|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Oct 2009
|
SSD vs HDD
Gledam ove usporedbe SSD-a i HDD-a pa razlike su svega nekoliko sekundi ! ovo stvarno ne kužim jel može mi netko to objasnit: http://techreport.com/articles.x/16291./1 ako je samo nekoliko sekundi razlika koja svrha onda kupnje skupog SSD-a... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
prvo i osnovno, SSD (solid state drive) drugo, probaj malo prokopat po ovom podforumu za detalje od ssd edit: pogledaj čuda, oko desetak tema niže je jedna s imenom "SSD-ovi ili solid-state diskovi" WICKED!!!! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Nije da mi se baš čita 40 stranica da pokušam naći odgovor na svoje pitanje. Uostalom svi svugdje pišu vau super ovo ono i onda naiđem na ovakav test pa rekoh da pitam zašto je to onda tako? Zašto je SSD toliko "vau" super a testovi pokazuju nešto drugo ? Uostalom pogledao sam ukratko tamo komentare i druge slične teme i kao što sam rekao 90% otpada na "vau" hvaljenja, i priče o točnom nekom SSD-u, no gdje je tu usporedba sa hdd-om ? nešto slično onom testu što sam ja našao. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
sta znaci "razlika nekoliko sekundi"? ne kopa mi se po clanku da bi to nasao samo. u svakom slucaju ono u cem je ssd puno brzi je odaziv na korisnikovu radnju, odnosno otvaranje fajlova i slicno, sto je nesto sto se najvise osjeti jer sa ssd-om to postaje instantno prakticki. naravno prava snaga ssd-a uopce nije u desktop primjeni nego u serverima gdje njihovo nisko vrijeme pristupa zaista dolazi na svoje.
![]() |
#7 |
LateralusX
Datum registracije: Nov 2005
|
lektira za lijene pocetnike: The SSD Anthology: Understanding SSDs and New Drives from OCZ The SSD Relapse: Understanding and Choosing the Best SSD ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
![]() |
#10 |
Premium
|
evo od ove stranice pa slijedece recimo tri pogledajte, kazu da su mjerenja u sekundama, vrlo su male razlike i jos imaju onaj intel ssd sta bi trebao biti najbrzi... http://techreport.com/articles.x/16291./3 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Imaš na PCekspertu test najnovijih Intel SSD-ova i usporedne tablice s drugim SSD-ovima i ponekim hardom. Baci oko na te tablice, pogotovo one vezane za brzinu čitanja/pisanja i vremenu pristupa podacima pa će ti dosta stvari biti jasnije. http://www.pcekspert.com/articles/714.html
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Ukratko-multitasking dio (zapisivanje više podataka u isto vrijeme na disk) ide puno brže nego na klasičnom pošto se ne radi o mehanički pokretnim dijelovima koji zapisuju po pločama. Za po doma - totalno nepotrebno u ovom trenutku (s obzirom na omjer cijene i kapaciteta). |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
LateralusX
|
Citiraj:
![]() probaj zamijeniti HDD u prijenosniku SSD-om, obecavam da ti vise nikad nece pasti napamet vratiti HDD u njega ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
Govorim o desktopu prije svega i naravno naglasak na trenutnom omjeru cijene i kapaciteta u odnosu na trenutačno financijsko stanje većine ljudi ovdje. Da imam soma kuna na bacanje, vjerojatno bi ga kupio,zašto ne,ali s obzirom da nemam i moram gledat kako ću pokriti račune s obzirom da sam bez posla...ne,hvala. Što se prinosnika pak tiče...kolko znam ima diskova koji rade na 7200rpm i za njih ako baš tražiš performanse a opet će imat dosta povoljniju cijenu nego SSD istog kapaciteta...+ SSD je zasad još prefriška tehnologija i zasad koliko sam vidio barem - kad krepa,krepa...pa...prvo ću pričekat par godina da vidim kako će se pokazati na polju pouzdanosti a tek tada ukoliko se stvar u 90% slučajeva pokaže dovoljno pouzdana da drži podatke na disku 3-5 godina bez problema...kupujem. Da se razumijemo-mislim da je SSD odlična stvar,ali je trenutno još preskup i radi se o presvježoj tehnologiji da bi došlo ovog trena do masovne primjene "po doma"...bussines sektor i serveri su druga priča. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
LateralusX
|
Citiraj:
![]() i jos uzmi u obzir da prosjecan amerikanac godisnje zaradi 220 000 kn, dok prosjecan hrvat zaradi 50 000 kn, tako da prosjecnom ameru i nije takav problem kupiti SSD... btw. zaradjujem tek malo vise od hrv. prosjeka i kupio sam SSD ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
@lit.. da, razlike u tim testovima su "male", to tamo gdje su procesor i memorija ionako usporavajuci faktor (p4ee je koristen, procesor koji je slabiji od bilo kojeg novog procesora za 400+kn), recimo winzip, razlika je ~20% i tu diskovi da se na glavu okrenu ne pomognu kod tako sporog procesora, dok tamo gdje je disk ogranicavajuci razlike idu do skoro 50% single ssd vs vanilla hdd. jednostavno kanta u kojoj je testiran sustav nije adekvatna. ne mozes testirat diskovno polje od 2000$ na kanti koja ne vrijedi 200$ sveukupno. treba malo siru perspektivu svega uzet ipak, vidis da ni ovaj test nije bas flawless, dapace, dobar dio grafova je beskoristan jer na njima iskljucivo sporost stroja dolazi do izrazaja.
![]() |
#17 | |
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
![]() Kao sto je rekao antrax, konfa je prastara a plus na to si zapeo na sinteticke testove (stvarne svakodnevne aplikacije vjerojatno nisi ni gledao, a tek instantnost u radu s datotekama ...). Za pocetak obavezno pogledaj ovaj video, a onda mozemo dalje u diskusiju.
![]() |
![]() |
#18 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
Treba prvo probat kako radi SSD nakon čega bi dosta ljudi promjenilo mišljenje. BTW: možda ne bi bilo loše da se rasprava "preseli" u temu o SSD-ima |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
quad nemože štetiti a i to je provjerena tehnologija... ako se ne varam... ssd ima definiran broj radnih sati nakon kojeg je beskoristan (istina, puno je to, ali opet...) ![]() imho, ssd je još uvijek prefriška tehnologija, prvenstveno radi ogromne cijene po gb ssd u laptopu nebih koristil radi brzine i tih pizdarija već radi nečega kaj većini očito ne pada na pamet, a to je užasno mala potrošnja ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
|
hehe, fora filmic dh! jedino mala napomena, koristen je u dvoboju 2.5" hdd, a ne neki 3.5" reprezentativac kakvog bi imali u svojem standardnom racunalu. Sve osim potrosnje naravno bi razlike bile osjetno manje, ali jos uvjek vrlo velike kako god se okrene. nebi bilo lose puknit link na ssd temu i lockat ovo, da nije na 100 mjesta rasprava o istome.
![]() |
#21 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
SSD ima definiran broj zapisivanja po čeliji (10 000 za MLC i 100 000 za SLC), izračun za SSD od 60 GB je da će mi trajati 150 godina uz moj način korištenja, odnosno 300 gobina za 120 GB... Sjetili su se ljudi za manju potrošnju, ali tu ima opet jaku puno za pričat o tome. Samo ću reći da nije isto ako se uštedi tih 2 W sa SSD-om na nekom laptopu sa ULV procesorom s jednom jezgorm, LED osvjetljenjem ekrana od 12" i integriranom grafikom koji bez diska troši manje od 10 W i kad se SSD stavi u neki laptop sa malo jačom grafičkom, dual core procesorom i 17" ekranom koji troši možda i 50 W. Na provom je to ušteda od 20 %, a na drugog 4 %. Više ne tipkam ovdje, jer smatram da je najbolje da sve bude u jednoj temi. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
kenova
Datum registracije: Sep 2003
|
Završio bih ako smijem sa digresijom da je ovaj topic ogroman FAIL što se tiče skoro svega izrečenog ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Ja sam među onima kojima su SSD-ovi jopš uvijek preskupi. Cca 700 kn za 32 gb ili cca 900 kn za 64 gb, to mi je puno puno previše za disk drive, makar bio on i superbrzi SSD. Govorim to iz pozicije prosječnog pc korisnika; da od brzine pristupa podacima živim vjerojatno bih uložio u SSD, no za moje potrebe (kao i vjerujem za većinu pc korisnika), to je trenutno preskupa investicija. Jednog dana kad SSD tehnologija ode još par koraka naprijed, poveća se kapacitet, a proizvodnja omasovi do te mjere da bude i cijenom prihvatljiva - svakako. Da imam puno love ok, ali ovako mi je to nepotrebna investicija.
![]() |
#29 |
Premium
|
Mnogima su SSD-ovi preskupi, kao sto su im do sada bili preskupi i RAID kontroleri, brzi diskovi i slicno. Njima za sada SSD nije ni namijenjen. Sto ne znaci da nisu prihvatljiva kategorija; ovakve pausalne ocjene kako su "bez veze" ili "losi" potpuno su neutemeljene.
![]() |
#30 | |
Premium
|
Citiraj:
Štoviše, imao sam prilike vidjeti nekoliko izvrsnih SSD-ova na djelu, neke sam i koristio nekoliko tjedana, a u firmi sam i složio dva servera sa SSDovima. Htio sam naglasiti perspektivu kućnog korisnika jer većina korisnika ovog foruma pripada toj kategoriji, i njima, kao što i sam kažeš, SSD nije baš namijenjen, barem za sad. Što opet ne znači da si ga i neki prosječni kućni korisnik ne bi trebao kupiti ako može i želi.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|