Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Periferija > Monitori, tipkovnice i miševi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 23.02.2010., 19:31   #1
stinac
Premium

Datum registracije: Dec 2005
CRT mutna slika

hp p1130
Kad ga upalim sve super i nakon 10sec slika postane kompletno mutna.
Sve radilo do jutros ok.
Da li se isplati popravljati?
stinac je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2010., 20:15   #2
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Ako nisi u mogućnosti da se prebaciš na LCD, probaj nać na tržnici neki CRT.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 23.02.2010., 21:04   #3
stinac
Premium

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor sinisa1989 Pregled postova
Ako nisi u mogućnosti da se prebaciš na LCD, probaj nać na tržnici neki CRT.
5-6k kn mi treba za bolji lcd, bavim se tiskom i grafikom.
Novi crt sam vec ubo, ali ovaj mutni mi je imao najbolju sliku
stinac je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2010., 21:34   #4
quantum112
Premium
Moj komp

quantum112's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Daleko sam od stručnjaka, ali po onom što sam čitao to zvuči kao problem s transformerom zaduženim za fokus, inače ako je fokus konstantno loš to se da naštelati šarafima koji se nalaze na istom, međutim ako je on sam neispravan, dosta je skup popravak.
quantum112 je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2010., 22:46   #5
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Dijagnozu si manje - više dobro napisao s tim da nemora biti do VN trafoa nego do trimera s kojim se baš podešava fokus. Štos je šta taj trimer počme sam "mjenjat" otpor a time i fokus. Kad tome nadodaš višegodišnji rad sloj šporkice koji se obično stvara oko VN trafa rezultat vidiš.
Rastavi monitor, dobro ga ispraši, upotrebi kist i usisivač. Namjesti da tako rastavljen može radit. Nakon šta očistiš vidit ćeš koji (od dva) je FOCUS (piše na plastici).
Prije paljenja zapamti poziciju trimera (označi flomasterom ako ti je tako lakše), sada provrti livo - desno par puta i vrati gdje je bio.

PAZI da te ne drmne ili ubije !!! Ne odgovaram za nestručno rukovanje !!!

Upali monitor i ostavi ga da se dobro zagrije (cca pola sata). Nađi one aplikacije sa test slikama (za FOCUS može poslužit i text) i izolirani odvijač (kojim ćeš okretat trimer).
Dalje već pogađaš, trebaš (x puta ako treba) malim koracima namjestit najbolji FOCUS šta možeš dobit. Upotrebi i povečalo ako treba.
Poslje ištekaj iz napajanja, zatvori i sastavi.

That's all folks
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2010., 23:51   #6
quantum112
Premium
Moj komp

quantum112's Avatar

Samo da na čas onda ukradem thread pošto vidim da se netko kuži; koja bi otprilike bila dijagnoza ovog 763MB kojeg sam uzeo od frenda, od prvog dana je imao malo disanje slike ali to je sad prešlo u skakanje...Simptomi su da što je slika svjetlija kod prikaza scena više skače kako se sadržaj na ekranu mijenja. Npr, reagira jako na svijetle dijelove na ekranu i na opčenitu svijetlost ekrana, npr., ako imam monitor na Entertainment modu (najsvjetlijem) i desktop mi je više manje crn, te sad npr. otvorim my computer koji ima veliki dio svijetle (bijele) pozadine, i mičem ga po ekranu, slika se pomiče, sužava i frče u čoškovima, i ekran općenito gubi na brightnessu, dok npr., ako imam ekran na text modu (najtamnije) to je višestruko manje primjetno. Moja laička pretpostavka bi bila da što je monitor svjetliji (ili što više svijetlih dijelova na ekranu) više struje je potrebno (Nokia Monitor Test ima jedan dio nazvan high voltage gdje varira crne i bijele podloge) pa neki od tih visokovoltažnih transformatora/kondenzatora ne daje dovoljno struje ili su fluktuacije napona velike - što za rezultat daje ovakve promjene u slici u takvim scenarijima. Ne bih se zamarao popravkom, samo me zanima sprema li mu se brza smrt ili bi mogao raditi još neko vrijeme?
Staro 24.02.2010., 12:12   #7
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

"Disanje" slike je direktno vezano sa VN trafom i kaskadom, zanemariš li kvalitetu komada najviše ovise / pate zbog "kvalitete" struje kojom se napaja crt tv / monitor (čitaj: nestanak i povratak napajanja, špicevi i sl.). Jednim manjim dijelom upravljačkim sklopovima. Većina ovih zadnjih generacija crt tv / monitora ima upravljanje / podešavanje u elektronskom obliku i parametre drži u nekom epromu pa dobije "ošamut" kroz napajanje za rezultat imaš izobličenu sliku ili krivu visinu / širinu i sl. Kod pc monitora bar imaš dostupne opcije za namještanje a kod tv je sve to u service mode.
Do kada će radit ? Pitaj onog gore.
Vozi miško dok slika nije mutna, izoblićena a nemožeš korigirat. Eto za Fokus piše poviše kako naštimat ako se da.
Staro 24.02.2010., 13:10   #8
quantum112
Premium
Moj komp

quantum112's Avatar

Ne znam, nikad nisam imao problema sa strujom u kući s nijednim uređajem do sad, monitori su vjerojatno nešto osjetljiviji ali ovo mi više izgleda na problem sa samim monitorom pogotovo jer sam ga uštekavao na razna mjesta po kući gdje i nema pretjerano drugih potrošača, nekad ako naglo promjenim sa dosta tamne na svijetlu scenu u monitoru se onako čuje neko pucketanje (kao kad se plastika hladi) tako da nešto definitivno ne štima.
A ništa, dok radi - radi.
Staro 24.02.2010., 14:42   #9
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Rastavi monitor i dobro ispraši, tako ćeš izbjeći veći kvar koji može nastati "preskakanjem" visokog napona preko masne sporkice. Naslage isto otežavaju hlađenje komponente, rezultat jasan.
Kod "kvalitete" struje sam prvenstveno mislio na naponske šiljke (uočljivo na običnoj žarulji kako kratkotrajno mjenja intezitet svjetla na manje il više), engl. AC Spikes.
Staro 03.03.2010., 18:47   #10
GodsKiller
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2007
Ako je otišla kaskada,VN trafo,odnosno došlo do probijanja,kad sam prije ohoho godina bio na praksi meštar je sa silikonom krpao kaskade i na kratkoročno to ide

Svi znamo da je Thomas Edison proizveo električno svjetlo i električni sustav za opskrbu domaćinstava, da je Gugliermo Marconi smislio radio i George Westinghouse sagradio prvu hidroelektranu… Svi znaju te "činjenice", ali nisu u pravu. Čovjek koji je sanjao ove stvari i izumio ih jest
NIKOLA TESLA
GodsKiller je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno