|
![]() |
#1 |
čudovište
Datum registracije: Dec 2007
|
![]() Molim pomoć... Želim napraviti samo image C particije (NE cijelog diska) na kojoj su win xp. Plan je da taj image spremim na vanjski usb disk i onda to vratim ako me zadesi neko zlo. Međutim, problem je što o tome nemam blage veze. Želim da je alat za to besplatan, user friendly i 100% error free (da ne bi kasnije bilo da image ne valja, ili mi poremeti ostale particije i sl.) Stoga molim savjete, po mogućnosti što detaljnije... Hvala.
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Probaj ovo. http://www.acronis.com/homecomputing...age/index.html Tutorijal http://www.youtube.com/watch?v=sWDP1...eature=related Ako zapne pitaj. Zadnje izmijenjeno od: hardflat. 05.12.2010. u 20:22. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
čudovište
|
Ok, imam acronis true image sa gornjeg posta i ne znam ga koristiti. ![]() Seljačko objašnjenje na hrvatskom bi silno pomoglo... Ima dosta stvari koje ne razumijem. Najviše mi nije jasno što je backup "sector- by-sector" i "backup unallocated space"... Hoće li tada image file imati veličinu koja odgovara cijeloj particiji ili samo prostoru koji je na njoj zauzet? Help me dodatno zbunio... Dakle, da utvrdimo, želim napraviti kompletan image C particije tj. da sistem bude potpuno sačuvan... Iduće što me muči je način na koji se onda taj image vrati. Pretpostavljam da treba snimiti neki boot cd, pa uštekati vanjski disk i dići sistem sa tog cd-a; ali o svemu tome znam još manje... Pomognite neznalici!
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Ala ga ti kompliciraš. http://www.acronis.com/homecomputing...age/#resources |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
N00B
Datum registracije: Oct 2006
|
Citiraj:
Kad si napravio backup X: particije (i sacuvao image na drugu particiju/disk/cd-dvd medij/eksterni hard/negdje na mrezi -> na serveru), istim postukom radis recovery odnosno vracas OS u prvobitno stanje! Citiraj:
Nepotreban ti je bilokakav eksterni hard ili nesto, (gore sam ti naveo vec gdje mozes spremit image).. Tako da ako nemas drugu particiju/disk u komp. onda se posluzis sa necim od gore navedenih stvari. Zadnje izmijenjeno od: Joke. 08.12.2010. u 03:37. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
čudovište
|
Prije svega, hardflat ima pohvale što se potrudio pomoći. Definitivno jedno od boljih iskustava na ovom forumu... Citiraj:
Nije mi jasno što misliš pod time da mi je nepotreban eksterni hard? Snimiti (i splitati) image na neki optički medij je užasno nepraktično, a ostale particije su mi više-manje napunjene... Ili si možda mislio da pokrenem acronis i tamo zapržim ono za bootabilni cd? To ionako namjeravam napraviti... Znam da puno kompliciram, ali malo se bojim preko windowsa vraćati image (u slučaju da mi kakav virus napravi nered); stoga mi je bootabilni cd i usb disk nekako bolja varijanta (nadam se da alat sa tog boot cd-a uredno prepoznaje i manipulira sa usb diskovima)... Još dva pitanja za kraj: Je li bootabilni cd napravim tako da u acronisu odem na "tools&utilities", "rescue media builder", slijedim upute dok ne dođem do opcije CD-R/RW i napravim sve do kraja? I drugo, što znači opcija "backup unallocated space" kada idem praviti image particije? Na netu ništa opširnije ne mogu naći... Kod mene je to bilo uključeno "za svaku sigurnost", pa se nadam da mi se neće pojaviti neki problemi ako ću morati vraćati takav image...
![]() |
![]() |
#7 |
N00B
Datum registracije: Oct 2006
|
1. Rekao sam da nece trebati eksterni hard, u slucaju da imas praznog prostora na drugom internom disku/particiji/ili negdje na mrezi.. U slucaju da ovo povise nemas, samo naprijed sa eksternim hardom. 2. Acronis dobro manipulira sa eksternim diskovima! 3. Mozes tako napravit bootabilni cd (tocno kako si opisao preko samog programa), ili da iscupas sa neta odmah image (uglavnom napravi ga tako kako si "krenuo")! 4. Vezano za "unallocated space" ne bi trebao nista oznacit, samo odaberi opciju (za sadda) backup i svoju C: particiju i bokteveselio! |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Možda je bolje napraviti bootabilni usb stick. Bez problema bootneš sa sticka (naravno, ako ti ploča podržava) i napraviš backup ili restore sa eksternog usb diska. Isprobao na preko 100 računala i uštedilo mi je puno vremena. Glavna prednost je što tada fizički zauzima manje prostora, a sporedna prednost je ušteda vremena. Računalo mora bit upaljeno da bi stavio cd u njega, a za stick ne mora. Uštekaš stick i nakon paljenja odmah možeš bootat sa sticka (nekad se automatski boota acronis, ovisno o postavkama bios-a), dok za cd potrošiš malo više vremena. Nakon što pokreneš recovery/backup i krene radit, možeš maknut stick (vjerojatno i cd možeš izvadit). Meni je ta mala razlika u vremenu jako puno značila, tebi vjerojatno neće, ali praktičnost ostaje na strani sticka. Ne kažem da je cd loš, samo probaj. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Banned
Datum registracije: Mar 2005
|
Ma nemoj Acronisa koristit, savjetujem ti iz mog vlastitog iskustva. Godinama sam ga koristio i pravio njime backup i od 20-tak slučaja 10-tak puta mi nije uspio vratiti backup i to na 3 različita kompjutera. Svaki puta sam morao strahovati šta če se desiti kad budem trebao uraditi restore. Ti strahovi su bili sve dok nisam naišao na potpuno free fantastičan program "Paragon backup & recovery" kojega koristim več dvije godine i nikada nije zakazao (10-tak backupova) Evo ovde imaš upute za njega http://bestsoftware.coolpage.biz/1po...n%20backup.htm |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: May 2004
|
Potpuno besplatni imaging alat. Koristim ga vec duze vrijeme i u ovoj zadnjoj verziji je fakat odlican. http://www.todo-backup.com/ |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|