Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 29.06.2011., 15:55   #2581
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor fre@k Pregled postova
evo nesto zanimljivo

http://www.icydock.com/goods.php?id=135

znaci da objasnimo (iako sam pomalo skeptican):
kupimo 128gb ssd i spojimo ga na extender s 1tb diskom, ssd dobije povecanje kapaciteta za 256gb ssd i radi u nesto sporijim brzinama (10-20% gubitka) dok ostalih 750gb radi na deklariranih brzinama, stvarica kosta oko 50$
Poprilično glupo ako je samo za AV obradu, ima dosta "rupa" za ostale načine rada, a imam dosta pitanja za proizvođača, samo...
Staro 29.06.2011., 16:06   #2582
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor fre@k Pregled postova
evo nesto zanimljivo

http://www.icydock.com/goods.php?id=135

znaci da objasnimo (iako sam pomalo skeptican):
kupimo 128gb ssd i spojimo ga na extender s 1tb diskom, ssd dobije povecanje kapaciteta za 256gb ssd i radi u nesto sporijim brzinama (10-20% gubitka) dok ostalih 750gb radi na deklariranih brzinama, stvarica kosta oko 50$
Nisan baš siguran kako radi na 4k. Ili služi kao buffer za HDD ili kao HDD + SSD. Izgleda prilično glupo.
Baja 001 je offline  
Staro 29.06.2011., 16:08   #2583
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
To mi vise djeluje kao onaj hybrid od seagate-a. Ni vrit ni mimo.
Cuky je online  
Staro 29.06.2011., 16:26   #2584
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Autor cuks Pregled postova
To mi vise djeluje kao onaj hybrid od seagate-a. Ni vrit ni mimo.
Onaj hibrid je jako OK, koliko sam vidio, no ovo mi je poprilično besmisleno.
Staro 29.06.2011., 19:35   #2585
fre@k
Premium
Moj komp

fre@k's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
neznam decki kako i sta vidio sam pa stavio da komentarisete, ako netko ima vise info-a savrseno

CPU: I5 2500k
GPU: MSI TF 660 OC
MBO: Asrock Z68 PRO3
RAM: 2x4gb G. Skill (1333mhz)
PSU: Seasonic 620W
HDD: SSD 180gb Intel 520 | WD Green 2TB
CASE: CM Elite 370
Ostalo: MX518, Logitech Ultra Flat, DELL U2412M, Hyper 212+

Ako Vam je život tužan, ne brinite! Barem Vam je plaća smiješna
fre@k je offline  
Staro 01.07.2011., 06:01   #2586
Quantum
Make it so

Quantum's Avatar

Datum registracije: May 2008
Thumbs up OCZ RevoDrive 3 X2 480GB Review

Totalno me oduševio uređaj - performansama, cijenom i skalabilnošću. Da živim u Americi, već bi se ovo našlo u mom računalu.

LINK na review.
Staro 01.07.2011., 08:09   #2587
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Iskreno, meni bi se ovako nešto našlo u računalu za dvostruko manje love (da imam potrebu za takvim setupom fkors)

BTW cijena tog 480GB Reva na eBayu iznosi 2,700$ (znači ~3,300$ sa PDV-om) ... ne znam da li sam jedini, ali znam da me to nimalo ne oduševljava

Naravno postoje i modeli manjeg kapaciteta, ali onda niti performanse više nisu iste kao kod 480GB modela.

Ugl puno para, a relativno malo muzike ...

Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 01.07.2011. u 08:16.
dh41400 je offline  
Staro 01.07.2011., 10:33   #2588
Quantum
Make it so

Quantum's Avatar

Pa mene bi iskreno zadovoljio i ovaj od 240 GB

Poveži 4 SATA3 SSD-a u RAID0 polje pa ćemo vidjeti koliko to košta - mislim da će samo kontroler koštati koliko i ovaj SSD (ja još nisam vidio ploču sa onboard 4 SATA3), tu je i cijena 4 OCZ Vertex 3 60 GB diska, pa šumetina kablovinja prostrtoj po utrobi računala, pa činjenica da TRIM instrukcije ne rade u SSD RAID poljima te (možda i najbitnije) - smanjeni MTBF na polje koje se ionako sastoji od NAND čipova koji imaju smanjeni broj R/W ciklusa u odnosu na prošlu generaciju (25 nm vs 32 nm).

Uz sve navedeno, ovaj uređaj ima još prednost - PCI-X sabirnicu (koja neće baš tak brzo zastarjeti - i.e. veća upward scalability).

Za 700 zelembaća dobiti takvo rješenje s takvom brzinom i tolikom pouzdanošću - mislim da nije moguće.
Staro 01.07.2011., 12:13   #2589
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Autor Quantum Pregled postova
Za 700 zelembaća dobiti takvo rješenje s takvom brzinom i tolikom pouzdanošću - mislim da nije moguće.
Ovo s pouzdanošću me brine. A performanse teško da mogu zamisliti upotrebljive u praksi.
Staro 01.07.2011., 23:48   #2590
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Citiraj:
Pa mene bi iskreno zadovoljio i ovaj od 240 GB
Upravo o tome pričam - performanse su osjetno slabije kod modela manjeg kapaciteta (link).

Obično se ljudi navuku jer vide kako funkcionira najskuplji model i onda pomisle nabaviti manji, uz pretpostavku da su isti po "snazi" - 0 bodova.

Citiraj:
Poveži 4 SATA3 SSD-a u RAID0 polje pa ćemo vidjeti koliko to košta
Upravo to i planiram

Citiraj:
mislim da će samo kontroler koštati koliko i ovaj SSD
Nope ... najjeftiniji 240GB Revo je ~675$ sa dostavom i naravno udarit će ti carinu i PDV na to (bez obzira što pričali da se ne carini ova oprema). To ti je znači već 850-900$.

Pošten SATA 3 kontroler se nađe sa dostavom, carinom i PDV-om za nekakvih 450$ (iako ima i jeftinijih naravno).

Citiraj:
(ja još nisam vidio ploču sa onboard 4 SATA3)
... to je samo pitanje vremena ...

Citiraj:
tu je i cijena 4 OCZ Vertex 3 60 GB diska
Ne bi ih uzimao, ne vrijede toliko ...

Citiraj:
pa šumetina kablovinja prostrtoj po utrobi računala
... snalazim se u kejbljaving poslićima ...

Citiraj:
pa činjenica da TRIM instrukcije ne rade u SSD RAID poljima
... također pitanje trenutka kada izađu Intelovi/AMD driveri, a koliko sam čuo, intenzivno se radi na tome ... iako mi to ne znači mnogo s obzirom na sirovu snagu koju mogu izvući iz diskovlja ako ih se kvalitetno postavi u polje.

Citiraj:
te (možda i najbitnije) - smanjeni MTBF na polje koje se ionako sastoji od NAND čipova koji imaju smanjeni broj R/W ciklusa u odnosu na prošlu generaciju (25 nm vs 32 nm).
Nope - to me nikad nije brinulo, jer volim raditi backup, a garancija od 3 godine mi je sasvim dovoljna za normalno korištenje.

BTW pokušaj ostvariti garanciju (ukoliko je uopće dobiješ internacionalno) na uređaje poput Reva i izračunaj koliko će te koštati (slanje poštom) u stranu državu, dok je garancija na ovdašnje SSD-e besplatna.

Citiraj:
Uz sve navedeno, ovaj uređaj ima još prednost - PCI-X sabirnicu (koja neće baš tak brzo zastarjeti - i.e. veća upward scalability).
PCIe x8 SATA 3 diskovni kontroler je ovdje u prednosti naspram PCIe x4 Reva ... zar ne

BTW PCI-X pojam i PCIe pojam su dvije različite stvari.

Citiraj:
Dakle, nije 700 "zelembaća", brzina je daleko od 480GB modela, a za pouzdanost bih se složio sa Iggijem ... u ovom trenutku je upitna/neprovjerena.

P.S.

Zaboravih napomenuti, diskovni setup sa dvije slike iz mog prethodnog posta ispada oko 1,200$ i jednostavno briše prašinu sa 3,000$ vrijednim 480GB Revom.

Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 02.07.2011. u 00:31.
dh41400 je offline  
Staro 02.07.2011., 02:59   #2591
McG
-------

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
ja još nisam vidio ploču sa onboard 4 SATA3
Većina AM3+ ploča baziranih na 900 seriji čipseta dolazi sa četiri do šest SATA3 konektora podržanih od strane čipseta, te dva SATA3 konektora podržana od strane Marvell čipa. Isto tak većina novih LGA-1155 ploča baziranih na Intelovom Z68 čipsetu podržava četiri do šest SATA3 konektora. Dva SATA3 konektora su nativno podržana od strane Z68 čipseta, dok je ostatak podržan u obliku Marvell ili ASMedia čipova. Čak i AMD A75 čipset koji je namijenjen srednjem tržišnom segmentu, nativno podržava šest SATA3 konektora, a radi se o pločama koje koštaju $100 - $150. Intel Z68 čipset podržava RAID 0, RAID 1, RAID 10, RAID 5, dok AMD 990FX podržava RAID 0, RAID 1, RAID 0+1, JBOD i RAID 5, a AMD A75 podržava RAID 0, RAID 1 i RAID 10 za SATA3. Sve u svemu, ploče s četiri SATA3 konektora i pripadajućim kontrolerima (više) nije teško naći, a sve su već u prodaji.

Zadnje izmijenjeno od: McG. 02.07.2011. u 03:13.
McG je offline  
Staro 02.07.2011., 04:51   #2592
Quantum
Make it so

Quantum's Avatar

Citiraj:
Autor dh41400 Pregled postova
Upravo o tome pričam - performanse su osjetno slabije kod modela manjeg kapaciteta (link).

Obično se ljudi navuku jer vide kako funkcionira najskuplji model i onda pomisle nabaviti manji, uz pretpostavku da su isti po "snazi" - 0 bodova.
OK, jasno je da padaju performanse s manjim kapacitetom, ali link koji si stavio uspoređuje najjači RevoDrive 3 s najslabijim(?) RevoDriveom prijašnje(?) generacije. Nije ni čudo da je bahato pobrisao pod sa svima.

Neka je pad performansi najmanjeg RevoDrivea 3 nekih 10-20% u odnosu na najveći - nije da će to u nekakvom karakterističnom enthusiast-desktop scenariju ikad biti primjetljivo.

BTW, zbilja me čudi da u ti reviewovi odmah ne uspoređuju više veličina istog modela.

Citiraj:
Nope ... najjeftiniji 240GB Revo je ~675$ sa dostavom i naravno udarit će ti carinu i PDV na to (bez obzira što pričali da se ne carini ova oprema). To ti je znači već 850-900$.
Pa ne bi smjeli udariti carinu - nije li to u istoj kategoriji s knjigama i slično? Mislim, ne znam te propise, ali to bi definitivno trebalo biti tako. Ne znam, također, mijenja li se išta ulaskom HR u EU....

Citiraj:
... snalazim se u kejbljaving poslićima ...
Cable management u dobrom kućištu je gušt, ali govorimo tu o 4 SATA3 kabla i 4 molex-to-SATA kabla. Ja u svom Antec P183 ne vidim baš načina kako bih to izveo - osim ako negdje ne bih našao kablove približno točne udaljenosti kolika mi je potrebna (jer kako se riješiti gvale viška žica?). Pretpostavljam, doduše, da bi to uz dosta truda ipak bilo izvedivo.

Citiraj:
BTW pokušaj ostvariti garanciju (ukoliko je uopće dobiješ internacionalno) na uređaje poput Reva i izračunaj koliko će te koštati (slanje poštom) u stranu državu, dok je garancija na ovdašnje SSD-e besplatna.
Da, slažem se - to jest problem i gnjavaža. Pretpostavljam da je tu sad samo pitanje koliko čovjek želi riskirati da bi se jeftinije dočepao takvog komada hardvera.

Citiraj:
PCIe x8 SATA 3 diskovni kontroler je ovdje u prednosti naspram PCIe x4 Reva ... zar ne
Apsolutno, ali tu već zalazimo u 500US$ price-range kontrolera (kako si i sam rekao), koji čini 70% cijene najslabijeg Reva 3. Kada si rekao da ne bi stavljao Vertexe3 u RAID, nisi rekao koje bi diskove prije stavio? Intela? Samsunga?

Citiraj:
BTW PCI-X pojam i PCIe pojam su dvije različite stvari.
Lapsus calamis

Citiraj:
Dakle, nije 700 "zelembaća", brzina je daleko od 480GB modela, a za pouzdanost bih se složio sa Iggijem ... u ovom trenutku je upitna/neprovjerena.
Slažem se da je to neprovjeren komad hardvera, iako kad sam govorio o tome mislio sam na matematičku pouzdanost - uz pretpostavku da je elementima pouzdanost "približno jednaka", manja je vjerojatnost da krepa jedan element nego sustav od četiri elementa (od kojih je svaki element kritičan za taj sustav, a to je slučaj u RAID0 polju).

BTW, OCZ rejta taj svoj disk sa MTBF od 2 milijuna sati, dok je recimo Intel 510 (a njihovi diskovi slove kao etalon pouzdanosti, AFAIK) rejtan na 1.2 milijuna sati. Neka je OCZ napuhao taj svoj broj za 50%, svejedno mi se čini da je RAID0 nepouzdaniji. Bez obzira na backup (mislim, zbilja je suludo držati 4x RAID0 neštićen, to je non-issue), pitanje je tu i outage timea....

Citiraj:
Autor McG Pregled postova
Većina AM3+ ploča baziranih na 900 seriji čipseta dolazi sa četiri do šest SATA3 konektora podržanih od strane čipseta, te dva SATA3 konektora podržana od strane Marvell čipa.
OK, štima, ali postoji li ploča s 4x Intel kontrolerom? Koliko čitam, Marvell se performansama nije baš iskazao.

Također, možda sam neopravdano konzervativan, ali baš i ne bih povjerio svoje 4x RAID0 polje nekakvoj Asmediji.....
Staro 02.07.2011., 10:47   #2593
McG
-------

Datum registracije: Aug 2005
Intel još nema nativnu podršku za tolki broj SATA3 konektora, tek sa X79 čipsetom i Sandy Bridge-E procesorima stiže podrška za veći broj (deset nativno podržanih) SATA3 konektora.
AMD zasad jedini nudi četiri i više nativno podržana SATA3 konektora, dok su se stariji SATA2 zadržali samo na pločama baziranim na 700 seriji čipseta.
Ja sam se samo osvrnul na to da postoje ploče koje nude četiri SATA3 konektora, bilo nativno podržanih, bilo kombinacijom dodatnih kontrolera.

Zadnje izmijenjeno od: McG. 02.07.2011. u 14:22.
McG je offline  
Staro 02.07.2011., 11:01   #2594
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Citiraj:
OK, jasno je da padaju performanse s manjim kapacitetom, ali link koji si stavio uspoređuje najjači RevoDrive 3 s najslabijim(?) RevoDriveom prijašnje(?) generacije. Nije ni čudo da je bahato pobrisao pod sa svima.
U pravilu je veća razlika od one koju bi korisnici željeli ... to je ujedno i uzrok tolike razlike u cijeni između 240GB i 480GB modela. Uglavnom, vjerojatno će s vremenom i modeli manjeg kapaciteta doći na red za testiranje ... strpljen - spašen.

Citiraj:
Neka je pad performansi najmanjeg RevoDrivea 3 nekih 10-20% u odnosu na najveći - nije da će to u nekakvom karakterističnom enthusiast-desktop scenariju ikad biti primjetljivo.
E tu već dolazimo do pitanja, da li je potrebno "enthusiast desktop" korisniku 160K IOPs-a za pokretanje svakodnevnih aplikacija.

Citiraj:
Pa ne bi smjeli udariti carinu - nije li to u istoj kategoriji s knjigama i slično? Mislim, ne znam te propise, ali to bi definitivno trebalo biti tako. Ne znam, također, mijenja li se išta ulaskom HR u EU....
Mislim da se to zove carinska procjena, kao i procijenjena carinska vrijednost ... ugl. imaju potpuno "slobodne ruke" prilikom obavljanja carinjenja. Iskustvom poučen

Citiraj:
Cable management u dobrom kućištu je gušt, ali govorimo tu o 4 SATA3 kabla i 4 molex-to-SATA kabla. Ja u svom Antec P183 ne vidim baš načina kako bih to izveo - osim ako negdje ne bih našao kablove približno točne udaljenosti kolika mi je potrebna (jer kako se riješiti gvale viška žica?). Pretpostavljam, doduše, da bi to uz dosta truda ipak bilo izvedivo.
Dva ovakva komada, plus malo zabave kod izrade jednostavnog 2.5" kaveza ... znam točno gdje bi to sve sjelo u ovu P182-jku ispod stola

Citiraj:
Apsolutno, ali tu već zalazimo u 500US$ price-range kontrolera (kako si i sam rekao), koji čini 70% cijene najslabijeg Reva 3. Kada si rekao da ne bi stavljao Vertexe3 u RAID, nisi rekao koje bi diskove prije stavio? Intela? Samsunga?
Svega ima na tržištu ... po raznim cijenama, recimo da se i jedan Crucial ili Corsair također mogu vrlo solidno složiti u setupu (premda dolazi i još par solidnih imena na svjetsko tržište).

Zanimljivo je, da je jedan Crucial upravo sa Marvellovim kontrolerom napravio solidan posao u SSD segmentu.

Citiraj:
BTW, OCZ rejta taj svoj disk sa MTBF od 2 milijuna sati, dok je recimo Intel 510 (a njihovi diskovi slove kao etalon pouzdanosti, AFAIK) rejtan na 1.2 milijuna sati. Neka je OCZ napuhao taj svoj broj za 50%, svejedno mi se čini da je RAID0 nepouzdaniji. Bez obzira na backup (mislim, zbilja je suludo držati 4x RAID0 neštićen, to je non-issue), pitanje je tu i outage timea....
Možda nije naodmet spomenuti, da je i Revo ustvari neka (pod)vrsta RAID polja ...

Citiraj:
OK, štima, ali postoji li ploča s 4x Intel kontrolerom? Koliko čitam, Marvell se performansama nije baš iskazao.

Također, možda sam neopravdano konzervativan, ali baš i ne bih povjerio svoje 4x RAID0 polje nekakvoj Asmediji.....
Vjerujem da bi se ovo već u jednoj od sljedećih generacija Intelovih chipseta i ploča trebalo promijeniti, jer backward (SATA3 -> SATA1) kompatibilnost je neupitna, a brzine nikad naodmet.

Kakve li pomisli, jedan jeftin onboard kontroler jednostavno zaustavlja sve ove rasprave
dh41400 je offline  
Staro 04.07.2011., 22:06   #2595
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Buduci da sam nabavio ssd, konkretno ovaj, imam par pitanja:

1. Uz ssd koristim i sata hdd pa me zanima da li cu sta olaksat "izrabljivanje" ssd-a ako npr. download folder prebacim na hdd?

2. Stavio sam zadnje AMD AHCI drivere, zavrtio hd tune benchmark i read ne ide preko 200MB/s. Ne dira me to toliko, ali me zanima da li bi dobio bolje performanse sa nekim drugim driverima na ploci sa AMD 880g chipsetom?
Cuky je online  
Staro 04.07.2011., 22:52   #2596
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
1. ne zamaraj se sa pi**arijama, ako ne crkne sam od sebe, taj SSD ce dozivjet vise godina nego ti, pod uvjetom da se koristi pod prosjecnim desktop pc loadom. Ako imas mjesta, skidaj na njega, iako nema nekog smisla, neces skuzit razliku u odnosu na skidanje na obicni disk, a preporucljivo je SSD ne trpat glupostima

2. Google - SSD tweaker - pa provjeri settingse da ti je sve dobro poštelano. Za usporedbu benchmarkova vidi zadnjih 7-8 stranica threada i koristi iste alate ko i ostatak ekipe (atto, as ssd, itd). ciljas na performanse kakve ima ocz vertex2 / corsair force... slicno tome. I uglavnom prosvrljaj zadnjih 10 stranica ovog threada, 99% pitanja koja mozda imas je odgovoreno.
Staro 04.07.2011., 23:08   #2597
rodriguez
....
Moj komp

rodriguez's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Znači kolko kužim isplati se uzet SSD i imat na njemu samo OS?
Trpanje programa nema smisla?
rodriguez je offline  
Staro 04.07.2011., 23:21   #2598
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Datum registracije: Mar 2003

Pa jedini razlog zbog kojeg kupujes SSD na desktop kompu je da na njega nabijes OS i sve programe koje koristis. Mjuza, filmovi, igre i ostale pi..darije idu na HDD. Jel ti citas ovaj thread ili samo zaje_avas?
Staro 04.07.2011., 23:27   #2599
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Citiraj:
Autor zwer Pregled postova
1. ne zamaraj se sa pi**arijama, ako ne crkne sam od sebe, taj SSD ce dozivjet vise godina nego ti, pod uvjetom da se koristi pod prosjecnim desktop pc loadom. Ako imas mjesta, skidaj na njega, iako nema nekog smisla, neces skuzit razliku u odnosu na skidanje na obicni disk, a preporucljivo je SSD ne trpat glupostima
Draze mi je da ja duze pozivim
Citiraj:
2. Google - SSD tweaker - pa provjeri settingse da ti je sve dobro poštelano. Za usporedbu benchmarkova vidi zadnjih 7-8 stranica threada i koristi iste alate ko i ostatak ekipe (atto, as ssd, itd). ciljas na performanse kakve ima ocz vertex2 / corsair force... slicno tome. I uglavnom prosvrljaj zadnjih 10 stranica ovog threada, 99% pitanja koja mozda imas je odgovoreno.
Po bench alatima sve je ok. Tnx na pomoci
Cuky je online  
Staro 08.07.2011., 16:38   #2600
BojanZD
Premium
Moj komp

BojanZD's Avatar

Datum registracije: May 2010
Ajd brzo, koji od ova 2 -MUSHKIN Callisto Deluxe MKNSSDCL60GB-DX ili KINGSTON V100, SATA, 2.5'', SV100S2N/64G?
Ode kasnije do Linksa kupit, cijena je tu negdje-Mushkin je na nekoj akciji pa ispadne 20kn jeftiniji od Kinstona?
Koristit ću ga isključivo za OS i osnovne programe te normalni rad na računalu, znači internet, gaming, MS office.. i tak.
BojanZD je offline  
Staro 08.07.2011., 16:45   #2601
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Ja sam nedavno imao istu dvojbu, uzeo sam Mushkina i nisam nimalo pozalio.

Ako ti je to prvi ssd osjetit ces ogroman boost
Cuky je online  
Staro 08.07.2011., 16:59   #2602
BojanZD
Premium
Moj komp

BojanZD's Avatar

Prvi, nije mi bitan nikakav bench rezulatat i sl.
Ova dva mi pašu cijenom, gara je za oba 36mj, pitam čisto da nema neka caka u onim kontrolerima i sl.
Nisam baš pratio razvoj SSD-a pa ako netko ima još što za reći, samo neka kaže.
BojanZD je offline  
Staro 08.07.2011., 17:03   #2603
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Nisam ni mislio na neke bench rezultate. Kontroleri su im tu negdje, da je Intel kod Kingstona onda bi drukcije razmisljao. Mushkin je brzi koliko sam vidio po netu, jamstvo obadva imaju 36 mj tak da koji god da uzmes neces pogrijesit

Btw, pricekaj jos neka decki dodaju koju pametnu
Cuky je online  
Staro 08.07.2011., 17:10   #2604
BojanZD
Premium
Moj komp

BojanZD's Avatar

Zar Kingston nije ustvari nekakav Intel??
BojanZD je offline  
Staro 08.07.2011., 17:40   #2605
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Ako se ne varam toshibin je kontroler unutra.
Cuky je online  
Staro 08.07.2011., 22:54   #2606
BojanZD
Premium
Moj komp

BojanZD's Avatar

Kupio Mushkina, instalirao Win7 i sve prošlo OK, AHCI uključen prije instalacije.
Samo me čudi zašto sad stalno pokazuje onu ikonu za sigurno uklanjanje hardwera-i tu su oba diska, i SSD i HDD, a prije nije bilo??
Zna netko o čemu se radi?
BojanZD je offline  
Staro 08.07.2011., 22:59   #2607
Overclock
Premium
Moj komp

Overclock's Avatar

Datum registracije: Mar 2009
Na laptopima to rjesava driver za chipset.
Overclock je offline  
Staro 09.07.2011., 00:09   #2608
BojanZD
Premium
Moj komp

BojanZD's Avatar

Odlično, zahvaljujem-novi driveri riješili problem.
Još nešto-kad pokrenem defragmenter, izlista mi i HDD i SSD, al kad odem na sheduler, npr. 1 tjedno, u to slučaju nema SSD-a?
Jel to znači da je Win7 prepoznao SSD i da je TRIM uključen?
BojanZD je offline  
Staro 09.07.2011., 00:40   #2609
Veky
...
Moj komp

Veky's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
Citiraj:
Autor BojanZD Pregled postova
Odlično, zahvaljujem-novi driveri riješili problem.
Još nešto-kad pokrenem defragmenter, izlista mi i HDD i SSD, al kad odem na sheduler, npr. 1 tjedno, u to slučaju nema SSD-a?
Jel to znači da je Win7 prepoznao SSD i da je TRIM uključen?
To je u redu. Ako vec nisi, osvjezi Windows Experience Index.

Sto se tice TRIM-a:

run (as admin)
fsutil behavior query DisableDeleteNotify
If the result is '0' TRIM is enabled.
Staro 09.07.2011., 09:58   #2610
Tomy B.
Premium
Moj komp

Tomy B.'s Avatar

Datum registracije: Nov 2007
"fsutil behavior query DisableDeleteNotify" će samo reći da li je TRIM uključen unutar Win.

Nisam već neko vrijeme tražio, ali kada sam tražio nisam mogao naći način da se provjeri da li TRIM radi.

Sheduler je prepoznao SSD i on ga neće sam defragmentirati, ali ti uvijek to možeš ručno pokrenuti. (naravno da to nećeš raditi, jer nema smisla za SSD)

Pošteni trgovci: .1. .2. .3.
Tomy B. je offline  
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno