|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2008
|
malo kompliciranija mreža
need help! priča je malo duža, probat ću je skratit samo na bitne stvari, i idem redom. trebam umrežit par kompjutera. i danas sam se malo zabavljao sa kabelima u zidu i preraspodijelio routere. adsl linija je spojena na wireless adsl router, koji je u bridge modu (i koji je u dnevnom boravku). ide ide kabel sve do moje sobe gdje je taj router spojen na WAN port linksysa wrt54gl (instaliran je zadnji dd-wrt). wrt54 je gateway. net radi, kompovi spojeni na wrt54 rade. no nastaje problem kojeg ja neznam riješit: na adsl router je spojen i satelitski receiver kojemu treba internet da bi se vidjeli kodirani kanali, a preko wirelessa su spojeni laptopi od mojih staraca. i sve šta je na njega spojeno nema net, iako je wrt54 uredno dignuo vezu, a net radi na svim kompjuterima koji su spojeni na wrt54. i ne samo šta ne radi net, nego ja niti ne mogu pristupiti kompjuterima koji su spojeni na adsl router. ako pak na wrt54 prebacim kabel sa WAN porta na neki lan port, sve proradi, ali tada bye bye internet. rješenje bi bilo prebacit adsl router da radi kao router, ali tada bi wrt54 ovdje bio za lijepe oči, a kupljen je sa nakanom da se on bavi mrežnim prometom. pretpostavljam da ima neki način da se wrt54 podesi da radi ono šta meni treba, tj da je i dalje gateway, ali da mogu komunicirat sa preostalim dijelom mreže koji je spojen na wan port. sve ip adrese su OK, u 192.168.1.xxx rangu, i mislim da nema potrebe da ih navodim. pretpostavljam da se nešto treba podesit u advanced routingu,ali ja se ne razumim dovoljno u mreže da bi to znao podesit. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ukratko nemožeš i ofce i novce. Na raspolaganju imaš ove opcije: 1. ADSL router u Router modu rada, tada sat. reciver i wireless klijenti spojeni na njega imaju net, WRT54GL samo prosljeđuje net prema tvom kompu, podesiš mu wan u Gateway mode ili "dolazni" kabel staviš u Lan1 i jasno da je tada wrt54 ovdje za lijepe oći 2. Stavi WRT54GL u boravak uz adsl modem, na modemu gasi wireless (itako je u Bridge modu), iz modema u WAN na WRT a na njegove lan - ove spajaš sat. reciver, svoj i ostale kompove 3. Da je u pitanju samo sat. reciver u dnevnoj sobi mogao bi provući novi mrežni kabel za njega do svoje sobe ili postojeći "podjelit". Ovo zadnje se može napravit (samo kao nužno zlo) i ima rješenje na forumu. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
amigo
Datum registracije: Dec 2007
|
Pa sam si reko da ti je ADSL router u bridge mode, to znači da je između routera i wrt54gl direktna internet veza tak da ovi na adsl routeru ne mogu imati net. Sad ak već ne želiš da wrt54 ostane neiskorišten onda prespoji sve uređaje na wrt54. Također WAN port je samo za routanje paketa, nemozes preko njega pristupiti kompovima na ADSL routeru. Prebaci kabel na LAN port a na routeru ukljuci routing, ili mozes napravit ovo al mislim da je isto. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
ako iz bilo kojeg lan porta na wrt54 spojim kabel na bilo koji lan port adsl routera, tada i klijenti koji su na adsl routeru imaju net. nažalost to nije moguće izvest. niti je moguće sprovest još jedan kabel iz dnevnog boravka do sobe (već sad ide samo telefonski kabel, samo šta sam u razvodnoj kutiji skinuo telefonski signal sa njega i prespojio ga po ethernet standardu, da kabel ima 4 parice sve super, ne bi imao ove probleme koje imam, ali nažalost majstor koji je kablirao stan nije o tome razmišljao, pa imamo samo telefonske kabele sa 2 parice). intenzivno razmišljam o powerlink adapterima... odbija me jedino cijena. wireless je bio solucija, ali zbog nečega se tada između sat receivera i routera ne odvija komunikacija, iako ping prolazi. ideja da adsl router radi kako je zamišljen (kao router) nije dobra jer je loš, malo veći broj veza (p2p) ga skroz opterete. ideja 2 - da stavim i wrt54 u dnevni boravak otpada jer mojoj staroj "to nije lijepo". postojeći adsl router je mala kutijica koja se uredno sakrila iza šalice sa kemiskama. uostalom svaki geek ima router u sobi pored glave, naviknut sam da bi blinkaju lampice u vidnom polju. samo šta ja nisam geek. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Sam si zaključio da je 2. opcija najbolje rješenje, a na argument "to nije lijepo" odgovori sa jel lijepo bacit 400 - 600 Kn u vjetar (npr. za powerlink adaptere + trebaju biti na istoj fazi) ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
ne poznaš moju staru, pred koji mjesec je samoinicijativno zamijenila sve zidne lampe sa objašnjenjem da su joj stare dosadile (!!!). vidjet ću ovih dana šta i kako napravit. šteta, očekivao sam da se wrt54 može nekako podesit, spasilo bi me muka. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
To je neki linux receiver s obzirom na lan karticu koju ima u sebi? Mozes to rijesit s nekim AP u client modu kojeg zicno povezes s receiverom i onda se AP wirelessom spoji na WRT54G. Laptopi imaju wireless vezu s WRT54G? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
receiver je linux, ap sam probao ali to ne ide (ftp pristup ne prolazi). vratio sam sve kako je bilo prije, javljali su se errori u komunikaciji između 2 routera (to sam kasnije otkrio, ping je skakao kao lud , 1-150 ms između wrt54 i adsl routera). |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|