|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2009
|
Napajanje - izmjena ventilatora
nisam našao niti jedan topic u koji bi moga staviti ovo pa otvorih ovaj dakle, zanima me na koji način mogu zamjeniti ventilator na napajanju. nabavio sam fortronovo 400w napajanje ali je izglea oso lezaj na ventilatoru, pa previše buči. imam staro napajanje koje je odapelo pa bih s njega prebacio na ovaj. malo sam pogledao i ako se nevaram da bi ih zamjenio potrebno je lemiti žice. vjerujem da ima ovdje ljudi koji su se vec susreli s time pa bih molio koji nešto znaju da mi malo pojasne situaciju, na koji način i kako srediti to. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ha?
Datum registracije: Dec 2007
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2009
|
Citiraj:
![]() ![]() mod, može delete |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Bajker s AMD-om na dresu
Datum registracije: Oct 2007
|
e samo da postavim jedno brzinsko pitanje...dakle imam Bluestorm II 500W napajanje...i naravno vise nisma mogao uopce ni filmove na glasno normalno gledati a da nisam slusao ventilator i zato sam odlucio posto je nedjelja za prvu ruku montirati jedini 120mm vent koji sam imao u kuci...e sad oce li biti kakvih problema posto je to glacialtech silent blade sa 950rpm i 19db...mislim hoce li biti kakvih problema zbog brzine vrtnje...inace spojio sam ga na zutu i crnu na molexu [ja bi rekao da je to 12V ako me kolega dobro uputio] dakle staro sam odrezao i novo preko molexa spojio na 12V@950rpm...pa je moje pitanje za 500W napajanje da li treba malo brzi vent od trenutnog? Zadnje izmijenjeno od: Red Dwarf. 03.05.2009. u 22:33. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Bas mu gledam termoregulacijsku karakteristiku (napon na slavnom Yate Loonu ![]() Taj vent dobije ~9V (~1500 RPM) na 50% loada sto je vec poprilicna razlika u odnosu na 950 RPM (novog venta). Znaci do nekakvih ~50% (~250W) loada ne bi trebalo bit problema, a iznad toga je veliko kockanje. Sa ovom tvojom trenutnom konfom ne bi trebalo bit problema (do 200-250W u peaku), ali u slucaju nadogradnje (jaca VGA, kvad CPU ili kombinacija to dvoje plus OC ...) definitivno nece biti dovoljno 950 RPM.
![]() |
#6 |
Bajker s AMD-om na dresu
|
a koji bi preporucili da kupim/ubacim...ugl ovoga sam stavio cisto zato jer mi je jedini bio pri ruci... Xilencea na 1300+-10% ili da ipak idem na neki 1500rpm vent...bas i nisam vidio da postoje brzi od 1500ventovi...ili mozda da provam iskemijati nekako 140mm vent ovaj u linksa zbog veceg protoka zraka... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Señor Audiophile
|
Da, 1500 RPM bi bio nekakav minimum (po mogucnosti izbjeci Sleeve Bearing ventove, zbog nerobusnosti), a za 14-icu ne bih rekao da stane (barem koliko vidim). Problem je u tome sto 1500 vent na konstantnih 12V postaje poprilicno "primjetljiv", pa bi to ipak rjesavao preko unutarnjih tj. predvidjenih konektora za vent (termoregulacija).
![]() |
#8 |
Bajker s AMD-om na dresu
|
aha...ma kad bi malo prilagodio ono limeno kuciste nadam se da bi bez problema stao 14cm vent tj.malo bi prosirio rupu i onda s vanjske strane napajanja stavio 140mm...a za te sleeve bearing sam cuo da ako su u horinzotali da se valjda ulje natalozi na dnu i da onda pocnu vibracije i buka jer nije dobro podmazano...a samo mi kazi bi li se moglo negdje nabaviti brzi vent 120mm od 1500?naravno u hrv. ugl ovaj yate loon je stvarno poceo vibrirati nenormalno i buku raditi...i stvarno sam imao i strpljenja i sve ali ipak dodje do neke granice kad ga treba ubiti... ugl nekako ciljam na 140mm zbog veceg protoka zraka...pa bi valjda bolje hladio napajanje... al naravno posto se ja nekuzim u to bas previse tj nisam imao iskustva radje mi vi predlozite neko rjesenje Zadnje izmijenjeno od: Red Dwarf. 04.05.2009. u 12:22. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Bajker s AMD-om na dresu
|
sleeve -->
schyte slip stream 1900 okretaja, 37dB -->sleeve opet uzeo bi sharkoona, ali 75 kn bas i nije malo za njega dati tako da izgleda da mi negine ili xilence[1300]za 26 kuna ili silent eagle [2000] za 75 kuna... ma na kraju budem uzeo ovog silent eaglea za svaki slucaj da nebi napajanje odradilo svoje...i naravno ...spojiti cu ga na zicice od pokojnog yate loon-a eh da...evo OVAJ ventilator je bio u napajanju...40dB...a da mi je znati gdje su budale uspjele naci 25dB i to napisati na kutiju od napajanja...valjda mu je to prosjek bio...
no dobro...dakle jedino sto sam nasao slicno ovome stock cooleru je ovaj SHARKOON i jos sam uspio naci ZALMANA i schytea razlika je sharkoon 2000 okretaja, 36.1dB, 130m3/h, 0.18A, 75kn cirka zalman 1800okretaja, 34dB, ovo ostalo nemam pojma--->sleeve schyte slip stream 1900 okretaja, 37dB -->sleeve opet uzeo bi sharkoona, ali 75 kn bas i nije malo za njega dati tako da izgleda da mi negine ili xilence[1300]za 26 kuna ili silent eagle [2000] za 75 kuna... ma na kraju budem uzeo ovog silent eaglea za svaki slucaj da nebi napajanje odradilo svoje...i naravno ...spojiti cu ga na zicice od pokojnog yate loon-a |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Nezaboravi da prilikom zamjene ne gledaš samo na buku nego i na kapacitet tj. volumen "propuha" na nazivnom napajanju i napon / rpm karakteristiku. Ovaj yate loon po specifikaciji max ostvaruje 88 CFM > 149,5 M3/h a Sharkoon Silent Eagle 129,7 M3/h. Po ovome je zamjena "vrlo blizu" uz nešto sitno manju "buku" (yate loon 40 dB, a Silent Eagle 36,1 dB. Za Silent Eagle vidi: http://www.sharkoon.com/html/produkt.../index_en.html Inaće Fortron ima termoregulaciju venta i trebaš nakon zamjene pratit jel se zavrti kad je psu hladan. Možda je regulacija tako namještena da ni neradi na max napajanju, pa zato "ostvaruje" 25dB. Također možeš rpm žicu (samo nju) spojit na slobodan fan konektor na mobo i imat ćeš očitanje u programima. Raspored žica i funkcija pojedine je standard, vidi na netu ili u manual od mobo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Bajker s AMD-om na dresu
|
pa gledao sam ja bio u vezi koliko propuha moze raditi ventilator...ali ovaj sharkoon je najjaci 120mm sto sam uspio naci kod nas...ako netko uspije naci brzeg tj sa vecom kolicinom zraka po satu neka mi slobodno javi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Señor Audiophile
|
Taj Sharkoon je takodjer Sleeve Bearing (ponavljam, nije preporucljiva opcija za PSU zbog nerobusnosti). Zanimljivo je da proizvodjac vrlo lukavo skriva MTBF brojku, pa je upitan zivotni vijek na visim temperaturama koje su ceste u napajanjima (niski okretaji, poveci load ili npr. koristenje PSU-a kao jedinog ispuha u kucistu). Sto se tice performansi ovdje je zakljucak: "At 2000rpm this is a very high performance fan, also means that efficiency is quite low at 12v, undervolted to 7v the fan is immediately quieter but even at 5v remains very noticeable. Efficiency at 5/7v is below average, best performance/noise ratio had at 5v but it’s nowhere close the top." Startna voltaza tog Fortrona je nesto iznad 5V (skoro svi "brzi" ventovi imaju startnu voltazu ispod 5V) tako da tu ne bi trebalo bit problema. Ponavljam opet, preporuka su recimo Ball Bearing (vrlo robustan i "otporan" na visoke temperature), FDB, SSO i sl. tipovi venta. EDIT: Sto se propuha tice Slipstream 1900 ima skoro 190 m3/h (110CFM), ali opet ... Sleeve lezajevi.
![]() |
#14 |
Bajker s AMD-om na dresu
|
hmmm...onda sam ja bio krivo procitao za taj vent...ja sam mislio da ima ball bearing...ispricavam se...a je moze onda neka preporuka? ili ako bi se dalo mozda srediti tj nauljiti lezajeve od ovih ventova...ako bi se to nekako dalo s uljem za mašine srediti ili tako nekim fini uljem srediti onda bi i uzeo slipstream-a... |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Señor Audiophile
|
Ha ovako, nije da ce Sleeve otici odmah, ali definitivno s vremenom postaju sve glasniji i na kraju se nema sto za podmazati jer se lezajevi istrose (netko ih je na forumu djelomicno uspio samljeti u finu prasinu, doduse uz neprekidan rad od pola godine na 12V/1900 RPM). Sto je karakteristicno za sve Sleeve ventove (samo je pitanje vremena, prije ili kasnije). Osobno preferiram Scythe npr. Kama FLEX ili Minebea, ali nazalost nisu jeftini (od 74kn, pa na vise).
![]() |
#16 |
Bajker s AMD-om na dresu
|
a neznam...a sve mi se cini da cu uzeti jedan od ova dva : arctic cooling ili schyte a sad sto mi preporucite to uzimam...konfa je navedena u moj komp i sumnjam da ce se mijenjati makar pola godine...eventualno jos ustekam 5-6 usb stvarcica [tv, 2xext hdd, tipk+mis, printer i usb stick] ali sve u svemu to je to... btw pod zanimljivosti pogledajte razliku u broju ocekivanih sati sto bi to radilo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Bajker s AMD-om na dresu
|
ugl i ja bi bio uzeo AC jer mi nekako bolje izgleda u teoriji... ma ovaj sad vent [950rpm] mi jedino prilikom igranja helldorada ispuhuje malo topliji zrak...evo sad gledam tv i ispuhuje doslovno hladni zrak iz napajanja...a necujem ga ![]() a onda bi uzeo ovog AC-a cisto da sam koliko toliko siguran |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|