Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.11.2010., 00:16   #1
RisingPower
čudovište

RisingPower's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Plinska trošila

Kao i uvijek, molim nadležne da mi poštede thread od brisanja jer mi je ovo vrlo važno, a nemam gdje pitati...
Znade li možda netko da li npr. plinska pećnica ili onaj veliki bojler (bez dimnjaka) pri radu stvaraju ugljični monoksid, ili samo troše kisik iz zraka?
I što se uopće dogodi kad se udiše zrak sa opasno malom razinom kisika? Može li se to osjetiti?
Hvala...
Staro 04.11.2010., 08:24   #2
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
svako izgaranje plina stvara ugljični monoksid uz trošenje kisika.
ako se udiše takav zrak, krv gubi sposobnost opskrbljivanja organa kisikom (monoksid se veće uz crvena krvna zrnca) i nakon veće izloženosti monoksidu uz gubljenje svijesti smrt je neminovna bez maske sa kisikom i (obično višednevnog) bolničkog liječenja.

ugljični monoksid nema miris i zbog toga je iznimno opasan.
prvi simptomi trovanja su glavobolja, vrtoglavica i slabost.

opasnost je prevelika da se kemija oko toga bez stručnog savjeta, crna kronika je puna toga...
mymoon je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.11.2010., 09:02   #3
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Evo pa čitajte, detektora ima / nema na tržištu, uglavnom skup sport, različiti detektori i mjesto postavljanja ovisno o plinu kojeg se želi detektirati, . . .
http://hr.wikipedia.org/wiki/Ugljikov_monoksid
http://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_monoxide_detector
http://www.rego-stan.hr/alarmi.html
http://www.proalarm.hr/default.aspx?id=391
http://detektoriplina.com/web-shop.html
http://detektoriplina.com/faq/
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 04.11.2010., 17:07   #4
domis
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor mymoon Pregled postova
svako izgaranje plina stvara ugljični monoksid uz trošenje kisika.
ako se udiše takav zrak, krv gubi sposobnost opskrbljivanja organa kisikom (monoksid se veće uz crvena krvna zrnca) i nakon veće izloženosti monoksidu uz gubljenje svijesti smrt je neminovna bez maske sa kisikom i (obično višednevnog) bolničkog liječenja.

ugljični monoksid nema miris i zbog toga je iznimno opasan.
prvi simptomi trovanja su glavobolja, vrtoglavica i slabost.

opasnost je prevelika da se kemija oko toga bez stručnog savjeta, crna kronika je puna toga...
krivo
svako izgaranje plina stvara ugljični dioksid, ali tek uz nedovoljni "dotok" kisika stvara ugljicni monoksid
ostalo sve je tocno
domis je offline   Reply With Quote
Staro 04.11.2010., 18:57   #5
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
cjepidlako.
mymoon je offline   Reply With Quote
Staro 04.11.2010., 20:48   #6
RisingPower
čudovište

RisingPower's Avatar

Citiraj:
Autor domis Pregled postova
krivo
svako izgaranje plina stvara ugljični dioksid, ali tek uz nedovoljni "dotok" kisika stvara ugljicni monoksid
ostalo sve je tocno
Po tome ispada da se izgaranjem prvo stvara ugljični dioksid, a nakon nekog vremena i ugljični monoksid?
Staro 04.11.2010., 20:53   #7
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor RisingPower Pregled postova
Po tome ispada da se izgaranjem prvo stvara ugljični dioksid, a nakon nekog vremena i ugljični monoksid?

Ne, monoksid se stvara il odma il nikako. Ako nema dovoljno kisika kod izgaranja, stvara se CO, ako ima kisika koliko treba stvara se CO2. Logično.

Kad izgara prirodni plin (većim djelom metan) CH4 + O2, stvara se voda (H2O) i CO2, ako nema dovoljno kisika, onda voda i CO. Inače, nemogu se molekule razbijat i spajat same od sebe u zraku kak im se prdne!

Ovo je po sjećanju iz srednje, nije da sam imao neku super ocjenu iz kemije

Zadnje izmijenjeno od: Pupo. 04.11.2010. u 20:59.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 04.11.2010., 23:04   #8
The Pill Man
Premium

The Pill Man's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Sjedi, dovoljan!

Za više tražite kemijske tehnologe ili sl. Za mene Dalmoša (plin nam se približava, mislim da će biti po kućama za par god) a vjerujem i za sve ostale važno je samo ovo:

plin+kvalitetna oprema+stručna ugradnja+redovni servis od pravog servisera=

miran san meni i još važnije mojoj family! A ako vam je to skupo, bačvu nasred kuće i ložite drva, ali opet otvorite prozore da ne ponestane kisika!
Staro 04.11.2010., 23:17   #9
Neo2001
Premium

Neo2001's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Posto i sam imam i plin i drva, a jedna i druga 'stvar' imaju svoje prednosti. Istina da to nije tema, ali velim, osobno mislim da je kombinacija dobra. Zasto? zasto sto nikad ne znas kad ce plina nestati, a dam se kladiti da ce cim bude -10 vani, krenuti price kao nema se plina, bla bla bla, mora poskupiti, bla bla bla... Ali velim The Pill Man zasto ne razmislite i o suncu, to sad vise nije tak skupo, a cujem da se svakim danom sve vise i vise i vise isplati??

Ovo sa monoksidom, i ja bi volio da se javi netko, tko ima doma detektor monoksida da javi, jel to radi, ili ne radi i jel uopce ima nekog 'lijeka' za taj monoksid, osim naravno pravilne opreme...??
Neo2001 je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2010., 11:10   #10
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
To da solarne ćelije nisu skupe, to pričaj nekom drugom. Ionako, ko ih stavi, služe samo kao potpora sistemu grijanja. I većinom je to samo grijanje vode za tuširanje, ne za grijanje objekta. Da bi se oslonio samo na sunce što se tiče grijanja, mislim da bi to bila malo poveća investicija, u odnosu na plin, potpuno neisplativa. Da imamo potpore od države zbog ekologije, bla bla, kao na razvijenom zapadu, bila bi to druga priča.

Citiraj:
Znade li možda netko da li npr. plinska pećnica ili onaj veliki bojler (bez dimnjaka)...
Kakav je to plinski bojler bez dimnjaka???

Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

fanATIk je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.11.2010., 13:14   #11
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor Neo2001 Pregled postova
Posto i sam imam i plin i drva, a jedna i druga 'stvar' imaju svoje prednosti. Istina da to nije tema, ali velim, osobno mislim da je kombinacija dobra. Zasto? zasto sto nikad ne znas kad ce plina nestati, a dam se kladiti da ce cim bude -10 vani, krenuti price kao nema se plina, bla bla bla, mora poskupiti, bla bla bla... Ali velim The Pill Man zasto ne razmislite i o suncu, to sad vise nije tak skupo, a cujem da se svakim danom sve vise i vise i vise isplati??

Ovo sa monoksidom, i ja bi volio da se javi netko, tko ima doma detektor monoksida da javi, jel to radi, ili ne radi i jel uopce ima nekog 'lijeka' za taj monoksid, osim naravno pravilne opreme...??

Koliko ja znam, ako imaš uveden plin i trošiš isti, svake godine ili dvije obilazi ekipa iz firme plinodavca i pregledava trošila da li cure

@Rising U čemu je problem kod tebe kad masa ljudi ima uveden plin i sve šljaka u 99,9% slučajeva bez ikakvih problema i to na duge staze. Moram priznat da nisam već duže vrijeme čuo negdje da je netko nastradao od plina na taj način koji si ti naveo kao problem
Staro 05.11.2010., 13:18   #12
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Kod nas svake godine uleti dimnjačar provjerit

Phenom X4 9850 BE&OCZ Gladiator MAX/DFI 790FXB-M2RSH/2x1GB SuperTaljent CL4/Sapphire 5850&AVerTV Hybrid Speedy/WD 320GB/Bare 120GB/500GB/Zamzung F3 1TB/Zamzung SE-S184/Corsair TX650W/Zamzung 205BW/TerraTec SiXPack 5.1+/Klipsch ProMedia 2.1

Amiga 1200 HD/DELL externi floppy :-)/Commodore 1084S
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2010., 13:47   #13
rog
Registered User

Datum registracije: Dec 2008

Citiraj:

ima, radi, bauhaus parsto kuna. prvi put kad se upalio mislio sam da ne radi, drugi put sam stavio fasadni bojler

@RisingPower
ako ti je stvarno vazno daj neki bolji info za prvu ruku (taj bojler bez dimnjake je malko sumljiv), a onda ovo:

Citiraj:
Autor mymoon Pregled postova
rog je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2010., 13:57   #14
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Gdje ste vidjeli bojler "bez dimnjaka"
Ili ide cijev u dimnjak (klasični) ili kroz zid van (fasadni)

Phenom X4 9850 BE&OCZ Gladiator MAX/DFI 790FXB-M2RSH/2x1GB SuperTaljent CL4/Sapphire 5850&AVerTV Hybrid Speedy/WD 320GB/Bare 120GB/500GB/Zamzung F3 1TB/Zamzung SE-S184/Corsair TX650W/Zamzung 205BW/TerraTec SiXPack 5.1+/Klipsch ProMedia 2.1

Amiga 1200 HD/DELL externi floppy :-)/Commodore 1084S
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2010., 13:59   #15
rog
Registered User

Datum registracije: Dec 2008
ili na struju :P
rog je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2010., 14:00   #16
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Ma bio bojler montiran s dimnjakom il ovaj na divlje bez, svakako je "zgodno" nabavit senzor / alarm.
Drugi je blem a ko i kod drugih stvari, sa 100 dok dođe kod nas naraste na 1000 krznenih životinja u trgovini.
Staro 05.11.2010., 14:42   #17
RisingPower
čudovište

RisingPower's Avatar

Citiraj:
Autor fanATIk Pregled postova
Kakav je to plinski bojler bez dimnjaka???
Pa nedostaje dimnjak koji se uštekava u zid. Raspale se zakovice na njemu...

Čujem da se CO (navodno) stvara samo onda kada plamen bude čudno narančast umjesto da ima standardnu plavičastu boju. Ako je tako, onda razloga za zabrinutost nema dok sve svijetli u plavom izdanju...

EDIT: U vezi senzora, ne razumijem baš koja korist od njega ako je, recimo, postavljen na plafonu? Koliko ja znam, CO je teži od običnog zraka...
Staro 05.11.2010., 14:53   #18
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Zato sam poviše i napisao da se senzori prema onome šta trebaju detektirat montiraju na različite visine u prostoriji. Ima fino objašnjeno na jednom od linkova.
Staro 05.11.2010., 15:31   #19
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Citiraj:
Pa nedostaje dimnjak koji se uštekava u zid. Raspale se zakovice na njemu...
Opet ne kužim. Hoćeš reć da ti plinski bojler nije spojen na dimnjak jer su se raspale zakovice na cijevi? Ti se igraš sa životom.

Asrock FM2A78M-DG3+
Palit GTX 460
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

Staro 05.11.2010., 15:43   #20
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Datum registracije: May 2010
Fasadni bojler je majka svih bojlera. Starci imaju u kupatilu fasadni bojler i nema nikakve opasnosti ni za koga. On vuče zrak izvana, sagorjeva vani a ispuh opet ide van. Ništa se ne događa u kući, tako da i ako nešto ne valja, nema veze jer se sve dešava vani.
Na trenutnoj adresi imam bojler u podrumu u hodniku i to je poseban splet problema. Opasno je držat vrata hodnika zatvorena jer može ponestat kisika bojleru. On će se naravno ugasit i pokazat grešku, ali nakon nekoliko puta moraš zamijenit sondu jer se zaprlja. Ako držim vrata otvorena, onda se sobe divljački ohlade svakim otvaranjem vrata jer je u hodniku tada ledeno. Kad budem radio svoju kuću, definitivno će bojler bit udaljen od svih na nekom zidu i to fasadni bojler. Tada je jedina mana što moraš malo duže čekad da dođe topla voda, al prednosti su ogromne kad ti bojler nije u prostoru u kojem boraviš.
D1viry je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2010., 15:46   #21
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Ajd pojasni to malo. Kak to misliš da sagorjeva vani a bojler ti je u kupaoni?

Asrock FM2A78M-DG3+
Palit GTX 460
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

Staro 05.11.2010., 17:02   #22
RisingPower
čudovište

RisingPower's Avatar

Citiraj:
Opet ne kužim. Hoćeš reć da ti plinski bojler nije spojen na dimnjak jer su se raspale zakovice na cijevi? Ti se igraš sa životom.
Uh.
Zgrada ima built-in dimnjak unutar zidova. Na zidu gdje je bojler nalazi se rupa, okrugla. I treba imati odgovarajuću "cijev" da konektiraš bojler sa tom rupom tj dimnjakom u zidu.
Staro 05.11.2010., 17:12   #23
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Ma sve ja to kužim, građevina mi je posao. Ali pitam te nije valjda da koristiš taj bojler bez da si ga spojio na dimnjak?

Asrock FM2A78M-DG3+
Palit GTX 460
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

Staro 05.11.2010., 18:07   #24
RisingPower
čudovište

RisingPower's Avatar

Pa koristim... Zna postati zagušljivo i vruće, no prolufta se to...

Bio je i u kuhinji jedan takav, ali skoz mali za pranje suđa i to (predviđen da izgara direktno u prostor, mislim da su kasnije ukinuli proizvodnju takvih). Onda se pokvario, nije bilo dijelova etc. pa je zamijenjen električnim...
Ali inače se ništa lošeg nije desilo od toga.
Staro 05.11.2010., 18:11   #25
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

No comment.

Asrock FM2A78M-DG3+
Palit GTX 460
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

Staro 05.11.2010., 18:15   #26
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:
Zasto? zasto sto nikad ne znas kad ce plina nestati, a dam se kladiti da ce cim bude -10 vani, krenuti price kao nema se plina, bla bla bla, mora poskupiti, bla bla bla...

A zašto bi plin uopće poskupljivao kad su od početka sezone grijanja smanjili kalorijsku vrijednost istoga za sigurno 30% (znam jer nam u tvornici trošila troše nenormalno puno s obzirom na prosječnu potrošnju) i to je totalno legalno, kao što će još malo pa biti legalno sipat H2O u gorivo. Ako naručiš analizu plina od nezavisnog laboratorija - ne priznaje se, a jedini laboratorij koji se priznaje u HR je vlasništvo INA-e / MOL-a, hahahah...koja parodija
Dizel je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2010., 18:39   #27
The Pill Man
Premium

The Pill Man's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Ali velim The Pill Man zasto ne razmislite i o suncu, to sad vise nije tak skupo
Pa sad što ti to znači skupo?
Ja to gledam ovako
cijena klima uređaja + montaža + redovni servis + potrošnja struje VS cijena solarnog sustava za grijanje objekta + montaža + redovni servis + potrošnja struje (najviše za dogrijavanje i malo za pumpu - znam da je to malo relativno i ovisi o broju oblačnih dana ali ipak)

kalkulaciju napravio za 5, 10 i 15 god. uz pretpostavku da sam klimu mijenjao svakih 5 godina zbog totalnog kvara i nakon 15 god se skoro opravdala investicija. Naravno pod pretpostavkom da se solarni paneli, bojler, grijač, cijevi... nisu kvarili.

Dakle, u Dalmaciji za sada je najjeftinije redom drvo, klima,... dok plin ne dođe, a onda ćemo viditi.
Citiraj:
Ali pitam te nije valjda da koristiš taj bojler bez da si ga spojio na dimnjak?
Citiraj:
Pa koristim... Zna postati zagušljivo i vruće, no prolufta se to...
Citiraj:
Bio je i u kuhinji jedan takav, ali skoz mali za pranje suđa i to (predviđen da izgara direktno u prostor,
Ne želim te baciti u bedaru, ali ovo zvuči kao pitanje sata kad ćemo te naći u crnoj kronici
Staro 06.11.2010., 19:08   #28
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Uh. Zgrada ima built-in dimnjak unutar zidova. Na zidu gdje je bojler nalazi se rupa, okrugla. I treba imati odgovarajuću "cijev" da konektiraš bojler sa tom rupom tj dimnjakom u zidu.
Samo mi jos reci da imas u toj kuhinji i PVC vrata i mozes uci u sve brosure u kategoriji : opasno po zivot !

Strasno je citati ovo sto si do sada napisao. Destinacija ti pise Zagreb? Samo nisi precizirao kakav je to objekt? Jesi li ti neki vlasnik pokretnog lunaparka, svaki mjesec na drugom dijelu grada?

Jer rijeci kao atest, dimnjacar, plinara.... tebe na zadivljujuci nacin cini se zaobilaze. I jos ovako opusteno pricas o stvarima koji - ako ne maris za sebe - dovode tvoje ukucane u realnu pogibelj. Osim, ako si vec pripremio strategiju : PP + S = RisingPower 2011.

Mani se ovakvih pitanja i napipavanja onoga sto ti daje samo inicijale u crnoj kronici. Zovi dimnjacara i pocni od njega redom dovoditi ovo u stanje zdravog razuma. Moguca sanacija/odrzavanje dimnjaka, pricuva... i sve ostale divne detalje ces vec saznati nakon toga. Ali barem neces sebe ili ostale dovoditi u pogibelj. Bog stvarno cuva neke

U najboljoj namjeri ti ovo pisem, jer ocigledno nisi svjestan koliko se igras.

Citiraj:
Da imamo potpore od države zbog ekologije, bla bla, kao na razvijenom zapadu, bila bi to druga priča.
u DE ili opcenito u nekoliko zemalja EU zapadrije, imas niz poreznih olaksica. Vlasnik solarne kuce tipa 100% efikasnosti nema nikakvih davanja za gradjevinske dozvole. S tim da je ovo u stalnom sirenju po pitanju stimulacije i prosirenja povlastica. A preko bare se bogme i ne sjecam tocno datuma (kraj 80-tih?) gdje drzava od vlasnika takvog objekta (u slucaju suficita proizvodnje) "kupuje" istu energiju u trenutku kad je pokrio njegove potrebe ili poravnava neku svoju uslugu u smislu racuna. Zahvalna tema, samo malo sam lijen i umoran dalje pisati.

...

>>>> PCE kante 2012 <<

>>>>>>>>> PCE & ostalo <<<<<

>>>>>>> Što sam Slušao? <<<<<<

>>>>> Gimnastika za Okulare & LCD Addendum<<<<

>>>>> P o s t ... M j e s e c a <<<<

Zadnje izmijenjeno od: Visage. 06.11.2010. u 19:15. Razlog: isao po zamjenu jeftino improvizirane plinske boce dok sam pisao...
Visage je offline   Reply With Quote
Staro 06.11.2010., 20:28   #29
MIK
no fear
Moj komp

MIK's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Po zakonu što treba imati za tehnički pregled vezano za plin.

Kontrole i ispitivanja

- Zapisnik o ispitivanju plinske instalacije na nepropusnost (mjereni i nemjereni plin)

- Zapisnik o puštanju u pogon plinskih bojlera - od servisera

- Ispitivanje plinskih bojlera kao uređaja s povećanom opasnošću

- Ispitivanje dimnjaka (atest dimnjaka) – od mjesnog dimnjačara

- Hladna tlačna proba ispitivanja nepropusnosti toplovodne instalacije

- Topla funkcionalna proba radi ispitivanja funkcionalnosti i regulacije sistema grijanja

p.s

Obavezno redovito servisiranje uređaja od ovlaštene osobe!!!

Za 400Kn se nabave stropni CO detektori...
MIK je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2010., 16:22   #30
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Ajd pojasni to malo. Kak to misliš da sagorjeva vani a bojler ti je u kupaoni?
Tako što su jedina veza komore za sagorjevanje i kupatila, cijevi za vodu i plin. Jedino gdje bilo kakav plin može nutra/van je cijev za plin. Ostalo je hermetički odvojeno od kuće. Nije baš jeftin taj bojler, al sigurnost je vrijedna svake dodatne kune. Čak i da počne curit plin, curio bi van kuće, a ne u kupatilo. Jedini razlog što je sve unutra su ostale komponente bojlera, koje baš i ne smiju bit vani i smrzavat se. Da ga nisam vidio rastavljenog pri montaži, ne bi vjerovao da je stvarno sve odvojeno. Ista stvar kao da imaš par cijevi koje idu van kuće u vanjsku jedinicu i onda se tamo grije voda. Možda troši malo više plina jer koristi vanjski hladni zrak, al to mi je nebitno, glavno mi je da se ništa ne događa u kući.
D1viry je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno