|
![]() |
#1 |
Banned
Datum registracije: Jul 2007
|
Koji OS da stavim?
prije svega ispričavam se kaj otvaram novu temu ali tu ima tolko toga za čitati da je to super! čitam ja sve vaše teme, ali u međuvremenu mi pomognite izabrati nešto za moju konfu.. Imam P4 na 3000 64bitni hardwer 2Gb rama ali to može ići do 8, i iči će... ![]() za sad sam stavio XP x64 ali mogu promijeniti to jer je friško (još ni jedan driver nisam instaliro hehhe) razmišljam o 7-mici (valjda 64bit) comp trebam za 3d modeliranje, obradu videa u afterima, photoshop, illustrator, webdesign,zvuk.. multimediju... molim savjet koji OS će mi komp dići na najvišu iskoristivost.. najradije bi win98icu ali ..... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Kakav je to "64bitni" hardwer? Ostani na xp-u, iako neznam zakaj si stavljal 64 bitni kad imaš "samo" 2gb ram-a, no ajd bit će kad sjedne onih 8gb ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Banned
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
ispuni "moj komp" ili prepiši informacije iz everesta pa budemo ti mogli reći dal moreš koristiti tu širu autocestu il se moraš zadržat na užoj (prvenstveno radi toga dal ti matična može podržat tolko meme) btw. razlike u performansama između 64bit i 32bit gotovo i nema ![]() ps. ako razmišljaš o visti, onda radije uzmi 64bitnu (daleko je kvalitetnije od 32bit inačice) |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Banned
|
Citiraj:
![]() ispunio bih "moj komp" ali mi 30dana evererest istekao ![]() ne razmišljam o visti jer trebam moćan komp za posao, a vista guta previše na šminku. kao što reko zadržao bih se najradije na 98ici hahahah |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Za procesor, koliko toliko, no da, generalno si se "krivo izrazio". Citiraj:
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Banned
|
Citiraj:
a pomoći ne znaš?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
E Pluribus UNIX
|
Ja vidim da ti baljezgas i prejudiciras gluposti svojim neznanjem. I sto cemo sada? Citiraj:
Citiraj:
U praksi, tebi je apsolutno svejedno sto ces staviti na racunalo, dok god imas support za softver i hardver koji koristis. Nota bene, nisi naveo niti jedno, niti drugo ("Imam P4 na 3000, 64bitni hardwer" - !?). Obzirom na tvoje potrebe (comp trebam za 3d modeliranje, obradu videa u afterima, photoshop, illustrator, webdesign,zvuk.. multimediju...) koje, sudeci po nastupu, spadaju pod 99.9% zahtijeva ovdasnjeg multiprakticnog miljea (a to je da ti PC sluzi kao Playstation s nekim komadom nelegalno skinutog skupog komercijalnog softvera koje su podastro mami/tati/baki/dedi/<financijer racunala po zelji> kao argument za novi i7), ne, ti ne trebas pomoc pri odabiru operativnog sustava, jer kao sto rekoh, sasvim ti je svejedno. "Pomoc" koju ces dobiti svodi se na nastavak tvojeg prednadkurcivanja ("Vista guta previse na sminku" i slicne floskule), gdje ce odredjeni dio foruma tvrditi da je njihov XP Black Edition etalon operativnih sustava dok ce se drugi kleti u betu Windowsa 7. Stoga, omiljeni torrent tracker u ruke, pripremi par CD/DVD-a i peri misko, pa nam eventualno javi sto si odlucio, da budemo, iako potpuno nepotrebno, svjesi i te cinjenice.
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Banned
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
XP x64 (ponajvise zbog Aftera, Photoshopa i inih gladnih RAM-a) i obavezno 8 giga RAM-a. No, proc ce ti biti usko grlo cim pustis na render neku slozeniju kompoziciju iz Aftera. Sto se tice 3D-a, za modeling ce zadovoljiti (nisi doduse naveo koju graficku imas), dok za render ti je jedino pravilo sto vise jezgri i sto vise RAM-a. Koju plocu tocno imas? Mozda na nju ide kakav dual core (mozda i quad) procesor, pa razmisli o apgrejdu procesora...
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
E Pluribus UNIX
|
![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Banned
Datum registracije: Nov 2005
|
XP x64 ili Vistu Ulti x64? Igra li mu to neku ulogu, ne vjerujem u veću kompatibilnost baš u današnje vrijeme kad je 7 već tu,Vista je utabana vrag je odnio,i dalje je nitko ne voli ![]() Ili čisto stvar da je manje gladna resursa pa više ostane za rad,a ne Aeroass pzdrije? |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Banned
|
Citiraj:
kupit ću 8 Gb rama imam ati radeon x850pro (256 rama) ploca mi je AW8-MAX |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
lepi
|
jel se isplati staviti x64 windowse 7 , ili obicne x86 ? imam toshiba laptop sa 3gb rama i 2.0 core2duo procom. nisam gejmer nekakav , bitnija mi je stabilnost sustava , al da bude kolko tolko futeproof . ne mislim stavljati rame naknadno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2009
|
Pozdrav, evo već danima surfam ovim forumom, pa mi se učinilo zgodno ovdje "staviti" svojih par pitanja.. ![]() "Novi komp" imam već neko vrijeme (nekih 8 mjeseci) i nikako da naštimam da mi sve radi.. Kako sam dosta neiskusan na tom području (tweakanje i slično) zanima me šta bi mi preporučili da stavim kao OS.. Konfiguracija bi trebala biti pod: Moj komp, ali ako nije, evo je ovdje.. CPU: QuadCore Intel Core 2 Quad Q9400, 2666 MHz (8 x 333) MBO: Asus P5Q Deluxe (2 PCI, 2 PCI-E x1, 3 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Dual Gigabit LAN, IEEE-1394) RAM: Corsair Dominator CM2X2048-8500C5D HDD: SAMSUNG HD753LJ ATA Device (750 GB, 7200 RPM, SATA-II) ST3250820A ATA Device (250 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100) VGA: ATI Radeon HD 4870 (RV770) 1024 MB Napajanje: Tagan BZ600 Monitor: Samsung SyncMaster 226BW/MagicSyncMaster CX226BW (Digital) Hyundai ImageQuest L73D (Analog) OS: Windows Vista Ultimate SP1 X32 Počeo sam sa XP-om i tamo sam imao dosta problema sa driverima (zvuk i sl.) pa sam prešao na Vistu SP1 (ona famozna black edition ![]() Sada se mislim dali da pređem na Vistu Ultimate x32 ili 64 bitnu..sa SP2? (Koja će mi omogućiti "usklađeniji rad svega" ![]() Komp mi najmanje služi za igrice (nemam više niti jednu instaliranu), a uglavnom radim web, grafički dizajn i obrada videa.. Ne znam do koje mjere je bitan sav software koji koristim (programi za obradu grafike..) i koliko se da to sve uskladit u Visti.. Pa ako netko ima volje pročitati sve ovo ![]() Eto toliko, odma "kobasica" za prvi post, pa ako netko ima volje.. ![]() P.S. Znam da postoji ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Dubwise
Datum registracije: Dec 2004
|
Ako te ne zanimaju igre, jesi li razmisljao o nekoj distribuciji Linuxa ? Sto se tice obrade slike, za njega imas GIMP - The GNU Image Manipulation Program, koji je poprilicno dobar za obradu slika. A oko problema sa driverima i kompatibilnoscu ne bi trebao imati problema. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Obzirom da koristiš Black Edition verzije, nije ni čudo da imaš problema sa instalacijom nekih programa/driverima. Koji ćeš OS staviti ovisi o programima koje koristiš, pa bi bilo dobro da ih navedeš.
![]() |
#20 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Obzirom na programe, definitivno bi preporučio neki x64 OS uz 'uvjet' da nakrcaš još rama. Ako ostaješ na tih 2Gb, onda ti je dovoljan i trenutni 32bitni OS.
![]() |
#21 |
Registered User
|
Ispravak: 4gb memorije imam.. fali x2.. ![]() A ništa, potražit ću onda nešto 64 bitno, ali sve mi se čini da ću do tad probat sa Vistom Ultimate SP2 x32 jer ta mi je sad dostupna.. Valjda će ona funkcionirat ok.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Citiraj:
![]() ![]() Citiraj:
ako te linux odbija, odi na vistu x64 ili na winxp 32bit |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
lepi
|
nikako se nebih vracao na xp , u obzir dolazi samo sedmica . nekako sam blizi klasicnoj 32 bitnoj sedmici , nakon sto sam cuo da moze doci do problema u kompatabilnosti (koaj rijec :d ) 3 gb onak vidi x86 windosi kaj ne . . |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Registered User
|
Evo malo prošvrljao po netu, ne bi li dobia još koju informaciju o OS koji da stavim.. Ima dosta pluseva za X64 bitnu Vistu, ali isto tako dosta problema sa nekim programima koji se još nisu "prebacili" sa 32 na 64.. Tako da više nisam pametan hehe.. Pogotovo šta sam nabavio Vistu Ultimate SP2 X32.. i nikako se odlućiti da li da instaliram ili ne.. Pogotovo jer ću sutra nabaviti Vistu Ultimate SP2 x64.. Pa sad čitam i o tome SP2 da ima više minusa nego pluseva.. ![]() Uglavnom oću li se zeznit ako instaliram Vistu Ultimate SP2 X32? ![]() Pa kad dođe Windows 7 se pribacit.. Thanx ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|