Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 29.11.2010., 13:02   #1
sinonim96
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Nov 2010
(riješeno) Rušenje sustava nakon promjene grafičke

Pozdrav svima!

Nedavno mi je crkla grafička, pa kako nemam integriranu, frend mi je za prvu ruku donio staru Geforce 4 440MX. Nakon malo zezanja s driverima, to je dobro radilo točno jednu večer, a onda se komp počeo luđački rušiti. Pri normalnom dizanju nije mogao ni podići windowse kako treba, a u safe modu (bez vga) je mogao raditi sat-dva isprva, a poslije niti toliko. Jednostavno se zamrzne.
Problem nije softverski jer se ruši i u HDD Regeneratoru i pokušaju reinstalacije windowsa. Pretpostavljam da se to grafička pregrijava, mogu li nekako biti siguran? Dosta je vruća na dodir, ali može ju se dirati bez problema. Proc nije, jer on se javlja zvučnim alarmom kad se pregrije.
Frka mi je da nije napajanje, jer sam upravo ovih dana planirao zamijeniti čitavu tu hrpu starog željeza i nadao se uštedjeti tih 400-500kn. Nisam primjetio da gasi, da indikator treperi, ili da čudno zvuči.
Kako to vama zvuči?
sinonim96 je offline   Reply With Quote
Staro 29.11.2010., 13:40   #2
mask01
Premium
Moj komp

Datum registracije: Apr 2008
Citiraj:
Autor sinonim96 Pregled postova
Pozdrav svima!

Nedavno mi je crkla grafička, pa kako nemam integriranu, frend mi je za prvu ruku donio staru Geforce 4 440MX. Nakon malo zezanja s driverima, to je dobro radilo točno jednu večer, a onda se komp počeo luđački rušiti. Pri normalnom dizanju nije mogao ni podići windowse kako treba, a u safe modu (bez vga) je mogao raditi sat-dva isprva, a poslije niti toliko. Jednostavno se zamrzne.
Problem nije softverski jer se ruši i u HDD Regeneratoru i pokušaju reinstalacije windowsa. Pretpostavljam da se to grafička pregrijava, mogu li nekako biti siguran? Dosta je vruća na dodir, ali može ju se dirati bez problema. Proc nije, jer on se javlja zvučnim alarmom kad se pregrije.
Frka mi je da nije napajanje, jer sam upravo ovih dana planirao zamijeniti čitavu tu hrpu starog željeza i nadao se uštedjeti tih 400-500kn. Nisam primjetio da gasi, da indikator treperi, ili da čudno zvuči.
Kako to vama zvuči?
Probaj nabavit neki ventilator i staviti da puše po grafičkoj, ako se instaliraju windowsi tako, znači da se grafa pregrijava. Simptomi su isto kao kod mog frenda neki dan, gdje mu se grafa pregrijavala. Naime crko mu je vent na grafi i komp bi radio nekih 10minuta i smrzo bi se. Zamijenio sam grafu i sada sve radi ok.
mask01 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 29.11.2010., 16:35   #3
sinonim96
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Probaj nabavit neki ventilator i staviti da puše po grafičkoj, ako se instaliraju windowsi tako, znači da se grafa pregrijava.
Bilo je i meni to palo na pamet, ali kartica je došla samo s heatsinkom, i taj prvi dan je radila bez problema. Osim toga, koliko vidim, dućani drže samo skupe brendirane kulere za grafičke.
Probao sam namjestiti ventilator s kučišta tako da puše direktno na grafičku, i bila je nešto hladnija, ali opet nije uspio izdurati ni pola sata rada bez zamrzavanja.
Staro 30.11.2010., 12:40   #4
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Jesi sve drajvere pobrisao u safe mode, (i pocistio driver cleanerom prije ikakvih zamjena)?
Zasto maltretiras hard sa HDD Regeneratorom, ako je sa njim mozda sve okej?
Imas tool od proizvodjaca pa s njime istestiraj hard..
Sto kaze event viewer (pod system) kakvih errora ima?
PS. Za koju karticu na kraju trazis cooler?
Staro 30.11.2010., 17:37   #5
sinonim96
Registered User
Moj komp

Formatirao sam particiju, tako da probleme s driverima, mislim, mozemo iskljuciti. Na hardu sam upotrijebio alat koji mi je bio pri ruci. Trazim kuler za geforsicu iz siga, cisto u eksperimentalne svrhe, da vidim jel u tome stvar. Al sve vise sumnjam. Problem se siri pa ne mogu vise ni u kakav os ili program. Sad vise nece podici cak ni bios. Komp se upali, sve se zavrti, ali maticna se ne oglasava nikakvim signalom i na monitoru niceg nema. Crkla maticna?

Zadnje izmijenjeno od: sinonim96. 30.11.2010. u 17:48. Razlog: dopuna odgovoru na pitanje drugog korisnika
Staro 30.11.2010., 23:32   #6
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Pa sto ces trazit cooler za tu karticu?
Uz malo maste mozes sredit dobro hladjenje!
Slozi na stol (MBO + CPU + RAM) -> napravi ccmos, pa ukljuci i gledaj sto/gdje zapinje.
Staro 02.12.2010., 20:23   #7
Zagorhac
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2009
moj susjed imao slican problem. doduse, stavio je novu 4650 (AGP) na staru maticnu i iz pocetka je bilo ok. zatim, nakon dan-dva poceo se komp smrzavati. ponekad se nije htio niti upaliti. trebalo je dosta vremena da se upali (restartao ga je puno puta). stavili smo mu zadnji bios i problemi su nestali...
Zagorhac je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2010., 23:26   #8
sinonim96
Registered User
Moj komp

Napokon sam uhvatio vremena da eksperimentiram kako treba i pokazalo se da je u pitanju
zadnja stvar na koju sam pomislio. Jedan glupi keks memorije. Isprobao sam ih samo nekoliko dana ranije, kad je grafička crkla, i oba su radila. Bez njega radi kako treba. Hvala svima na sugestijama.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno