrystalDiskMark na svom intelu pa da usporedim šta se promijenilo,odnosno koliko je izgubio na perfomansama i dali trim funkcionira. Moram napomenuti da su na njemu isti windowsi od tada sa intenzivnom uporabom,te nije nikada rađen format ili slično. Ovo su podaci nemalo nakon što je disk kupljen: Sequential Read : 243.814 MB/s Sequential Write : 87.759 MB/s Random Read 512KB : 198.931 MB/s Random Write 512KB : 86.402 MB/s Random Read 4KB : 19.429 MB/s Random Write 4KB : 45.532 MB/s Test Size : 100 MB Date : 2010/02/12 18:35:10 A ovo je danas: Sequential Read : 239.988 MB/s Sequential Write : 87.466 MB/s Random Read 512KB : 159.453 MB/s Random Write 512KB : 87.338 MB/s Random Read 4KB (QD=1) : 21.341 MB/s [ 5210.2 IOPS] Random Write 4KB (QD=1) : 53.706 MB/s [ 13111.7 IOPS] Random Read 4KB (QD=32) : 23.594 MB/s [ 5760.3 IOPS] Random Write 4KB (QD=32) : 72.498 MB/s [ 17699.7 IOPS] Test : 100 MB [C: 61.0% (45.5/74.5 GB)] (x1) Date : 2011/07/11 10:51:44 Nisam mogao naći CrystalDiskMark 2.2 pa sam napravio test sa zadnjom verzijom programa makar to nebi trebalo imati utjecaja.Namjeravam uskoro napraviti kompletni format i instalaciju novih windowsa pa ću i te rezultate baciti na usporedbu. Najviše me čude smanjene brojke na random read 512kb i povećane vrijednosti na random write 4kb ali što se tiče samog rada na disku sve je kao i kada je bio nov. |
![]() |
![]() |
#2628 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Ma napatio sam se ko pas jer glupi komp neće instalirat zadnje Intel RST drivere, pa sam 100x pokušavao instalirat, deinstalirat..bio sam blizu rušenja windowsa..ipak na kraju nekim čudo sam uspio instalirat 10.5.0.1026 drivere. ![]() |
|
![]() |
![]() |
#2631 |
Premium
|
Sa 0Fill će pokazati bolje brojke, ali to nije stvarno stanje, jer SandForce nemože toliko brzo zapisivati stvarne podatke. |
![]() |
![]() |
#2632 |
Premium
|
Intel 320 Serija opet ima problema s "8MB bug-om"! Znači opet mogu samo Samsung-a 470 preporučivati. ![]() |
![]() |
![]() |
#2633 | |
Banned
Datum registracije: Jan 2011
|
Citiraj:
šta to znači 8MB i dali su svi intel 320 pogođeni može pojašnjene: Currently, there's a bug in the controller that can cause the device to revert to 8MB during a power failure. AFAIK they have not yet publicly announced it |
|
![]() |
![]() |
#2634 | |
Premium
|
Citiraj:
Taj SSD je dobar za OS, igranje i sve sto vecinom koristi podatke koje od moze komprimirat ali kad ne moze i kad su takvi fajlovi poveci, SF je totalna pljuga..Najgore je sto mu takvi fajlovi puno brze skracuju zivot i sto ga mogu poprilcno usporit u svemu. Onda ga treba ostavit dan, dva u idleu da dode sebi.. |
|
![]() |
![]() |
#2635 |
dark paradise
Datum registracije: Sep 2007
|
Ovako čitajući iz dana u dan što pišete o korištenju ssd-ova, dođe mi da ga nikada ne kupim ![]() J**te tu samo problemi, moraš postaviti ovo ono, ne smiješ ga stalno koristiti ![]() ![]() Da sam slušao tomy-b i imao love sad bi imao problema sa intelom ![]() Osim tog samsunga, da li se još kaj isplati kupiti u veličini od 80Gb? |
![]() |
![]() |
#2636 |
Premium
|
@ prt scr: nisu svi Inteli pogođeni, gdje koji. A za pojašnjenje, pa mislim da je sve jasno, disk pokazuje da ima 8 MB i izgubiš sve podatke. @ MAGARAC: dobro si rekao, neke može a neke ne. Najgore je što one za koje bi bilo dobro da može (veće datoteke tipa filmovi, razni image-i, .zip i slično) on ne može brzo pisati, a one za koje je to manje bitno (većina ne kompresiranih datoteka je velika tek nekoliko KB) to može raditi. @ Enter Sandman: ma nije istina, nemoraš ništa podešavat i smiješ radit što god hoćeš (osim ako uzmeš SandForce kontroler), samo ako izabereš pravi SSD. ![]() Po meni nema smisla ništa osim Samsung-a. |
![]() |
![]() |
#2637 |
aka Sizif
Datum registracije: Oct 2008
|
Nije valjda da niti jedan drugi osim Samsunga ne valja. Imam Intela već pola godine i isti OS i osobno nisam osjetio nikakav pad performansi. U čemu je problem svih tih diskova? Rikavaju ili usporavaju? |
![]() |
![]() |
#2638 |
Banned
Datum registracije: Jan 2011
|
|
![]() |
![]() |
#2639 | |
Outer Space
Datum registracije: Jul 2007
|
Citiraj:
![]() Ovo ti je razlog zasto se desava 8 mb bug: "Continually powering the device on, then powering it off, then powering it on, then powering it off" -- resulted in the drive reporting a total capacity of 8MBytes. The exact quote: "We had an SSD 320 600GB 2.5" SATA drive in for evaluation from our Intel rep. I was able to kill it in two or three hours by power cycling it." Likovi su tri sata palili i gasili SSD.Znaci napajanje su fizicki gasili na prekidacu i istekavali AC kabel direktno iz SSD-a TRI sata da bi tek nakon toga prijavio taj bug,koji se BTW rijesi secure erasom.Obrises ssd i opet je ispravan.I treca stvar,izdat ce firmwire fix do kraja mjeseca za ljude koji vole istekavati napajanje direktno iz SSD-a ili gasiti PC preko prekidaca na napajanju. Stvar rijesena. |
|
![]() |
![]() |
|
|