|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2002
|
Dal Vam treba dual CPU u jednom procu ???
Ajmo ovako ... svi znate da imam dual mašine jer volim efikasniji multithreading, pogonim tih par programa koji postoje koji jesu i znaju kaj je multithreading ali sada su svi najavili (intel/amd) dual core proceve. Malo bauljanjem po netu, čitanjem i zdravom logikom. Za 90% ljudi, VAMA NE TREBAJU DUAL CORE CPUi. Zašto ? Pa ovaku Pentium4 se potuca i smuca tu okolo već duže vrijeme i ima HT (nije pravi drugi proc ali donosi u multithread aplikaciji do 20%, pravi drugi procu u istim donosi do 80-90%). Cijela fama iza DualCora je ta da se probijanje takta od 4GHz može desiti samo strahovitim ulaganjia (tvornica za CPUe je oko 2 milijarde dolara !!! ako se ne varam) i to je nesiplativo na kratke staze, ali zato "marketing" može reći imamo dual core 3 + 3 = 6GHz !!! Ma je ... mislim popis multithreaded aplikacija koje koristi 90% ljudi je stvarno dug, a igrica da ne govorim ... od popularnih Quake III engine u kojem je to onemogučeno sa prvim patchom a ostale se još i sruše ako namirišu drugi proc ... mislim bez žurbe, gle svi su pokupovali A64 a masovi 64 OS je još u povojima, da imate strahovite koristi od 64 bita ![]()
![]() |
#2 |
Premium
|
![]() ![]() ![]() ![]() http://www.hardwareanalysis.com/content/article/1774/
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
doktor, trekkie, amd-ovac
Datum registracije: Sep 2003
|
Re: Dal Vam treba dual CPU u jednom procu ???
Citiraj:
da puno VIŠE leži u efektnom multicoreu nego u nabijanju takta.Znam da se ne koristi baš najbolje trenutno... ali MASOVNA pojava dual core cpua će potaknuti i prateći softver, jer će sve više i više ljudi imati multicore...s nečim se mora početi!Naravno, isto vrijedi i za igre...kod za tako nešto je sve samo ne lako napisati, ali se to itekako MOŽE.S obzirom da dosada to nije bila mas pojava, nije se previše obaziralo na to, ali sad će se i to promijeniti... dakako, je ne kažem da će svi već SUTRA profitirat s multicoreom, ali s vremenom da, jer je ovo pozitivan pomak od intelovog napucavanja takta. Što se tiče AMD 64 cpua...trebalo je izmijeniti platformu, a P4 mi je bio skuplji, i što se mene tiče lošiji izbor, plus što mi je ovo nosilo 64bit budućnost, pa je izbor bio razuman. Niej istina da se profitiralo samo od takta, niti sam (barem ja) pušio propagandu(ne znam za druge).Mnoga arhitekturalna poboljšanja kao i mem kontr su donijeli svoje.Osim toga, linux već dugo svira 64...ali nisam ja niti očekivao da ću sve imati sutra.Stvar je u tome staviti se u poziciju kad nešto uzimaš u određeno vrijeme, pa imaš izbor.Intel je sklon sa svojim socketima i igricama napustiti te za 3 časa, a da ne kažem da ništa nije bilo za budućnost.Anyway, ja naš toplo čekam multicore od AMDa, neće krenuti odmah, ali će krenuti, i polako će profitirati svi.
Svijet je monitor s beskonačnom rezolucijom! 1.a64 3500+,abit av8,1.5gb corsair, leadtek geforce 6800 ultra,2x200gb seagate@raid 0,tagan 480w... 2.mobilac 2600+ na 2332mhz,epox 8rda3i,r9800pro,120gb,512ddr,ener 350w... 3.MSI centrino 1.5(dothan), ati9600,40gb... -->HDD u externom kućištu USB 2.0+firewire-hitachi 200 giga |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||||||
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Re: Dal Vam treba dual CPU u jednom procu ???
Citiraj:
![]() ![]() ![]() Citiraj:
Sto se tice x-way masina, vjerojatno znas i sam da se cesce koriste za multitasking nego za multithreading, zbog cega su na Wintel platformi prakticki neupotrebljive. Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
![]() Prvo, moramo krenuti od pretpostavke da je PC arhitektura tehnoloski relikt ranih osamdesetih, i da se od tog doba _nista_ bitno nije promijenilo. Samo koncepr PC racunala, uz sve te silne megaherce, gigabajte, sirokopropusne sabirnice i slicno, ostao je primitivan i zadrt. E, s takvom smecastom arhitekturom, malo toga mozemo. Da, postoje razno razne point to point izvedenice, od kojih su neke vise ili manje dobro izvedene. No sto cini razliku izmedju SMPa i prave multi CPU arhitekture (NUMA-e, primjerice) je memorijska hierarhija. Zasto je propao Intelov Profusion, kojeg su kupiti od tupog i zatucanog Corollarya od kojeg je prije toga jos tuplji Hitachi otkupio licencu za Profusion tehnologiju? Pa vrlo jednostavno, tko god da je od 8 Xeona prvi zatrazio pristup memoriji, dobio ga je. Olitiga, tko prvi, njemu dzevojka (u nasem slucaju, memorija). Dakle, jasno je da od implementacije skupljih point to point rijesenja u PC svijetu nema smisla, dakel, i sama izgradnja dvaju Socketa, petljanje sa stotinama zica i slicno je postalo besmisleno s ogromnim (no mozda i zadnjim) stupnjem integrecije kojeg imamo. Dakle, zasto ne rijesiti sve u samom procesoru (kada se memorija ionako dijeli), napraviti interni bus koji ce biti brzi od svakog eksternog, uz ogromnu ustedu na kompliciranju samog PCBa ploca i chipseta. Dual core u PC svijetu je izvrsna stvar, koja ce jako dobro zazivjeti, neovisno o ciljanom trzistu. Kupovat ce je za servere, kupovat ce je za workstatione, kupovat ce je za Qvejk 3. Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
: goood : sve stoji ... samo ja sam mislio da sada svi ne "polete" po dualcore ćim se pojavi jer od njega će imat frišku figu naspram onog koliko bu došao ... ali mislim stoji sve da je ovo opet recikliranje 30 godina stare arhitekture ... aj bar sad ima neki pomak, nestat će petljanje kako i sam kažeš za izgradnju dodatnog socketa ali će ovi odma ostaviti postojeću tehnologiju sa recimo 2 ili 4 socketa i marketing će odma uletit, a od danas vozite V8 ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 | ||
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
doktor, trekkie, amd-ovac
Datum registracije: Sep 2003
|
UPRAVO se slažem baš u tome da će biti u najmanju ruku ZANIMLJIVO.A i više od toga...polako će to preći na sve segmente. Tehnologija uvijek napreduje, cijene padnu, izađe nešto novo...a ti ćeš UVIJEK popušiti kaj god kupiš, ako tako gledaš. Ne možeš pobijediti.Sama ideja nije revolucionarna, ali je definitivno odlična. Ja bi rađe dualcore s dobro napisanim aplikacijama, nego intelov super duper x megahertz single cpu.However, dualcore je početak...biti će ih i više.POTAKNUT će se razvoj takvog softvera, a quake XY će imati podršku za to.
Svijet je monitor s beskonačnom rezolucijom! 1.a64 3500+,abit av8,1.5gb corsair, leadtek geforce 6800 ultra,2x200gb seagate@raid 0,tagan 480w... 2.mobilac 2600+ na 2332mhz,epox 8rda3i,r9800pro,120gb,512ddr,ener 350w... 3.MSI centrino 1.5(dothan), ati9600,40gb... -->HDD u externom kućištu USB 2.0+firewire-hitachi 200 giga |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
PC Ekspert šerif
Datum registracije: Feb 2002
|
Meni osobno više paše dual-core CPU (npr A64) na 2 GHz nego single core na 2,6 GHz. Razlog? Na računalu najviše rabim mnogo aplikacija istovremeno tako da mi je SMP u multitasking okružju super. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|