|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Biljar
Otkad igram biljar (po birtijama) znam da se u osmici crna kugla treba pospremiti tamo gdje je pospremljena zadnja iz grupe kugli koju si imao, međutim igrajući biljar na kompu sam vidio da kad pospremiš posljednju iz grupe da se crna mora pospremiti u suprotnu od te, pa me zanima jesu to meni krivo pokazali ili to komp nema pojma? p.s. Našao sam pravila biljara ali nisam ništa našao o tome, samo se spominje legalno pospremanje crne. Pa ako želite čitat, evo pravila: http://www.biljar.hr/index.php?optio...d=16&Itemid=17 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
vecina ljudi igra da crna ide u istu rupu gdje je isla zadnja, neki igraju i suprotnu. zaprava je potpuno nebitno - samo se unaprijed dogovorite kako cete igrati ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
hustla
|
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
|
Citiraj:
Sad kad već raspravljamo o biljaru, pri razbijanju ili kad bijela ode u rupu, jel se kod nastavljanja igre bijela mora staviti točno na točku ili se može pomicati (tipa, paralelno s točkom ili tako nešto)? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
Za ova pravila o suprotnoj rupi, i mi smo igrali da je suprotna ako od oba igrača boje završe u istoj rupi. Što se tiče bijele, igrao sam svakako, i da mora bi na točki al isto tako i da može bit bilo gdje u ravnini s točkom. Neki stolovi čak imaju crtu preko polja u ravnini s točkom...
![]() |
![]() |
#8 |
80286
Datum registracije: Jul 2004
|
Jel nije u pravom 8-ball biljaru pravilo da se crna može terati u bilo koju rupu nakon što se zateraju sve kugle svoje boje? I ako uteraš bijelu u rupu protivnik ima ball-in-hand odnosno stavlja ju bilo gdje na stol? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Premium
|
Citiraj:
Ali sad mi nije jasna jedna stvar, prije igranja moraš najavit u koju ćeš rupu koju kuglu pospremit, a šta se događa ako pritom pospremiš još koju nenajavljenu. Jel se to smatra kao faul ili ? Što se tiče (ne)pomicanja bijele u birtijama, to samo ovisi o dogovoru. . . |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Banned
Datum registracije: Nov 2009
|
Kafanski biljar je najbolji klasični iliti 8-ball , sa pravilom gdje ode zadnja kugla to ti je rupa i crnu tamo ![]() malo rasistička igra,bjela kugla tjera crnu u rupu ![]() Eh otkad nemam u lokalnom bircu biljar "rasturam" po pikadu |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
its slightly turbocharged
Datum registracije: Jun 2006
|
Citiraj:
Upravo tako. Di ode zadnja kugla tu treba crna. Makar dok je pivo na rubu stola sve je podložno pregovorima IMO ono micanje bijele po ravnini sa točke je glupost. Ja sam svojevremeno dok sam svaki dan poslije škole išao na bilijar preskakao sa bijelom protivničke pa i svoje kugle da bi uterao neku koja meni odgovara. Od završetka škole je prošlo 6 godina i nažalost u tom vremenu ja sam možda 3 puta od tada nabacio koju partiju, a nedostaje mi... ![]() Makar sam zahrđao ko ekser
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
u biljaru mi je najgluplje pravilo da se nakon kaj netko ubaci bijelu slučajno da se bijela stavlja na točku, po meni jedino pošteno bi bilo da se bijela nakon ubacivanja u rupu stavlja gdje želiš, tak mi u društvu igramo kad igramo biljar jel glupa situacija je kad tebi i protivniku ostane samo crna i on namjerno (ili slučajno) ubaci bijelu u rupu i onda ti recimo od mante moraš gađat crnu preko 2 dužine stola.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
to ti je ista stvar kak svatko može bijelu ubacit kad je frka kužim ja tebe, al gle ovak moraš pazit kaj ćeš s bijelom a ne ubacivat u rupu bez posljedica zato mi je bolje tako, jer kad ubacim recimo bijelu, onda znam da će mi protivnik strest 3-4 svoje kugle u rupu, nakon toga se malo teže vratit na tvoj način igra traje dulje, al mislim da ukupno znanje biljara i tehnika igranja dolazi do izražaja samo kod natjecateljskih pravila biljara probaj jednom odigrat tako, po ovim pravilima pa ćeš vidjet da nije samo napeto kod gađanja crne nego tokom cijele partije, jer se non stop pazi na raspored kugli |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Premium
|
Citiraj:
da se mene pita ja bih igrao sve po natjecateljskim pravilima jer ovo kako se igra u birtijama dosta toga nema smisla, ali opet, uvijek igramo tako da bijela ide na točku pa mi glupo sad nagovarat sve koji igraju samnom da rade drugačije, a i opet kad gledaš npr kad igramo nogomet isto se dosta pravila "zanemaruje" i kad se jednom navikneš na to tako je stalno. . . |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
ima odlican birc/biljar klub kod slavoneske avenije iza Tomica (BMW), zove se Masconi, ima dosta odlicnih stolova i inace igra najbolja ekipa u Hrv tamo, tako da se ima sto i vidjeti dok pijes cugu recimo. ne igra se samo osmica. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
the letter
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
Kada govorimo o osmici, ne postoji natjecateljski biljar i birtiski biljar. Postoje natjecateljska pravila i birtiska pravila. Nitko ne brani igru sa turnirskim pravilima na "birtijskom biljaru" (manji stol, bijela je veća od ostalih kugli itd.) U natjecateljskim odnosno turnirskim pravilima osmice, svaka kugla se mora najavljivati i samo ta kugla se smije ubaciti. Sve ostalo je prekršaj (osim ako nije najavljen safety). Prekršaj se kažnjava sa ball-in-handom protivničkog igrača što znači da se bijela može staviti gdje god igrač želi. Britiska pravila su napravljena samo i isključivo zato da se igra uspori kako bi jedan žeton što dulje trajao i da se zaobiđu nedostatci malog stola. Svaka britija ima svoja pravila ali se ona prije partije mogu dogovoriti. Citiraj:
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
tocno to,svako ima svoja pravila. U koji kvart sam god doso svako ima svoja pravila po kojim su ih ucili drugi itd, tako da je sve na razini dogovora. Ali slazem se da crna ide u rupu di je usla zadnja kugla, i da nema micanja bijele, zabavnije je igrat kad ju treba od 2 mante pogodit nego da ju ko drkadzija stavis na rupu i to je to. Ali tu i mnogo ovisi ekipa koja igra.
![]() |
#23 |
Premium
Datum registracije: Feb 2008
|
sto prije prijedjete na internacionalnu osmicu, devetku ili neku drugu disciplinu bolje za vas i za bilijar u HR. Evo domacih bilijarskih meceva http://www.youtube.com/user/theflake90 , a na youtube-u mozete naci puno drugih meceva, npr. na kanalu BClub gdje su sve profesionalni mecevi iz svijeta sa najvecih turnira |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
|
inace igarm kod frenda u podrumu na devetki,al kolko znam imaju "birtija" pravila na koja smo navikli i turnirska...naravno birtijska se znaju razlikovat od birtije do birtije,ovisi kaoko se gdje igar,odnosno dogovori,slicno kao igar prve/panike...sve je stvar dogovora |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Guest
|
sto se crne i zadnje tice, mi igramo da je tvoja rupa ona u koju si ubacio crnu...ako protivnik takodjer ubaci crnu u tu istu rupu, onda je njegova suprotna rupa...ako je ubacio i bijelu i crnu zadnje, onda protivnik bira koja je njegova rupa....sto se bijele tice, igramo da moze biti bilo gdje na trecini stola iza bijele, sto nije bilo napamet odabrano, vec smo to vidjeli da se moze u biljaru na kompu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
internacionalna osmica je puno dinamicnija i zanimljivija od ove kafanske. |
![]() |
![]() |
|
|