Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Web dizajn, programiranje i ostalo
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 22.09.2010., 19:01   #1
karabaja
The Zappa

karabaja's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Upravljanje elektromotorom

Uvijek u potrazi za informacijama na ovom forumu imam dilemu oko ispravnog odabira podforuma. Slična stvar je i ovaj puta, zato mi, molim, ne zamjerite.

Interesira me koliko je teško izgraditi elektroničko sklopovlje namijenjenog upravljanju elektromotorom. Funkcija bi bila svakih X vremena pokrenuti elektromotor N broja okretaja u jednom pravcu, pauza Y vremena, te reverzija zadaće.

Kako ne bi ostalo sve na 'apstrakciji' reći ću da bi elektromotor služio pokretanju ventila sustava za navodnjavanje.

Neka gotova rješenja su mi jednostavno preskupa s obzirom da se radi o hobiju. Planirao sam to sam izraditi u okvirima slobodnog vremena. Stoga bih molio neke smjernice u obliku gotovih tutoriala i nabave potrebnih materijala za izradu.
karabaja je offline   Reply With Quote
Staro 22.09.2010., 19:23   #2
^SuperUnknown^
Prečupavi mod

^SuperUnknown^'s Avatar

Datum registracije: Mar 2005
Zasto preko kompa? Za to bi ti vjerojatno bolje posluzio nekakav vremeski relej.

Member of PCE 100+kg demolition squad

Primary macine:
Apple Mac Pro 5,1
2x Six-Core Intel Xeons X5690@3.46 GHz
64 GB ECC DDR3 800 MHz
Geforce GTX 980 4 GB
Blackmagic Intensity Pro PCI-E HDMI capture/output card
Terratec Cinergy HTC USB XS HD + EyeTV
Kingston 120GB SSD
30 TB HDDs
Sharkoon QuickPort@USB
Optiarc DVD RW AD-7170A
Samsung DVDRAM GE20LU10@USB@Desk
Mac OS X 10.12.3
Apple Alu Keyboard shared via Teleport
Logitech G400 shared via Teleport

Secondary machine:
Apple Mac Pro 2,1
2x Quad-Core Intel Xeons X5365@3 GHz
22 GB DDR2 FB-DIMM 667 MHz
Geforce GTX 970 4 GB
Terratec Cinergy HTC USB XS HD + EyeTV
OWC Mercury Electra 6G SSD 120GB
Seagate 500GB 7200.10
Hitachi 1000GB 7K1000.B
Seagate 1000GB 7200.11
Hitachi 7K3000 3000GB
Sharkoon QuickPort@USB
Optiarc DVD RW AD-7170A
Samsung DVDRAM GE20LU10@USB@Desk
Mac OS X 10.10.3
Apple Alu Keyboard shared via Teleport
Logitech MX518 shared via Teleport

Work rig:
Apple Mac Pro 1,1@2,1
2x Dual-Core Intel Xeons 5150@2.66 GHz
2x Quad-Core Intel Xeons X5365@3 GHz
13 GB DDR2 FB-DIMM 667 MHz
Geforce GTX 660 2GB
Corsair Force Series F120 SSD 120GB
Seagate 500GB 7200.12
2xWD Black 1000GB
Hitachi 7K3000 3000GB
2xSeagate 500GB 7200.10@IcyBox
Seagate FreeAgent Xtreme 1500GB@FW 400
WD Elements 2000GB@USB (Time Machine)
2xSharkoon QuickPort@eSATA
2xPioneer DVR-111D (Superdrive)
Mac OS X 10.10.3
2xDell UltraSharp 2405FPW 24" Widescreen TFT@1920x1200
Sony KDL-26U2000 26"@HDMI
Apple Alu Keyboard
Logitech MX518

LAP:
Apple Macbook Pro 3,1
Intel Core 2 Duo 2.53 GHz
4 GB DDR2
Kingson 180 GB SSD
Seagate 320 GB HDD

* Looking in:
2xHP ZR24w 24" Widescreen TFTs@1920x1200
Samsung 243T 24" Widescreen TFT@1920x1200
* Listening to:
iRiver H320 + Sennheiser PX 40
Technics SA-EX320
iPhone 6S 64GB black
iPad 16GB WiFi 4.3.2
* Connected via:
90/90 Mbps Iskon Trio
* "Powered" by:
UPS APC Smart-UPS1500VA
* Playing:
Tama Arstar II
Yamaha DTXPRESS IV Special

Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11
^SuperUnknown^ je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 23.09.2010., 03:25   #3
karabaja
The Zappa

karabaja's Avatar

Citiraj:
Autor ^SuperUnknown^ Pregled postova
Zasto preko kompa? Za to bi ti vjerojatno bolje posluzio nekakav vremeski relej.
Ne, ne. Nisam ni mislio da ide preko kompa. Imaš li neki resource od kojeg bih mogao početi?
Staro 06.10.2010., 21:45   #4
problem_child
Premium

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor karabaja Pregled postova
Uvijek u potrazi za informacijama na ovom forumu imam dilemu oko ispravnog odabira podforuma. Slična stvar je i ovaj puta, zato mi, molim, ne zamjerite.

Interesira me koliko je teško izgraditi elektroničko sklopovlje namijenjenog upravljanju elektromotorom. Funkcija bi bila svakih X vremena pokrenuti elektromotor N broja okretaja u jednom pravcu, pauza Y vremena, te reverzija zadaće.

Kako ne bi ostalo sve na 'apstrakciji' reći ću da bi elektromotor služio pokretanju ventila sustava za navodnjavanje.

Neka gotova rješenja su mi jednostavno preskupa s obzirom da se radi o hobiju. Planirao sam to sam izraditi u okvirima slobodnog vremena. Stoga bih molio neke smjernice u obliku gotovih tutoriala i nabave potrebnih materijala za izradu.

jesi razmišlja o mikrokontroleru?

direktno sa računala da pokrećeš motor moraš imat nekakv "interface" između računala i PC-a, postoje nekakva rješenja koja to implementiraju ali po meni to treba zaboravit (jer će ti na kraju dana bit skupo)

najbolje rješenje je sam izgradit taj interface, on će ti direktno davat izlaz ka motoru sa paralelnog porta, šemu za to možeš pronać tu

http://free-zg.htnet.hr/Borko_Borani...no_sucelje.htm

ja san osobno ovin se bavija još u osnovnoj školi tako da ne garantiran da je to baš to na čemu san ja radija al bacija san pogled i to je manje više to

po meni, mikrokontroler je bolje rješenje al možda ti ovo gore više paše

inače, najbolji savjet ti je da guglaš ovako homemade projektiće na području robotike i hobija...
problem_child je offline   Reply With Quote
Staro 06.10.2010., 21:54   #5
Juco
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2010
Kakav konkretno elektromotor, onda možemo razgovarati nadalje?
Juco je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2010., 02:32   #6
dal3boy
Registered User

dal3boy's Avatar

Datum registracije: Dec 2010
Pozz

Bavim elektronikom i najbolje ti je nešto ovako

SLIKA

jednostavni ATmeha8 i H most gdje s PWM izlazima možeš lagano kontrolirati izlaze i tako upravljati DC motorom nisi rekao koji točno motor ako je koračni onda malo drugačije ide

Ako treba još objasniti reci, potrudim se
dal3boy je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2010., 02:56   #7
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Citiraj:
Autor karabaja Pregled postova

Šta ti ne bi bilo jednostavnije staviti obični elektromagnetki ventil (npr. od veš-mašine) i timer koji će ga otvarati i zatvarati u određeno vrijeme (tipa onih programabilnih utičnica)?
Staro 03.12.2010., 10:06   #8
The Pill Man
Premium

The Pill Man's Avatar

Citiraj:
Šta ti ne bi bilo jednostavnije staviti obični elektromagnetki ventil (npr. od veš-mašine) i timer koji će ga otvarati i zatvarati u određeno vrijeme (tipa onih programabilnih utičnica)?
Mislim da je to sve što mu treba.

Ako već hoće udaljeno kontrolirati i paliti ventil onda mu treba sredstvo za -prijenos podataka npr.:
M2M sim kartica (kod vipa je 20MB oko 30kn/misečno za gprs/edge modem), adsl, telefonski 56k modemi...
-interfejs komunikacija-relejni izlaz

Ako hoće može staviti ovo kao integrirano rješenje pa relay output iskoristiti za paljenje ventila. Aktivira ga tako da daljnski (kroz browser samo kod firefoxa zna popizdit pa bolje sa IE) okine "generate event" a isključi motion detection.
Ovo je samo ideja za doskakanje problemu a istovremeno ima i video nadzor. Jedino ti onih 20MB iz najmanjeg M2M paketa neće biti dosta ako ćeš se često spajati i gledati video

U biti profi bi bilo uzeti neki PLC (npr s7-300 serije od Siemensa pa njega programirati, složiti ormarić sa napajenjem, relejima.. a to je preko 10k kuna)
Staro 03.12.2010., 22:05   #9
karabaja
The Zappa

karabaja's Avatar

Citiraj:
Autor dal3boy Pregled postova
Pozz

Bavim elektronikom i najbolje ti je nešto ovako

SLIKA

jednostavni ATmeha8 i H most gdje s PWM izlazima možeš lagano kontrolirati izlaze i tako upravljati DC motorom nisi rekao koji točno motor ako je koračni onda malo drugačije ide

Ako treba još objasniti reci, potrudim se
[GOW]Nec-ovo rješenje mi se čini najjednostavnijim i najlakšim iako je tvoja ideja u principu ono što je bila moj izvorišna ideja.

Mnogi me pitaju - koji elektromotor - ne znam. Neki dovljno jak da može okretati ventil od česme/pipe/špine.

Citiraj:
Autor [GOW]Nec Pregled postova
WOW! Odlična ideja! Jednom sam u Chipoteci bio kupio takvu programibilnu utičnicu. Negdje je imam u garaži. Ime sve moguće kombinacije programiranja. Znam da je nisam koristio u stanu jer se u standby modu izuzetno grijala, pa sam se plašio da ne plane. Kao što planuti znaju turski pordužni.

Citiraj:
Autor The Pill Man Pregled postova
Mislim da je to sve što mu treba.

Ako već hoće udaljeno kontrolirati i paliti ventil onda mu treba sredstvo za -prijenos podataka npr.:
M2M sim kartica (kod vipa je 20MB oko 30kn/misečno za gprs/edge modem), adsl, telefonski 56k modemi...
-interfejs komunikacija-relejni izlaz

Ako hoće može staviti ovo kao integrirano rješenje pa relay output iskoristiti za paljenje ventila. Aktivira ga tako da daljnski (kroz browser samo kod firefoxa zna popizdit pa bolje sa IE) okine "generate event" a isključi motion detection.
Ovo je samo ideja za doskakanje problemu a istovremeno ima i video nadzor. Jedino ti onih 20MB iz najmanjeg M2M paketa neće biti dosta ako ćeš se često spajati i gledati video

U biti profi bi bilo uzeti neki PLC (npr s7-300 serije od Siemensa pa njega programirati, složiti ormarić sa napajenjem, relejima.. a to je preko 10k kuna)
Uf, ideja je odlična, no presoficticirana. Ključ je samo na automatizmu, ali ne i na remote upravljanju. Ipak, hvala.

Zadnje izmijenjeno od: karabaja. 03.12.2010. u 22:10.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno