|
![]() |
#333 |
Jack of all, master of none
Datum registracije: Jan 2009
|
Možda veći da ali je Mugen dosta širi pa može smetati RAM-u ako moduli imaju na sebi malo više pasivnjake. To se može riješiti podizanjem venta samo ne znam koliko to može utjecati na performanse hlađenja.
![]() C L O W N I N G ![]() Zadnje izmijenjeno od: McG. 24.08.2009. u 13:56. |
![]() |
![]() |
#335 |
Premuim
Datum registracije: Feb 2008
|
Pitanje, da li se dok komp radi mogu iskljucivat ukljucivat, tj istekavat ustekavat ventilatori na 3pin konektore na maticnoj ploči? Ili na konektor od fanmatea, a da je jedan kraj u ploči, a na drugom mijenjam ventove? da ploča nece dobit neki udar ili nest drugo? Hvala
Zadnje izmijenjeno od: Campeonato. 24.08.2009. u 17:50. |
![]() |
![]() |
#338 |
Premium
Datum registracije: Dec 2008
|
Hlađenje socket 939 athlona X2 4600+ (Manchester jezgra)
Ovo mi je prvi post na ovom forumu, tako da prvo pozdravljam sve! Razlog posta je da sam jučer promijenio stock hladnjak na svojem athlonu iz naslova. Matična je asus a8n sli premium - ostali podaci su vjerujem nepotrebni. Stock hladnjak sam zamijenio Scythe ninjom revB na koji sam stavio i priloženi ventilator koji radi na max 1000RPM. Kućište je definitivno premaleno - antec sonata II. Sad, kako je to složeno u kućištu: - Otraga je u kućištu jedan 120mm ispušni vent - Naprijed nemam nikakvih usisnih ventova - vent na ninji je podešen da puše direktno na ispušni vent otraga na kućištu (dakle sprijeda prema natrag) - odmah iznad ninje sa svega cca 1,5 ili 2 cm razmaka je donji vent od napajanja (Tagan 580W) Dobivate dojam da je sve poprilično skučeno. U sobi nema klime niti ventilatora i toplo je, kao što je za očekivati u ovo doba godine. Ono što me zanima jest jesu li slijedeće temperature procesora koje dobivam normalne za s939 4600+ manchester jezgru. Mjerenja iz everesta: - idle, fan od proca se vrti na cca 660-700 RPM: jezgra 1 - 40C jezgra 2 - 40C CPU - 41C - prime95 torture test na obje jezgre u trajanju nekoliko sati, fan od proca je na punih 1000RPM (najviše temperature): jezgra 1 - 65C jezgra 2 - 61C CPU - 60C U BIOSU mi pokazuje temperaturu koju everest pokazuje kao "CPU" (ne kao jezgre). Primijetio sam i da čim isključim everest torture test, temperature koje su prikazane pod jezgre u roku od sekunde ili dvije padnu za 20akC, dok se vrijednost "CPU" sporije smanjuje. Isti je tempo i povećavanja temperatura kad se iz idle-a uključi torture test. Zašto je to tako? Također, ispušni vent iz kućišta mi ima 3 podešenja - na 1200RPM, 1600RPM i 2000RPM - mjerenja koja sam dao su sa podešenjem na 1600RPM. Podešavanjem ova tri settinga temperatura i u idle-u i u full loadu se mijenjaju za cca 4-5C. Ono što me u osnovi zanima jest jesu li temperature koje sam naveo u redu za moj procesor jer imam paranoju da sam stavio premalo termalne paste (arctic cooling) - nisam stavio zrno koje sam pritiskao hladnjakom nego sam razmazao vrlo tanki sloj. Prašine, čestica, otisaka prstiju garant nema ni na procu ni na bazi coolera tako da to ne igra, a i proc i baza hladnjaka su dobro očišćeni prije instaliranja. Hvala unaprijed na mišljenjima. EDIT: Da, zaboravio sam: kablaža je uredna koliko može biti, prašina je očišćena koliko sam mogao i nema je skoro ništa značajno i ništa nije clockano. |
![]() |
![]() |
#340 | |
Premium
|
Citiraj:
Još jedna nedoumica mi je oko everesta - on pokazuje 3 temperature za proc - jednu za prvu jezgru, jednu za drugu jezgru i jednu na kojoj samo piše "CPU". Koja od tih je ona na koju se obično referira i koju treba gledati? Te tri temperature su radikalno različite (temperature koje pokazuje za jezgre su u prosjeku nekih 5C više od one koje pokazuje za "CPU", a u idle-u su uvijek iste +/- 1C. |
|
![]() |
![]() |
#341 |
Premuim
|
zamijenio si box cooler sa ninjom... Pa ako su temp manje onda je sve kak treba biti, ak nije, onda ti cooler nije dobro sjeo...
#342 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
Citiraj:
Zato se i cooleri testiraju na posebnim "grijalicama" a ne na procesorima ![]() |
|
![]() |
![]() |
#343 |
Vodenjak :)
|
Eto sranja! Proc je X4 955BE. Takt 3.6 sa 1.45V i katana3 ga nemože ohladit kolko bi ja htio. Dakle moram u nabavku boljeg hladnjaka. Problem je širina kucišta. Izmjerio sam i imam od maticne do stranice tocno 170mm. Kao što gore vidim kod mugena 2 je 163mm od maticne do stranice dakle on bi pasao. Još koji prijedlog možda? Neki bolji? Uglavnom najbolji koji mi stane u kucište. Pare nisu tolko problem kolko temperature ![]() Koji bi bio prijedlog? |
![]() |
![]() |
#345 |
Premium
|
Hvala vam dečki, pogotovo gregu. U pravu si, malo sam danas otvorio kućište i još bolje (usudio bih se reći - najbolje što je u ovom kućištu moguće) pospremio kablove, probao izvući kućište ispod stola, pa staviti pod stol blizu zida, kako je bilo prije, pa otvoriti prozor, pa zatvoriti prozor - sve ovo je donosilo promjene od 3 pa do čak 6 ili 7 stupnjeva. Eh, jebiga, nisam pretjerano iskusan i nisam znao da su kućište i sobna temperatura baš tolika varijabla koliko se ispostavlja da jesu. Lijep pozdrav dečki. |
![]() |
![]() |
#346 | |
Vodenjak :)
|
Citiraj:
Kak se zove i odkud je mi je baš svejedno. Uglavnom zato pitam za savjet. Jel ima koji da mi stane u kucište a da je bolji od mugena 2? Kaj je s OVIM ? Mrvicu je viši od ovih al mislim da bi mogo stat. Megahalems visina 158.7 V8 visina 161.1 Hmm Mislim da je true bio nešto oko 160.5 ak sam dobro našo. Mislim da bi to bilo jako na knap. Mugen je 158mm visok i ugrađen je 163 od maticne do kraja heatpipova. Dakle oko 5mm moram dodat da bi dobio konacnu visinu kad je ugrađen. ha pa onda bi true morao pasat. 160.5+5=165.5 Hmmm knap al na srecu mi je pleh na kucištu tanak pa bi ga se moglo malo savinut. ![]() Po tome sudeci ipak bi TRUE mogao pasat Zadnje izmijenjeno od: McG. 26.08.2009. u 14:08. |
|
![]() |
![]() |
#347 |
Why so serious
Datum registracije: Nov 2007
|
A kaj sam ti ja rekel...al ne sluša se! Ak nabaviš gladiatora za nekaj novca to ti bi bilo super! Meni na 1.45V 3.64GHz ne prelazi 62°C(po ovim vručinama) na 1200okr ni jedan više, i još k tome kučište mi je zatvoreno, a propuh je skoro pa nula(120mm na5V isis)...moram u nabavku ventilatora! A platio sam ga 180kn i ja super zadovoljan! |
![]() |
![]() |
#348 | |
its slightly turbocharged
Datum registracije: Jun 2006
|
Citiraj:
![]() A što se tiče V8, odličan cooler, rang TRUE-a. Imao sam ga na E7300 pri 1.35V je držao na 30 stupnjeva idle i 57 stupnjeva max load (Orthos) vent@ 1200 rpm-a (inače vent od V8 dolazi sa potenciometrom 800-1800 rpm-a) Ugl, vrh zračnog hlađenja
![]() |
#356 |
|
Hmmm, moj Chief big tower je širok 20.5cm a tvoj CM 18.7... Meni između TRUE-a i bočne stranice ima lufta cca. nekih centimetar i pol-2 nategnuto. Ako ti stane bit će to stvarno na knap, držim ti fige ![]()
#358 |
|
Eh da ima ovog kod nas za kupiti ne bi bilo brige ali dobro, ako slučajno bude stršao sa otvorenom stranicom bar ćeš imati još niže temperature ostalih komponenata, meni je na guz stala u staro kućište 9800GTX+ kad sam ju kupio npr. Morao sam ju nekako dijagonalno gurat između kaveza za diskove i vanjskog ruba kućišta ![]()
#359 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
kao sto sam spomenio na drugom threadu jucer sam nesto cackao po cooleru od grafe i u svim tim operacijama s kucistem prekidac od case venta je upao u CPU cooler (glupi shuriken). Kako sinoc nisam radio nista posebno (malo neta i gledao neke serije) nisam to ni primjetio, cpu je radio pasivno hladjen. Medjutim danas kada sam nesto krenio igrati nakon nekih 20 minuta kanta se ugasi. Malo sam ostao zbunjen ali odmah po paljenju pogledam temperature i vidim da je CPU preko 100 stupnjeva (i cpu temp i core temp). Naravno odmah pogledam cooler i vidim u cemu je problem. Ali tko bi rekao da proc moze raditi na takvoj temperaturi. Sad mi je cisto zao sto nisam vidio na kojoj je bio u trenutku kada se ugasio ![]() Toliko o tome da su phenomi osjetljivi na temperaturu. Inace eto, zanimljiva informacija do koje smo kao i do svih velikih otkrica ovoga svijeta dosli posve slucajno ![]() i da, ako koga zanima - da, smrdilo je ![]() |
![]() |
![]() |
#360 |
Osobni opis - pitaj me
Datum registracije: Jul 2008
|
mozda sam fulao podforum, ali je vezano za AMD. dakle, rijec je o athlonu 1700+ socket A, koji radi na def 133x11=1463mhz. ali toplina koju taj pizdek generira je strasno velika, i sve me strah napajanja. inace komp sam prakticki dobio, zato se nisam do sada javljao sa problemom. temperatura procesora je oko 50 u leru, a oko 60 pod opterecenjem. chipset je oko 40-45 (via je u pitanju, i to aktivno hladena), i hdd malo ispod 40. e sad, problem mi je MS 400W koji van baca vruc-vruc zrak. rijec je o MSu sa dva ventilatora, jedan koji vuce zrak iz kucista "u sebe" i drugi koji vuce zrak "iz sebe" prema van. sljedece slike ce malo ocarati situaciju: ![]() ![]() ![]() tu se vidi i 92mm ventilator koji vuce zrak izvana i djelomicno ga tera na hladnjak procesora i dio izmedu hladnjaka i napajanja. i to je pomogno donekle, ali i dalje je zrak u najmanju ruku neugodno topao. cisto da napomenem, napajanje radi 5/5 i teralo je P4 2.4ghz konfu slicna ovoj bez zagrijavanja. isto tako je probano jos jedno (MS 500W ![]() e sad, ima tko kakav prijedlog, a da nije nabavka drugog procesora koji se manje grije? ja sam mislio cisto da okrenem ventilatore na napajanju u drugi smjer (dakle, da usmjeravaju zrak izvana prema unutra, prema hladnjaku), jedino me muci da li ce se napajanje dovoljno dobro hladiti? zahvaljujem ![]()
Hey love crusader, I want to be your space invader. For you I will descend the deepest moon crater. I is most stronger than darth vapor. Obey me, I is your new dictator. For you is Venus, I am Mars. With you I is more richer than all the czars. Make a wishes on a shooting stars, then for you I will play on my cosmic guitars! |
![]() |
![]() |
|
|