|
![]() |
#1 |
(°_°)
Datum registracije: Nov 2001
|
Leadtek VC100 XP capture card review
Neki dan sam krenuo prebacivati materijal koji sam snimao dobrom starom Sony TRV120 Digital8 kamerom, no iznenadilo me što nijedan program ne reagira kada je spojena kamera. Nakon par sati obilaženja nekih frendova, ustanovio sam da se pokvario DVOUT (i.link) na kameri. Odnio sam je Masnjaku (Sony servis) i ocekivajući da će popravak koštati par sto kuna, okrenuo sam se i otišao kad je rekao da vjerojatno neće biti ispod 1500kn! Pa tolko valjda ne vrijedi ni cijela kamera !!! Uglavnom, morao sam pod hitno naći neku soluciju kako da prebacim tih par sati materijala na komp. Nova kamera nije dolazila u obzir, čak ni skuplje (i kvalitetnije) PCI capture kartice. Odluka je pala na ovu Leadtekovu koju sam već "promatrao" par mjeseci u cjenicima domaćih firmi, pa rekoh zašto je ne isprobati. Cijena je manje-više stabilna već par mjeseci, oko 150kn. Plug & Play Kutija ne izgleda ništa posebno, no nije bilo ni za očekivati nešto više za te novce. ![]() U kutiji se također nema nešto puno za vidjet, osim same kartice tu su još upute (začuđujuće samo na engleskom, bez kineskog ![]() ![]() Minimalno što se traži za rad kartice je:
Ja sam spojio karticu na
Instalacija je protekla u najboljem redu, 2 minute nakon reboota (sa karticom u praznom PCI slotu) i CDom u CDROMu te par klikanja na "Next" gumb pojavila se sljedeća slika ![]() Nakon daljnjih 6-7 minuta i jednog reboota završena je instalacija Winfast Entertainment Centera. Dakle 10 minuta je bilo potrebno od raspakiravanja kartice do početka captura. Priti impresiv... Software Na CDu se osim manuala na raznim jezicima može naći i DX 9.0, Acrobat reader 5.1 i slične stvari. Također je u bundleu i Winfast DVD 5.1 te naravno cd-key ![]() koji služi, blago rečeno, za sve... Taj progam sam prvi put susreo na Leadtekovoj TV kartici (mislim da je bila 2000XP Expert). Program se također može vrlo brzo konfigurirati prema potrebama, video input, audio, capture format, frame rate (meni je 29.97 jel je kamera NTSC). Može i svakih x minuta( ili MB) capture raditi novi fajl. ![]() Zaboravih napomenuti da kartica prima sve formate ko input (NTSC, PAL i SECAM-kojeg nisam imao prilike isprobat). Ima mnogo capture preseta (različite kvalitete mpeg1 i mpeg2, vcd, dvd, uncompressed avi, windows media format, te direktno snimanje na DVD ili VCD koje nisam isprobao. ![]() Može se mijenjati brightness, contrast, hue i saturation prije capturea, te se može uključiti capture određenog dana u određeno vrijeme (totalno nepotrebno za ovu karticu, ta je opcija za TV kartice). ![]() Kvaliteta capturea I sada ide onaj najzanimljiviji dio, usporedba kvalitete raznih preseta unutar Winfast PVRa. Uncompressed AVI 720x480 1min = 1.17GB Ovaj preset je najbliži pravom DV formatu kojeg sam dobivao kad sam spojio kameru na firewire (i.link). Iako vidim malo lošiju kvalitetu nego DV, svejedno je odlično rješenje i najbolja zamjena DVu koju sam mogao naći. Kasnije se lako sa TMPGenc-om ili drugim programom prekodira u željeni format. Screenshot Uncompressed AVI 352x240 1min = 303MB Vrlo loš preset jer ne nudi nikakvu kompresiju, a kvaliteta slike je u razini VCDa. Screenshot Mpeg1 Optimal Quality 1min = 30.4 MB 320x240, video = 4000kbs, audio= 224kbs, variable bitrate. Slika je dosta granulirana, no osjetno bolje kvalitete nego prethodna. Screenshot Mpeg2 Normal Quality 1min = 31.9MB 640x480, video = 3000kbs, audio = 224kbs, variable bitrate. Ovo je najlošiji od mpeg preseta, na single layer DVD stane oko 2.5 sati filma, no ne preporučujem. Screenshot Mpeg2 Good Quality 1min = 36.5MB 640x480, video = 4000kbs, audio = 224kbs, variable bitrate. Bolja kvaliteta od prethodne, a stane otprilike 2h filma na single layer DVD. Ako kvaliteta nije krucijalna, ovo je po meni najbolji format. Screenshot Mpeg2 Optimal Quality 1min = 48MB 640x480, video = 6000kbs, audio = 224kbs, variable bitrate. Najbolji mpeg2 preset, kvaliteta je vrlo solidna, a na single layer DVD stane oko 1.5 sati filma. Toplo preporučljivo. Screenshot DVD 1min = 47.9MB. Kvaliteta je ista kao prethodna, neznam zašto su uopće stavljali oba preseta. Screenshot VCD 1min = 10MB Kvaliteta slike je vrlo loša, no od VCDa se i ne može puno bolje dobiti. Ako trebate film snimati na CD, a ne na DVD, ovo je najbolji izbor (osim divxa/xvida). Screenshot Osim screenshota, stavio sam i 5 sekundi filma : Film Windows media video 1min = 3.47MB Daleko najveća kompresija, no isto tako i najlošija slika. Ovdje se prvi puta javljaju (iako sam ih ranije očekivao) dropani frameovi, i to 3 puta u minuti. Pa si možete zamisliti koliko bi bilo u cijelom filmu. Screenshot Osim screenshota, stavio sam i 5 sekundi filma : Film Zaključak Kartica me je, moram priznati, ugodno iznenadila. Nažalost nisam kompetentan da je uspoređujem s mnogo skupljima (jedini moj susret sa takvima je bio kod frenda i to sam ga samo gledao kako on radi pola sata). Jedino očekivanje koje sam imao od kartice je ispunila. Uncompressed AVI without dropped frames. Ako je nekome potreban jeftin a efikasan način prebacivanja raznog video materijala na komp (DVD/CD), ovu mu karticu toplo preporučam.
![]() |
#2 |
Junior Member
Datum registracije: May 2003
|
cini mi s eda je u 2000expert TV kartici isti capturing dio, screenshotovi izgledaju potpuno isto.. Nisam jos nikad probal analogni capture s njim, naravno 2000xp exper je skuplja jel je uvjedno I TV i FM kartica.
__________________ |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
(°_°)
|
onda sam ja imao 2000xp expert ![]()
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Jan 2002
|
Bruno, ne čini ti se, što se tiče capture opcija, identične su Expertovim. I ja sam u klubu vlasnika 2000Xp Experta. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
8-bit Gen.
Datum registracije: May 2004
|
Re: Leadtek VC100 XP capture card review
Citiraj:
Masnjaku za kameru ???????? Pa netko te stvarno mrzi kad te tamo poslao ![]() Sto je zalosnije dva odlicna tipa zive sa HTV-a u Samoboru kod tebe i expertno popravljaju scopove i kamere. Masnjak ????????? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
(°_°)
|
sorry, visage, tek sam sad vidio reply na ovom postu. jel moze kakav kontakt od tih tipova ? mail, mob, bilo sta ![]()
![]() |
#8 | |
8-bit Gen.
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
8-bit Gen.
|
Citiraj:
Samo sluzbeno kod Matrox tehnicara kruzi prica i jako puno korisnika je potvrdilo da sve Hauppauge kartice rade savrseno sa Matroxicama. Navodno su jako blisko suradjivali pa sve jako stabilno radi u tandemu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Eddie
Datum registracije: Mar 2004
|
Mislim da ću sad naručiti Leadtek Winfast TV2000XP RM u Hg Šrotu za 202KN.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#13 |
Eddie
|
Pošto sam novi u ovome: koji će mi programi trebati (u slučaju da ih ne dobijem, jer vidim na netu da se utility ne dobiva, a negdje piše da da) i je li moguće s nekim programom te filmove, spotove ili šta već jednostavno nekako kompresirati, pa da dobijem recimo 90min u 700MB a da slika bude tako rečeno "normalna"?
![]() |
#14 | |
(°_°)
|
Citiraj:
@Eddie skini si (ako nadjes) WinfastPVR, to je program kojeg si trebao dobit s karticom. Buduci da ga neces dobit, nemoj sad zicat na forumu nekog ko bi ti ga mailao ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
driver
Datum registracije: Oct 2004
|
winfast
Kupil sam je ja u petak, dobiš CD sa svim potrebnim programima, kabel za spoj kartice s zvučnom, kabel na čijem je kraju senzor za daljinski i naravno, daljinski (bez baterija). Sve je to divno i krasno al' ja još uvijek uz TV program ne mogu dobiti ton !!!! Ak skužiš, javi: |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Eddie
|
I kakvu sliku daje to čudo? Je li na mono ili stereo - još uvijek nisam siguran. I jesi li skidao šta na komp s TV-a - zanima me kakva je slika. Kako nema zvuka??!! Imaš uputstva čovječe! Jesi siguran da si dobro spojio? Nikako na netu ne mogu naći test dotične kartice i sliku. Svugdje samo slika kutije!!! ![]()
![]() |
#18 |
al se nekad dobro jelo...
Datum registracije: Jan 2003
|
![]() |
#20 |
driver
|
Winfast TV2000 xp RM ( ovo rm bi valjda dolazilo od "remote" tj. ima daljinski a prema tablici otisnutoj na kutiji, postoje 3 modela : FM, RM i DELUXE. Sve su načelno iste, samo FM ima radio tuner i nema daljinski a DELUXE ima i radio i mogućnost video editiranja. Moja RM nema radio ni video editiranje. Ovo drugo kaj se tiče dekodera, to neznam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
driver
|
sorry, piše da nema video editing softvera uz ove dvije FM i RM a piše i da nema Directburn. Kartica je inače ok, ima PIP, što mi se posebno sviđa i tuner je prilično senzibilan al' još uvijek ne mogu dobiti zvuk.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
driver
|
Hvala Eddie kaj se trudiš, sve sam provjeril, sve je do jaja a sad sam upravo skinul neke drivere za FIC matičnu jer je zvučna u njoj integrirana pa bumo videli kaj bu bilo kad ruknem exe...možda se sve sjebe... |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
driver
|
riješio instalacijom drivera za zvučnu, ak ti ne bu radilo, javi se. |
![]() |
![]() |
|
|