|
![]() |
#32 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
ako sam dobro skužil, po performansama je wd black = wd blue bez aam samo je razlika u dvije godine garancije više, cijeni i cache-u ![]() a ja sam takav da radije dam tu neku siću više i imam 2 god garancije više ![]() dh41400, slobodno me ispraviš ako sam u krivu, ipak si ti puno kompetentniji za govorit o takvim stvarima ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Moze se to i tak gledati ![]() Uglavnom je situacija da se moze odabrati omjer brzine i buke (AAM), a ukoliko se odaberu performanse Black jednostavno daje vrhunske performanse. I to je to. P.S. Necemo niti zapocinjati s ovim novim Blackom (64MB cachea, 500GB plocama i dodatno poboljsanim nacinom rada), koji drzi korak cak i sa SATA III 6.0Gbit diskovima, a jedino ga trenutna cijena sprjecava u masovnijoj prodaji (kao i SATA III diskove). |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
jedno pitanje sto se tice cache-a,cemu on zapravo?(sad da bas ne otvaram novu temu) evo sad sam trenutno na Seagate Barracudi ST3250318AS, 7200.12 250 GB (dok mi ne dodje F3) i ima 8 MB Cache-a.do prije 2 mjeseca imao sam tu WD black 500 GB, sa 32 MB Cache-a.i evo ja ne vidim amabas niakvu razliku.sve isto ko i prije (samo bez cudnih zvukova ![]() za sta uopce treba taj cache? i kod koje grupe usera je on neophodan. ja pripadam onoj prosjecnoj grupi,internet igrice,video,muzika |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
3.14zda ®
Datum registracije: Nov 2005
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Disc buffer (a.k.a. cache) sluzi za pohranjivanje "prvih" podataka procitanih od strane glave diska, koji su se nasli na putu do zeljenih podataka (u bliskom okruzenju). Zatim sluzi za sto bezbolnije prenosenje podataka sa kontrolera (ugradjenog u HDD) na ploce samog diska. Ovaj jaz u brzini zna biti poprilican. Disk buffer takodjer znatno ubrzava pisanje po disku (Write Through, Write caching) te samim time ostatak racunala ne mora cekati dugo da HDD posalje signal o pripravnosti. Ova se metoda dosta koristi kod profesionalnih RAID kontrolera, gdje je ugradjena odredjena kolicina RAM-a kako bi se izbjeglo cekanje na stanje pripravnosti HDD-a ili polja istih. Takodjer se cache koristi i kod Command queuing-a, kod kojeg OS dobiva stvarne podatke o poziciji informacija (na disku, cacheu, na putu izmedju ...) Ukratko, cache je jedina stvar (osim same brzine rotacije) koje osjetno pridonosi brzini rada diska. Naravno osjecaj brzine direktno ovisi o nacinu koristenja diska i kvaliteti implementacije cachea, kao i o OS-u koji se koristi. (zbog nacina keshiranja diskovlja) Jedan mali test - pokreni kopiranje jednog veceg foldera sa puno manjih fajlova u njemu (npr. Win folder) ... Ovdje se jasno vidi razlika u random brzini izmedju diskova, odnosno pri ozbiljnijoj namjeni (a ne samo pri kopiranju filmova, za koje je bilo koji noviji disk dovoljan ![]() BTW evo i jednog realnog testa naseg kolege LINK
![]() |
![]() |
#37 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Antimićanin
Datum registracije: Aug 2007
|
da malo oživim temu ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Datum registracije: Aug 2005
|
pozdrav, imam HDD WD 1Tb, 1001FALS , SATA II, 32Mb Cache, WD Caviar Black i zanima me dal je ok da hard krči, ne krči stalno već samo dok se nešto radi. i kako da testiram tu jačinu krčenja ako postoji test (nisam guru za hardove ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Antimićanin
|
ja imam dva blackyja u kanti, 500GB i 640GB. i da, krče. no mene to ne smeta. ![]() nabavi HDTunePro v4 i imaš tab AAM. i stavi na minimum. malo će ti past performanse, ali će se i stišati drastično. recimo, ja samo svoje do ibera pojačao ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Datum registracije: Aug 2005
|
ma n ije da mi smeta, tek tako pitam dal je i drugima tako još jedna stvar, recimo stavim preko noći utorrent da radi..i u neko doba počne samo krčit..iz vedra neba..počne svjetlucat ona lampica na kučištu da nešto radi i krči i nakon nekog vremena prestane..neznam što je to :/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
...
Datum registracije: Dec 2002
|
Citiraj:
Moj ne krči, al se čuje više od seagate-a (onog koji je otišo u BSY nedavno pa smo ga oživljavali). Nema veze, važno da fino radi. Btw, ti diskovi nemaju 4k sektore ili sam ja krivo skužio? Da ti se ne pali antivirus usred noći? Ili windows defender? Ili nešto treće?
-- Mario Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 07.04.2010. u 17:16. Razlog: spajanje postova |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Antimićanin
|
Citiraj:
![]() @keeper - 4k sektore ima WD15EARS, WD1001AALS mislim da nema. ali ovaj novi FAEX bi ih mogao/trebao imat. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
...
Datum registracije: Dec 2002
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |