Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mobilno > Prijenosnici
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 25.09.2010., 21:44   #31
Facelessone
Premium
Moj komp

Facelessone's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Jesi siguran da če novi lap biti 15.4 a ne 15.6?

AMD Ryzen 7 5700X
BQ Pure Rock
MSI B450 Tomahawk Max
32GB (2x16GB) Fury Beast 3600MHz HX432C18FB2K2/16
MSI RX 6800XT GamingX Trio 16GB
500GB Crucial MX500
Fractal Define R4
Corsair HX850 Platinum
Logitech MX Master 3
Logitech MX Keys
Logitech Z2300
Dell U2715H
Iskon 300/100 Mbps

CPU Intel i7-4810MQ
VGA nVidia GT730M 1 GB
RAM DDR3 16 GB 1600 MHz
SSD 500 GB Sandisk Ultra
Display 15.5" 3K HD IPS 2880x1620
LTE Modem
DVD-RW
9 cell battery
Napajanje 135 W
Windows 10 Pro
Logitech MX Anywhere 3s

AMD Ryzen 5 7640HS
AMD RadeonT 760M
14" 2,8K, 120Hz
16GB RAM
1TB HDD
Windows 11 Pro
Logitech MX Anywhere 3s

Xpenology DVA1622 @ DSM 7.1.1-42962 Update 4
H110M-DGS
Intel i3-7100
8GB RAM DDR4
WD Red 8TB
WD Purple 4TB
Seagate IronWolf 3TB
Seagate SkyHawk 6TB
Nanoxia Deep Silence 4
Seasonic X650 SS-650KM Gold

Facelessone je offline   Reply With Quote
Staro 25.09.2010., 21:57   #32
khm
Banned

Datum registracije: Dec 2006
Ovo oko garancije ti je najbolje pitati ovlašteni servis, svaki proizvođač ima svoju politiku.
Sumnjam da smiješ dirati ekran, zapravo siguran sam da ne smiješ, a i pitanje je da li će to uopće htjeti napraviti u servisu, zato što je to tvoja matrica za koju oni ne mogu garantirat da je ispravna.
Ako će već pristati to raditi onda će servis htjeti ugraditi svoje dijelove.

Ali moraš se raspitati kod njih, ja samo govorim ono što je meni logično.
khm je offline   Reply With Quote
Staro 25.09.2010., 22:10   #33
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Lenovo Pregled postova
Poštovani,
razmišljam kupiti Dell prijenosnik iz SAD-a, pa imam nekoliko pitanja?
1. Vrijedi li mi garancija u Hrvatskoj ili ga trebam slati u SAD u slučaju servisa? (imaju različite tipove garancije, koja se odnosi na worldwide, tj. koja od njih vrijedi i u Hrvatskoj?)
S Dellom postoji mali problem, treba proći službenu proceduru promjene države. K tome, postoji problem u tome što u našoj regiji nema "glavnih ovlaštenih servisa", svaki zastupnik ima svoj.
Isto tako, provjeri da li prijenosnik ima ikakvo međunarodno jamstvo ili je jamstvo na Dell partneru.
Citiraj:
2. Treba li kupovati novi adapter?
U pravilu ne, ali provjeri na licu mjesta.
Citiraj:
3. Radi li wireless koji dolazi s laptopom ili treba kupovati UBS/nešto sl.?
Isto tako, sumnjam da će biti problema.
Citiraj:
Za wireless pitam jer sam vidio da za EMEA regiju navode da je wireless za EMEA regiju. Laptopi u EMEA regiji su znatno skuplji td. kupovanje ovdje (u Europi) mi nije opcija.
Cijene su više, no problemi (eventualni) su manji.
Citiraj:
Unaprijed hvala,

Lenovo
Dobar potpis za nekog tko kupuje Dellov prijenosnik.
Staro 26.09.2010., 12:09   #34
Brejn
Registered User

Datum registracije: Jun 2003
1. Ukoliko imaš internacionalnu garanciju, ista vrijedi samo za dijelove, sve ostalo plaćaš (rad, dostavu dijela itd..)
Ukoliko jamstvo nije internacionalno, potrebno je prvo napraviti "tag transfer".
Razlog za te komplikacije je to što Dell nema svoj servis u Hrvatskoj, niti ne plaća ovlaštenim servisima za obavljen rad na strojevima sa internacionalnim jamstvom.

2. Adapteri su 220/110v, treba ti samo novi kablel koji ide od adaptera do zida.

3. Wireless radi, eventualno će doći sa instaliranim američkim driverom, sa support.dell.com se skine non-us i nema frke.

4. LCD panel paše samo ako je namjenjen točno za taj model.

Informacije iz prve ruke

Pozz
Brejn je offline   Reply With Quote
Staro 26.09.2010., 19:13   #35
phyx
Premium

Datum registracije: Sep 2009
iz vlastitog iskustva savjetujem da ne kupujete laptop u USA jer ce vas nasa carina lagano sjebati.

carina na elektronicku opremu je 1% no medjutim natovare ti 23% naseg pdva na cifru + 10% na cifru ako vam salje fizicka osoba. ako je lap+postarina vise od 5000kn onda ga carina nekud posebno salje. mene je laptop koji je tamo dosao 4400kn prije 11mjeseci (kod nas je jos i danas oko 6500kn) na kraju izasao 6400kn + postarina iz SAD. pa ti vidi. osim ak nekog ne poznajete na carini za kojeg znate da nece otvarat paket nemojte uzimati jer necete proci jeftinije.
phyx je offline   Reply With Quote
Staro 26.09.2010., 22:35   #36
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Autor phyx Pregled postova
iz vlastitog iskustva savjetujem da ne kupujete laptop u USA jer ce vas nasa carina lagano sjebati.

carina na elektronicku opremu je 1% no medjutim natovare ti 23% naseg pdva na cifru + 10% na cifru ako vam salje fizicka osoba. ako je lap+postarina vise od 5000kn onda ga carina nekud posebno salje. mene je laptop koji je tamo dosao 4400kn prije 11mjeseci (kod nas je jos i danas oko 6500kn) na kraju izasao 6400kn + postarina iz SAD. pa ti vidi. osim ak nekog ne poznajete na carini za kojeg znate da nece otvarat paket nemojte uzimati jer necete proci jeftinije.
Carina je 0%, PDV plaćaš uvijek, sve ostale troškove isto (osim ako baš nemaš sreće, no za to teško, posebno ako se šalje), ne znam što si očekivao?
Staro 27.09.2010., 00:12   #37
phyx
Premium

ljudima su kojekakve stvari prolazile - da carinici nisu otvarali, ili slali kao poklon ili "zaboravljeno" u SAD i tako. samo sto carinici ne rade ama bas po nikakvim regulama i rade kako im se da.

teoretski oni mogu sebi narucivat sto god hoce i ne platiti kunu poreza.
kupovat lap iz SAD je besmisleno ili mozda cak i skuplje. ne isplati se nikako osim ako ti ga netko ne donese doma.
Staro 27.09.2010., 00:15   #38
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
.... samo sto carinici ne rade ama bas po nikakvim regulama i rade kako im se da.....
Svasta, a po cemu onda rade?

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 27.09.2010., 00:16   #39
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
ljudima su kojekakve stvari prolazile - da carinici nisu otvarali, ili slali kao poklon ili "zaboravljeno" u SAD i tako. samo sto carinici ne rade ama bas po nikakvim regulama i rade kako im se da.

teoretski oni mogu sebi narucivat sto god hoce i ne platiti kunu poreza.
kupovat lap iz SAD je besmisleno ili mozda cak i skuplje. ne isplati se nikako osim ako ti ga netko ne donese doma.
Jedna stvar je da li nešto prolazi ili ne (carina teško da će ikad moći baš svaki paket provjeriti, odraditi cijeli posao po PS-u i naplatiti), sad baš optuživati ih za posao koji su obavili po PS-u je glupo.
A i "nošenje doma" ne znači da sve neće biti naplaćeno, dapače.
Staro 28.09.2010., 00:57   #40
phyx
Premium

ne optuzujrm ja njih da rade svoj posao. al ako ga rade neka ga rade kako treba a ne kako im se da i kako i kojem gradu.
Staro 28.09.2010., 16:33   #41
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
ne optuzujrm ja njih da rade svoj posao. al ako ga rade neka ga rade kako treba a ne kako im se da i kako i kojem gradu.
Pa u biti ga i rade kako treba. Ako baš želiš da carine baš sve, imaš sad primjer u Sloveniji.
Umjesto da ljudi budu sretni što im carina tu i tamo nešto propusti, oni još u pljuju po njoj.
Staro 28.09.2010., 19:31   #42
phyx
Premium

naravno da ce pljuvat po carinicima jer su ogorceni sto jedni plate carinu a drugi ne. kako se cariniku digne tako otvori/ne otvori paket.

naravno da cu i ja biti isfrustriran ak lik napise negdje "haha ja nisam nis platio, na laptop napisao dar" il sta ja znam ako sam mene ****** za 2000kn na carini.

Zadnje izmijenjeno od: nino. 04.10.2010. u 19:07.
Staro 28.09.2010., 23:19   #43
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
naravno da ce pljuvat po carinicima jer su ogorceni sto jedni plate carinu a drugi ne. kako se cariniku digne tako otvori/ne otvori paket.
naravno da cu i ja biti isfrustriran ak lik napise negdje "haha ja nisam nis platio, na laptop napisao dar" il sta ja znam ako sam mene ****** za 2000kn na carini.
Super, a da carine sve?
Tek bi tada bilo kukanja... Svaki paket pet - šest mjeseci na carini.

Nego, ti startu ideš s idejom da bi baš bilo zgodno varati državu?

Zadnje izmijenjeno od: nino. 04.10.2010. u 19:07.
Old Iggy je offline   Reply With Quote
Staro 30.09.2010., 17:35   #44
phyx
Premium

to je apsolutno njihov problem. Stajanje paketa par mjeseci na granici znaci da su nesposobni.
ja sam velim da su nebulozne stvari cariniti robu sa 23% i slicnim glupostima.

znaci ti ides sad idejom da se cariniti mora barem nekog da svi dobe paket na vrijeme kad su vec nesposobni cariniti sve?
Staro 30.09.2010., 22:52   #45
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
to je apsolutno njihov problem. Stajanje paketa par mjeseci na granici znaci da su nesposobni.
ja sam velim da su nebulozne stvari cariniti robu sa 23% i slicnim glupostima.

znaci ti ides sad idejom da se cariniti mora barem nekog da svi dobe paket na vrijeme kad su vec nesposobni cariniti sve?
Jasno mi je da ne shvaćaš nimalo ni čemu carina služi, što se naplaćuje i na koji način, ali da bi još htio i da sve puštaju... Srećom, možda se jednom malo uozbiljiš.
Staro 01.10.2010., 11:03   #46
kus-86
Premium
Moj komp

kus-86's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
Autor wu_tongs Pregled postova
ej kus-86
kolko te izasla carina, postarina i pdv
za laptop?
ja si mislim narucit nekaj pa bi htio znat

i ljudi el neko zna kako da kontaktiram vranogu?

fala
0 kn jer je donesen u privatnoj torbi kao privatni laptop. a inace je carina o kn a porez 23%
Staro 02.10.2010., 04:42   #47
phyx
Premium

Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Jasno mi je da ne shvaćaš nimalo ni čemu carina služi, što se naplaćuje i na koji način, ali da bi još htio i da sve puštaju... Srećom, možda se jednom malo uozbiljiš.
ocito ne kuzis na sta ja mislim.
da pojednostavnim.

carini SVE ili nikog.
Staro 03.10.2010., 13:30   #48
Tomy B.
Premium
Moj komp

Tomy B.'s Avatar

Datum registracije: Nov 2007
@ phyx: Prvo je glupo ići u kupovinu s idejom da na ROBU I DOSTAVU neće ići carina + PDV (u slučaju informatičke opreme samo PDV).

Jel može malo detalja: Odakle si kupovao (eBay, neka trgovina...)? Koliko je bila ukupna cifra (laptop + dostava, ali bez carine i PDV-a)? Je li na pošiljci pisalo "GIFT"?

BTW: kupio do sad pet laptopa preko eBay-a i sve je prošlo kako bi i trebalo

Pošteni trgovci: .1. .2. .3.
Tomy B. je offline   Reply With Quote
Staro 03.10.2010., 18:29   #49
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
ocito ne kuzis na sta ja mislim.
da pojednostavnim.

carini SVE ili nikog.
Očito ne kužiš u čemu je ideja.
Ne ide to tako. I ne daj Bože da ide, zaboravi onda na kupnju vani.
Staro 04.10.2010., 16:01   #50
phyx
Premium

funkcija carine: da carini SVE. Ajd mi old iggy objasni kako to onda ide ako nejde tako

ako sam ja vec kupio laptop vani, znaci da sam negdje, nekom vec platio pdv. zasto bi to isto cinio u Hrvatskoj?

@ tommy b.

laptop sam kupio preko amazon.com al posto amazon ne isporucuje izvan USA poslao sam ga frendici u SAD koja je napisala na poklon da je GIFT.

cijena laptopa je bila 4400kn + 300kn postarina. i na taj nacin bi ustedio cca 2500kn prije godinu dana.

e sad dosla roba na carinu, i bio je neki maximalno iskompleksirani i ******* carinski sluzbenik.

vracao sam se vise puta u carinsku ispostavu jer mi je tip svaki puta rekao drugu cifru koju bi mu trebao dati i svaki put jos par razloga zasto je to tako.

ugl. naplatio mi je pdv 23% na laptop I postarinu, pa je skuzio da mi je slala fizicka a ne pravna osoba pa mi je zakelio dodatnih 10% carine na ukupnu cifru. I onda mi je jos htio slati negdje laptop u materinu jer ukupna vrijednost laptopa premasuje 5000kn (4400+300 = >5000kn? - po kojem je on tecaju racunao ja stvarno ne znam)
kakva je razlika u informatickoj opremi ako ju salje firma il neko deseti?
i zasto su tako ****** nesposobni drzavni sluzbenici?
pitam ga ja zakaj mi je svaki put govorio drugaciju cifru.

nisam vidio, nisam primjetio, ovo sam krivo izracunao, ovo je sad nesto trece, bla bla bla bla bla.
o tome ja govorim.

Zadnje izmijenjeno od: nino. 04.10.2010. u 19:01.
Staro 04.10.2010., 18:54   #51
Tomy B.
Premium
Moj komp

Tomy B.'s Avatar

Datum registracije: Nov 2007
1.: Hrvati PDV plaćaju u RH i nigdje drugdje, zato kad odeš negdje van gdje se plaća neki njihov "PDV" onda imaš pravo tražit povrat poreza i na našoj carini plaćaš PDV

2.: znači ako ti netko šalje 200 laptopa i napiše GIFT misliš da je to razlog da ne ide carina i PDV?

3.: PDV plaćaš na ukupan iznos jer je i laptop i poštarina usluga na koje ranije nisi platio PDV

4.: platio si više od 23% jer si htio ne platiti ništa, pa su se onda oni morali malo više radit da saznaju točan iznos pa su i tu uslugu naplatii, tu je još ležarina za laptop tako da se nakupi toga

Pošteni trgovci: .1. .2. .3.
Tomy B. je offline   Reply With Quote
Staro 04.10.2010., 19:06   #52
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
1. Postoje ugovori izmedju drzava o ne-obostranom carinjenju.
2. Ti nama pricas stvari bez odgovora druge strane, a bas bi me zanimalo misljenje tog carinika.
3. Ne vjerujem da si u kunama platio, koja je $$ cijena?

Cijela tema je zanimljiva, stoga malo lakse sa rijecnikom, za sve vrijedi.

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 04.10.2010., 19:45   #53
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
funkcija carine: da carini SVE. Ajd mi old iggy objasni kako to onda ide ako nejde tako

ako sam ja vec kupio laptop vani, znaci da sam negdje, nekom vec platio pdv. zasto bi to isto cinio u Hrvatskoj?

@ tommy b.

laptop sam kupio preko amazon.com al posto amazon ne isporucuje izvan USA poslao sam ga frendici u SAD koja je napisala na poklon da je GIFT.

cijena laptopa je bila 4400kn + 300kn postarina. i na taj nacin bi ustedio cca 2500kn prije godinu dana.

e sad dosla roba na carinu, i bio je neki maximalno iskompleksirani i ******* carinski sluzbenik.

vracao sam se vise puta u carinsku ispostavu jer mi je tip svaki puta rekao drugu cifru koju bi mu trebao dati i svaki put jos par razloga zasto je to tako.

ugl. naplatio mi je pdv 23% na laptop I postarinu, pa je skuzio da mi je slala fizicka a ne pravna osoba pa mi je zakelio dodatnih 10% carine na ukupnu cifru. I onda mi je jos htio slati negdje laptop u materinu jer ukupna vrijednost laptopa premasuje 5000kn (4400+300 = >5000kn? - po kojem je on tecaju racunao ja stvarno ne znam)
kakva je razlika u informatickoj opremi ako ju salje firma il neko deseti?
i zasto su tako ****** nesposobni drzavni sluzbenici?
pitam ga ja zakaj mi je svaki put govorio drugaciju cifru.

nisam vidio, nisam primjetio, ovo sam krivo izracunao, ovo je sad nesto trece, bla bla bla bla bla.
o tome ja govorim.
Stvarno ne znaš o čemu pišeš, ali si uporan.
Carina ne može pregledati i cariniti sve. Ne može. Tehnički bi mogla, ali bi to bio u biti "bijeli štrajk" i dobio bi situaciju kao prije par dana u Sloveniji - sati čekanja itd.
U poštanskom prometu bi uvoz trajao bukvalno mjesecima.

Što se tiče ostalog - to što ti nisi shvatio kako se vani rješavaš poreza, što znači uvoz, carinska osnovica itd., zašto oznaka "poklon" ništa ne znači i slično možda i shvatiš kako i što i što učiniti u pojedinim slučajevima.
Kalkulacije su jednostavne, sam sve pripremiš i riješio si 90% posla...
Staro 06.10.2010., 14:20   #54
davorije
Registered User

Datum registracije: Mar 2010
kupujem laptop u SAD-u, pomoć....

evo ovako,

dobio sam ponudu da mi se dostavi laptop iz SAD-a, jer su tamo niže cijene, ali problem je to kaj meni to sve izgleda isto, slično da budem precizniji, pa bi molio pomoć oko odabira, gledao sam neke pavilione koji su tu oko 10 000, tamo su oko 900 dolara, pa me zanima neke dobre laptope, ne mora biti hp, do jedno 850 dolara, ako može netko izdvojiti vremena za neke preporuke, i da kako to ide sa garancijama ako se kupi tamo...

unaprijed hvala
davorije je offline   Reply With Quote
Staro 06.10.2010., 14:27   #55
Charmed
Foxy lady

Charmed's Avatar

Datum registracije: Feb 2009
Moj dečko je kupio Toshibu prije 3g u SAD-u i dan danas nema nikakvih problema s njim. S njim je dobio i mobilno jamstvo. Jedino je morao dati gravirati tipkovnicu al mislim da je to došlo oko 100-200kn. Mislim da je roba tamo kvalitetnija (al to je naravno moje osobno mišljenje ...)
Staro 06.10.2010., 14:35   #56
davorije
Registered User

ma znam, to si i ja mislim, jeftinije je a i nadam se kvalitetnije..

ma putuje jedan dečko stalno u l.a. pa mi ponudio da kupi, znaći bez pdv-a kod nas..

pa ne znam, čekam da mi kažu neke modele...

već sam promjenio 100 modela lud sam već. i da volio bi da je 17 inčni..

halloooooooooooo,

pa zar nitko????????????????????????

Zadnje izmijenjeno od: Jelc. 06.10.2010. u 15:19.
Staro 06.10.2010., 15:17   #57
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Autor davorije Pregled postova
halloooooooooooo,

pa zar nitko????????????????????????
Priča nije tako jednostavna.

Kako se kupuje? Preko weba, u trgovinama, da li kupuje netko tko tamo živi ili netko tko je tamo na putu?
Pripazi na iznose - cijene su obično bez iskazanog poreza, s brdo "navlakuša".
Provjera jamstva je problem - treba točno vidjeti za svaki primjerak kakvo jamstvo ima.
Staro 06.10.2010., 15:28   #58
davorije
Registered User

Citiraj:
Priča nije tako jednostavna.

Kako se kupuje? Preko weba, u trgovinama, da li kupuje netko tko tamo živi ili netko tko je tamo na putu?
Pripazi na iznose - cijene su obično bez iskazanog poreza, s brdo "navlakuša".
Provjera jamstva je problem - treba točno vidjeti za svaki primjerak kakvo jamstvo ima.
ma frend radi za američku kompaniju, i ima šefa koji svako malo dolazi u hr, i onda to on fura...

već je donio tako 2-3 compa..
Staro 06.10.2010., 15:38   #59
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Autor davorije Pregled postova
ma frend radi za američku kompaniju, i ima šefa koji svako malo dolazi u hr, i onda to on fura...

već je donio tako 2-3 compa..
Onda ga pitaj ona tri pitanja...
Staro 06.10.2010., 16:10   #60
davorije
Registered User

Citiraj:
Onda ga pitaj ona tri pitanja...
joj biseru kako se ja toga nisam sjetio...

on samo donese preko one stvari i kaj donese donese, nema kod njega...

ja naručim kaj želim on donese, lova odmah i to je to, nema s njime razgovora..

nebitno, vidim daovdje nema nikakve pomoći, hvala na ničemu...

Zadnje izmijenjeno od: nino. 06.10.2010. u 16:16.
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na