|
![]() |
#4411 | |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Pad napona ti ne bi bio problem jer će u konačnici zvuk čuti samo malo tiše (ako bi se to uopće primjetilo). Srednja žila ti nije kritična. Kritičan je EMI štit oko kabela te konektor. Gledano sa strane kvalitete zvuka ukoliko je kabel ispravno zaštićen od EM interferencija, konektor je komponenta koja najviše kvari zvuk. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4412 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Dobro, impedancija, ima tu komponenti induktiviteta i kapaciteta, koje ovise o geometriji i izvedbi kabela koje nismo definirali. Ali kuži se bit cijele priče.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#4413 |
#erase startup-config
|
uvijek govorim da je za komp najbolji optički spdif najviše zbog toga što se ground noise ne prenosi s kompa na pojačalo budući da su komp i pojačalo električki (galvanski) razdvojeni. s obzirom da su PC napajanja switcheri i da ih ima kojekakvih, a nisu sve domaće električne instalacije kvalitetno uzemljene, to je dosta bitno. nije ni USB loša opcija za prijenos zvuka do DACa pod uvjetom da USB kabel od 7m nije baš najveći šrot pogotovo ako se DAC napaja preko USBa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4414 |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Ajme! ![]() ![]() ![]() Hvala na odgovorima ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4415 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
dođi u neki dućan el. opreme (čipoteka, elmatis, tvtron bla..) i traži 14m mikrofonskog kabela, kupi 2 crna, 2 crvena činča i jedan 3.5" banana na činč pretvornik (vjerujem da pikaš u zvučnu direktno)... mislim možeš i drito na 3.5" bananu lemiti, ali će ti to biti dosta nepraktično, pogotovo za stereo izvedbu sa bananom loše kvalitete (kakve će ti gotovo sigurno uvaljat). zguglaj neki projektić i napravi prema ovim uputstvima. možeš i drito ovakav kabel napraviti, samo ćeš lakše naći oklopljeni mikrofonski nego bakar/bakar coax po nekom mom iskustvu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4416 |
Premium moderator
|
Ako nemaš, u Chipoteci kupiš lemilicu od 30W, stalak za nju skupa sa spužvicom, pumpicu za odlemljivanje i tinol (npr. onaj od 100g, 0.7 mm). Naravno trebaju ti i sjekaća kliješta. Oboružan dobrom voljom, nekom gujdom za lemljenje na netu, i stvarima koje smo naveli, možeš si sam napraviti solidan interkonekt. ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#4417 |
Premium
|
Znači bolje preko pretvornika u bananu, nego direkt? Imam doma po ladicama sve osim mikrofonskog kabla, a lemiti znam ![]() ![]() Hvala još jedan put! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4418 |
#erase startup-config
|
Mislim da mu je najbolje kupiti 10m kabela koji ima na oba kraja ono što mu treba. Pa samo poštena lemilica košta min. 200kn i sad da to kupuje zbog jednog kabela?? Lemiti nije zabavno, a 3.5mm stereo bananu je još manje zabavno. A neki 3.5 -> cinch adapter će ti dodatno pokvariti zvuk na takav pitajboga kako sklepani kabel s nekom najjeftinijom lemilicom koja nema ni pošten vrh. Ostavi se ti lemljenja. Ja sam prije par godina u Chipoteci kupio baš taj kabel od 10 metara (3.5mm <=> cinch) i poslije ga dao nekome kad mi više nije trebao. Možda ga još uvijek prodaju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4419 |
Premium moderator
|
Pa ne mora dati 200 kn za Wellera...Ja imam kinesku jeftilen lemilicu koju sam platio 45 kn i nalemio sam se već sa njom ohoho, godinama me služi i kako stvari stoje bude još dugo. Kakav vrh? O čemu pričaš? I da je lemilica najveći šrot, prvih desetak puta što se bude lemilo vrh će biti kao nov, samo treba kao i sa svakom drugom lemilicom paziti na to da je vrh čist od oksida, rastopljene izolacije i drugih gadosti i kako stalno ima tanak sloj tinola na sebi. Ni Weller neće dobro lemiti ako se ne čisti i održava. Ne treba imati profi alat za zalemiti običan kabel ![]() Ja sam sa svojom lemilicom napravio lampaški preamp, par aktivnih skretnica i generatora signala, nekolicinu kablova, dva para zvučnika, popravio dosta sitne kućanske elektronike pa čak i zamijenio kondove na par matičnih ploča sa jeftilen lemilicom i pogodi što - sve radi uredno, čak štoviše, neke stvari već godinama rade. Profi alat je super stvar, osobito ako se stalno radi s njim. Ali za početak će i najjeftinija stvar poslužiti. Bitna je tehnika i pedantnost, neće on lemiti SMD komponente po višeslojnim tiskanim pločicama, niti nožice procesora... Pri lemljenju treba biti oprezan, strpljiv, mirne ruke, ja sam se pecnuo samo jednom i to ne izravno na lemilicu već na vruću 3.5 mm bananu koja mi je netom sređena pala na pod... Divota svega toga je napraviti nešto sam za sebe i pri tome nešto naučiti. On neka izabere što mu se čini boljom opcijom, ali po ovome kako pričaš, lemljenje ispada kao nemoguća misija što NHF nije istina. Na kraju krajeva, rekao je kako zna lemiti...Sad je samo stvar odabira, dobre volje i vremena ako se ima.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#4420 |
#erase startup-config
|
malo kome je zabavno lemiti. nisu svi vješti u tome i nije svakome gušt snifati klorofonij, a povremeno i PVC. ja sam se nalemio toliko toga da mi se jednostavno više ne da. btw: imao si sreće s tom lemilicom da je ispala dobra za tu lovu |
![]() |
![]() |
![]() |
#4421 |
Moderator
|
može on lemiti i na bananu, što je naravno bolji izbor, ali nekako mislim da je bolje pošteno odraditi rca, pa onda na y-spliter, pošto je na banani sve nekak nagurano, a mikrofonski kabel ima svojih 3-6mm presjeka, pa onda izolirka-stil i katastrofa sve skupa + postoje debele šanse da mu se negdje dodiruju žice ako se jako ne pazi. ma zabavno je lemiti, a miris je neprocjenjiv ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4423 |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
![]() |
#4425 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2009
|
ima i ovako nešto pa ne moraš ni lemiti http://cgi.ebay.com/8-RCA-LOCKED-LOC...item45ee3d0d4d iako ja sam totalni tudum što se tiče lemljenja pa sam si ipak uspio složiti interkonekt koji vrhunski izgleda i zvuči uzmeš mikrofonski kabel, npr Klotz MC5000 (20kn metar), naručiš konektore i ukrasni bužir sa ebaya npr: http://cgi.ebay.com/2Pcs-Original-MO...item2a06932327 http://cgi.ebay.com/8-RCA-LOCKED-LOC...item45ee3d0d4d + u Pevec-u imaš jeftine lemilice koje sasvim dobro rade, malo vježbaš lemiti na nekim starim konektorima i žicama, i za pola sata imaš gotov proizvod vrhunske klase |
![]() |
![]() |
![]() |
#4426 |
Premium
|
samo šta je nekih 400km od Zg-a, a ne da mi se gnjavit ga da mi šalje najobičniji kabel. Raspisali ste se ![]() ![]() Kupit ću kvalitetnije činčeve, bananu i 14m mikrofonskog kabla i sklepati nešto. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4427 |
Banned
Datum registracije: Nov 2009
|
Malo me sram pisat opce o ovome u Hifi kontekstu ali jeb me zanima dali se ispati ulazit u neki homemade projek za izradu zvucnika,naletio sam na neki nacrt kako to ucinit http://www.dobar-zvuk.hr/hi-fi/samog...s%20cyclus.htm Naravno izrada same kutije je najmanji problem jer u fusu radim kao stolar ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4428 |
Moderator
|
samo se bojim da više seas-ovih jedinica kod nas nema. pogledaj ovdje malo projekte pošto je kompletna ponuda dostupna na www.elektrokem.hr kvaliteta je neupitna ako se držiš nacrta. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4429 |
Premium moderator
|
Da, Seas jedinica nema odavno i nažalost neće ih biti tako skoro po tome kako stvari sada stoje...
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#4432 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#4433 |
Premium moderator
|
Uz Visaton u Elektrokemu, ima Westre u Dobrom zvuku, Monacora u Chipoteci, Lowthera u Hornet Audiu...Mislim da i Fostexa ima negdje ali ne mogu se sjetiti točno gdje.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#4434 | |
Premium
|
Citiraj:
EDIT: volio bih se dokopati nekih Scanspeak modela, oni se preporučuju kao zamjenski za drivere u mojim monitorima.
![]() |
![]() |
#4435 |
Premium moderator
|
Lowtheri i Fostexi nisu srednja kvaliteta, čak dapače Lowtheri spadaju u vrh fullrangera ![]() A Monacor je u rangu s Visatonom...
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#4436 | |
Premium
|
Citiraj:
Naglasak na fullrange, meni treba kvalitetan bass driver što ujednačenije krivulje do 1000hz. Tipa ovo: https://www.madisound.com/store/manuals/22w_8534g00.pdf Leglo bi točno "by the book", no ovdje toga nema. ![]()
![]() |
![]() |
#4437 |
FC Bayern supporter
Datum registracije: Mar 2002
|
Monacor ima u ponudi drivere koji se mogu kvalitetom uspoređivat s Visatonom. Problem je u tome što je Monacorov imidž prilično loš baš zbog tih jeftinih drivera. Primjer : http://www.monacor.de/typo3/index.ph...1&spr=EN&typ=u
![]() |
#4438 |
Premium moderator
|
Bila je tvrtka u Opatiji koja je mislim prodavala Seas i ScanSpeak, W.H. Audiolab. Web im više ne radi, broj telefona ne mogu naći. Probaj iskopati na netu što je s tom firmom ili zamoliti nekog forumaša iz Opatije da vidi što je s njima pošto adrese ima (Giuseppea Verdija 29). Sretno!
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#4439 | |
Premium
|
Citiraj:
Što se tiče paralele monacor-visaton, možda su tu negdje, ali napomena je monacor samo brand koji prodaje rebrandirane jedinice, počevši od westre, tesle, do manje poznatih poput harmony čija je i hvaljena kep serija. Dok visaton, osim uz super distribuciju i širok spektar ponude, ima i razvijenu i popratnu ponudu, od terminala do velikog broja dobrih projekata za svoje jedinice i savršenu podršku. Baš zaokružena firma koja podržava samograditeljsku zajednicu, od foruma do brzih odgovora na mail. Njemačka pedantnost. No, "teža" ekipa to ne cijeni i teži nekoj egzoti tražeći brandove koji se specijaliziraju samo za jedinice, ili kondenzatore i sl. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4440 | |
Premium
|
Citiraj:
Monacor 165kep je jedan od najcjenjenijih 165mm kevlar drivera u krugu samograditelja diljem svijeta. Visaton niti nema konkurenciju za taj driver. Monacor DT-254 je jedan od cijenom najpristupačnijih tweetera koji ima fs 900Hz. Znaš li koliko to olakšava izradu skrenice, izbjegavanje kemijanja i proširuje izbor midbassa. DT-25TI je izvrstan izbor kako za auto tako i za kućnu samogradnju. Treba li spominjati raptor seriju? Što se tiče boldanog, krivulja na papiru i krivulja u izvedenoj kutiji s mjerenjima i konačni rezultat reprodukcije u sobi nemaju mnogo zajedničkog, pogotovo u tom rasponu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|