Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 17.07.2009., 00:43   #1
ivanb
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Nov 2007
Vanjski HDD - par pitanja

Evo ovako, ovih dana mislim kupiti eksterni hard, pa nisam siguran koji kupiti. Mislim kupiti isključivo u linksa ili vemila.
Htio bi nešto najisplativije do jedno 700 KN. Sad neznam koliko je isplativo kupiti hard disk i eksterno kućište. Još me zanima koja je razlika između SATA i eSATA u eksternim diskovima, da li je to isto? Kolike su brzine SATA, a kolike USB? I još nešto, primijetio sam da na mojoj matičnoj nema utora za tu SATA, imam matičnu Gigabyte EP45-DS3. Da li moram za to kupiti neki kontoroler ili što već?
Vidim da su eksterni hardovi spojeni preko USB-a dosta jeftiniji, a i da se sa kupnjom hard diska i eksternog kučišta koji ima SATA priključak može jeftino proći, sad je pitanje koliko je to brže od USB-a. Hvala!!
ivanb je offline   Reply With Quote
Staro 17.07.2009., 11:53   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Bez obzira uzeo ti IDE ili SATA hard, njegovu brzinu ograničava usb veza prema kompu tako da razlike u performansama neće biti. eSATA veza je brža, ali ne posjeduju sve ploče/kućišta eSATA priključak + externa kućišta sa eSATA su dosta skuplja.
Kupi si neko Icybox externo kućište i hard koji ti ulazi u budžet sa njime, npr.
http://www.links.hr/index.php?option...kl=051.515.069
http://www.links.hr/index.php?option...kl=051.603.071
Oglas

Oglas
Staro 17.07.2009., 12:29   #3
ivanb
Registered User
Moj komp

Ma najbolje mi je kupiti onda ovaj eksterni http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=051.520.072
Jeftin je dosta, a i meni dosta. Nema za eSATA priključak, a onako ja na svojoj matičnoj nemam taj utor, što vi mislite u vezi ovoga harda?
Staro 17.07.2009., 13:09   #4
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Ja sam mislio da ciljaš na 2,5" hdd pa sam ti zato i preporučio onaj. Vodi računa o tome da ćeš skupa s hardom kojeg si odabrao morati okolo nositi i adapter (famozna 'cigla na žici') jer taj hard, kao i svi ostali 3,5", ne radi bez dodatnog napajanja. I tu je prednost 2,5" hardova - struju za rad dobijaju iz usb-a kompa/laptopa.
Staro 17.07.2009., 13:14   #5
ivanb
Registered User
Moj komp

Ma neću ga ja baš nositi, meni samo treba mjesta, pa mi je ovaj hard savršen izbor. Mislim da je najeftiniji od svih od 640 GB.
Staro 17.07.2009., 13:44   #6
Delta S4
She`s back...
Moj komp

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor ivanb Pregled postova
Ma neću ga ja baš nositi, meni samo treba mjesta, pa mi je ovaj hard savršen izbor. Mislim da je najeftiniji od svih od 640 GB.
Inače ima riješenja i za sata na esata. Ovaj bracketić sam kupio u Linksu nedavno:

http://www.links.hr/index.php?option...kl=053.200.052

A drugi tjedan mi stižu tri terabajtna crnca i sharkoonov quickport duo pa ću ti znati više reći kako to funkcionira.
Delta S4 je offline   Reply With Quote
Staro 17.07.2009., 22:54   #7
ivanb
Registered User
Moj komp

Kupio sam na kraju u linksa WD od 640 GB. Dobio sam ga formatiranog u FAT32, i ja sam ga odma formatirao u NTFS da nema onoga ograničenja GB. Ali ja sam napravio quick format, jer tko bi čekao onako dugo, jeli to ima veze, pošto je hard bio full prazan.
Staro 18.07.2009., 06:54   #8
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Nema veze.
Staro 18.07.2009., 18:27   #9
ivanb
Registered User
Moj komp

Hvala!! Imam još jedno pitanje: da li vanjski hard mogu držati stalno upaljenog???
Staro 18.07.2009., 19:12   #10
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Možeš
Oglas

Oglas
Staro 19.07.2009., 23:00   #11
ivanb
Registered User
Moj komp

Ja sam "malo" dosadan pa moram još nešto pitati. Kolike su normalne temperature za eksterni HDD jer je meni sad 45 stupnjeva???
Staro 20.07.2009., 00:07   #12
FrKa
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Jul 2009
hej ivanb, samo pusti ovaj hdd neka sljaka, temperatura nikad ne skace previse... imo sam isti takav do danas dok se na zalost nije pokvario, nadam se da ces imati vise srece, pozdrav!
FrKa je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno