Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mobilno > Prijenosnici
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 29.05.2009., 16:16   #1
Artistar
Vječni Student
Moj komp

Artistar's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Savjet pri izboru laptopa - HP, Asus, Lenovo ili Toshiba?

Pozdrav.

Razmišljam o kupnji prvog laptopa do 4.500KN. Koristio bi se za vulgaris poslove (net, ured, multimedija + možda rijetko neka starija igra ako se uhvati vremena tu i tamo). Obavezno je da nema OS jer će gore primarno ići Debian. Dakle, cijena i izostanak OS-a su glavne odrednice, dok se o ostalome još da i raspravljati.

Izbor sam sveo na 4 modela:

1. HP 6730S NN335ES
2. Lenovo N500 NS759CD
3. Toshiba Satellite A300-21C
4. Asus X59SR-AP341

HP i Toshibu sam imao prilike pregledati u dućanima i čine mi se zbilja OK za tu lovu. Jedino za sam čuo dosta kritika na račun HP ekrana zbog ispranosti boja i lošeg kuta gledanja. No opet, to su samo glasine s obzirom sa ih nisam imao prilike vidjeti u radu.

Asus i Toshiba su mi favoriti prvenstveno zbog garancije od 24 mjeseca, a Asus ima za istu cijenu i bolje komponente (bolji proc za 1 MB cachea, veći hard, više rama). Problem je u tome što si mi i Lenovo i Asus velike nepoznanice jer ih nisam imao prilike niti vidjet u radu, a niti makar primiti u ruke, pa da barem vidim kakva im je kvaliteta izrade. Asus također navodno ima neki SIS chipset, za koje kruže glasine da baš i nisu divni....

Što se tiče podrške na webu, Toshiba je tu najbolja, Asus za rasplakat se (još nisam našao baš taj model i specifikacije na niti jednoj njihovoj stranci), Lenovo bzvz (isto nisam našao dotični model), a HP ima sajt iz '95. al ipak s dosta informacija.

E da, nužno je da ima i 4 USB-a. Toshibu sam izokrenuo naopačke al nisam našao četvrti USB, iako svugdje piše da ga ima....

Ima ko kakva iskustva s navedenim laptopima (npr. kakva je kvaliteta prikaza ekrana) ili neku dodatnu korisnu informaciju/savjet, a što bi moglo dobro doći prilikom odlučivanja? I kakvi su ovi modeli od Lenova i Asusa po kvaliteti?

Unaprijed se zahvaljujem.

Artistar je offline  
Staro 29.05.2009., 16:56   #2
Dule_ZG
Registered User

Datum registracije: May 2009
Također se raspitujem o upravo tim laptopima, trenutačni favorit mi je ASUS ali x59GL. On je baziran na Puminoj platformi koja je navodno puno bolja od ove SiSove.

Pogledaj si i HP 6730s NN332ES, ima slabiju grafičku, bateriju koja drži do 5h, a i jeftiniji je.

Javi što si kupio i dojmove, ja još trebam skupit lovu
Dule_ZG je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 29.05.2009., 17:28   #3
Artistar
Vječni Student
Moj komp

Artistar's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Citiraj:
Autor Dule_ZG Pregled postova
Također se raspitujem o upravo tim laptopima, trenutačni favorit mi je ASUS ali x59GL. On je baziran na Puminoj platformi koja je navodno puno bolja od ove SiSove.
E da, tog sam zaboravio. Stoji mi u bookmarksima i totalno ga smetnuo s uma.... Po komponentama je odličan. Ima i HDMI, ali i integrušu kolko vidim, iako to nije presudno. Al kakvi su Asusovi laptopi općenito, odnosno kakva im je reputacija? Nitko koga znam nema Asusa pa nikak da čujem iskustva iz prve ruke....

Citiraj:
Pogledaj si i HP 6730s NN332ES, ima slabiju grafičku, bateriju koja drži do 5h, a i jeftiniji je.
Istina, čak mi je hard osobno bitniji od grafe, iako ni ta intelova integruša nije loša (ak se ne vrti neš zahtjevno gore).

Artistar je offline  
Staro 29.05.2009., 22:45   #4
marsal
Premium

Datum registracije: Jun 2006
http://www.nabava.net/trazilica.php?...dio+15&x=0&y=0

3 godine garancije, LED zaslon, 1200kn uštede... (jedino izgleda da imaju samo PINK verziju pa se raspitaj)

Edit: grafa je ATI, ne znam kakva je podrška za Linux u novije vrijeme (znam da je prije bila "sumnjiva")
marsal je offline  
Staro 30.05.2009., 01:16   #5
redscro
Premium
Moj komp

redscro's Avatar

Datum registracije: Dec 2008
Citiraj:

Kad je ugašen. Ne znam gdje si tu bajku čitao, ali ako pola od toga izdrži dobro si prošao ...
redscro je offline  
Staro 01.06.2009., 10:13   #6
Dule_ZG
Registered User

Datum registracije: May 2009
Citiraj:
Autor redscro Pregled postova
Kad je ugašen. Ne znam gdje si tu bajku čitao, ali ako pola od toga izdrži dobro si prošao ...
Evo: ovdje. Koliko drži ako ovo nije istina? To mi je bio jedan od glavnih argumenata da ga kupim.
Dule_ZG je offline  
Staro 01.06.2009., 15:46   #7
redscro
Premium
Moj komp

redscro's Avatar

Datum registracije: Dec 2008
Jasno da nije istina, evo ovdje mu daju malo crnju prognozu. A realno, možda 2 do 2 i pol sata, rijetko duže, s normalnom osvjetljenjem dok radiš na njemu. Ta mjerenja trajanja baterije proizvođači rade u savršenim uvjetima, pri odgovarajućoj temperaturi, često bez optičkog pogona, disablean USB i mnogo toga još, procesor i ekran na minimumu .... Realnost je daleko od toga. Iako, ovih 5h nisu mogli dobiti ni uz pomoć crne magije.
redscro je offline  
Staro 01.06.2009., 18:34   #8
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
HP Compaq 6730s može provjereno raditi 3.5 h uz uključen WLAN, Bluetooth i lagani rad, a ako ti je bitna baterija, svakako si pogledaj modele s LED ekranima kao što su navedeni Dellovi ili novi HP ProBookovi. Možeš pogledati i modele s mogućnošću spajanja vanjskih baterija (HP b, p i w serija).

Lenovo N500 izbjegavaj jer, kao i većina Lenova/IBM-a, ima jako lošu tipkovnicu i touchpad. Poklopac ekrana kao da upija sve moguće ogrebotine, a neke serije imaju velikih problema s matičnim pločama koje preko noći same od sebe crknu.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305