Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > NVIDIA
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 13.01.2010., 14:10   #271
thedream
Banned
Moj komp

thedream's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:
Autor Gjurovski Pregled postova
Cemu biflat toliki bus kada ima DDR5 memu?
Imali su ga već implementiranog na high-endu(GTX285) kao i na GTX295(448bit sendvič x2),mislim osobno da ih je više koštao razvoj novog 384-bitnog uparenog sa DDR5,IMO naravno,očito da nije kad su se za njega odlučili,a možda spremaju već i neki 512bit model.

Vidiš da ionako nitko ni ovdje,ni vani nema stvarno pojma šta se dešava.

Vidjet ćemo,bude zanimljivo uz 512SP-a,tu si u pravu da im očito ni ne treba fors bandwidth,ionako čitam kako se i nije pokazalo da 512bit zaista daje duplo više gb/s nad 256bit busom,i slično.
thedream je offline  
Staro 13.01.2010., 14:19   #272
Mast3r Chi3f
Premium
Moj komp

Mast3r Chi3f's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Citiraj:
Autor Halos Pregled postova
Zašto se meni čini da tu netko nekoga vuče za nos...opet
Jako cudno ovo sve, ali dobro moguce su dvije solucije: jedna da stvarno misle nešto napraviti od "fermija", a druga je da su u takvoj banani da je to strašno

hehe, bilokako bilo, potpis na zadnjih 6 maXovih riječi

edit: Gledam video..., povlačim gornja 2 reda
istina je uvijek u sredini.
realno bi bilo ocekivati prosjecno 15% bolje performanse(u igrama iz the way... malo vise u onim atijevim manje)

ostaje pitanje potrosnje i zagrijavanja koje ce valjda rijesit kako spada.

u svakom slucaju ati odavno vec odavno ima spremne neke refreshane modele(vjerojatno nista specijalno) tako da po mome skromnom misljenju ovaj put ce bit tu negdje i zato ce se na radost svih poklat ko nikad

Zadnje izmijenjeno od: Mast3r Chi3f. 15.01.2010. u 11:46.
Mast3r Chi3f je offline  
Staro 13.01.2010., 16:21   #273
Rino
[ZA DOM]Rino
Moj komp

Rino's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor thedream Pregled postova
Dosta su i ovi šturi specsi za osmijeh,ali,384bitna propusnost,pih.
Čemu tolika opčinjenost što širom memorijskom sabirnicom?

Šira sabirnica = više slojeva PCB-a = viša (zbog više škarta) cijena proizvodnje!

Bolje je ići s bržom memorijom...na taj način grafa je jeftinija, a bandwidth (tko bi rekao) isti!

Rino je offline  
Staro 13.01.2010., 16:36   #274
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor Rino Pregled postova
Čemu tolika opčinjenost što širom memorijskom sabirnicom?

Šira sabirnica = više slojeva PCB-a = viša (zbog više škarta) cijena proizvodnje!

Bolje je ići s bržom memorijom...na taj način grafa je jeftinija, a bandwidth (tko bi rekao) isti!
Pa fora je zlatna sredina između brzine memorije i memorijske propusnosti. Ali, puno je lakše napraviti širu sabirnicu (i skuplje), nego srediti bržu memoriju. Zato je ATi imao jeftiniji čip sa 4xxx serijom od nvidia G2xx serije.

Zato svi čekamo G3xx seriju da vidimo u kojem bu se smjeru stvari odvijale!

Citiraj:
Autor Mast3r Chi3f Pregled postova
u svakom slucaju ati odavno vec odavno ima spremne neke refreshane modele(vjerojatno nista specijalno) tako da po mome skromnom misljenju ovaj put ce bit tu negdje i zato ce se na radost svih poklat ko nikad
Kako stvari stoje, to klanje je bilo sa prošlom serijom. Nvidiji će glavni problem biti konkurentna cijena. Te će jako jako puno toga ovisiti o ATijevom odgovoru kaj se tiče dumpinga cijena. Ali kaj je je. Biti će zanimljivo "polugodište"

Staro 13.01.2010., 16:39   #275
thedream
Banned
Moj komp

thedream's Avatar

Apsolutno,đuka me preduhitrio,makar koliko sam gledao,dosta je skupa DDR5 memorija. Da su na neki nabrijaniji DDR3 nalupali tih 512SP-a sa 512bit busom,pitanje pod a) je li DDR3 sposoban prožvakati takvu sabirnicu i obrnuto,tj. iskoristiti ju maksimalno, i pod b) nije pitanje,nego vidoviti milan izjava,kako bi se nosilo sa 256bit + 4.8ghz DDR5 kombinacijom ATi-ja, osobno smatram vrlo dobro,čak da bi se i iznenadili.

Pa pogledaj samo GTX285 i 5850 testove,evidentan primjer 512bit busa vs. 256bit busa + DDR5 na 4.8 , sad bi ja dodao e da je baba muško tj. da GTX285 ima primjerice 512SP-a na sebi,kako bi to veselo bilo.
thedream je offline  
Staro 13.01.2010., 16:49   #276
Mad_Duke
Guest

Nisi uzeo u obzir i veličinu samo GPU-a. Koja je dosta veća kod nvidije, a biti će još veći sa novom serijom. Pa uzmi koliko ih se može "nagurati po wafferu". Eto ti opet cijene.

Ogromna prednost stavljanja brže memorije je u tome što ako to uspiješ imaš dugoročniju prednost pred konkurencijom. Jer kao što rekoh. Širu sabirnicu možeš "uvijek ugurati".

Ali eto. Sve bu to skoro na svijetlo dana (ali u kompove, ne u ruke nekog lika na press konferenciji :P )

Staro 13.01.2010., 22:10   #277
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
ddr3 na sirokoj sabirnici ili ddr5 na uzoj....tehnicki trenutno svejedno, s obzirom na cijenu ddr5 sumljam da ima i neke velike razlike u konacnoj cijeni kartice. Ali marketing radi cuda, koliko je ljudi samo dalo vise love za one ddr4 glupe modele znajuci da nisu nista brzi ali nisu si mogli pomoci jer ih je ta cetvorka toliko vuklaaaa
ali ddr5 svakako pomogne kada su u pitanju potrosnja i zagrijavanje. Kraj divoskih GPUa prilicno bitna stavka
greg SE je offline  
Staro 15.01.2010., 12:11   #278
Mast3r Chi3f
Premium
Moj komp

Mast3r Chi3f's Avatar

Citiraj:
Autor greg SE Pregled postova
ddr3 na sirokoj sabirnici ili ddr5 na uzoj....tehnicki trenutno svejedno ...
Hmm, ne bi bas rekao: veca sabirnica ne trazi samo veci broj slojeva pcb vec trazi veci i kompleksniji memorijski kontroler na samom chipu sta povlaci sa sobom i vece dimenzije(automatski i cijenu) potrosnju, zagrijavanje, udio neispravnih cipova...
Odlican primjer je "propao" atijev 2900 XT, kod kojeg je dobar komad chipa potrosen na onaj njihov superdumper 512-bitni ring bus kontroler koji na kraju zajedno s neiskoristenim tesalatorom nije sluzio nicemu osim sto je zauzimao veci dio chipa i povecavao potrosnju.
Ali ne bi amd-ovi inzinjeri na silu gurali tako nesto kompleksno da nije bilo racunice, da je tesalator ukljucen u u directx10 specifikaciju kao sta je prvobitno planirano onakva sabirnica bi imala i vise nego smisla. Iz istog razloga xenox (gpu xboxa 360) pored sebe ima Nec-ov cip s 10 Mb eDRAM memorije koja danas sluzi vise manje samo za besplatni 4xaa.

Tesalizacija je divna stvar koja devloperima omogucava da brzo kreiraju jednostavan objekt/scenu koju onda tesalator "mufte" fila s ekstra poligonima. Takodjer rjesava programere zajebancije s LOD-om, danas svaki objekt mora imati hrpu razlicitih tekstura ovisno za udaljenost na kojem se nalazi da bi se ustedjela kod prikaza na memoriji i resursima. Takodjer donosi jos hrpu fitchera koji itekako imaju smisla samo je problem sto za sve ove treba krenuti s razvijanjem igri prakticki od nule

ovdje mozete vidjeti sto je zapravo u matematici tesalizacija http://www.coolmath4kids.com/tesspag1.html
a ovdje sto je pod directx-om http://developer.download.nvidia.com...Compatible.pdf

Codemasterovaci su priznali da Dirt2 koristi tesalizaciju samo kod animacije navijaca i kod dinamike odjece i vodenih povrsine (citaj prodali su ovima iz amd maglu za milijune$ a ovi su je pak zdusno nastavili prodavati nama), sve u svemu ta igra prave tesalizacije vidjela nije kao sto i nece bilo koja druga igra u blizoj buducnosti.
Cak i da nekako nadodaju tesalizaciju danasnjim igrama (ne da bi dobro dosla, recimo Dragon age kojeg upravo mazem kao da je radjen s tesalizacijom na umu) to bi samo tako zaklalo danas i najjaci hardware-cypress.

Sama teslizacija je REVOLUCIJA (kao sto su to bili pixel i vertex shaderi) a ne evolucija, stvar koja olaksava zivot programerima, donosi ekstra ficere i plus toga jos oslobadja uvijek ogranicene resurse grafickog procesora, samo za njenu implementaciju treba vremena.
Svi oni dodatno poligoni sa tesalizacijom se zaista DOBIVAJU BESPLATNO ali problem je u tome sta oni nisu izmisljeni (ne vise u zraku ) oni su tamo i TREBA IH NEKAMO SMJESTIT a mjesta ima jedino gdje drugdje nego u memoriji
Sljepo crijevo cypressa je bandwith prakticki jedina stvar koju nisu poduplali u odnosu na proslu seriju a u biti jedina koju su za tesalizaciju trebali
Da se nisu opekli sa ring busom kod 2900 gotovo sam siguran da bi danas kod top modela atija imali 512 sabirncu pa cak im po cijenu nesto manjeg broja stream procesora.
Zakljucak koliko god mocno danas 5870 s ovim zastarjelim softwerom izgledao (vrhunske igre danas vise manje sve odreda dolaze na ut3 engine-u kojeg solidno vrti i atijev xenos, cipic od 233mil tranzistora ), kada dojde pravi directx11 soft ovi sto su danas izdvojili 3k+ krznasa moci se samo gledat i plakat.
Tko god ne vjeruje neka pogleda Unheaven benchmark gdje se ljepo vidi da cim se ukljuci tesalizacija detaljnost drasticno raste a framerate drasticno pada
Sad suprotno onome sto vecina ljudi misli udar na stream procesore je minimalan tj graficka ne izracunava gotovo nista vise nego sto je do tada, ali do usporavanja dolazi zbog toga sto usljed ogromnog povecanja komleksnosti scene automatski se strasno povecava zauzece memorije i bandwidtha.

...it’s the small details that help blur the lines between animation and photo realism, but more detailed characters can result in memory, bandwidth and storage issues...

Sama 2900 serija je na kraju i to ponajvise zahvaljujuci microsoftu i nvidiji ali i zbog nesposobnosti tadasnje amd-ove uprave i PR-a(duga je to prica i mislim da sam je vec jednom ispricao) zavrsila kao totalni fijasko. Na kraju su imali neupotrebljiv tesalator (izvan api-a) ogromnu propusnost (koja im realno vise nije trebala), ogroman i skup chip, strasno zagrijavanje i potrosnju pod opterecenjem.
Realno za onaj broj stream procesora, bez upotrebe tesalatora 256 bitna sabirnica je i vise nego dosta.
Da je tome tako nabolje se vide iz 3870 koja je gotovo nista druga doli 2900xt prebacena na finiji proces sa skresanom 256 sabirnicom.
Da ironija bude veca ta jedna od trzisno najgorih kartica u povijesti s inzinjerske strane(izuzmemo li porodjajne muke)je jedna od boljih/inovativnijih.

Citiraj:
Autor thedream Pregled postova
... Da su na neki nabrijaniji DDR3 nalupali tih 512SP-a sa 512bit busom,pitanje pod a) je li DDR3 sposoban prožvakati takvu sabirnicu i obrnuto,tj. iskoristiti ju maksimalno, i pod b) nije pitanje,nego vidoviti milan izjava,kako bi se nosilo sa 256bit + 4.8ghz DDR5 kombinacijom ATi-ja, osobno smatram vrlo dobro,čak da bi se i iznenadili...
Znas kako bi se nosio, nikako
Koliko sam ja uspio saznat trenutno GDDR5 chipovi su trenutno cca. samo 20% skuplji u odnosu na GDDR3 dok su im potrosnja i zagrijavanje manji, imaju duplu vecu propusnost i kao sto je netko spomenuo John Doe ce prije iskesirat za kutiju s natpisom ddr5 nego za onu s ddr3.. Sve u svemu koliko je GDDR4 bila promasen slucaj toliko je opcija s DDR5 must have. Jedine poteskoce s njom su sto je za nju potrebno redizajnirati memorijski kontroler i sto ima veci broj kontakata tj. pinova sto relativno komplicira ugradnju.

Citiraj:
Autor Mad_Duke Pregled postova
Pa fora je zlatna sredina između brzine memorije i memorijske propusnosti. Ali, puno je lakše napraviti širu sabirnicu (i skuplje), nego srediti bržu memoriju. Zato je ATi imao jeftiniji čip sa 4xxx serijom od nvidia G2xx serije.
Da to sa sabirnicaom definitivno stoji premda to nije bio jedini a bogami ni glavni razlog atijeve "jeftinoce"
Evo iz ovog grafa se ljepo vidi glavni problem nvidije u zadnje vrijeme i zasto je nvidija od kad se pojavio cypress u umjetnoj nestasici sa gt200 cipovima

Nazalost nisam pronaso konkrentne brojeve za 48xx seriju ali ako je die edge(duljina brida) za nju samo 14mm a cijena 55 nm wafera 4000$ lako je zakljuciti da je chip bagatela.
Evo ovdje kalkulatora kojim je ovo racunato, pa ako netka skuzi kako njime baratat neka javi
http://mrhackerott.org/semiconductor...tor/Input.html

Jos nesto amd/ati zbog svoje suradnje i partnerskog odnosa s TSMC-om na razvijanju finijih proizvodnih procesa (uvijek su atijevi chipovi prvi koji prelaze na manji tj. oni su u neku ruku i pokusni jer se na njima usavrsava i debugira novi node) ima s njima poseban ugovor u koji je ukljucena neka vrsta zastitne klauzule.
Pojednostavljenim rijecnikom amd za razliku od svih ostalih TSMC parnera ukljucujuci tu i nvidiju ne placa wafere vec funkcionalane chipove tako da njih za razliku od nvidije trenutacni yield show puno manje brine.
Doduse izgubili su zbog njega na mogucem ekstra profitu jer im kosooki sve do nedavno nisu bili u stanju isporucit chipova koliko su ih ovi bili sposobni prodat.

Gledajuci sve ovo covijek bi pomslio da je nvidje propala firma, ali nije sve tako crno za nvidiju. Gadne probleme s zagrijavanjem su rijesili doslovno izrezivanjem dva clustera iliti po nvidiji streaming multiprocessora(2x32SP) iz dizajna i u principu time instant smanjili temperature potrosnju za nekih cca 10%, bubam sa nekih 100C na 90C

lako moguce, u biti je najvjerojatnije da zbog nedostatka vremena zapravo ta dva clustera nisu ni izbacili iz dizajna vec su ih samo onesposobli da smanje potrosnju. Kad bolje rjese hladjenje ili ako predju na finiji proces izrade samo ce ih opet ukljucit nazad.

Takodjer imat ce ogromnu prednost u propusnosti zahvaljujuci 384 bitnoj sabirnici, sad koliko ce to iskoristit ostaje da vidimo.
Gore se ljepo vidi da kako je memorijski kontroler (DRAMI/F) rijesen u 6 segmenata po 64 bita i da zauzima relativno dosta mjesta chipu, doduse ne toliko (zbog manjeg procesa izrade) koliko je recimo zauzimao kod G80 ) ali ipak zauzima a bogami i trosi

Takodjer sto se tice yielda kod G300 i placanja chipova gotovo sam siguran da ce TSMC morat progutat nvidijino govno i to jos sa smijeskom na ustima da se ovi slucajno ne osjete uvrijedenim.
Zasto? Eto zasto http://www.globalfoundries.com/
Novac od nafte radi cuda jos pogotovo kada se skuzi da te nafte nece biti vjecno i da treba u nesto ulozit a ne samo trosit.
Vec sad imaju testne 28nm wafere dok prozvodnja krece na ljeto, kompletno prebacuju dresdenske fabove na 32 i 28nm, krenuli su s izgradnjom faba u okolici New Yorka , kupili su treceg najveceg nezavisnog proizodjaca poluvodica Chartered Semiconductor(samo su TSMC i UMC bili ispred), pripremaju papirologiju za najveci i najnapredniji fab u okolici Abu Dhabija, ono igraju s miljaradama kao rusi s miljunima
Izgleda da su vec sad kod njih dobar dio proizvodnje prebacili Qualcomm, STMicroelectronics, Broadcom, ARM navodno se sprema i Toshiba i to sve vise manje naustrb TSMC.
Jos sad kad vidim da ce do 2012 nvidijina tegra nalazit u svakom novom vozilu iz wolksvagen grupe, ma lizat ce oni njima ako zatreba i ono mjesto koje sunca vidjelo nije

Zadnje izmijenjeno od: Mast3r Chi3f. 15.01.2010. u 12:48.
Mast3r Chi3f je offline  
Staro 15.01.2010., 13:31   #279
Jackson
Guest
Moj komp

Datum registracije: May 2006
+1

Strašan post.
Jackson je offline  
Staro 15.01.2010., 14:06   #280
Halos
muimerP
Moj komp

Halos's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
+1

Uf, nema...izrsno
Halos je offline  
Staro 15.01.2010., 14:12   #281
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
Mast3r Chi3f svaka cast

vec cca par mjeseci nisam procitao ovako dobro srocen i kvalitetan post, definitivna preporuka za sve koji su ga samo proskrolali.

Ako se nevaram nvidia je malo slabija od amd-atia (govoreci financijski) tako da daleko od toga su u problemima.

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline  
Staro 15.01.2010., 14:15   #282
the_ghost
lar~
Moj komp

the_ghost's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Po onome sto ATI kaze, teselacija zapravo ne trosi ekstra bandwidtha, da citiram:

Citiraj:

Bandwidth is improved because, instead of transferring all of the vertex data for a high-polygon mesh

over the PCI-E bus, we only supply the coarse mesh to the GPU. At render time, the GPU will need to
fetch only this mesh data, yielding higher utilization of vertex cache and fetch performance. The
tessellator directly generates new data which is immediately consumed by the GPU, without additional
storage in memory.
A druga stvar o kojoj pricas, da ATI samo placa funkcionalne chipove, ne mora biti istina, jer se ista stvar prica i za NVdiju.

Treca stvar, nece nikad Nvidia u Globalfoundries dok je AMD u vlasnickoj strukturi iste. Barem po CEO-u Nvidije.
Prije ce ATI preci tamo. GF je pokazao na CES-u 28nm wafer tako da je moguce da ce biti ispred TMSC-a sto se tice prelaska na novi node.
the_ghost je offline  
Staro 15.01.2010., 14:21   #283
thedream
Banned
Moj komp

thedream's Avatar

+1

Užitak za pročitati,bar onaj dio koji sam razumio.
thedream je offline  
Staro 15.01.2010., 14:48   #284
Gjurovski
P.E.B.K.A.C.

Gjurovski's Avatar

Najbanalniji primjer Tesselationa, cisto me zanima kako ce to gurati ove nove kartice kada se pojavi igra na trzistu koja ce u potpunosti koristiti taj Tesselation:
http://www.youtube.com/watch?v=6Wp4Y...ndex=16#t=4m0s

Stvar je u to me da su pokusavali vec sa paralax occlusionom dobiti sto sada imaju sa Tesselationom ali je los utjecaj na performanse bio prevelik a texture i dalje bile kao 2D (sto se vidi u videu) dok su sa tesselationom konacno istinske 3D texture...
Master: E7200, 3MB L2, M0 {TT Big Typhoon VX @3500mhz}/Gigabyte P35-DS3P/2x1GB SuperTalent CL4 Overclock DDR2 800Mhz + 2GB Kingmax/Coolermaster Extreme Power 430W/XFX 8800GTX {Arctic Cooling Accelero Extreme} /Seagate Barracuda 250GB/Pioneer DVD-RW/
Periferija: LG W2242T 22"/Logitech X-230/Razer - Death Adder/LCD TV Toshiba WL66Z Regza 32"/Thrust Keyboard+Mouse Wifi/Logitech ChillStream/Sharkoon Rebel12

Zadnje izmijenjeno od: Gjurovski. 15.01.2010. u 15:13.
Gjurovski je offline  
Staro 15.01.2010., 15:49   #285
Mast3r Chi3f
Premium
Moj komp

Mast3r Chi3f's Avatar

Citiraj:
Autor the_ghost Pregled postova
Po onome sto ATI kaze, teselacija zapravo ne trosi ekstra bandwidtha, da citiram:

A druga stvar o kojoj pricas, da ATI samo placa funkcionalne chipove, ne mora biti istina, jer se ista stvar prica i za NVdiju.

Treca stvar, nece nikad Nvidia u Globalfoundries dok je AMD u vlasnickoj strukturi iste. Barem po CEO-u Nvidije.
Prije ce ATI preci tamo. GF je pokazao na CES-u 28nm wafer tako da je moguce da ce biti ispred TMSC-a sto se tice prelaska na novi node.

Prvo, pusti price ja ti kazem sta je na stvari a to sam procitao od ljudi koji se malo vise razumiju od tebe i mene.

Drugo, sto se tice placanja, nvidija je 100% sve do sad kao i svi ostali placala po waferu, na kraju krajeve to im je zbog dobrih yieldova i odgovaralo.
Sad ce gotovo sigurno dobit nekakvu kompenzaciju od TSMC jer su im jedni od vecih partnere koji su jos ostali

Trece, biznis nema granica, ako im ponudi bolje uvjete i cijene presli bi oni i crnom vragu, uostalom to vrijedi za sve kompanije koje ganjaju profit.
Pogledaj samo Apple na primjer, toliko su godina pljuvali po Intelu a onda su doslovno preko noci promijenili pjesmu i poceli pricat balade o superiornim procesorima.
Uostalom vecinski vlasnik GlobalFoundriesa je ATIC(arapski konzorcij) i on vodi politiku, premda amd vjerojatno ima pravo veta na odredjena odluke.

Takodjer suprotno vjerovanju vecine nvidia nije u ratnim odnosima s amd-om, oni imaju zdrav konkurentski odnos, mislim da su cak u "zlatnim vremenima" imali nekakv dogovor oko ne rusenja cijena(maglovito se sjecam je bila neka frka i istraga).
Ono s kim se Nvidja se vec duze vremena kvaci je intel, a koliko vidm u zadnje vrijeme sve vise ta njihova netrpeljivost prelazi u otvoreni rat.
Btw CEO nvidije Jen-Hsun Huang je bivsi amd-vac a amd je napustio samo stoga sto je zelio osnovat svoju kompaniju tj. nema nikakvih repova na toj relaciji

Hvala svima na pohvalama, i pardon moderatorima na laganom outpicu.
Staro 15.01.2010., 16:37   #286
the_ghost
lar~
Moj komp

the_ghost's Avatar

Citiraj:
Prvo, pusti price ja ti kazem sta je na stvari a to sam procitao od ljudi koji se malo vise razumiju od tebe i mene.
Gdje si to citao? Link? Jer sam ja citao suprotno. A i logika kaze da nece trebati veci bandwitdh zbog nacina kako to radi. Pa sam nvidijn dokument koji si linkao kaze da stedi memoriju i bandwidth.

Citiraj:
Drugo, sto se tice placanja, nvidija je 100% sve do sad kao i svi ostali placala po waferu, na kraju krajeve to im je zbog dobrih yieldova i odgovaralo.
Sad ce gotovo sigurno dobit nekakvu kompenzaciju od TSMC jer su im jedni od vecih partnere koji su jos ostali
Nije jasno kako to mozes tvrditi kad niti ti niti ja nismo vidjeli ugovor koji nvidija ima s TMSC-om. A da ce sigurno malo TMSC progutati govna hoce, no ako ATI vise nema problema na 40nm procesom (a nema) a Nvidija ima onda mozda i nije problem samo u TMSC-u.

Citiraj:
Trece, biznis nema granica, ako im ponudi bolje uvjete i cijene presli bi oni i crnom vragu, uostalom to vrijedi za sve kompanije koje ganjaju profit.
Ovisi koliko si tvrdoglav, a nvdija je tvrdoglava.
Ja sam se spreman okladiti da ce prije ATI preci nego Nvdija

Citiraj:
Hvala svima na pohvalama, i pardon moderatorima na laganom outpicu.
Mogao bi ovo komotno biti novi thread recimo da se ne mjesa s originalnom temom.
the_ghost je offline  
Staro 15.01.2010., 17:26   #287
Mast3r Chi3f
Premium
Moj komp

Mast3r Chi3f's Avatar

namirise doleti i sankcionira

p.s jeb**a nisam mogao odolit da nenadodam samo ovo: a toliko je logicno da nisam ni spominjao, pa naravno da amd/ati prebacuje buducu proizvodnju(za sad ne svu) na globalfoundries(pa vlasnici su 49% dionica) i to navodno direktno idu odmah 28 nm, preskacuci pri tome 32nm node. Sad koliko im je to pametno ne znam, vidjet cemo
-->
Jao odustajem
S nekim ljudima se jednostavno ne da raspravljat, a i da nastavimo raspravu preslo bi u neizbjezno trolanje prema kojem se cika Wolverine odnosi kao morski pas prema krvarecem nesretniku--->namirise doleti i sankcionira

p.s jeb**a nisam mogao odolit da nenadodam samo ovo: a toliko je logicno da nisam ni spominjao, pa naravno da amd/ati prebacuje buducu proizvodnju(za sad ne svu) na globalfoundries(pa vlasnici su 49% dionica) i to navodno direktno idu odmah 28 nm, preskacuci pri tome 32nm node. Sad koliko im je to pametno ne znam, vidjet cemo

Zadnje izmijenjeno od: Mast3r Chi3f. 19.01.2010. u 00:35.
Mast3r Chi3f je offline  
Staro 16.01.2010., 00:47   #288
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
Citiraj:
Autor the_ghost Pregled postova
no ako ATI vise nema problema na 40nm procesom (a nema) a Nvidija ima onda mozda i nije problem samo u TMSC-u.
nije bas da prave isti chip s razlicitom gravurom na vrhu, logicno je da kompleksniji ima vise problema. Uostalom u isto vrijeme kada je ATI prestao imati problema i ferni prica je konacno dobila neke detalje, meni to zvuci vise nego povezano s proizvodnim procesorom.
greg SE je offline  
Staro 16.01.2010., 12:30   #289
the_ghost
lar~
Moj komp

the_ghost's Avatar

Citiraj:
nije bas da prave isti chip s razlicitom gravurom na vrhu, logicno je da kompleksniji ima vise problema. Uostalom u isto vrijeme kada je ATI prestao imati problema i ferni prica je konacno dobila neke detalje, meni to zvuci vise nego povezano s proizvodnim procesorom.
Ati od pocetka nije imao problema sa samim proizvodnim procesom, fora je bila da je TSMC negdje u 10?. mjesecu tek u zadnjoj fazi proizvodnog procesa skuzio da im je plasma torch nije alignan kak treba pa je cca mjesec dana wafera unisteno jer je to na pocetku proizvodnog procesa. U 12. mjesecu tek ima zbog toga dovoljnog broja GPU-a ali postojao je veliki backlog narudjzbi koji se tek sad clearao. Ati se uostalom pohvalio na CES-u da je shipao 2 milijuna GPU-a sto nije mali broj za tri mjeseca i ne izgleda mi kao da imaju problema.

PS. TMSC ima koliko za ATI, oko 10k wafer startova mjesecno na 40nm sto je ajmo rec uz yield od 70% oko sto Cypress GPUa, sto je oko 1 milijun unistenih GPUova.

@ Mast3r Chi3f i GF i TMSC preskacu 32nm jer je kasnio tako da ni ati ni nvdija nemaju izbora.
the_ghost je offline  
Staro 16.01.2010., 12:31   #290
Mast3r Chi3f
Premium
Moj komp

Mast3r Chi3f's Avatar

Citiraj:

Logika ti je na mjestu i u svakom slucaju se slazem s tobom.
Navodni razlog tome sto TSMC odjednom ima super funkcionalni 40 node a prije toga se gotovo godinu dana s njim naveliko mucio je navodno posjeta djede mraza ali ne onog iz Laponije vec onog iz Santa Clara koji im je u cizmicu donio 40nm node

Da bozicni bajka bude potpuna tu se jos ukljucuje nas prijatelj Charlie koji tvrdi da je Deda donio jos i 32nm ako ne i 22nm(sto se mene tice mogao im je odmah donjet i 11nm da ne mora na godinu opet do taiwana)
Sve u svemu sapunjara gora i od Marisol a tice se jos i ARM-a, uostalom pogledajte sami. http://www.semiaccurate.com/2009/10/...-process-tech/
Djeluje itekako nategnuto ali opet ovih dana ide vijest da TSMC unatoc odlivu partnera povecava proizvodnju i zaposljava dodatnih 3k ljudi.
evo cak je i do ovih stiglo http://www.bug.hr/vijesti/tsmc-povec...ju/100186.aspx

Ne znam kako nitko ovo nije linko ali evo video Fermijevog GT100 launch tech-dema pod nazivom PhysX Rocket Sled. u demu se prema nvidijinim rijecima ponajvise koristi tesalizacija potpomognuta sa physx-om
http://www.geeks3d.com/20100108/ces-...ket-sled-demo/
Moram priznat da ne djeluje uopce lose, posebno obratite pozornost prilikom katapultiranja na onaj stjenjak u pozadini. Danas je industrijski standard da se za takve stvari koristi usrana 2d tapeta dok ovo ovdje djeluje mocno.

Btw izgleda da ce gt300 imat podrsku za 32x MSAA a dvoglave zvijeri vjerojatno i do 64xMSAA. Odlican primjer kako tehnologija danas napredauje, druga je stvar kome to realno treba.
http://www.geeks3d.com/20091228/nvid...port-32x-msaa/
samo zamislite crysis na tome, ni fermi octa-sli ne bi imao sanse

EDIT: the_ghost ajde da se ja jednom slozim s tobom, mislim da si ovaj put dobro obrazlozio

Zadnje izmijenjeno od: Mast3r Chi3f. 16.01.2010. u 12:52.
Mast3r Chi3f je offline  
Staro 16.01.2010., 12:48   #291
Majo
Banned
Moj komp

Datum registracije: Nov 2007
Meni isto SLi nudi 32XQ ,iskreno ne vidim razlike izmedu 4x i toga...
Super,stancaju vec kartice,nadam se da cemo uskro i neki posten rivju ugledat!
Majo je offline  
Staro 16.01.2010., 12:54   #292
Doink the Clown
Jack of all, master of none
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Wow, ovaj PhysX Rocket Sled pod Fermijem impresivno izgleda, things are heating up Nice, I like
Što bi rekao Dizlo, drulanje je počelo

C L O W N I N G A R O U N D
Doink the Clown je offline  
Staro 17.01.2010., 16:00   #293
Gjurovski
P.E.B.K.A.C.

Gjurovski's Avatar

Master: E7200, 3MB L2, M0 {TT Big Typhoon VX @3500mhz}/Gigabyte P35-DS3P/2x1GB SuperTalent CL4 Overclock DDR2 800Mhz + 2GB Kingmax/Coolermaster Extreme Power 430W/XFX 8800GTX {Arctic Cooling Accelero Extreme} /Seagate Barracuda 250GB/Pioneer DVD-RW/
Periferija: LG W2242T 22"/Logitech X-230/Razer - Death Adder/LCD TV Toshiba WL66Z Regza 32"/Thrust Keyboard+Mouse Wifi/Logitech ChillStream/Sharkoon Rebel12

Gjurovski je offline  
Staro 17.01.2010., 22:10   #294
Mast3r Chi3f
Premium
Moj komp

Mast3r Chi3f's Avatar

Citiraj:
Autor Gjurovski Pregled postova

Ma zaboli me ona stvar za ray tracing(bar narednih par godina), cuda i ostale kerefeke , to mozda pali graficare i ostale strumfove dok meni to kao i 99% puka ne znaci ama bas nista. Sto se mene tice mogu na grafulji projektirat misiju na mars, ako ne vrti dobro NOVE igre mojih para vidjet nece.

Sto se tice farcrya 2 tu se nema sto komentirat(ne znas ni tko s kim ni cim), dok je u prvom video vidljivo ogromno vizualno poboljsanje s tesalizacijom samo sto im je onda pad strasan, maximalno 14 fps

Ovim putem ovima u nvidiji javno porucujem da se ostave gonzo marketinga i prodavanja muda pod bubrege(tesla je tesla a geforce je geforce), ako pak nemaju sta pametno za pokazat neka rade na tome, nova godina (kineska-tigar-moja godina ) im je tek sredinom veljace, do tada ce valjda imat nesto pametno za pokazat.
Fermi render novog audia r8 nece me uvjerit da kupim nijedno (za r8 nazalost nemam dovoljno para)
Staro 17.01.2010., 22:19   #295
Gjurovski
P.E.B.K.A.C.

Gjurovski's Avatar

Citiraj:
Ma zaboli me ona stvar za ray tracing(bar narednih par godina), cuda i ostale kerefeke , to mozda pali graficare i ostale strumfove dok meni to kao i 99% puka ne znaci ama bas nista. Sto se mene tice mogu na grafulji projektirat misiju na mars, ako ne vrti dobro NOVE igre mojih para vidjet nece.

Sto se tice farcry2 tu se nema sto komentirat(ne znas ni tko s kim ni cim), dok je u prvom video vidljivo ogromno vizualno poboljsanje s tesalizacijom samo sto im je onda pad strasan, maximalno 14 fps

Ovim putem ovima u nvidiji javno porucujem da se ostave gonzo marketinga i prodavanja muda pod bubrege(tesla je tesla a geforce je geforce), ako pak nemaju sta pametno za pokazat neka rade na tome, nova godina (kineska-tigar-moja godina ) im je tek sredinom veljace do tada ce valjda imat nesto pametno za pokazat.
Fermi render novog audia r8 nece me uvjerit da kupim nijedno (za r8 nazalost nemam dovoljno para)
Tebe mora da to osobno jako dira vidim...

Kako se samo ta nvidia usudila pokazati test sa raytracingom

Gjurovski je offline  
Staro 18.01.2010., 11:56   #296
Gjurovski
P.E.B.K.A.C.

Gjurovski's Avatar

Poceli su i neki konkretniji testovi izlazit van:
http://ve3d.ign.com/articles/news/52...1-GPU-Detailed

Usporedbe Unigine Demo u usporedbi sa Ati-em 5870:
http://www.techpowerup.com/reviews/N...tecture/4.html

Nisam siguran ali mislim da se ovdje radi o okrljastenom Fermiu (448 shader unitsa)....

Gjurovski je offline  
Staro 18.01.2010., 18:06   #297
Doink the Clown
Jack of all, master of none
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Evo i malo opširnijeg članka s Tom's Hardwarea:
http://www.tomshardware.com/reviews/...x-11,2536.html

C L O W N I N G A R O U N D
Doink the Clown je offline  
Staro 18.01.2010., 19:09   #298
McG
-------

Datum registracije: Aug 2005
Pun net Fermi materijala, a zapravo ništ novo nismo saznali. Pomno birane riječi, pomno birani prezentacijski materijali, pomno birani benchmark i demo alati, pomno birani grafikoni i tome slično, ali glavno da je svake dvije rečenice naglasak na tome da Fermi lomi sve trenutačno aktualne kartice. Surround popaljen od AMD-ATi Eyefinity tehnologije i onda ga još loše implementiraju, pa za tri monitora čovek mora imati SLi. Kad se pogleda kak je izgledalo predstavljanje G80 i GT200 čipova, tj. kad se pogleda kak je izgledalo predstavljanje i lansiranje proizvoda kad nVidia zna da stvarno ima nekaj novo i revolucionarno za ponuditi - famozni Fermi ispada ništ više nego komedija hrvatske produkcije. Wannabe GPGPU aka Compute Gaming - pričamo vam priču. Kasne šest mjeseci, pričaju ko da imaju Novog Mesiju i Sveto Trojstvo sve u jednome, a od fake kartice, Fejsbuk i Twitter slika, došli su do hush-hush ultra nahypeanih konferencija za novinare za koje niko živ nije smel znati.

Šou, a kak je krenulo na kraju bi moglo ispasti...
...bez obzira kolko Fermi ispal bolji od aktualnih nVidia i AMD kartica.
McG je offline  
Staro 18.01.2010., 19:16   #299
Majo
Banned
Moj komp

Datum registracije: Nov 2007
McG,samo ti po Triviumu,bolje ti lezi .
Ah,samo nek nas drze na tankom ledu,cekamo neke prave rivjue te slike kartice,ovo je sad jos li-la,ni tko pije,ni tko placa.Ali neka,korak po korak i mozda cemo i ugledat karticu,prema ovim specsima je zvjer,no nakraju pise performance up to X2 GT200?Kaj,moj ce GTX260 Sli bit u rangu toga?E onda je to stvarno jadno...
Majo je offline  
Staro 18.01.2010., 19:22   #300
McG
-------

Datum registracije: Aug 2005
Ima i Trivium dobru stvar za ovo kaj nVidia radi s Fermi karticom...
...samo kaj se ne paše tak dobro u cijelu situaciju, mada bi se moglo povući neko preneseno značenje - ko visoko leti, nisko pada i tome slično. nVidia se s cijelom famom oko Fermija srozala kaj u vlastitim očima, kaj u očima ljudi koji prate IT tehnologije, kaj u očima svih gamera i općenito kompletne industrije. Dabog da Fermi ispade i bolji od ovoga kaj se dijeli okolo putem prezentacija i konferencija za novinare, jer čisto sumnjam da bude im još jedna fake kartica iliti još jedan (ovaj put još bolji) Fermi pomogla u održavanju neprestanog očekivanja ultra-superiornog proizvoda.
McG je offline  
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na