|
![]() |
#1201 | |
only fool, not a horse
Datum registracije: Apr 2008
|
Citiraj:
![]() mislim da klasicni hard stvarno premalo trosi struje da bi se i na to gledalo.. |
|
![]() |
![]() |
#1203 | |||
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
![]() Nije. Ovisno o kontroleru i diskovima, može se složiti puno optimalnije rješenje. Problem je u definiciji brzine i realnoj potrebi. Iz situacije u kojoj su svi HDD-ovi spori i trebaš ih puno, dolaziš često u situaciju da su SSD-ovi brzi, ali malog kapaciteta pa ih opet treba puno. ![]() Ako je kontroler konstanta (u smislu cijene), diskovi su ti koji čine razliku. ![]() Citiraj:
![]() Inače, kad proizvođači SSD-ova ciljaju na takav tip reklame, ne gleda se potrošnja disk - disk, nego zahtjev - zahtjev. Recimo, imaš bazu koja povremeno traži 10000 potpuno random IOPS-a (jako rijetke, ali ipak). Za to moram "potrošiti" cca 50 SAS/SCSI/FC 15k diskova u jednom polju (s enormno malom iskoristivošću prostora) ili pak nekoliko SSD-ova (tu je pak problem veličina baze). E, tu se gleda ta ušteda. IOPS/W je bitan, ne HDD - HDD. Citiraj:
![]() Trend ti je prebacivanje s 3,5" na 2,5" u potpunosti.
![]() |
#1204 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Iggy, da nastavim priču na današnju usmeni razgovor. Evo, baš skinuh FW update za X25-E, proučih upute i bacam se na posao. No, brijem da kod SLCa TRIM naredba nema neke koristi, il se varam?
#1205 |
Premium
|
Pazi na podatke! Ima smisla, TRIM obavezno stavi (samo provjeri da FW ne "miče" sve podatke s diska. Jeste riješili backup?
#1206 |
Premium
|
Je, riješili smo sve ![]() Evo, update je napravljen, digao se OS bez beda. Dobio sam nekih 5-10% više na perf samim updateom (u benčevima narafno ![]() Kak se pali taj TRIM? btw: Baci oko na ovo: http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=186087 editX: I da postavim ovdje pitanje, da mi se dh malo uključi opet ![]() Evo, furam na mašini 6GB RAMa, a da puknem još 6GB i da od 8GB napravim RAM disk? Recimo da na jedan RAM disk puknem igru recimo, kak bi to ferceralo? Jel se može nać primjena toga, konkretno?
MC Zadnje izmijenjeno od: Sa_Stilom. 18.04.2010. u 20:02. |
![]() |
![]() |
#1207 |
I'm nightrider
Datum registracije: Mar 2005
|
evo pa gledaj ![]() ![]() a što se ostalog tiče, a gle, činjenica je da su ssd-ovi skuplji i manji po pitanju kapaciteta, tak da, po pitanju masivnog storage-a, ssd stvarno nema smisla ![]() al da je ssd bolja nadogradnja po pitanju "ubrzavanju kompa" od hdd-a, je, što god netko rekao, i da, brže radi od dva raptopra u raidu ![]() isto tak, raid ovo raid ono, al isti taj raid svejedno radi brže ak se stave neki ssdi umjesto hdd-ova... naravno, postoje svakakvi bezobrazno skupi hdd-i namjenjeni za neku posebnu namjenu, al isto tak, postoje i takvi ssd-i ![]() |
![]() |
![]() |
#1208 | ||||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() I moj u idleu vuče nešto više. :P Citiraj:
![]() Citiraj:
![]()
![]() |
#1209 |
I'm nightrider
|
pobogu, pa nisam nikad ni natipkao da je za sekvencijalu ssd taj koji kika esove, to mi je jasno, eventualno bi mogao služit ko neki keš ili neš tak ![]() onak, s tim svim prije kupovine treba dobro promislit i smislit kak će to sve radit i funkcionirat,a svaka odluka je kompromis ![]() |
![]() |
![]() |
#1212 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
najobicniji usb stick |
![]() |
![]() |
#1213 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Baš bih volio probati kako to radi, jer ako ima wear leveling algoritme, malo bolji kontroler od običnih stikova vjerujem da bi mogao poslužiti za boot disk za nekakv HTPC, NAS, torrent PC ili nešto slično. |
![]() |
![]() |
#1214 |
Premium
|
Kak napraviti LLF SSDa u DOSu? Nešto sa Hiren's da radi? Erase HDD mi ne radi. Radi verzija 3.1 sa UltimateBoot CDa no koristio sam ActiveKillDisk. 8 min po disku, ko nov je sad. Ne znam jel se preporuča nešto drugo, al ovo me zadovoljilo ![]()
MC Zadnje izmijenjeno od: Sa_Stilom. 27.04.2010. u 18:31. |
![]() |
![]() |
#1215 |
Premium
Datum registracije: Nov 2001
|
x25-m
Evo jedan kratki info, bez mjerenja, onako "od oka". Do sada sam imao 4x6400AAKS u RAID5 polju, koje sam u testiranju zamijenio sa RAID0. Držim virtualne mašine na tom polju, tako da sam osjetio prijelaz na RAID0. Sistem je bio super brz (sa ugašenim virtualkama), a SSD preskup i malog kapaciteta, tako da nisam radio upgrade (za SCSI ni Raptore se nije imalo para). Nakon završetka testiranja, diskove sam zamijenio sa 2x1001FALS isto u RAID0. Malo sam izgubio na brzini virtualki, ali ostalo je nešto novca, dobio nove diskove sa manjim vremenom pristupa, smanjio zagrijavanje i potrošnju. Ionako mi se broj virtualki smanjio sa 5 na 1-2. Bio sam zadovoljan. Sve svakodnevne poslove je pc obavljao "brzinom munje" ![]() ![]() Sada sam dobio priliku ubaciti X25-M 80GB i to sam i napravio. ![]() Očekivao sam dobiti neslućene brzine, nešto što oko neće moći pratiti po ekranu. Ubrzanje je došlo, ali ne onakvo kako sam očekivao. Sjetio sam se odmah starog sistema sa 4+ diskova i instantnog otvaranja svega što pokrenem (što i sada imam). Nisam razočaran, sve ide brzo kako i treba, ali sam brz odziv već imao sa mehaničkim diskovima, tako da mi se cijela ova priča sa SSD čini namjenjena ljudima koji imaju 1 disk i zamjenom za SSD će dobiti nezamislivo ubrzanje. Onaj tko već barata sa poljima diskova, nema potrebe uzimati SSD (osim SSD polja diskova ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1216 | |
Premium
|
Citiraj:
SSD-ovi imaju smisla kod baza i sličnih stvari, no "mali" kapacitet i "visoka" cijena (i jedno i drugo stavljeno pod navodnike je relativno) rade ograničenja. E sad, kako i kad upogoniti te dvije tehnologije direktno ovisi o namjeni. Rado ću sad primijeniti par SSD diskova tamo gdje sam nekad koristio par desetina diskova u jednom RAID polju, ali opet, ako trebam kapacitet stvari se kompliciraju...
![]() |
#1217 |
Premium
|
Cijena/GB je problem kod SSD-a, osobito kada nekome treba preko tih 60-80 GB. Na svu sreću pa je meni 30 GB dosta za sve stvari tako da je super stvar zamjeniti 2.5" HDD s nekim SSD-om, osobito ako laptop nema mogućnost kreiranja RAID polja. |
![]() |
![]() |
#1218 |
Premium
|
Imaš i bitno većih i, naravno, skupljih. Možda dođe vrijeme sa standardnim setupima s dva diska, ionako postoje SSD-ovi gdje su dva u jednom kućištu.
#1219 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Imati jedan disk s performansama barem 4 mehanička u raidu (manje buke i prašine, nema hlađenja, manje kučište, ne treba kontroler, nema gužve sa kabelima...) A nezamjenjivi su u konfiguracijama gdje se može staviti samo jedan, eventualno dva mehanička diska (laptop, mala kučišta...) gdje su diskovi na 5400okr/min ili još gore diskovi stare generacije. Kad se takav stroj nadogradi SSD-om, tada krenu pjesme kako je SSD majka, ovo-ono... Mene je spasilo što sam odvojio sistem od virtualkil, ali virtualke još držim na mehaničkim diskovima baš zbog kapaciteta... I još nešto sam primjetio, digni Windows 7, Office 2007, drivere, i Bad Company 2, sa 8GB RAM ti je file za hibernaciju 8GB i pagefile 8GB, sveukupno potrošiš 30GB prostora)). Nisam mogao vjerovati, da sam kupio SSD 40GB što sam i mislio u početku, zajebao bi se! |
|
![]() |
![]() |
#1220 | |
Premium
|
Citiraj:
Valjda ovdje i pričamo o kućnim korisnicima, a ne o U.S. Army ![]() |
|
![]() |
![]() |
#1221 | |
Premium
|
Citiraj:
Kućni korisnik - podijeli ih u bar dvije vrste. Jedno su obični kućni korisnici koji ne trebaju ništa "ekstremno" - ni SSD, ni ne znam kakve grafičke, napajanja ni ništa slično. Drugi dio je "gamera" ili hobista, koji imaju ili "moraju imati" nešto specifično. A takvih ako je 10% puno sam rekao.
![]() |
#1222 |
I'm nightrider
|
ok, al ako si kućni korisnik, i imaš neki c2d sa 2 gige rama i nekom intelovom integrušom, komp neće biti baš onak, ono, da svaki klik miša bude instantan i slično... e sad, ako kućni korisnik želi da može brzo otvarati slike, brzo otvorit word, brzo otvorit mozzilu ili šta ja znam šta sve ne, onda je (po meni) puno bolje riješenje 7200 zamjenit sa nekim ssd-om... cijenovno je tu negdje, u rangu sa novim procom, novom memorijom, i novom pločom, a vjerujem da će prosječni korisnik osjetit veću razliku sa novim ssd-om nego sa bržim procesorom i sa više rama... |
![]() |
![]() |
#1223 | |
Premium
|
Citiraj:
![]()
![]() |
#1224 | |
I'm nightrider
|
Citiraj:
je, ovo sa kapacitetom si u pravu ![]() |
|
![]() |
![]() |
#1225 | |
Premium
|
Citiraj:
A veličina mi je bitna, bez ikakvog "fun" materijala na mašini imam 120 GB svega i svačega (OS, aplikacije, dokumentacija, ostalo). Dobar SSD većeg kapaciteta bi me poprilično stajao, eksterni ne bih htio stalno koristiti zbog čiste praktičnosti, da mi prijenosnik može imati dva diska dalo bi se raspravljati. ![]()
![]() |
#1226 |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
Ima li tko kakvih iskustava s ovim SSD-om http://www.memoryc.com/storage/solid...texsataii.html isplati li se to nabavit s obzirom na cijenu/performanse ? |
![]() |
![]() |
#1227 | |
LateralusX
Datum registracije: Nov 2005
|
Citiraj:
isplati se, takvi su u Hrv. oko 1400 kn |
|
![]() |
![]() |
#1228 |
Premium
Datum registracije: Jan 2009
|
Kupujem curi laptop http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=8396 , sad sam u dvojbi koji ssd da joj uzmem Kingston 64GB, V+ Series 64GB ili corsair nova 64GB. Cijena je ista... nema baš puno reviewa po netu za corsaira, malčice mi se kingston čini boljim Cijene su im praktički iste (oko 1500kn). Ty |
![]() |
![]() |
#1229 |
Premium
|
Koji P/N je točno za Kingston-a? BTW: Corsair Nova ima Indilnx-ov kontroler, koje ja osobno ne volim, ali to je ono totalno subjektivna stvar |
![]() |
![]() |
#1230 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2009
|
Citiraj:
http://www.kingston.com/ukroot/ssd/v...eries.asp?id=2 Specification Capacity* – 64GB, 128GB, 256GB, 512GB Storage temperatures – -40 - 85°C Operating temperatures – 0 - 70°C Dimensions – 69.85 x 100 x 9.5 mm Weight – 84 grams Vibration operating – 2.7G (7-800Hz) Vibration non-operating – 20G (20-2000Hz) Sequential Read Throughput – 230MB/s Sequential Write Throughput – 180MB/s PCMark HDD 2005 Score+ 64GB – 38,177 128GB – 38,065 256GB – 38,272 512GB – 37,974 Form Factor – 2.5" Interface – SATA 1.5 Gb/sec. and 3.0 Gb/sec Power specs – 3.5 W - 4.2 W - active / 0.065 W - 0.075 W Idle Life expectancy** – 1,000,000 Hrs mean time before failure Operating shock – 1500G Cache – 128MB onboard cache Ne znam koji kontroler ima, mislim da ima samsungov. Uglavnom namjenjen je za laptop. Može i preporuka nekog drugog za te novce (1500kn) dobavljivog kod nas. Neznam iz kojeg razloga mi neće otvorit datasheetove na kingstonovoj stranici. |
|
![]() |
![]() |
|
|