|
![]() |
#31 |
Banned
Datum registracije: Jan 2011
|
Super je dok se dogodi ovakva rasprava pa čovjek vidi da ima tu više segmenata na koje se treba gledati. Sa cijenom struje sam zaprepašten i nije mi palo na pamet da se oko toga brinem. Jako mi se taj atom sviđa i čak si mislim dodat još koju kunu i to sklepat, samo opet s druge strane kod te ukupne svote već ima NAS-a za kupiti. No s obje strane mi se atom više isplati jer ga mogu iskoristit i kao mini pc. Samo na prvi pogled vidim da skoro sve ploće bazirane na tom atomu imaju one prdekavce na chipsetu (nadam se da je od grafe taj pošto treba prdekavca) kaj mi se nimalo ne sviđa ako se sjetim kolko su bučili prije par godina na starijim ploćama. Najpametnije mi je da još skupim koju kintu pa onda krenuti na najbolju soluciju i složiti to kako spada. |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
E da, ako kome treba, zgodno - http://www.smbwireless.hr/potrosnjastruje.htm |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
SCSI Freak, deda :P
Datum registracije: Sep 2009
|
gledam malo ove postove oko potrosnje struje ![]() ![]() ![]()
![]() |
#34 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
@ Dottore: meni je ovaj jedan disk od 250 GB dovoljan za sve stvari, ali razmišljam možda stavit još jedan samo za back-up, tako da su mi ova dva SATA porta sasvim dovoljna Još jedna preporuka za matičnu koja jako malo troši, a ima odlične performanse. Radi se ASRock E350M1, kod nas je cijena oko 800 kn, otprilike kao i Atom+ION kombinacija, ali matična ima još bolje performanse i još manje struje troši. Ovdje je usporedba potrošnje, a tu se može pročitati i cijeli review. Treba uzeti u obzir da je korišteno obično napajanje koje ima lošu iskoristivost kod malih opterećenja pa su zbog toga takvi rezultati, ali ono na što ciljam je razlika u potrošnji. Intel Atom D510 je matična kao ova moja koja troši 15W u idle-u s 2.5" diskom i jednim 120mm ventilatorom.
If You want to be old and wise, You gone be young and stupid first! Pošteni trgovci: .1. .2. .3. Zadnje izmijenjeno od: Tomy B.. 10.02.2011. u 09:50. |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Guest
|
Za torrente je sasvim dosta i PIII, provjereno- to je bila moja prethodna kanta koja je radila bez problema 24/7 na pasivi za proc, 512MB meme, PCI-E SATA kartica, i 'ajdbog. Dottore pita za potrošnju- ta kanta je trošila max 45w, uglavnom je potrošnja bila oko 30-ak W, ako se dobro sjećam...3 diska i to je to. Ali, za file server je bila preslaba; ova nova "dual-core based" kanta troši 45-47w (tako oscilira na displeju) dok rade samo torrenti, a kada uz torrente krene masivniji transfer podataka u kućnoj mreži (aktivira se više diskova, proc i mema skoče sa zauzećem) i pustim da mi reproducira DVD u isto vrijeme, nisam očitao niti u jednome momentu potrošnju veću od 70W. Eto. |
![]() |
![]() |
#36 |
Extrema Thule
Datum registracije: Feb 2005
|
Amd Fusion Brazos Navodno da je jos stedljiv, jaci nego ION i trenutno dostupna Asrock kod Linksa. Prosli tjedan je bio za 980kn a sada je pojeftinio. @Windfucker koji OS si tada imao? Imao sam celerona 333 sa win xp i cim dodam link torrente pa jednostavno zakuca zauzece 100% kroz sat vremena. A u pozadini su vrtili i antivirusi.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
|
Citiraj:
doduse bilo je SCSI diskovlje koje ne opterecuje proc...
![]() |
![]() |
#39 | |
Guest
|
Citiraj:
Sa file transferom se gušio, pa je morao van. Antivirus aktivan svo vrijeme, jasna stvar.... Sada sam na sedmici, pogasio sam pola toga što mi ne treba, no ipak, xp je daleko manji žderač resursa, pa i struje (ako ćemo sada picajzlirati za potrošnju)- ista kanta, isto sve= cca 5-7W razlike. Ukratko, te PIII mašine su još najjeftinije rješenje za torrente samo, ali iole zahtjevniji paralelni mrežni protok podataka- zaboravi. |
|
![]() |
![]() |
#40 | |
|
Citiraj:
takoder mali sistemski SCSI disk takoder cuda radi, a dode saku rize danas... zacudili bi se sto Pentum PRO na 200 MHz moze svasta gurat ![]()
![]() |
![]() |
#41 |
Extrema Thule
|
@Tomy B. Cijena za gotovinu: 779.85 kn Zvuči primamljivo ![]() @Windfucker A jesi li probao linux? @rice A koja je to kvalitetna? Više ih ima Realtekove za par 40-tak kuna
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
|
![]() |
#44 |
► Play ▌▌ Pause ■ Stop
Datum registracije: Jan 2010
|
Samo da kažem, upravo sam na PIII konfi jer čekam matičnu za svoj komp. Proc je Intel Celeron 1 GHz, Socket 370 FC-PGA, matična FIC FR31, grafa Radeon 7500, memorija 640 MB SDRAM, HDD Maxtor 30 GB i Seagate 40 GB. Dakle, staro smeće koje nema problema već 10 godina! ![]() ![]() ![]()
![]() |
#45 |
Osobni opis - pitaj me
Datum registracije: Jul 2008
|
![]() ajd za 10 godina zakurblaj ovakvu konfu kakvu sada imas, pa cemo popricati. mislim, tebi je previse 50W potrosnje na cijeli komp jer danas ne moze vrtiti sto ti pozelis, a napravljen je prije 10 godina? ![]() malo smijesno i oprosti, ali pricas gluposti. to ti je kao da danas uzmes T18 na mjesec dana koristenja, a ovisnik si o netu i fejsu, tikpas 50 poruka dnevno, poslikavas svako malo - jer inace imas neki mob koji sve to moze. i onda kazes kako je T18 sranje od mobitela...... inace, materi sam slozio P3 konfu sa celeronom 1ghz (tulac jezgra), 512mb sdrama naravno, mx440, 80gb wd. i - tjera sve, i net, i nod32, i firefox, i office 2007. jest da firefoxu treba 7-8 sekundi da se digne, officu nesto manje, ali boze moj - hardver je star 10 godina, softver je napravljen prakticki za "jucerasnje" kante. nije net sto je bio prije 10 godina, jesi ikada bio uopce na modemu? pa si sav sretan kad ulovis vise od 33.6 kb/s? sa takvim tadasnjim zahjevima se P3 igrao, ali doslovce igrao. plus sto je video bio na puno manjoj kvalitetni (tezini zapravo), nije bila masa danasnjih flesheva koji ubijaju procesor (cak i danasnje x2 procesore "kvalitetan" flash lagano ubije). zapravo tu ima masa stvari, ti si apsolutno nerealan i nepravedan prema starom P3, i to je cijela prica, i nemoj biti takav ![]() ![]()
Hey love crusader, I want to be your space invader. For you I will descend the deepest moon crater. I is most stronger than darth vapor. Obey me, I is your new dictator. For you is Venus, I am Mars. With you I is more richer than all the czars. Make a wishes on a shooting stars, then for you I will play on my cosmic guitars! |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Akutna lijenčina
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
![]() Ako uzimaš Intelovu ploču kao što sam ja uzeo, pazi se RAM-a. Imaš samo jedan DDR2 slot, tako da si ove keksove zamijeni za jedan od 2 giga čim prije. Gore sam stavio Win 7 Pro x86 jer mi se XP freezao iz nepoznatog razloga svakih par dana, a sedmica radi već godinu dana bez ijednog incidenta, atom je dosta jaki da gura to... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Guest
|
@rice: Vjerujem da si u pravu za mrežnu i diskove, ja nemam toliko iskustva sa mrežama; ova home-made kućna mreža sa 5+2 računala koju ja imam prvenstveno mora biti "idiot-proof", otud odabir w7, itd. ![]() To je ujedno i odgovor Dottore-u; ne nisam iskušavao linux rješenja, radije idem na "w7 capable" sustav, tj. plivam tamo gdje se koliko-toliko snalazim ![]() No, opet sa druge strane, lijepo je imati i nešto procesorske (i grafičke) kakve-takve snage u pričuvi (preview video materijala, malo multitaskinga...), a opet da sve nije overkill kada rade samo torrenti... Torrenti (imho): PIII+skresani XP FTW! ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
|
velika vecina clanova se nije ni rodila dok je modem rulao,nemaju pojma kaj je BBS, dok su se pisale skripte za redial, dok su se grizli nokti od 5 do 19 hoce li ulovit koju slobodnu liniju, pa HPTova ona kratkog vijeka testna linija za x2 modeme.....
![]() |
#49 | |
Akutna lijenčina
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
|
Citiraj:
i svakako neki mali sistemski disk, pa makar i 20gb ATA, samo da je sistem odvojen od data i cache diskova koji ce stalno rostat dok se skida... moj svaki server i radna stanica kaj sam imao slozeno je UVIJEK imalo minimlano 3 diska, sistem, cache/swap/scratch i data, ovisno o financijama tezio sam da mi sys i scratch budu mali 15k diskovi u raid0, a vrhunac je bio da su bili na odvojenim raid kontrolerima, ima se moze se ![]() ![]() onda kad bi netko sa procesorski i RAMski jacom masinom, ali sa jednim eventulano dva diska dosao radit na moju se cudio ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#51 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Dolazim u iskušenje da aktiviran svoju Asus CUSI-FX ploču, P3 1GHz i 256Mb rama koji mi skupljaju prašinu u ormaru. Imam u rezervi i Celer 400MHz ako mi treba još manja potrošnja.
![]() |
#52 | |
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#54 |
|
![]() |
#55 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
Bolje gledaj nešto s Atom-om D410 i NM10 southbridge-om. Obrati pažnju na TDP. N270 je solidan procesor, ali je ostatak jako loše složen. BTW: ovi jednojezgreni Atom-i imaju 100 Mbps LAN, ako trebaš 1 Gbps morat ćeš ići na dvojezgreni. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Premium
Datum registracije: Aug 2009
|
moja preporuka za torent je p3 slot1 proc ili p4 proc iz laptopa na neku ploču sa integriranom grafom, sata i po mogučnosti gigabit lanom zvučna i ostalo što ne treba se pogasi u biosu i vozi kad se već priča toliko o potrošnji jel zna tko gdje ima za kupiti jeftinih watmetar-a trenutno @riceburner koliko troši scsi disk na 10.000 rpm u odnosu na neki 7200 pata/sata
![]() |
#57 |
Guest
|
S obzirom da si iz OS, odi u Chipoteku, to je jedino mjesto za koje znam da imaju redovno na lageru takve stvarčice. "Jeftino"? E, to sam procijeni. ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
|
Citiraj:
posto nemam doma ata diskova bacih oko na par razlicitih 10k i 15k... struje koje vuku su od 600 do 1400 mA, ovisno o proizvodjacu... a sad tko ima sata/ata diskove neka napise koje su tamo struje za 12V...
![]() |
![]() |
#59 |
Premium
Datum registracije: Feb 2008
|
dečki, palo mi je na pamet, pa mi recite koliko se to (ne)isplati. downclockiranjem staaaarog celerona/pentiuma4, sa 400mhz fsb-om, bi li snizio potrošnju struje na trenutnu razinu ove p3 kante? jer imam staru s478 ploču, koja ima onboard sve, i snižavanjem napona procesora i njegove frekvencije bi vjerojatno ušparao. sama brzina procesora ionako nije bitna za namjenu ove kante, spustim ga koliko ide na najmanji napon na kojem bi radio stabilno. na raspolaganju imam celerona 1.8 i celerona 2.4. ima li to smisla? ili da se držim ove p3 kante i dalje? hah, ili da sve 3 kante prodam i kupim atoma :P |
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Premium
|
Evo moj setup. Kuciste je Linkworld 820 model lazno oglasavan da unutra po defaultu stane 3.5" HDD. ![]() Ideja vodilja mi je bila sloziti malo, tiho racunalo koje ne trosi puno. Obavezno jedan disk (zbog potrosnje i buke) koji ce se po potrebi mijenjat vecim, a ostatak storage-a se po potrebi spoji preko USB-a. Glavna namjena mu je sheranje podataka, torent masina i neke vrste auto backup mjesto za ostale strojeve. Neke multimedijalne mogucnosti me trenutno ne interesiraju tako da integrirana intel grafa je dovoljna, a i onako nema monitor ni periferiju pa grafa nije ni bitna. Opet, lagano se samo ploca zamijeni jacom dok ce trebat. Komp je na mrezu spojen preko Linksys E3000 routera i transfer je oko 80MB/s, ogranicen diskom. Trenutno je gore W7, ali cu vjerujem s vremenom stavit gore novi Windows Home Server 2011 ili neki od linuxa ako nadjem nesto sto me interesira. Same ploce s tim procesorima male potrosnje su relativno jeftine pa ih je lagano po potrebi zamijenit s novim rjesenjima (recimo gore spomenut Brazos). Trenutno mi je racunalo u sobi, al bi trebao nabavit neki WiFi N USB pa isprobat kako bi radilo da ga spojim bezicno i na nekom neutralnom mjestu. Imam doma i Socket A masinu i starog Slot 1 P3 600MHz, al ih nisam uzimao u obzir kao sposobne da na njima dignem WHS, da su tihi i malo trose. Evo slika: ![]() ![]() ![]() ![]() Kuciste je odmah "modificirano". Izvadio sam van nepotrebne stvari, malo porasporedio kablove, izvadio onog zrikavca i stavio centralni 8cm vent, disk stavio na spuzvu da ubijem bilo kakve vibracije. Uz malu modifikaciju lagano bi unutra stao i jos jedan 3.5" disk, a mozda i jedan 2.5". Na zadnjoj slici se vide temperature i brzina vrtnje venta. I dalje ce se taj komp nadogradivat i prilagodavat po potrebi. Za sada, ovih mjesec dana mi je dosta olaksao "posao" s podacima. Moja kanta dok me nema ne mora biti upaljena, a pomocu WebUI uTorrenta i DynDNS-a se lagano mogu spojit na racunalo ili samo utorrent bilo gdje iz svijeta, cak i mobitelom. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|