|
![]() |
#1 |
/
Datum registracije: Oct 2006
|
![]() Ima li negdje kvalitetno hrvatsko objašnjenje (neka knjiga ili nešto) ili se moram osloniti na (za ovu tematiku težu) englesku literaturu? ![]() hvala ![]() Zadnje izmijenjeno od: svebee. 09.11.2010. u 23:40. Razlog: opširniji naslov |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Covjek je imao vise "algoritama", sto onih u teoriji grafova, pa do onih za prebacivanje u postfix notacije... Koji algoritam tebe tocno zanima? ![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
/
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
http://www.megaupload.com/?d=GWVT44TR Slajdovi 73-78. Ako budes imao kakvih pitanja javi mi se na MSN. EDIT: Uglavnom. Posjetiš prvi čvor, poslije njega posjetiš njemu najbliži čvor. Zatim provjeravaš koji ti je nabliži čvor dostižan direktno preko prvog čvora ili preko prvog i drugo. Onda posjetiš taj najbliži čvor, pa opet gledaš koji ti je najbliži čvor koji možeš posjetiti preko dosad posjećenih čvorova. I tako dok ne obiđeš čitav graf. Nije dozvoljeno ponavljanje iste grane u jednom prolazu kroz graf.
Lenovo ThinkPad W530 - Core i7 3840QM, 32 GB RAM, SSD Samsung 512 GB, nVidia Quadro K1000M 2 GB, 15.6" 1920x1080 IPS, baterija 9 ćelija Zadnje izmijenjeno od: Milentije. 09.11.2010. u 23:45. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
HTH.
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
/
|
Sutra ću probati nešto skužiti s mentorom (inače sam program prijavio kao maturalni rad) ![]() ali koliko sam čitao okolo, vidim da se može prilagoditi za javni prijevoz tj. rutiranje od stanice A do stanice B (ili modifikacije istog algoritma). ja sam to zamislio da "težine" između svake točke bude neki broj proračunat iz (npr) 1) udaljenosti između stanica 2) ista linija ili ne 3) presjedanje na istoj stanici ili hodanje "preko ceste" 4) vrijeme polaska iduće linije u slučaju presjedanja 5) approx. vrijeme između navedene dvije točke/stanice 6) vrsta prijevoznog sredstva (autobus/tramvaj/metro/vlak...) 7) ... jel bi to...klimalo? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
only fool, not a horse
Datum registracije: Apr 2008
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
/
|
ali moram uključiti presjedanja u tu priču jer npr. trebam doći od STANICE 1 do STANICE 10. Na pola puta od STANICE 5 - STANICE 6 imam 3min. vožnje istom linijom (istim prijevoznim sredstvom, npr. busom), ali imam i od STANICE 5 - STANICE 6 opciju 1min. tramvajem. Nakon toga opet moram nastaviti prvotnom linijom (jer ona samo vozi dalje). Ako bi se orijentirao na vrijeme (uzmimo da idealno kada izađem iz autobusa kreće tramvaj), tada bih trebao uzeti tramvaj (1<3min.), međutim, nije li praktičnije i dalje biti na autobusnoj liniji unatoč te 2 min.? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
only fool, not a horse
|
pa ako od stanice 5 do stanice 6 mozes ic i busem i tramvajem, to bi se se reklo da ima dvije veze izmedju cvorova 5 i 6, s tim da je vrijeme tj tezina za bus 3min, a za tramvaj 1 + koliko moras cekat, a algoritam bira najkraci put, pa bi trebao izabrat bus. u biti sve one stavke sto si nabrojao (ista linija, presjedanje, hodanje preko ceste) se mogu izraziti pomocu vremena koje je potrebno za te radnje, i pozbrajas ih. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
/
|
Citiraj:
![]() samo ovaj dio, to bi značilo da bi svaki put pri računanju rute od točke A do točke B trebao za svako moguće presjedanje (te općenito računanje vremena) morao dinamički računati vrijeme tj. težinu puta (izuzev onih puteva gdje nema promjena tipa stanica 1 do stanice 2 uvijek ide samo tramvaj - to bi vrijeme bilo statično (approx. naravno, ali se nebi mijenjalo)) jer bi ono naravno ovisilo o polasku autobusa/tramvaja te dolasku istoga na stanicu. probat ću složiti pa javim rezultate/brzine ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Adrenaline junkie
|
Da, za svaku granu računaš nezavisnu težinu (težinu koja nema veze sa ostalim granama). Inače, za optimizaciju protoka imaš neke druge algoritme (možeš ih naći u onom PPP što sam ti poslao).
![]() |
#12 | |
only fool, not a horse
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
/
|
tnx. vidim da A* ima dio Dijkstrinog algoritma + heuristicki pristup (EDIT: ili on može koristiti i dinamičke težine?) no, imam jedan problem - koliko sam shvatio, oba algoritma zahtijevaju unaprijed definirane težine između svih vrhova. ako ja imam 3 rute, ovisno s koje prethodne točke/vrha dolazim ovisit će mi težina između slijedeća dva vrha. što želim reći? ako imam ovu situaciju ![]() zamislimo da linija br. 2 ide ravno do kraja - tada će težina od "središta" do slijedećeg vrha prema kraju biti najmanja (nema presjedanja), ako će pak ispitivati s linije 1 ili 3 - postoji presjedanje i automatski je težina veća, no međutim može li se definirati više težina za isti put (osim naravno smjera tamo/natrag)? Zadnje izmijenjeno od: svebee. 16.11.2010. u 22:22. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
only fool, not a horse
|
Citiraj:
![]() (ja sam crtao usmjereni graf, mozes isto to i sa neusmjerenim). vec sam rekao malo vise gore da mozes imat vise veza.. edit: malo sam razmisljao, i mozda bi ti bilo jednostavnije poigrat se sa grafom, recimo nesto ovako: ![]() ako bi tako prezentirao mrezu, onda nemas problema sa dinamickim tezinama ni sa icim drugim, samo pises sve tezine (na ove crvene crte, jelte) i pustis algoritam da se snalazi.. Zadnje izmijenjeno od: rodney. 17.11.2010. u 17:47. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
/
|
Citiraj:
![]() kako da ja algoritmu kažem da ako "dolazi" s donje strane, s plave linije uzima vrijednost 150, a ako "dolazi" s lijeva (s crne linije) uzima vrijednost 10. to me muči... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
only fool, not a horse
|
Citiraj:
Citiraj:
hint: ![]() sad tek vidio, fali mi jos jedna crta, di plavi bus odlazi na iducu stanicu... |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
/
|
nadasve zanimljivo rjesenje ![]() ![]() javim se za par dana ![]() Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
/
|
ima li netko ideju kako "unaprijed" izračunati težine rubova? jer ako imam stanice A,B i C i ako idem direktno A -> C, rubovi (vremena polaska busa na stanicu) će biti drugačiji nego ako se ide A -> B -> C. Kako mogu odrediti rubove "unaprijed" jer ovisno kako se Dijkstra širi - tako se proračunavaju i rubovi tj. ovisno o ruti koju on pospoji - na taj način će se generirati i rubovi. Kako to izvesti? |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Adrenaline junkie
|
Nisam najbolje shvatio. Mozes li skicirati konkretan slucaj?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|