|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2004
|
sata raid
imam Seagate SATA hdd od 120 GB, 8 mega cachea i planiram kupit jos jedan disk... taj drugi disk bi stalno bio kod mene u kompu, ali ne bi dosao u njega prazan, vec popunjen sa negdje 40 giga mjuze i filmica... maticna mi podrzava RAID, pa sam mislio da mozda kupim isti disk kakav vec imam, pa da ta dva diska stavim u RAID 0 (stripping), ali neznam dali kod konfiguriranja RAID-a moraju oba diska na pocetku biti prazna, ili može biti jedan vec malo popunjen, a drugi prazan... i da li se raid slaze prije instaliranja windowsa ili poslije? i da li mi se uopce isplati zezat s tim raidom, koliko dobijem na brzini? kada jednom napravim raid 0 polje, da li mogu izvadit kasnije jedan disk i na njega upisat npr. 2 gige podataka na drugom kompu i onda taj isti disk vratiti u raid 0 polje? inace maticna je nVidia nForce2 GA-7N400 Pro2 s On-Board SATA RAIDOM (Silicon Image Sil3112) ako netko zna nesto o tome, bio bih mu jako zahvalan... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2004
|
1. preporučljivo je kupiti isti disk za raid 2.oba diska moraju biti prazna kad stvaraš raid0 3.raid se složi u sata raid biosu prije instaliranja winblowsa 4.poboljšanje u performansama postoji....no o tome koliki je bi se dalo diskutirati 5. nemožeš izvaditi disk iz raid polja i nešto snimiti gore inače...raid 0 funkcionira na način da se podaci istovremeno upisuju na oba diska (npr. 1Mb se upisuje kao 0.5Mb na prvi i 0.5Mb kao drugi disk)...pa čim se diskovi razdvoje podaci postaju nečitljivi |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: May 2003
|
bio ti je na forumu nagradni natjecaj u pisanju clanaka, jedna od tema bio je raid.
![]() |
#6 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2004
|
puno hvala na savjetima, ali odustao sam od RAID-a, puno komplikacija za mali dobitak - ne isplati se bas... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Nov 2003
|
jedino kaj bi si ja stavljal je RAID 5 samo kaj je S-ATA kontrolac 1300 kn na njega i 4 diska (cca 3600 kn) najbrže i najsigurnije ali mi to ne treba ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |||||||||||||
Premium
Datum registracije: Aug 2003
|
Citiraj:
jedino sto snjim dobivas za razliku od raida 0 je sigurnost (cak je i nesto sporiji jer se moraju izracunavat i zapisivat i paritetni bitovi), tj. povrat podataka ako JEDAN disk crkne buduci da se danas na diskove daje garancija od 5 godina mislin da je raid 0 sa takvim diskovima prilicno siguran za kucnu upotrebu
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Nov 2003
|
da samo kaj je veća vjerojatnost gubitka podataka jer nema pariteta ima lik kaj mu se ruši raid da li je to zbog diskova ili on board raida ne znam. ali raid 0 ja ne bi uopće stavljao |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Warcraft III TFT
Datum registracije: Jun 2004
|
Aj reci liku da u biosu namjesti P2P discard time s 30 us na 1 ms. Dosta ekipe ima probleme s onboard raidom zbog toga. ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|