Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 12.05.2010., 21:44   #1
Child Of Bodom
Premium
Moj komp

Child Of Bodom's Avatar

Datum registracije: Jan 2010
(riješeno) Windows 7 se ne dize

Da objasnim o kojem tocno je problemu rijec. Dakle vec nekih 8mjeseci pa do danas sam na kompu imao instalirane Windows XP SP3 te Windows 7 Ultimate. Naravno,svaki sistem je bio instaliran na zasebnoj particiji. Win XP na manjoj od 8GB te Windows 7 na srednjoj od 30GB (dok sam trecu najvecu particiju koristio samo za filmove,mjuzu,programe...itd) Kada sam prije 8mj instalirao ovaj "Dual-Boot System" redoslijed je bio taj da sam najprije inst Win 7 a nakon njega Win XP. Windowsi 7 su mi bili defaultni OS a XP sam koristio po potrebi. Sve je radilo savrseno,tj nakon pokretanja kompa u dos promptu se uvijek prikazao onaj tipicni "izbornik" u kojem sam mogao izabrati da li zelim bootati Win XP ili Win 7.

Danas sam isao reinstalirati Win XP,ali ful nova instalacija ilitiga clean install ( tj format ove najmanje particije prilikom instalcije sa CD.a)

Nakon sto je format odradjen i poceo proces kopiranja windows xp fajlova na disk, nestalo je struje!

Nakon sto je dosla,ponovo sam pokrenuo komp, medjutim slijedila je poruka :

"NTLDR is missing. Press any key to restart."

Jasno mi je pojavljivanje te poruke buduci da je instalacija Win XP prekinuta nestankom struje NO ZASTO MI BAR NIJE PONUDJENA OPCIJA POKRETANJA Windowsa 7 ??

Zatim sam ponovio i zavrsio inst Win XP al nakon toga i dalje nemam opciju podizanja Windows 7, tj vise nema onog izbornika za biranje bootanja Win XP ili Win 7.

Pretpostavljam da sam ovom reinstalacijom poremetio nesto u "Windows boot loader"-u ?

Da li je to ikako moguce "rucno" ispraviti, dakle ponovo omoguciti podizanje prethodno instaliranim Windowsima 7 ?

Pitam zato jer mi je NUZNO pristupiti nekim programima( i podacima spremljenim u njihovim postavkama!) a koji su instalirani na Win 7 ! Samo da navedem jedan primjer, npr bookmarks u firefoxu (njima nikako ne mogu pristupiti preko firefoxa instaliranog na Win XP? nazalost nemam backup bookmarksa sa Windows sedmice)

Znam da je opis problema bio dosta dug pa se ispricavam zbog toga no nadam da ce opis rijesenja biti kratak ;-)

Zadnje izmijenjeno od: Child Of Bodom. 12.05.2010. u 23:25.
Child Of Bodom je offline   Reply With Quote
Staro 12.05.2010., 22:46   #2
Nohabla
Premium
Moj komp

Nohabla's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Davnooo sam imao slican problem sa xp i vistom ... najvjerojatnije ti je otisao master boot record i treba ti neki mali programcic za popravit ga. Ne sjecam se sto sam ja koristio (jbg. bilo je davno, starim ).

Proguglaj malo: http://tiny.cc/adx6g

--- NEMAM SNAGE DA SE ZIVCIRAM ---
--- SAMO DJELUJEM ---

Nohabla je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 12.05.2010., 22:56   #3
Raven_1
Night shift
Moj komp

Raven_1's Avatar

Datum registracije: Jul 2002
Mozes probat editirat boot.ini
Evo cisto za primjer ako imas jedan disk i xp je na prvoj, a win 7 na drugoj particiji:
Code:
[boot loader]
timeout=1
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP Professional" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT="Windows 7" /fastdetect
Edit: Mislim da to nece ici ipak jer Windows 7 ima drugu filozofiju. Mozda EasyBCD pomogne.

Proc: AMD X2 3800+ cooled by TT BigTyphoon
Matična: ABIT AN8 SLI
RAM: 2x512MB OCZ Platinum EL rev2 PC3200
Grafička: SAPPHIRE ATI RADEON HD3450 256MB
HDD: WD 40GB i Samsung 160GB @ 7200
RW:DVD-ROM Pioneer DVD-106
PSU: 420W Xilence RedWing

"NOBODY expects the Spanish Inquisition! Our chief weapon is surprise...surprise and fear...fear and surprise.... Our two weapons are fear and surprise...and ruthless efficiency.... Our *three* weapons are fear, surprise, and ruthless efficiency...and an almost fanatical devotion to the Pope.... Our *four*...no... *Amongst* our weapons.... Amongst our weaponry...are such elements as fear, surprise.... I'll come in again."

--uoɥʇʎd ʎʇuoɯ--

Zadnje izmijenjeno od: Raven_1. 12.05.2010. u 23:07. Razlog: alter. rjesenje
Raven_1 je offline   Reply With Quote
Staro 12.05.2010., 23:26   #4
h3lld
Disturbed
Moj komp

h3lld's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Si probao ubaciti Win7 install disk i otici na repair?
Staro 13.05.2010., 00:06   #5
Child Of Bodom
Premium
Moj komp

Child Of Bodom's Avatar

Citiraj:
Autor Raven_1 Pregled postova
Mozes probat editirat boot.ini
Evo cisto za primjer ako imas jedan disk i xp je na prvoj, a win 7 na drugoj particiji:
Code:
[boot loader]
timeout=1
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP Professional" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT="Windows 7" /fastdetect
Edit: Mislim da to nece ici ipak jer Windows 7 ima drugu filozofiju. Mozda EasyBCD pomogne.

E da,kad samo gore spomenuo "rucni" nacin...mislio na editiranje tog kod u boot.ini medjutim ne zelim prepisati postojeci boot.ini ovim tvojim buduci da ni ti nisi siguran u njegovu ispravnost hehe
Staro 13.05.2010., 00:11   #6
Child Of Bodom
Premium
Moj komp

Child Of Bodom's Avatar

Citiraj:
Autor h3lld Pregled postova
Si probao ubaciti Win7 install disk i otici na repair?
pomislil sam na to,no ne zelim s tim jos nist pokusavat bas zato da se dodatno nekaj ne prebrise tako da cekam jos par savjeta! makar mislim da se tu tesko moze bilo sto osim probat s repair ili kad bi netko TOCNO znao na koji nacin da editiram postojeci boot.ini
Staro 13.05.2010., 01:23   #7
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Staro 13.05.2010., 10:46   #8
Raven_1
Night shift
Moj komp

Raven_1's Avatar

Datum registracije: Jul 2002
Citiraj:
Autor Child Of Bodom Pregled postova
E da,kad samo gore spomenuo "rucni" nacin...mislio na editiranje tog kod u boot.ini medjutim ne zelim prepisati postojeci boot.ini ovim tvojim buduci da ni ti nisi siguran u njegovu ispravnost hehe
Ma stvar je da je windows 7 noviji sustav, ali se nisam odmah sjetio da editiranje boot.ini nece sljakat.

Proc: AMD X2 3800+ cooled by TT BigTyphoon
Matična: ABIT AN8 SLI
RAM: 2x512MB OCZ Platinum EL rev2 PC3200
Grafička: SAPPHIRE ATI RADEON HD3450 256MB
HDD: WD 40GB i Samsung 160GB @ 7200
RW:DVD-ROM Pioneer DVD-106
PSU: 420W Xilence RedWing

"NOBODY expects the Spanish Inquisition! Our chief weapon is surprise...surprise and fear...fear and surprise.... Our two weapons are fear and surprise...and ruthless efficiency.... Our *three* weapons are fear, surprise, and ruthless efficiency...and an almost fanatical devotion to the Pope.... Our *four*...no... *Amongst* our weapons.... Amongst our weaponry...are such elements as fear, surprise.... I'll come in again."

--uoɥʇʎd ʎʇuoɯ--
Raven_1 je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2010., 10:57   #9
njOob
Premium
Moj komp

njOob's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Citiraj:
Autor Child Of Bodom Pregled postova
pomislil sam na to,no ne zelim s tim jos nist pokusavat bas zato da se dodatno nekaj ne prebrise tako da cekam jos par savjeta! makar mislim da se tu tesko moze bilo sto osim probat s repair ili kad bi netko TOCNO znao na koji nacin da editiram postojeci boot.ini
nema ti sto pobrisat,u 7ici pod repair imas boot repair i to napravi i to je to.Mislim da ce ti automatski ocitat i xp,bar je meni tak bilo.
njOob je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2010., 15:12   #10
Child Of Bodom
Premium
Moj komp

Child Of Bodom's Avatar

RIJESENO - Windows 7 se ne dize

Evo problem je rijesen, tj vecina problema naime i dalje nema izbornika za dual-boot ALI barem se Win 7 sad normalno dize a to mi je ionako bio prioritet To sto sad ne mogu dici XP me ne zabrinjava kad ih ionako jako rijetko koristim a uskoro cu i formatirat particiju gdje su oni instalirani.

Rjesenje:

Nista se ne dobiva umetanjem Win 7 DVD.a i pokretanjem Startup Repair.a jer mi sistem javlja ovaj problem :

Potrebno je napravit 3 koraka koji su opisani OVDJE tj nakon umetanja Win 7 DVD.a u "system recovery options" izabrati comand prompt, zatim locirati folder "boot" na DVD.u od windowsa, te zatim pokrenuti naredbu (u mojem slucaju) "bootsect /nt60 D:\" (ili pokusati sa ove dvije : "bootsect /nt60 SYS"; "bootsect /nt60 ALL") --->

I eto nakon restarta, Win7 se opet normalno dize.

EDIT :

Sad je napokon opet sve OK! Odnosno, prilikom pokretanja opet mi se pojavljuje "dual boot izbornik" u kojem mogu birati izmedju Win 7 i Win XP. Da bi se to omogucilo potreban je besplatan programcic EasyBCD. U njegovim postavkama "Add/Remove Entries" je uz postojeci "windows 7 ultimate" samo potrebno dodati jos i stavku u kojoj je win xp. I to je to! stvar opet sljaka kao da uopce nikad nije doslo do ovog problema

Zadnje izmijenjeno od: Child Of Bodom. 14.05.2010. u 00:30.
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno