|
![]() |
#601 | |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#604 |
Beerman
Datum registracije: Aug 2007
|
Doci ce ti poštom bilo da te traže dokaz o uplati / vrijednosti ili ce oni uzeti svoju vrijednost te po njoj lupiti davanja pa ce ti postom doci i predmet i carina koju ces pri preuzimanju platiti. EDIT: evo emil me pretekao ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#605 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
E opet ja imam pitanje: na temelju čega carinik procjenjuje vrijednost ako nema računa u kutiji, ili ja donesem neki manji račun koji sam platio tom liku. Recimo kažem liku da ću mu platit prvo 50$ i da on ubaci taj račun u kutiju, i onda za 5 min. mu platim još 100$. Na carinu naravno donesem onaj račun od 50$ koji se poklapa s računom iz kutije. Ako mi carinik procjeni da te naočale koštaju 150$ ja kažem da to nisu original i da koštaju 50$ kao što piše na računu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#606 |
Oppa Gangbang Style
Datum registracije: Jan 2009
|
Carina procijenjuje vrijednost robe sukladno Carinskom zakonu, Uredbi za provedbu carinskog zakona i ostalim podzakonskim aktima. Tamo je vrlo detaljno razrađen način utvrđivanja carinske osnovice (odnosno kako ti kažeš procjena vrijednosti robe). Uglavnom, da te ne zamaram tim detaljima, carinik za procjenu vrijednosti neke robe može koristiti sve i svašta, od interneta,kataloga,prethodnih carinjenja iste ili slične robe... Ali uvijek se kreće od računa koji prati robu (ili koje ćeš mu, na zahtjev dostaviti), pa onda, ako se iz određenog razloga sumnja u vjerodostojnost računa, ide se u pribavljanje tkzv. dodatnih dokaza o vrijednosti robe. Pročitaj ovaj post, tu je munjara dobro opisao većinu bitnijih stvari vezanih za carinjenje poštanskih pošiljaka (kupnja preko interneta) A što se tiče računa-većeg,manjeg, drugog, istog, krivotvorenog itd, obrati pažnju naročito na "munjene" točke od 2. do 6. ![]() ![]() A ako na kraju ipak dođe do toga da bude suprostavljen tvoj dokaz nasuprot carinskom (tvoja riječ protiv riječi carine) ![]() ![]() ![]() Ko jači taj ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#607 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2008
|
Citiraj:
a carini ti se item+shipping |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#608 | |||
its slightly turbocharged
Datum registracije: Jun 2006
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() Dakle može proči na više načina. Nego, čitajući Munjarin mali tutorial o carinjenju, jedna mi stvar nije bila baš jasna a to je ova o carinskoj osnovici Citiraj:
![]() |
![]() |
#609 |
Beerman
|
Ako nema problema dođe ti pošiljka s iznosom carine, platiš koliko piše + pošti troškove i preuzmeš. Ako ima problema pri utvrđivanju vrijednosti onda dobijes poziv da im dostavis nesto vjerodostojno na temelju čega će se vidjeti vrijednost / plaćeni iznos koji će onda oni ako smatraju vjerodostojnim uzeti kao carinsku osnovicu za daljni obračun carine i pdva. Carinska osnovica je ukupna vrijednost robe sa poštarinom na koju se plaća prvo carina prema odgovarajućoj carinskoj stopi (ovisno o čemu se radi - jedinstvena carinska stopa je 10%) a zatim na iznos carinska osnovica + carina se plaća pdv 23%. Najednostavnije, ako si platio nesto 1000kn s poštarinom i oni uzmu tu vrijednost kao carinsku osnovicu 1000kn + npr 10% carinska stopa =1000+100=1100kn 1100kn + 23% PDV-a=1100+253=1353kn dakle carina je 100kn pdv 253kn ukupno 353kn (plus 10kn carinske pristojbe ako se sto nije promjenilo ali to je manje bitno ![]() i još će ti pošta naplatiti za dostavu i naplatu tih 350tak kn bar 30-50kn Zadnje izmijenjeno od: Munjara. 27.08.2009. u 00:47. |
![]() |
![]() |
![]() |
#610 |
Oppa Gangbang Style
|
kad se kaže carina, misli se na sva carinska davanja - carinu (ako je ima) + trošarina (ako je ima) + prelevmani (ako ih ima) + XYZ nameti (ako postoje) + porez (PDV) ustvari bi trebalo reći carinska davanja (ili carinska pristojba) kod kupovine preko interneta u 99 % slučajeva imamo samo PDV a ponekad i carinu+PDV ova carina (crveno) ti je fiksna i naplaćuje se prema carinskoj tarifi a prema postotku koji je naznačen za određenu vrstu robe koja se uvozi npr. na kompjuterske komponente je ta stopa carine 0% (odnosno nema je), dok je recimo za sunčane naočale 5% znači, da bi znao točno da li će ti naplatiti carinu, moraš znati točno o kojem proizvodu se radi. tu nema samovolje carinika |
![]() |
![]() |
![]() |
#611 |
|
OK; sad je puno jasnije. ![]() A ako dođe do carinjenja dali to automatski vuče i PDV ili carinjenje može proči i bez PDV-a TJ, dali jedno vuče drugo ili može biti jedno bez drugoga? EDIT; Zanemarite pitanje, Emil je odgovorio u svom postu, dakle može jedno bez drugoga. Dali postoji negdje popis carinskih stopa na određene stvari?
![]() |
#612 |
Beerman
|
Hammere nemoj se ljutiti ali primjećujem da ne čitaš pozorno nego gotovanski ti se iznova ponavljaju i ponavljaju stvari ![]() I u onom mojem sto ti je Emil linkao da procitas mogao si primjetiti razliku izmedju "carine" i carine ali evo ti čovjek mora opet pisati i podebljavati bojama. PDV u pravilu uvijek (pod uvijek se misli ako ti idu "cariniti") plaćaš za ove kupovine koje bi nas mogle zanimati i on je fiksan. Bio je 22% sad je 23%. Carinske tarife ali u tome se nije lako snalaziti ![]() Primjer poštansko carinske deklaracije iliti "računa od carine" Zadnje izmijenjeno od: Munjara. 27.08.2009. u 01:23. |
![]() |
![]() |
![]() |
#613 |
Oppa Gangbang Style
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#614 | |
|
Citiraj:
![]() Inače, gledam sad... "poštansko središte", "poštansko carinjenje" i to mi je jedan WTH? Ja sam mislio da to procesira carina kao carina na granici a ono to radi pošta? ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#615 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
![]() |
![]() |
#616 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2008
|
Citiraj:
Usput, ako je proizvod iz EU, onda je oslobođen carine ali ne i PDV-a |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#617 | |
|
Citiraj:
![]() Hvala na pojašnjenju Nego, danas mi u sandučiću žuta kartica od pošte da dođem podići preporučenu pošiljku, a ja danas radio cijeli dan, i sutra radim cijeli dan... pa neću uspjet otići tako brzo. Piše neka otkupnina 10 kn... a sigurno se radi o toj naruđbi sa eBaya. Sad neznam čemu da se nadam kad dođem po tu pošiljku, jel to ono pismo u kojem piše da je roba na carini ili je paket već obrađen i poslan meni. (piše na kartici Preporučena Pošiljka) . A vidjet čemo. Pokušat ću sestru poslati po to, kad sam već na poslu
![]() |
![]() |
#618 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Imam pitanje, ovak sredinom kolovoza sam si prvi put naručil jednu narukvicu prek ebay-a za siću 5$, item je FREE shipping USPS First Class Mail International i No Returns Accepted. Sad pošto je več rujan, dva tjedan i pol prošla, a ovo još nije došlo. Dal sad bude opče došlo jer mi je zbog free shipping to sve jako sumljivo?? Inace lik je power seller sad 100% feedback. I cul sam da treba doci neka notifikacija na e-mail od USA pošte kada oni to pošalju za Cro,tj. neki broj pomoču kojeg mogu pratit item, a ja to nisam dobil...i dali onu uzmu moje podatke(e-mail) od sellera, ebay-a li paypala. Tnx, ovo mi je prvo iskustvo sa ebay-om, tako da nisam baš skroz upučen, savki odgovor je dobrodošel... edit: evo link Zadnje izmijenjeno od: Redline. 01.09.2009. u 18:01. |
![]() |
![]() |
![]() |
#619 | |
Suit up!
|
Citiraj:
Što se tiče vremena - obično treba 7-10 dana iz USA, a pošto je predmet malen, neće ga zadržavati na carini, tako da ti je to trebalo stići već. Ako nije, možeš pričekati još tjedan dana i ako ne dođe kontaktirati prodavača te će ti on vjerojatno poslati ponovno. Samo, budi sigurna da ti u ebay profilu nema HR znakova jer nisu baš kompatibilni sa drugim govornim područjima (nekad ih ne prikazuje), pa koristi znakove bez kvačica za ime i adresu.
![]() |
Za to ti vjerojatno nema tracking number pošto je vrijednost nikakva.
Što se tiče vremena - obično treba 7-10 dana iz USA, a pošto je predmet malen, neće ga zadržavati na carini, tako da ti je to trebalo stići već. Ako nije, možeš pričekati još tjedan dana i ako ne dođe kontaktirati prodavača te će ti on vjerojatno poslati ponovno. Samo, budi sigurna da ti u ebay profilu nema HR znakova jer nisu baš kompatibilni sa drugim govornim područjima (nekad ih ne prikazuje), pa koristi znakove bez kvačica za ime i adresu. |
Label/Receipt Number: LC04 4471 547U S Class: First-Class Mail International Service(s): International Letter Status: Acceptance Your item was accepted at 4:12 PM on August 17, 2009 in JACKSONVILLE, FL 32208. Information, if available, is updated periodically throughout the day. Please check again later. |
![]() |
#621 |
Suit up!
|
@Redline - izgleda da ti se ili zagubilo tamo, ili ga nisu poslali. Ja sam najviše čekao 8 dana da to uopće krene iz US za nas, no jednom kad krene stigne ti u roku od 2-4 dana.
![]() |
#622 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Zadnje dvije dostave za mene gore opisane stigle za 3 tjedna iz USA.
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
![]() |
#623 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2009
|
Citiraj:
To ti je Jadranka otvorila paket, pa te sad trazi racun ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#624 |
|
Nije. Brigita je ![]() Sa one zadnje strane ništa nije označeno šta im se treba dostaviti, pa sam ih nazvao i rekla mi je samo da račun pošaljem Sutra ću im ga faksirati. Isprintao sam račun sa maila i sa e-baya (oba su identični) pa ću im to faksirati. Valjda će biti dovoljno?
![]() |
#625 |
Premium
|
Pozdrav. Znam da i za nas obične smrtnike tinejđe ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#626 |
Datum registracije: Dec 2006
|
otvoris obicni ziroracun u pbz-u (koji je visa electron) besplatno, stavis 15 kn na racun, registriras se na paypalu, oni tu uzmu negdje 10 kn kao potvrdu, za par dana vidis na ispisu transakcija cetveroznamenkasti kod koji upises na paypal stranici, vrate ti onih 10 kn i mozes kupovati. banka ne uzima proviziju nego paypal 1-2 kn po kupovini i dalje se registriras na ebay, dealextreme.... gdje god zelis i gdje god podrzavaju placanje paypalom
![]() |
|
|