Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Periferija > Monitori, tipkovnice i miševi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 29.05.2009., 11:30   #211
antrax
Premium
Moj komp

antrax's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
backlight bleeding vidis kad gledas direktno u monitor i od toga mogu patiti sve matrice. ips najmanje pogada jer one propustaju najmanje svjetla u startu - kod e-ips bi to cesce mogao biti problem jer propusta vise svjetla u odnosu na ostale vrste, ali i dalje drasticno manje nego TN.

white glow se vidi na novijim ips matricama pri pogledu iz kuta, to je do polarizacijskog filtera. nekada je to bio vidljivo ljubicasti odsjaj, a kod A-TW filtera je ljubicasti ili zeleni, zavisi s koje se strane gleda.

Msi x79a GD65
Intel i7 3930k @ 4.7 1.4V
4x 4GB Kingston 1866 9-11-9
Gigabyte gtx 460 1gb
Samsung 830 128GB
640GB WD AAKS
WD green 1.5TB
LG drzac za kavu
Seasonic S12 500W
Coolermaster Stacker 831
HP LP2065 / LG IPS231P
Logitech UltraX Media + Razer DeathAdder
Windows 7 Enterprise

Trenutno nepostojeci

antrax je offline   Reply With Quote
Staro 30.05.2009., 16:59   #212
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

Datum registracije: Feb 2003
Citiraj:
Autor žile Pregled postova
Željno iščekujemo gnomisin komentar na ovo.

Nego sad taj monitor ima white glow,a mrski i zloČasti TN ima backlight bleeding.Koliko ja vidim na slikama efekt je isti,ili ja nešto propuštam?
Hrvatski sindrom izbjegavanja nazivanja stvari pravim imenom?Igra riječi tipa demarš != ultimatum?Ili nešto treće?
sad već pretjeruješ sa tim personal napadima....ohladi malo...ali pretpostavimo da ozbiljno sudjeluješ u raspravi...sasvim je jasno da i taj e-IPS Dell ima puno bolje kuteve od bilo kojeg TN-a....white glow sam i ja primjetio (kompa neki dan uzeo tog della) ali to ni izbliza ne narušava sliku kao ono pomračenje kod TN-a....a backlight bleeding je puno manje izražen na tom Dellu nego na TN-cima u koje sam ja gledao....osim toga, općenito je slika na tom Dellu bolja...bar kad sam uspoređivao 2232BW i 2209WA (oba naštelani)....
gnomisa je offline   Reply With Quote
Staro 31.05.2009., 01:20   #213
Overhaul
Premium
Moj komp

Overhaul's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Hm youtube rewiev je propustio (ako nisam ja propustio, jer lik je malo naporan sa 10 minuta nabrajanja nicega) pogled tn-a i ips-a odozdola. tada bi se vidlo veselje kod tn-a
No opet, ako netko usteli polozaj pred monitorom, na pristojnoj ergonomskoj udaljenosti, nije tn za izrugivanje, posebno ne za novac za koji se nudi.
Javljam se jer ste ga malo zabrijali sa ovim cjepidlacenjem oko backlight bleedinga. Znam da kod mene za dana ljudi nisu sigurni jel monitor upaljen, kad je postavljen za test na "blank" - toliko su homogene boje(ok, pricam o 2709w, ali svejedno). Jer, da sad sjednem sa foticem i stativom usred noci, na 15tak sekundi ekspozicije, ofkors da bi pocele probijati boje - pa ipak iza svjetle neonke punom parom. Neznam za nehomogenost boja, u to ne ulazim, ali ove spike sa "white glowom" su isto pretjrane, samo da se ispade "profinjeni strucnjak" (ljudi, pa kalibrirajte sliku, ima profila po netu - tko ziv radi sa brightnesom/contrastom na max, osim za potrebe ducanskog izloga?) Dakle stvarno, kad covjek procita sto te osjetljive okice sve vide i na nevidjeno, trebali bi se vratiti na crt (te, konzumerske klase), pa onda da vidim jel ima glowa, backlight bleedinga, a o ostrini da ne govorim. dell2209wa za te pare je (trenutno) idealan i tocka (naravno ako dobijete ispravan, sto se podrazumijeva )
Overhaul je offline   Reply With Quote
Staro 31.05.2009., 17:49   #214
Darth Revan
Premium
Moj komp

Darth Revan's Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Citiraj:
Željno iščekujemo gnomisin komentar na ovo.

Nego sad taj monitor ima white glow,a mrski i zloČasti TN ima backlight bleeding.Koliko ja vidim na slikama efekt je isti,ili ja nešto propuštam?
Hrvatski sindrom izbjegavanja nazivanja stvari pravim imenom?Igra riječi tipa demarš != ultimatum?Ili nešto treće?
nisam rekao da nema backlight bleeding, ima ali lagano se zamjećuje u kutevima, a ovo na sta mislim taj white glow se vidi kada se slika gleda iz određenog kuta kao neki odsjaj od plastike recimo. a uglavnom zadovoljan sam i ne zamaram se takvim sitnicama.
Darth Revan je offline   Reply With Quote
Staro 31.05.2009., 19:57   #215
žile
Banned

žile's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Nije to bio komentar na nešto što si ti rekao,nego ono što ja vidim na onim slikama,a apropo izrugivanja sa TN-om i onima koji ga imaju
žile je offline   Reply With Quote
Staro 31.05.2009., 23:13   #216
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Citiraj:
Autor Overhaul Pregled postova
Javljam se jer ste ga malo zabrijali sa ovim cjepidlacenjem oko backlight bleedinga. Znam da kod mene za dana ljudi nisu sigurni jel monitor upaljen, kad je postavljen za test na "blank" - toliko su homogene boje(ok, pricam o 2709w, ali svejedno). Jer, da sad sjednem sa foticem i stativom usred noci, na 15tak sekundi ekspozicije, ofkors da bi pocele probijati boje - pa ipak iza svjetle neonke punom parom. Neznam za nehomogenost boja, u to ne ulazim, ali ove spike sa "white glowom" su isto pretjrane, samo da se ispade "profinjeni strucnjak" (ljudi, pa kalibrirajte sliku, ima profila po netu - tko ziv radi sa brightnesom/contrastom na max, osim za potrebe ducanskog izloga?) Dakle stvarno, kad covjek procita sto te osjetljive okice sve vide i na nevidjeno, trebali bi se vratiti na crt (te, konzumerske klase), pa onda da vidim jel ima glowa, backlight bleedinga, a o ostrini da ne govorim. dell2209wa za te pare je (trenutno) idealan i tocka (naravno ako dobijete ispravan, sto se podrazumijeva )
Sve je oke dok ne vidis neki monitor s izrazenim backlight bleedom. Recimo uzeo sam nedavno za firmu 2 neka jeftina mislim asusa, 19" wide... bez DVIa i kemija, i bas nemogu rec da imaju kvalitetnu sliku, bas zbog tog bleeda. Tamna pozadina i u mraku se fino vidi kako krvari... . Naravno, to nekome kome treba za pisat u wordu, radit par racuna i slicno nece smetat ni najmanje, al' da je to moj desktop monitor, posizio bi . O CRT-ima necu pricat, najbolji razlog za prelazak na LCD-e za nekog joe-averagea je manji stres za oci. Pricamo o prosjecnom crap CRTu vs. prosjecni crap LCD naravno, ne 21" CRT Eizo protiv 17" LCD Junk™ modela. Kaj ce ti je_acka kvaliteta boja CRT-a ako ostanes bez ociju od Radijacije™.
Staro 01.06.2009., 02:00   #217
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

Citiraj:
Nije to bio komentar na nešto što si ti rekao,nego ono što ja vidim na onim slikama,a apropo izrugivanja sa TN-om i onima koji ga imaju
a ti si se našao uvrijeđen.....ne sjećam se da se itko izrugivao sa vlasnicima TN monitora...na kraju krajeva i ja na lapu imam TN-a...
Staro 07.06.2009., 19:45   #218
stripy
a-wAnnaBe
Moj komp

stripy's Avatar

moze netko iztestirat input lag. dosta kontradiktornih rezultata se vrti po netu.

MBO: DFI LAN PARTY UT nF4 Ultra-D
MBO DFI Lan Party DK P35-T2RS S.775
Kingmax DDR2-800 KLDE88F 2 GB
Gigabyte VGA nVidia 8800GT 512MB
Antec super-midi kućište P182B crno
Arctic Cooling VGA cooler Accelero S1
Arctic Cooling turbo modul
Pioneer DVD ± RW DL DVR-215BK SATA
Cooler Master Hyper TX2 CPU hladnjak
Corsair 520HXEU ATX 2.2 modularno
CPU INTEL Core2Duo 8400
stripy je offline   Reply With Quote
Staro 07.06.2009., 21:57   #219
SnakePriest
Banned
Moj komp

Datum registracije: Jan 2009
jel sta valja ovaj monitor...mislim,sutra ga kupujem za 750 kn i meni se cini sasvim ok LCD monitor

http://www.svijet-medija.hr/samsung_...16467,154.aspx
SnakePriest je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2009., 00:22   #220
Overhaul
Premium
Moj komp

Overhaul's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Na krivom si threadu postavio pitanje. Ali dosad si ga valjda vec kupio ili odustao. Uglavnom, mislim da vrijedi 750 kn.
Overhaul je offline   Reply With Quote
Staro 12.06.2009., 11:00   #221
kill
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jun 2003
ovo je i dalje best buy 22" IPS? do nekih 2500kn ?
kill je offline   Reply With Quote
Staro 12.06.2009., 11:15   #222
antrax
Premium
Moj komp

antrax's Avatar

ne, to je jedini ips do 2500kn

Msi x79a GD65
Gigabyte gtx 460 1gb
Samsung 830 128GB
640GB WD AAKS
WD green 1.5TB
LG drzac za kavu
Seasonic S12 500W
Coolermaster Stacker 831
HP LP2065 / LG IPS231P
Windows 7 Enterprise

Trenutno nepostojeci

Staro 14.06.2009., 13:44   #223
Viperus
Premium
Moj komp

Viperus's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
only buy = best buy XD

Ja čekam neku 24" verziju istog
Viperus je offline   Reply With Quote
Staro 14.06.2009., 13:53   #224
dmr
Premium
Moj komp

dmr's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
koji ce biti duplo skuplji
dmr je offline   Reply With Quote
Staro 14.06.2009., 13:58   #225
Terminator02
Premium
Moj komp

Terminator02's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Da, 24" e-IPS bi po mojoj pretpostavci trebao koštati nekih 50% više od ovog 2209wa.
Znači 3000-3500 kunića što bi bila fer cijena za amaterski non-TN 24" monitor.

Treba sačekati i samsungove c-PVA monitore.
Za ~300 eura dobilo bi se 23", 1920x1080 i non-TN matrica.

http://www.tftcentral.co.uk/news_arc...m#samsung_cpva
Terminator02 je offline   Reply With Quote
Staro 14.06.2009., 14:03   #226
dmr
Premium
Moj komp

dmr's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
Drugo je sta je fer a drugo je kako je . Mada i ja se slazem da je trend opadanja cijena non TN monitora u toku, a pogledaj koliko su sada dell-ovi PVA 24" modeli
dmr je offline   Reply With Quote
Staro 14.06.2009., 16:21   #227
pingmachine
machine that goes ping!
Moj komp

Datum registracije: Jul 2007
Citiraj:
Autor Viperus Pregled postova
Ja čekam neku 24" verziju istog
načekat ćeš se. LG je otkazao svoj 24" e-IPS...
pingmachine je offline   Reply With Quote
Staro 14.06.2009., 18:02   #228
antrax
Premium
Moj komp

antrax's Avatar

Citiraj:
Autor Terminator02 Pregled postova
Treba sačekati i samsungove c-PVA monitore.
hel "c" dolazi od cheap!?

vidjet cemo sta ce to biti za panele, ja nekako nisam preoptimistican. Osim ako ce kostat 1700-1800kn taj 23", onda super, pa kakvi god da bili, gori od TNa nece ziher.

Msi x79a GD65
Gigabyte gtx 460 1gb
Samsung 830 128GB
640GB WD AAKS
WD green 1.5TB
LG drzac za kavu
Seasonic S12 500W
Coolermaster Stacker 831
HP LP2065 / LG IPS231P
Windows 7 Enterprise

Trenutno nepostojeci

Staro 16.06.2009., 14:37   #229
Pegasus8
Premium

Pegasus8's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Da ne otvaram novu temu, citam malo o tom monitoru i vidim da on ima Pixel Pitch: 0.282 mm a neki drugi monitori 0.27 mm pa me zanima dali se ta razlika primjeti?
Naime, ja sam gledao da bi si uzeo Dell E248WFP te on isto ima pixel 0.282 mm a drugi izbor bi bio npr. Samsung 245b+ pa da se znam odlucit koji da piknem.
Monitor mi prvenstveno sluzi za zabavu (filmovi, igre...).
hvala
Pegasus8 je offline   Reply With Quote
Staro 16.06.2009., 15:48   #230
žile
Banned

žile's Avatar

Ja bi za multimediju prije išao na dijagonalu nego na vjernost prikaza boja.
Zapadne li te mrtvac,budi siguran da ti je bolji manji dot pitch
Staro 16.06.2009., 19:57   #231
Mikeyy
Premium

Datum registracije: May 2006
Ja sam tražio veći pixel pitch, malo sam oćoravio, i neda mi se više naprezati oči.
Nego ako želiš super mali pixel imaš LENOVO 22" PVA.
Mikeyy je offline   Reply With Quote
Staro 17.06.2009., 01:38   #232
Pegasus8
Premium

Pegasus8's Avatar

Ma me trebam mali pixel, samo me zanima kakva je razlika osim kaj je u veličini , maslim dali se to jako primjeti... itd?
Te da napomenem, TN matrica mi je cist dobra sve ostale mi netrebaju, niti mi se ostavljaju dodatne pare za nesto vise od TN-a.
Kolko para tolko muzike
Staro 17.06.2009., 13:52   #233
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

Citiraj:
Autor Pegasus8 Pregled postova
Ma me trebam mali pixel, samo me zanima kakva je razlika osim kaj je u veličini , maslim dali se to jako primjeti... itd?
Te da napomenem, TN matrica mi je cist dobra sve ostale mi netrebaju, niti mi se ostavljaju dodatne pare za nesto vise od TN-a.
Kolko para tolko muzike
ehh..za filmove je bolje da je čim veća dijagonala (ali opet PVa matrica je zakon za filmove radi crne i radi kuteva gledanja)....za igre je bolja opcija npr. 22" sa 1680 rezom (sa manjom rezom će igre ići glađe, pogotovo ako nemaš neku uber karticu, tada si možeš dići i detalje....ako imaš GTX260, 4870 ili bolju karticu onda se možeš solidno igrati i na 1920 rezi (i npr. 24" monitoru) ali sa lagano reduciranim detaljma...koliko, to ovisi o tome koja je igra u pitanju)..

TN će biti dovoljan za tu namjenu ali ako si spreman izdovojiti 2 soma kuna za 22" monitor onda si uzmi ovog Della s topica a ako ideš na veću dijagonalu za tu lovu možeš ubosti nekog TN-a od 24"....naravno, najjeftinija varijanta bi bio neki 22" Tn-ac od soma il soma i sitno kuna....

iako nije pitano..ali ja bih filmove ipak gledao na pravom LCD televizoru....ili plasmi (ovisi što se gleda)...
Staro 18.06.2009., 01:16   #234
Pegasus8
Premium

Pegasus8's Avatar

Hvala na odgovoru, tolko sam zapeo za novi monitor da sam proveo sate na netu u potrazi za nekim od monitora.
I čudno ali istinito, promjenio sam malo mišljenje u vezi non-TN matrica. Tako da sam suzio izbor na jedan on ovih monitora Dell iz naslova (2209WA) te Dell e248wfp 24''.
Ali mislim da će presudit monitor iz ovog naslova, naravno još nisam 100%, još me čeka malo proučavanja...
hvala na odgovorima, lp

edit: samo da se zna, nemam vise ovaj monitor koji se nalazi pod Moj komp, sada sam na agneovo f-417 17''
Staro 18.06.2009., 09:11   #235
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

ja sam si narucio tog dell-a. trebao bi mi stic ovaj tjedan, najkasnije u ponedjeljak
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 18.06.2009., 10:03   #236
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

Citiraj:
Autor Čuks Pregled postova
ja sam si narucio tog dell-a. trebao bi mi stic ovaj tjedan, najkasnije u ponedjeljak
bilo bi super da osim ovog spama čujemo i neke dojmove...
Staro 18.06.2009., 10:06   #237
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

nema frke, cim dode napisat cu dojmove i rado cu odgovorit na sva pitanja

EDIT: evo zvao me frend, veli da je doso monitor, poslje posla ga idem pokupit pa onda javim dojmove

Zadnje izmijenjeno od: Cuky. 18.06.2009. u 15:35.
Staro 18.06.2009., 21:36   #238
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

evo doso monitor, mogu rec da se primjeti razlika u odnosu na stari 2032bw, najvise po vidljivom kutu i bojama, (po bojama cak i najvise jer nema pretjerivanja sa odredenom bojom kao sto je bio slucaj sa samsungom)

tvornicke postavke su vise manje ok, rgb drzim sve na 100, brightness sam spustio na 10, a contrast na 75.

kalibrirao sam ga po uputama sa ove stranice http://www.lagom.nl/lcd-test/ . mogu rec da nije bilo nekih odstupanja. jedino sto sam morao postelat su brightness i contrast kao sto sam gore vec naveo.

sa backlight bleedingom se nisam zamarao nit sam gledao, o tome cu za koji dan

spojio sam usb i sve radi plug n play.

moram izrazit da sam jako odusevljen monitorom a takodjer i cijenom (2200kn )
slike cu stavit kad stignem (danas/sutra)

ako ima kakvih pitanja slusam
Staro 18.06.2009., 21:43   #239
žile
Banned

žile's Avatar

Sve je već napisano,ali ti iznova sve što misliš relevantnim napiši,jer eto,moramo još malo razmislit o tome jel ovo monitor koji želimo kupiti,ili ćemo sačekati dolazak nekog novog,pa sve u krug

Zadnje izmijenjeno od: žile. 18.06.2009. u 21:55.
Staro 18.06.2009., 21:51   #240
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
moram izrazit da sam jako odusevljen monitorom a takodjer i cijenom (2200kn slike cu stavit kad stignem (danas/sutra)
Ma nema se tu sto previse kritizirati. Za ove novce je bez sumnje odlican monitor. Odrezao je za i'ljadarku onu nezgodnu granicu od 3 ili preko 3k Talira. Upravo ta granica je ostala barijera ostvarenja IPS monitora mnogim forumasima. Samo dobro izabrati , ne biti kilav pri probi prije kupnje i monitor je vise nego pristojan.

Citiraj:
ako ima kakvih pitanja slusam
Naravno da ima pitanja. Ali odgovora nitko nema! Najveci umovi jos nisu dosli do odgovora:

Kad ce Gnomisa tresnut po stolu i otici po jednog?
Bez sale, ali 99% sam siguran da ce ga uzeti.
Visage je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na