|
![]() |
#1 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Kingston SNM125-S2B 80GB - SSD kakav treba biti
Pohvale autoru. Članak je kvalitetan, vrlo informativan i točno pogađa u srž. Ni sam ne bi bolje odabrao naslov. Onima kojima to još nije jasno, ovdje se ne radi o superiornosti Kingstonovog odnosno Intelovog SSDa, već o tome kolika prevara su zapravo gotovo svi ostali SSD-ovi. Imao sam prilike isprobati G.Skill 64GB i još neki SSD od 32GB. Oba su obećavala vrhunske performanse, a zapravo su u overall bili sporiji u svakodnevnom radu. Pogotovo kada se radi o transferu hrpe sitnih fajlova. Kao da imaju iste (spore) kontrolere kao USB stickovi. Zapravo, feeling u radu s njima i je kao da se tu radi o malo bržim USB stickovima. IOMeter to jasno pokazuje. Izgleda mi da je od SSDa jedini izbor Kingston. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Ne bih u detalje, ali ... svi SSD-i imaju neke musice (kao i svemoguci Intel/Kingston, bez obzira na nove firmware verzije) tako da je vrlo upitna njegova stvarna vrijednost. Kada gledas sto je moguce nabaviti za istu cifru preko eBay-a (uskoro dostupnost i u nasim ducanima) ... blago receno, Intel ispada smijesan ![]() Ovdje naravno ne govorimo o "stickovima" poput Transcenda, G-Skilla, Cruciala, Sandiska i inih proizvoda ... nego o pazljivo izabranim modelima (ciji proizvodjaci konstantno rade na njihovom poboljsanju i boljim performansama). Vise o temi u SSD threadu.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Administrator
Datum registracije: Sep 2002
|
Citiraj:
![]() S obzirom da su identicni bilo bi glupo raditi novi clanak. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
kenova
Datum registracije: Sep 2003
|
Jedini razlog zbog kojeg sam uzeo SSD je ogromna razlika u brzini odziva, koja se osjeti odmah kad se sustav podigne. Operacije koje radim 99% vremena (otvori visual studio, office aplikacije, trazi nesto na disku, kompajliraj, otvori ogromne foldere, pa sad malo sve skupa) postale su trenutacne, a disk nema ni priblizno IOPS-a ni bandwith-a kao intelov disk. Dakle alternative postoje i znatno su jeftinije. Kao sto kaze dh41400, sve je u topicu o SSD-ovima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
I'm nightrider
Datum registracije: Mar 2005
|
ja bih samo htio reći da po meni samsung ima daleko najbolje kontrolere od svih ssd diskova današnjice možda samsungovi ssd-i i nisu najbrži, al su daleko najpouzdaniji ako su bili dovoljno dobri jednom gigantu kao što je dell da ih prodaje u svojim laptopima, onda bi trebali biti svima... dako da, nipošto se ne slažem s onom stavkom da su samsung i onaj vertexov kontroler na tragu nečeg dobrog... naprotiv... štoviše, samsung je bio prvi koji je imao dobar i nemušičav kontroler... nakon toga se pojavio intel sa ultrabrzim diskovima, ali su se onda pojavili probleme s degradacijom... dok se sa intelom moralo poduzet nešto od strane korisnika da bi se disk vratio na tvorničke performanse, kod samsunga je to kontroler radio sam od sebe.... vertex i indixlin (ili kak se već piše) se pojavio nakon intela, dakle zadnji, i to je u biti ocz-ov pokušaj da osvjetli svoj obraz nakon jmicron katastrofe... i bome im uspjeva, doduše, uz brojne nadogradnje firmware-a... međutim, i inteli i vertexi su morali tek nakon izlaska na tržište izdavati novi fw da bi se disk oporavljao od pada performansi bez intervencije korisnika, dok je samsung to riješio na vrijeme, tako da, da se kojim slučajem intel i vertex nisu pojavili, problem degradacije bi vjerovatno ostao do dan danas nepoznanica ![]() zato ja po pitanju ssd-a, preferiram samsunga ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
I'm nightrider
|
Zadnje izmijenjeno od: darQ. 06.07.2009. u 01:39. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
![]() |
#9 |
I'm nightrider
|
ma sve pet ![]() wups, sad sam skužio da sam gluposti pisao... ovak, trenutno imam slc, dakle, ovaj koji prodajem je slc a planiram uzeti mlc pa da vidim jel ima kakve razlike... planiram opet uzet samsunga, jer, eto, od svih ostalih, čini mi se da oni imaju naj kontroler... naravno, ak uspijem prodati ovaj koji imam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
#erase startup-config
|
SSD se kod menepočeo osjećati tek kada sam isključio "Last Time Access.." u windozama. Prije toga mi je čak radio sporije. Također, nisam primjetio da mi se XP instalirao nešto brže na SSD nego na hard. Kada sam sve poinstalirao i radio neko vrijeme s propisno natovarenim XPom, nekad je sve radilo brzo, nekad se vuklo sa SSDovima. Jednom kad se sve podigne onda mi je bilo tako svejedno da li je SSD ili hard jer windoze ionako puno toga iskeširaju u RAM pa dođe na isto. To što mi se nešto učita pola sekunde-sekundu brže mi ništa ne znači u životu. Štogod ljudi rekli, ovaj Intel/Kingston zvuči obećavajuće. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
kenova
Datum registracije: Sep 2003
|
Meni u zivotu nista ne znaci koliko traje instalacija ili kopiranje nekih ogromnih fajlova. Znaci mi kad se nesto sto traje <10 sekundi i sto radim svaki dan dogodi trenutacno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
I'm nightrider
|
Citiraj:
kakv si ssd imo ? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Ako je rijec o ovome ... to sigurno nije bio jedan od SSD-a kakvi danas "vladaju". To je toliko minimalni load za disk, da je to zanemarivo (barem za noviji OCZ, Samsung, Intel, Kingston, SuperTalent ... pa cak i neke slabije modele).
![]() |
#14 |
#erase startup-config
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
I'm nightrider